Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
@tuzlak ali jesmo. Znaš kako? Kroz našu epiku kroz našu crkvu mi smo očuvali svoj identitet. Kažu srbi mitomani, ali bez mitova i legendi naših predanja i vjerovanja ne bismo znali ko smo. I još više bi nas prihvatilo vjeru osvajača. Ovako smo se bar očuvali i sačuvali. Mehmed paša je odlično znao ko je čak i u istanbulu. I jedan je od najzaslužnijih što su srbi opstali ko narod.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Re: $: RE: Re: Chat
Pa onima koji su prodali vjeru za večeru i nije bilo toliko loše. Znaš da sit gladnome ne vjeruje.Gunner4 je napisao/la:Da svima bilo fino. Ono danak u krvi svi jedva cekali da im uzmu djecu!tuzlak1987 je napisao/la:Nismo se mi nazvali Turcima vec su nas Turci tako prozvali. Ako cemo o Srbiji pricati to su bile stotine hiljada ljudi koji su bili neobrazovani. Te ljude si mogao svrstati u koju god si kategoriju zelio jer nisu imali politicku moc..DANTES je napisao/la:@Tuzlak koja ideja Bošnjaka kad ste tvrdili da ste Turci?
U konacnici su Turci taj narod naguzili. Tako sto su im dali povezanost sa sobom, a onda samo otisli i napustili ga.
U Turskom carstvu uopste nije bilo netrepeljivosti koliko se prica, vecina ljudi je se smatrala otomanima. Kada su otisli onda su nastali problemi.O redovnim bunama i ustancima da ne pricamo. Jedino muslimansko stanovnistvo se smatralo Otomanima tj. Turcima i tako ususkani je bilo tesko budjenje kada su Turci otisli, mada su mnogi otisli za njima. Ali ovi su drugi bili totalno obespravljeni kmetovi u zaostaloj feudalnoj imperiji. Tek u 19 vijeku sultan je nakon pritiska tadasnjih sila od cije je pomoci zavisio bio prinudjen dati neke povlastice obicnoj raji.
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Sta kazes na podatak da je u drugoj polovini 18. st vecina seljaka bili muslimani, dosta njih se nije rjesilo feudalnih obaveza do prvog svjetskog rata.Jedino muslimansko stanovnistvo se smatralo Otomanima tj. Turcima i tako ususkani je bilo tesko budjenje kada su Turci otisli, mada su mnogi otisli za njima. Ali ovi su drugi bili totalno obespravljeni kmetovi u zaostaloj feudalnoj imperiji.
Niko od prijasnje vlastele nije morao napustati vjeru da bi sacuvali svoj posjed, sto je potvrdio i sam Cubrilovic.
Imas medju spahijama krscana do pocetka 18. st.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- JohnCleese
- Kontakt:
Bosnjaci su najcistiji Srbi 
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.
Svabo je to...
Svabo je to...
- Evolution87
- Kontakt:
A srbi najcistiji TurciJohnCleese je napisao/la:Bosnjaci su najcistiji Srbi
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
i onda kada ti budes red'o poraze!
Opet cemo mi do zore slavit' zajedno,
kad postanes ti prvak ponovo!
niko da pogodi u sridu.
nego @rio, pobratime, imam nesto za tebe.
nego @rio, pobratime, imam nesto za tebe.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."
Re: $: RE: Re: Chat
Neki su oboje..PerryFred je napisao/la:Bolje prodati "veru za večeru", nego pi*ku svojih žena i sestara.DANTES je napisao/la: Pa onima koji su prodali vjeru za večeru i nije bilo toliko loše.
@secerbay šta je srida? Po tebi
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
- JohnCleese
- Kontakt:
..a dalje, Turci su najcisti__________ ? (ili se zatvara krug izmedju Bosnjaka, Srba i TurakaEvolution87 je napisao/la:A srbi najcistiji TurciJohnCleese je napisao/la:Bosnjaci su najcistiji Srbi
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.
Svabo je to...
Svabo je to...
Nije, Bošnjaci muslimanu bojali su se promjena, 400 godina su bili pod Osmanlijama, da bi čuli 1878. godine da će biti okupirani i stavljeni pod drugu velesilu, iako je ova velesila upitan pojam za AU u taj vakat. Oni su se odmah pripremali da odbrane državu, ali od toga nije bilo ništa.tuzlak1987 je napisao/la:Pa protiv AU su se borili muslimani u startu, bojali se dominacije Hrvatskog stanovnista ili sta vec. Hercegovci Hrvati su se borili za uspostavljanje AU, druga dva naroda protiv.Neutral je napisao/la:Ne, nisu te Turci nikako prozvali tako. Nakon aneksije BiH pod AU, prvi bajram dođe, na džamijama osmanske zastave, ljudi bez identiteta, 400 godina okupacije je platio danak, a gledaj Srba, 500 godina, a opet su znali ko su i šta su.
Kod nas se vjerski sve gledalo i to je bio problem. Recimo Albanci su prihvatili islam, ali ostavili svoja tradicionalna imena, zato dansa imaš slučaj tamo Artim ili slična imena a muslimani, a kod nas Suljo, Mujo itd Zato su Albanci tako patriotiski orijentisan narod. Kod nas bi se lik prodao za čep sarajevske agresorima, samo da njemu bude dobro.
Po meni je problem sto mi nismo imali nikakvu politicku moc. Npr Svi Srbi vjeruju da je Bosna pravoslavna zemlja, svi Hrvati vjeruju da je Bosna katolicka zemlja. Sto vjeruju? Jer su imali dobru propagandu nakon odlaska Otomana i svoju drzavu ili neki oblik autonomije da preko obrazivanih ljudi to sire. Da se krenulo sa pricom o Bosnjacima u to vrijeme imali bi i mi svoju teoriju kao i oni. Zar je bitno jel tacna? Pa nisu ni ta Srpska ni Hrvatska teorija tacne pa svi vjeruju u njih.
I Bugarima su zato danas Makedonci Bugari npr. Bas zbog tih desavanja od prije 150 godina. A ne zbog nekih desavanja od prije 500 godina. Srbi sigurno prije 300 godina nisu pricali o nekoj Srpskoj drzavi i ocuvanju identiteta to te uvjeravam vec se o tome pocelo pricati prije 150 godina u 19. stoljecu se sve odigralo. Kada imas politicku moc lako ti je neobrazovanih 1 mil ljudi npr dovesti do tog misljenja i radjanja nacionalne svijesti.
Propagandu su usadili u 19 stoljeće kroz različite škole gdje su Bošnjaci pravoslavci učeni da su Srbi, a Bošnjaci katolici učeni da su Hrvati. Milion primjera imaš o tome da se riječ Hrvat i Srbin nije nikako spominjala u Bosni.
Nada Klaić, najveći medijavelista 20 stoljeća u Hrvatskoj je u svojoj knjizi napisala da Bosna nikad nije bila ni srpska, niti hrvatska i tako je negirala svog djeda Vjekoslava Klaića koji je tvrdio suprotno. Inače ta knjiga, koja nosi naziv Srednjovjekovna Bosna, politički položaj bosanskih vladara do Tvrtkove krunidbe 1377. godine trebala bi biti abeceda u svakoj školi u Bosni i Hercegovini. Usporedio sam malo literaturu historije i povijest što se radi na Univerzitet i Sveučilištu, vidim na Sveučilište sve nosi naziv Hrvatski, a u Bosni se studira, i među mnogobrojnom literaturom nepoznatih autora našao sam i Nadu Klaić jer im je ona ipak najveća. Ona je ušutkala za sva vremena pretenzije tzv Hrvata u BiH, zbog nje se govorilo Hrvatima da se okrenu Sarajevu kao glavnom gradu, a ne Zagrebu
Bosna je imala jake ljude za vrijeme Osmanlija, pa pogledaj samo ko su bili veliki veziri. Problem kod Bosne je bilo vjersko opredjeljenje jer su uvijek na Osmanlije gledali kao na braću koja će im uvijek pomoći. Taj isti slučaj imaš danas sa Turskom, gdje njihov predsjednik kaže da je 80 miliona Turaka iza Bosne, a da sutra zarati, to bi bilo upitno, ali ne bih želio negirati takvu tvrdnju. Ipak, moramo tu sliku malo šire posmatrati i vidjeti da je Turska malo iznad prosjeka po snazi, političkoj i vojnoj, ali da diktira sve USA ili Rusija, a kako stvari stoje nakon svih dešavanja u Turskoj, Erdogan je uvidio da mu je Rusija veći prijatelj od demokratske Amerike. Duboka je to tema o kojoj bi se mogla napisati knjiga, a ne vidim poentu da se piše o tome, s tim prije što to 5% ljudi ovdje ne zanima, a većina ih ne bi to ni pročitala.
Što se tiče propagande koju sam ranije spomeuo. Nakon ubistva Franca Ferdinand, svi sprski učitelji iz Srbije koji su bili na zadatku propagiranje srpske nacije u Bosni dobili su zabranu ulaska u BiH, osim u slučaju da imaju poseban dokument koji bi dokazao da ne propagiraju te gluposti koju nam i dan danas komšije forsiraju. Toliko o tome, koliko je to uticaj bio na Bosnu s njihove strane. Ta propaganda se nastavila i kroz formiranje prve Jugoslavije, pa kasnije kroz sva doba Jugoslavije.
Krenulo se sa pričom o Bošnjacima, bili su tu ljudi tipa Safeta beg Bašagića i drugih, ali njihov glas nije bio dovoljno jak, opet kažem, svi su vapili za Osmanlijama, isto kao što Sandžaklije otvoreno govore o tome da je to otadžbina Turske.
Znaš šta ću ti reći druže, politike je kurv.a. Gdje ima nekog naroda, ta država u interesu tog naroda u cilju nekakve zaštite počinje sa glupostima. Tako je i kod nas 90-tih bilo, želi se prikazati neki građanski rat, a u stvari je to bila agresija što se i dokazala na sudu sa obje strane. Tu zaštiti smo vidjeli na okupaciji Rusije Krimom gdje je Evropa nijemo sve posmatrala znajući da bi njihov potez bio okidač za treći svjetski rat. Rusiju nije nikako zanima taj prostor, oni su samo htijeli vidjeti da li drugi imaju hrabrost, tj. ispitivajući vruć teren.
PS:
Neću više o tome iz više razloga:
1) Sportski je forum
2) Nikoga ovo ne zanima
3) Reći će mi neki da nisam u pravu radi wikipedije
4) Džabe stotinu pročitanih knjiga u svojoj struci kada će mi neki inžinjer mašinstva ili pravnik reći da to nije tačno jer on to bolje zna
5) Svima je dostupan scribd i sve knjige, mogu čitati to mile volje. Neznanje je veliko u BiH, najviše na polju svoje vlastite historije gdje se bosanski kraljevi i kraljive predstavljaju kao tuđi, a mi šutimo.
Ako se ne nadjete uzivo i posaketate zbog Osmanlija, pickice ste svi
A tek fantazije koje neki prodaju pod stručno znanje 
@kajzer.. Možemo jedino na pivu
@kajzer.. Možemo jedino na pivu
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
- Incognito87
- Kontakt:
bolje odite na kakve kurve vidim ja da ovdje slabo ko bambusa nešto
Tetka teco tetka teco, valja sisat, kosa upada u oci. Kaze hrenovka. Ma kaka hrenovka. Ustaje rmpalija ovoliki. Cija majka crnu vunu prede.
- Evolution87
- Kontakt:
vjerovatno opet ide nebeski narod ili ti ga srbiJohnCleese je napisao/la:..a dalje, Turci su najcisti__________ ? (ili se zatvara krug izmedju Bosnjaka, Srba i TurakaEvolution87 je napisao/la:A srbi najcistiji TurciJohnCleese je napisao/la:Bosnjaci su najcistiji Srbi![]()
![]()
)
Zauvijek sam tu ja da ginem za tebe,
ne sumnjam da je bilo pojedinaca koji su to cinili.DANTES je napisao/la:Pa onima koji su prodali vjeru za večeru i nije bilo toliko loše.
ali, sto se tice samog naroda, smijemo kazati da je islam prihvacen srcem. muslimani su sve sto im je sveto rtvovali za tu vjeru, pa cak i zivot.
osim toga, Bog je taj koji upucuje na pravi put onoga koga hoce, a zasigurno nece uputiti zulumcare.
nema to po meni ili po tebi. istina je jedna, a na nama je da je otkrijemo iliti pronadjemo.DANTES je napisao/la:@secerbay šta je srida? Po tebi
istina je da vecina naroda izjednacava vjeru i naciju.
koliko god mi bosnjaci imali pisanih dokumenata u kojima iscitavamo da su se nasi preci smatrali i nazivali bosnjacma, imamo i one u kojima su se oni izjasnjavali bosnjama turske vjere(turska vjera ne postoji), i to samo zbog toga sto su nam vjeru donijeli turci. necu ulaziti u to da li je i prije turaka bilo islama. dakle, obicnom narodu nije bilo bitno hoce li ga oslovljavati bosnjakom ili turcinom jer je ovo drugo smatrao oznakom vjerske pripadnosti.
na dvoru smo bili bosnjaci, ali si u domovini morao dodavati ono vjersko turcin kako bi se razlikovao od drugih bosnjaka koji su bili katolicke ili pravoslavne vjere.
kad vec pominjes tu epiku, nadam se da znas da ste te gusle dobili od turaka, bas kao i mi.
citajuci te narodne umotvorine dolazimo do zakljucka da smo mi uvijek drzali tursku stranu i to bas zbog vjere.
kada bi porta imala problema sa arapima, nase stare bosnje bi te arape opisivale kao najgori sljam na planeti.
ono, halifa je u turskoj, on je prvi medju muslimanima i kao takav gotovo nepogresiv, barem sto se tice vjerskih pitanja.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."
Evo jedna, kad vas je krenulo:
Ču gusle dobili od Turaka.. Oj majko moja kakve ti gluposti valjaš. Gusle su ili slovenskog ili grčkog porijekla neki tvrde ilirskog. Ali neću ja da te obrazujem jer vjerovatno si i ovo čuo od nekog lika.sekerbay je napisao/la:ne sumnjam da je bilo pojedinaca koji su to cinili.DANTES je napisao/la:Pa onima koji su prodali vjeru za večeru i nije bilo toliko loše.
ali, sto se tice samog naroda, smijemo kazati da je islam prihvacen srcem. muslimani su sve sto im je sveto rtvovali za tu vjeru, pa cak i zivot.
osim toga, Bog je taj koji upucuje na pravi put onoga koga hoce, a zasigurno nece uputiti zulumcare.
nema to po meni ili po tebi. istina je jedna, a na nama je da je otkrijemo iliti pronadjemo.DANTES je napisao/la:@secerbay šta je srida? Po tebi
istina je da vecina naroda izjednacava vjeru i naciju.
koliko god mi bosnjaci imali pisanih dokumenata u kojima iscitavamo da su se nasi preci smatrali i nazivali bosnjacma, imamo i one u kojima su se oni izjasnjavali bosnjama turske vjere(turska vjera ne postoji), i to samo zbog toga sto su nam vjeru donijeli turci. necu ulaziti u to da li je i prije turaka bilo islama. dakle, obicnom narodu nije bilo bitno hoce li ga oslovljavati bosnjakom ili turcinom jer je ovo drugo smatrao oznakom vjerske pripadnosti.
na dvoru smo bili bosnjaci, ali si u domovini morao dodavati ono vjersko turcin kako bi se razlikovao od drugih bosnjaka koji su bili katolicke ili pravoslavne vjere.
kad vec pominjes tu epiku, nadam se da znas da ste te gusle dobili od turaka, bas kao i mi.
citajuci te narodne umotvorine dolazimo do zakljucka da smo mi uvijek drzali tursku stranu i to bas zbog vjere.
kada bi porta imala problema sa arapima, nase stare bosnje bi te arape opisivale kao najgori sljam na planeti.
ono, halifa je u turskoj, on je prvi medju muslimanima i kao takav gotovo nepogresiv, barem sto se tice vjerskih pitanja.
Imamo mi masu dokumenta koji potvrđuju da smo svi srbi. Znaš šta je poenta? To više nije bitno. Bošnjaci su se kao etnos izdvojili i vremenom postali nacija. Vaše je sveto pravo da sebe nazivate kako hoćete ali nemate pravo da drugima namećete i poturate. Kažete srbi mitomani. Da, baš...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
ili, ili, ili...DANTES je napisao/la:Gusle su ili slovenskog ili grčkog porijekla neki tvrde ilirskog.
de ba, dodaj jos neku naciju.
ali eto, ako je vjerovati vlaskoj vikipediji, porijeklom su iz srednje azije.
mitomane(vasa kompletna historija je izgradjena na mitovima), ti kad predjes drinu i udjes u srbiju, namah si bosanac. da, cak vas i vasa pravoslavna braca smatra i oslovljava bosancima.DANTES je napisao/la:Vaše je sveto pravo da sebe nazivate kako hoćete ali nemate pravo da drugima namećete i poturate. Kažete srbi mitomani. Da, baš...
pitaj neleta i kustu, pogotovo neleta koji je bas o tome govorio.
al sta ja imam raspravljat sa cojkom koji onako hladno kaze da je genocidna rs garant srpskog opstanka.
Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot], gringoBasJa i 4 gosta.