Tacno insanu prodje kroz glavu dok lista ovu temu kako bi bilo lijepo ograniciti pristup forumu jednim kvalitetnim testom inteligencije i opceg znanja, te minimalnom starosnom dobi.
Vidim da mnogi pljuju po kvalitetu Dzeke poredeci ga istovremeno sa Aguerom. Kazu, Dzeko ne trci i ne krece se kao Aguero.Pa sta reci/napisati vama koji poredite dva dijametralno suprotna napadaca? Koliko vi zapravo poznajete Dzeku? Ja tog momka pratim citavu karijeru i on nikad, ama bas nikad, nije bio igrac od trke. On je klasicni centarfor koji zivi od kvalitetnog veznjaka koji ce ga filovati loptama. Zasto onda uopste ocekujete nesto drugo? On je sinoc trcao onoliko koliko uvijek trci. Ni vise ni manje. Takav je bio i u Wolfsburgu, u svojim najboljim danima. Ne znam zasto od njega ocekujete da nize kilomtere kada to nikada nije radio.
Nadam se da ce se Dzeko aBd povuci iz reprezentacije nakon ovog SP, jer pose*em se ja na navijace koji su do te mjere nezahvalni i koji te pljuju kao sugavo pseto na ulici. DaBogda se on povukao, pa onda neka igraju istinski levati, a vi tada opet opalite po Dzeki i popljujte ga sto se povukao sa 29 god. Ja bih se povukao iste sekunde, ne bih trpio ni sekunde da gomila necu reci kakvih ljudi svrsava po meni.
Neki spominju kako smo sinoc trebali igrati sa dva defanzivna vezna? Koja, koji su to defanzivni veznjaci koje mi ne pozivamo, a koji su sinoc mogli napraviti razliku? Da li bi to Besic iz jake madjarske lige donio sinoc prevagu?
Drugo, kad cete vise skontati da Pape ne zeli da ima u timu 5 atleticara koji znaju trcati za loptom, ali je ne znaju dodati, a da ne kazem sta drugo. Evo, izbacite vi Misimovica i Medunjanina, dvojicu ljudi koji znaju stati na loptu i smiriti igru, i stavite umjesto njih Besica i Zahirovica. Mislite li da bi sa tom sredinom napravili nesto protiv Argentine, mislite li da bi stvorili ijednu priliku? Oni mogu trcati, ali sta ce oni protiv presinga Argentine, koja bi odigrala flastera na Pjanica i time ubila i ono malo kreativnosti sto imamo. Svaka lopta bi bila prodana i ja ne vidim da bi s takvim timom imali ista bolje sanse. Nije dovoljno imati samo trkace u ekipi, moraju ti trkaci i znati s loptom, moraju biti uigrani. Da je sama trka dovoljna, africke bi ekipe vjerovatno dominirale svim prvenstvima, ili?
Nasa reprezentacija ima jednu vec dobro poznatu manu, a to je ta nasa desna strana koja je suplja zbog toga sto se Pjanic stalno povlaci u sredinu. Taj deficit dolazi do izrazaja jos vise jer nemamo defanzivnog veznog koji bi bio u stanju pokriti Pjanica, a kada tome dodate loseg beka u liku Vrsajevica, onda je jasno da je to nasa ahilova peta.
I sinoc je bilo vidljivo da je skoro sva opasnost prijetila preko te argentinske lijeve strane.
Sam povratak Mujdze ce samo djelimicno rijesiti taj problem, no rupa ce radi pomenutog u vezi s Pjanicem i dalje ostati. To se da rijesiti ili zrtvovanjem jednog napadaca ili povlacenjem Misimovica na klupu. Tada bi Pjanic zauzeo Misketovo mjesto, dok bi na desnoj strani umjesto Pjanica igralo klasicno desno krilo.
Naravno, Pape nerado zeli da zrtvuje jednog napadaca, no ja sam uvjeren da cemo protiv velikih na SP tako igrati. A siguran sam da bi i veceras igrao tako da je u pitanju utakmica SP, no posto se radilo o prijateljskoj, 100% sam siguran da je htio da vidi koliki je zapravo deficit ta desna strana kada igramo protiv najjacih. Nije slucajno vise puta podvukao da zeli da vidi "gdje smo" u odnosu na velike.
Veoma je bitno dobro izanalizirati vlastite slabosti i vjerujem da je Safet upravo to radio.
Dakle, mora postojati neki balans izmedju trkaca i kreativaca. Kreativci moraju biti pokretniji i agresivniji, a slazem se da je potreban jedan defanzivni vezni koji ima veliki radijus kretanja. No i taj defanzivni MORA znati s loptom da bi filozofija Papeta funkcionisala. Ja ga licno vidim u Seji Salihovicu i siguran sam da bi sa Sejom i Mujdzom sinoc nasa odbrana izgledala mnogo bolje.
Sto se tice napada, zaista nemam velikih zamjerki. Mnogi vjerovatno ne vide neke stvari jer su zaslijepljeni prilikama Argentine, no mi smo sinoc u vise navrata fino probili odbranu i nije mnogo falilo da padne taj gol. Prvo prilike Dzeke i Vede, pa onda sut Medunjanina, sut Misketa, pa opet onaj topovski sut Dzeke, pa par probijanja Visce (ono jedno na kraju kad je centrirao po zemlji i lopta zamalo dosla do Kolasinca), pa jos mi pada na pamet par situacija gdje su korak ili dva nedostajali da se stvori velika sansa. Imali smo mi sinoc svoje momente, onoliko koliko mozes ocekivati protiv jedne Argentine. Da smo zabili jednu od one dvije prilike na pocetku, mozda bi tekma otisla u skroz drugom smjeru. Mislim da mnogi ovdje imaju nerealna ocekivanja i da trebaju da se spuste na zemlju. Mi treba jos mnogo da ucimo, no bitno je da ima dovoljno vremena, a ja sam ubijedjenja da cemo ukoliko budemo kompletni na SP proci grupu.
Zivi bili pa vidjeli...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)