admin je napisao/la: ↑25 jul 2022, 16:58
alemsa je napisao/la: ↑25 jul 2022, 15:56
admin je napisao/la: ↑25 jul 2022, 15:12
Valjda bi to sto se desava svugdje u svijetu trebalo dati iste procente umrlih zena i u tuzli I u texasu?
Ocigledno ima neki razlog zbog kojeg je porodjaj u texasu duplo rizicniji nego kod nas? Jesul zene vec unaprijed cesce bolesne ili doktori losi ili je prljavo, ne znam. Ili jednostavno ima veci procenat onih koji sebi ne mogu platiti privatno?
Nesto jest, ti ces bolje znati sta, ali statistika nije na strani texasa.
Opet, ne kazem da je kod nas bajno, al isto tako nije ni kod vas ljepota kako ti to predstavljas
Sve sto ti kazem, govorim iz licnog iskustva ili iskustava ljudi oko sebe koje poznajem. Ne znam nikog ovdje da je imao problema oko poroda (kad vec pricamo o tome), a dole znam, eto direktno iz familije. Drugo licno bi se radije lijecio ovdje nego dole, ne da nasi doktori nisu strucni daleko od tog, nego zbog uslova tehnologije itd. Nedo Bog raka ili nesto, a to je vrlo cestava pojava kod recimo starijih ljudi, sto ce vjerovatno i neke od nas potrefiti, Houston je br.1 u Americi za tretiranje raka recimo, ljudi dolaze sirom svijeta da se lijece, znaci ako vec imam opciju lijecenja radije bi to izabrao. Opet licno misljenje.
Dobro, ti si imao sreće, al što ovoliko umiru žene na porodu u Texasu?
Zamisli, bit duplo gori u nečemu od BiH, to je baš zabrinjavajuće.
Opet ti kazem ne prepirem se niti bilo sta, pricamo normalno, poznajem najmanje 25+ djece sto su rodjena ovdje i da im roditelji (moji drugovi, familija itd.), nisu imali nikakvih problema u vezi poroda, i licno sam iskusio kakav mi je tretman zena imala i sve, znaci sve proslo top (napisao sam ti gore da je imala svoju sobu itd., iz tog mozes vidjeti o kakvim se uslovima radi). Narod mi je u TZ prico da je Gradina uzas, pocevsi od higjene pa nadalje, i onda mi se desi u familiji da mi tetcina dobije gangrenu noge, a zdrava citava, nikakvih zdradstvenih problema nije imala, trudnoca normalna nikakvih poteskoca. Sreca ide joj nabolje, ali vjerovatno da ce morati piti tablete za grusanje krvi dugo vremena (nisam expert nikakav medicine, ima tu vjerovatno ljudi koji se bolje razumiju, nego predpostavljam), a sta ce ona sto nema takvu srecu sto umre od tog ili joj nogu odsjeku, direktno znaci svojom krivicom, sta ces ti kao suprug da ti se to desi... Drugo je opet kazem da se desi prirodno na sto ni sami ljekari nemaju uticaja a drugo je to...