Dzaba nasem narodu objasnjavati drug, ne kontaju to ljudi.LeCoq je napisao/la: ↑13 apr 2026, 10:38A ako se pogleda s druge strane.
Selektor izađe pred igrače i kaže - Baždar (na primjer) je bio s nama dvije godine, učestvovao u istorijskom plamanu, ali ga ne vodimo na SP. Ne vodimo jer ima jedan Pejčinović u Njemačkoj, ako ga ne povedemo neće igrati za nas.
Dakle nije stvar samo u pozivu, nije to samo dodaj stolicu za sto. Taj poziv povlači i skidanje sa spiska jednog igrača.
Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider
Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
On ako ima zelju, igrat ce i u septembru. Najmanji problem je poziv njemu, a da li je pravedno da neko ko citavo vrijeme dolazi na okupljanja bude otpisan za SP? A i taj Pejcinovic nece vidjeti terena pored Dzeke, Tabakovica i Demirovica. Grijat ce klupu isto kao i Bazdar.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
- Goalgetter
- Kontakt:
Ne znam samo kako mislite da potrpamo sve te potencijalne igrace za SP, ako je vec za mjesec dana objava spiska, izganjati pasos, promjeniti sportsko drzavljanstvo, to nije stvar od 5 minuta.
Ako imaju plan sa nekim igracima da ih "ugrade" za SP, onda je ta odluka morala pasti znatno ranije, a ne odmah nakon utakmice sa Italijom, npr. ova prica sa Catovicem, ako se pokaze kao istinita.
Tim novim igracima treba da bude dovoljna motivacija da vide kako se radilo u proslom periodu, da je svaki mladi igrac dobio sansu i da su sanse jako dobre da igraju i na sljedecem EP.
Ako imaju plan sa nekim igracima da ih "ugrade" za SP, onda je ta odluka morala pasti znatno ranije, a ne odmah nakon utakmice sa Italijom, npr. ova prica sa Catovicem, ako se pokaze kao istinita.
Tim novim igracima treba da bude dovoljna motivacija da vide kako se radilo u proslom periodu, da je svaki mladi igrac dobio sansu i da su sanse jako dobre da igraju i na sljedecem EP.
Kažu treba misliti na budućnost reprezentacije. I treba, ali za budućnost je najvažnije uspostaviti red, poštovanje.Madal je napisao/la: ↑13 apr 2026, 10:43Dzaba nasem narodu objasnjavati drug, ne kontaju to ljudi.LeCoq je napisao/la: ↑13 apr 2026, 10:38A ako se pogleda s druge strane.
Selektor izađe pred igrače i kaže - Baždar (na primjer) je bio s nama dvije godine, učestvovao u istorijskom plamanu, ali ga ne vodimo na SP. Ne vodimo jer ima jedan Pejčinović u Njemačkoj, ako ga ne povedemo neće igrati za nas.
Dakle nije stvar samo u pozivu, nije to samo dodaj stolicu za sto. Taj poziv povlači i skidanje sa spiska jednog igrača.
Najgore je da se čitav timski duh, kult reprezentacije, sve što se izgradilo od dolaska Barbareza, sruši radi nekog klinca koji ucjenjuje. Taman da je Messi.
Ako SŠ odluči drugačije, podržavam. Oni najbolje znaju šta rade.
Sve ja to razumijem. Al igrače koji ne igraju u klubovima treba motivisati da budu bolji, da se trude, a ne da ne igraju, i misle da će biti pozvani u reprezentaciju. Nadam se da će početi igrati redovnije, jer talenat ima. Baždar je slabo učestvovao , jedino kao navijač sa klupe. Vidimo Austriju, dva igrača koja su bila neodlučna da li igrati za njih, i koji nisu iznijeli teret kvalifikacija, zaigrati će na svjetskomLeCoq je napisao/la: ↑13 apr 2026, 10:38A ako se pogleda s druge strane.
Kakav to presedan pravimo ako se ucjenom može dobiti karta za veliko takmičenje bez da si se htio odazvati kad je prvenstvo bilo upitno? Nauštrb nekog kome nije bilo teško doći u reprezentaciju kojoj Luksemburg trpa četiri gola. Pa budala je onda ko god se bude nećkao 2026. ako nas ne ucijeni za EP.
-
Hansestadt
- Kontakt:
Pejcinovica treba pozvati u reprezentaciju kao zadnjeg napadaca jer je najbolje rijesenje za nas trenutno, sto se tice kvaliteta. Naravno ako interes postoji sa njegove strane. Da ne pricamo o perspektivi.
Samo gospodin Vitaly Janelt ima extra kvalitet da ide na Mundijal od potencijalnih reprezentativaca.
Ne vidim neku veliku razliku između Pejčinovića i Baždara. Naravno da je Pejčinović bolji, ali nije bolji toliko da bi Sameda odstranio iz reprezentacije, a uredno se odaziva preko godinu dana, dok nas je ovaj prvi otvoreno stavio na čekanje. Pa hajde kralju sad ti malo pričekaj.
Ne vidim neku veliku razliku između Pejčinovića i Baždara. Naravno da je Pejčinović bolji, ali nije bolji toliko da bi Sameda odstranio iz reprezentacije, a uredno se odaziva preko godinu dana, dok nas je ovaj prvi otvoreno stavio na čekanje. Pa hajde kralju sad ti malo pričekaj.
- AllGunsBlazing
- Kontakt:
Mislim da treba povesti Ibricica i Susica na SP. Svakako imamo samo 11 igraca, ostali su tu za atmosferu, kult reprezentacije i sta vec ne. 
Celik!3,2,2.
-
Hansestadt
- Kontakt:
Evidentna je razlika izmedju Pejcinovica i Bazdara, iako meni Bazdar moze bolje nego sto trenutno vidimo, ima on nesto samo ga trenutno ne ide. Medjutim, ucinak ove sezone je definitivno na strani Pejcinovica. Meni je nelogicno razmislje ako se neko samo odaziva za reprezentaciju, da automatski ide na Svjetsko Prvenstvo. Imas igrace koji su u prvih 11, imas i one sa klupe koji dali ocigledno doprinos da se kvalifikujemo, ali isto imas pojedine igrace za koje treba biti otvoren za bolja rijesenja.CAGarfia je napisao/la: ↑13 apr 2026, 12:13Samo gospodin Vitaly Janelt ima extra kvalitet da ide na Mundijal od potencijalnih reprezentativaca.
Generalno se slažem, ali selektor je taj koji gradi kritrerij na osnovu kog poziva igrače, a rezulta je mjerilo uspjeha.Normus90 je napisao/la: ↑13 apr 2026, 11:26Sve ja to razumijem. Al igrače koji ne igraju u klubovima treba motivisati da budu bolji, da se trude, a ne da ne igraju, i misle da će biti pozvani u reprezentaciju. Nadam se da će početi igrati redovnije, jer talenat ima. Baždar je slabo učestvovao , jedino kao navijač sa klupe. Vidimo Austriju, dva igrača koja su bila neodlučna da li igrati za njih, i koji nisu iznijeli teret kvalifikacija, zaigrati će na svjetskom
U ovim kvalifikacijama, timski duh i "atmosfera" su možda bili i najbitniji faktor za plasman. Ja ne bih narušavao te kvalitete, pozivanjem na SP nekoga ko je odlučio da igra za nas nakon što smo se plasirali. To bi bila velika greška. Reprezentacija je puno kompleksnija od pojednostavljnog pozivanja "najboljih" igrača. Recimo Ahmedhodžić je kvalitet, ali od njega imaš samo probleme od kada je došao.
Od LN, selektor bi trebao širiti kadar i primjenjivati kriterij minutaže, učinka...Poslati poruku da se ne živi od stare slave i to je OK.
Tu trebaju upasti Pejčinović i ta ekipa, ako im se igra za nas. Baždar i ekipa koja grije klupu po Poljskoj i sl, treba znati da se tako ne može ostati u reprezentaciji.
Naravno, Janelt je izuzetak i to valjda ne treba objašnjavati.
Gazibegović i Arjan Malić, trebaju li biti na spisku?
- PeppermintSA
- Kontakt:
Kada se podvuče linija, ono što čini ključnu razliku u fudbalu je kvalitet. Atmosfera, timski duh, kult, bušido kod, ma šta god je, naravno, jako bitno. Ali ako nema kvalitete, piši kući po odijelo. To je prva stvar. Druga stvar je da u sportu do izražaja dolazi i kolektivni mentalitet ili kultura, kulturni modeli, dakle antropološke kategorije. Švabo ili Skandinavac može igrati u istom sastavu 15 godina a da ne dođe do zasićenja, da se fudbaler sa 80 nastupa za reprezentaciju baca na glavu u 29. isto onako kako se bacao na glavu u 19. U našem slučaju to ne važi. To nije odlika naših prostora. Ove kvalifikacije za nas su bile specifične. Deceniju nas nigdje nije bilo. Za selektora je došao legendarni ex-reprezentativac kojeg je javnost priželjkivala godinama; napravila se ekipa željna dokazivanja od pretežno ultramladih igrača i ponekih iskusnijih ali nedokazanih. Oni su, zbog same situacije, igrali kao kamikaze, davali 101% u svakoj utakmici, a opet, uz sve to, u ključnim momentima imali su ogromnu sreću - pobjeda u Rumuniji iz jednog udaraca prema golu, u kojoj su Rumuniji promašili sijaset prilika i realno bilo opljačkani za penal. Pobjeda protiv Rumunije kući gdje je na poluvremenu trebalo biti 2-3 razlike za nijh, onda naprave još glup crveni i preokrenemo. U Velsu nas vile nosile. Protiv Italije hladno moglo otići na 0:2. Da se razumijemo, zaslužili smo plasman ali smo itekako imali sreće.
Hoću reći, nemojte dovijeka očekivati ovu 101% igru, a i nemojte očekivati da ćemo uvijek imati sreću. Mi moramo napraviti ekipu koja će nekad odigrati ja vrh gasa, u kojem će nekad pojedini glavni igrači odigrati preko kurca, jer je to je imanentno našem mentalitetu, a da opet pravimo rezultate. Dakle, mi moramo iskorisiti ovo SP i iduće dvije godine da nahvatamo sve što je iole kvalitetno u dijaspori jer u jednom trenutku će srca, atmosfera, timski duh morati biti sporedna kategorija. I ne smijemo zrtvovati budućnost zarad neke kratkotrajne priče. Treba ulagati u budućnost na isti način kako se to radilo na početku ovog ciklusa: Muharemovic je debitovao za reprezentaciju kao igrač Juventusovih rezervi, tj next gen ekipe koja je igrala Serie C. Bajraktarević je debitovao za reprezentaciju kao igrač New England Revolutiona u kojem uopste nije bio standardan i za čiji je rezervni tim uporedo igrao. Alajbegovic je debitovao za reprezentaciju naljeto prije prvog seniorskog nastupa za Salzburg sa 17 godina. Nemojte mi onda pričati kako nema mjesta za Ćatovića, Ličinu i co jer ko biva nisu još etablirani seniorski igrači. Taj recept ti se pokazao kao pravi. Nemoj od njega odstupati, a naročito nemoj od njega odstupati zbog logike “ko je izborio treba ici”, a pod izborio misleci na one koji su grijali klupu. Na SP trebaju ići ne samo najbolji nego i zalozi za budućnost. Ne idemo tamo postati prvaci svijeta. Idemo proći grupu i uporedo nastaviti s formiranjem reprezentacije za euro, jer ovo je tek 30% uradjenog posla. 50% sadašnjih reprezentativaca samo popunjavaju rupe dok ne dodju ovi mladi.
Hoću reći, nemojte dovijeka očekivati ovu 101% igru, a i nemojte očekivati da ćemo uvijek imati sreću. Mi moramo napraviti ekipu koja će nekad odigrati ja vrh gasa, u kojem će nekad pojedini glavni igrači odigrati preko kurca, jer je to je imanentno našem mentalitetu, a da opet pravimo rezultate. Dakle, mi moramo iskorisiti ovo SP i iduće dvije godine da nahvatamo sve što je iole kvalitetno u dijaspori jer u jednom trenutku će srca, atmosfera, timski duh morati biti sporedna kategorija. I ne smijemo zrtvovati budućnost zarad neke kratkotrajne priče. Treba ulagati u budućnost na isti način kako se to radilo na početku ovog ciklusa: Muharemovic je debitovao za reprezentaciju kao igrač Juventusovih rezervi, tj next gen ekipe koja je igrala Serie C. Bajraktarević je debitovao za reprezentaciju kao igrač New England Revolutiona u kojem uopste nije bio standardan i za čiji je rezervni tim uporedo igrao. Alajbegovic je debitovao za reprezentaciju naljeto prije prvog seniorskog nastupa za Salzburg sa 17 godina. Nemojte mi onda pričati kako nema mjesta za Ćatovića, Ličinu i co jer ko biva nisu još etablirani seniorski igrači. Taj recept ti se pokazao kao pravi. Nemoj od njega odstupati, a naročito nemoj od njega odstupati zbog logike “ko je izborio treba ici”, a pod izborio misleci na one koji su grijali klupu. Na SP trebaju ići ne samo najbolji nego i zalozi za budućnost. Ne idemo tamo postati prvaci svijeta. Idemo proći grupu i uporedo nastaviti s formiranjem reprezentacije za euro, jer ovo je tek 30% uradjenog posla. 50% sadašnjih reprezentativaca samo popunjavaju rupe dok ne dodju ovi mladi.
Ne. Gazibegović umjesto da napreduje, totalno nazaduje. Od Malića se na silu htjelo napraviti igrača, ništa neće specijalno u karijeri napraviti, do 30. godine ga čak vidim kako igra za neki klub u Premijer ligi BiH.
+1
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
-
Hansestadt
- Kontakt:
Meni Malic ima potencijal da bude dobar bek. Trenutno nije u formi, ali ima predispozicije da mozemo imati igraca u buducnosti. To ne vidim npr kod Gazibegovica, jer nema brzinu kao sto Malic ima. Malic je ispadao protiv Austrije, slabo se postavljao, ali taj segment igre se moze popraviti.
Realno kod barbareza se teško upada i još teže izlazi. Mislim ipak da će povući pravi potez ako bude potrebe za nove pozive.
Sve u svemu ako postoji igrač kome nije dovoljno da bude u ozbiljnim planovima poslije svjetskog i kome je uslov ili sada ili nikada treba biti nikada.
E sada onda zaslugama ne treba ići u krajnost neko npr odigrao 3 puta po 40 minuta od čega je dva puta bio katastrofa i sad treba ga voditi po zaslugama a on nije pedlja napredovao.
Zasluge su nas i previše puta koštale, recimo begovic je kao bolji golman bio rezerva hasagiću radi zasluga pa izgubismo bodove u Albaniji jer hasagića zezala leđa itd....
Sve u svemu ako postoji igrač kome nije dovoljno da bude u ozbiljnim planovima poslije svjetskog i kome je uslov ili sada ili nikada treba biti nikada.
E sada onda zaslugama ne treba ići u krajnost neko npr odigrao 3 puta po 40 minuta od čega je dva puta bio katastrofa i sad treba ga voditi po zaslugama a on nije pedlja napredovao.
Zasluge su nas i previše puta koštale, recimo begovic je kao bolji golman bio rezerva hasagiću radi zasluga pa izgubismo bodove u Albaniji jer hasagića zezala leđa itd....
-
izdzezveubrazil
- Kontakt:
Eto, kao što sam neki dan napisao. Mislim, neću reći da ti je stav neispravan, ali definitivno se ne slažem sa njim.PeppermintSA je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:29Kada se podvuče linija, ono što čini ključnu razliku u fudbalu je kvalitet. Atmosfera, timski duh, kult, bušido kod, ma šta god je, naravno, jako bitno. Ali ako nema kvalitete, piši kući po odijelo. To je prva stvar. Druga stvar je da u sportu do izražaja dolazi i kolektivni mentalitet ili kultura, kulturni modeli, dakle antropološke kategorije. Švabo ili Skandinavac može igrati u istom sastavu 15 godina a da ne dođe do zasićenja, da se fudbaler sa 80 nastupa za reprezentaciju baca na glavu u 29. isto onako kako se bacao na glavu u 19. U našem slučaju to ne važi. To nije odlika naših prostora. Ove kvalifikacije za nas su bile specifične. Deceniju nas nigdje nije bilo. Za selektora je došao legendarni ex-reprezentativac kojeg je javnost priželjkivala godinama; napravila se ekipa željna dokazivanja od pretežno ultramladih igrača i ponekih iskusnijih ali nedokazanih. Oni su, zbog same situacije, igrali kao kamikaze, davali 101% u svakoj utakmici, a opet, uz sve to, u ključnim momentima imali su ogromnu sreću - pobjeda u Rumuniji iz jednog udaraca prema golu, u kojoj su Rumuniji promašili sijaset prilika i realno bilo opljačkani za penal. Pobjeda protiv Rumunije kući gdje je na poluvremenu trebalo biti 2-3 razlike za nijh, onda naprave još glup crveni i preokrenemo. U Velsu nas vile nosile. Protiv Italije hladno moglo otići na 0:2. Da se razumijemo, zaslužili smo plasman ali smo itekako imali sreće.
Svjetsko je kruna karijere svima njima već sada, Evropsko se ni po čemu ne može porediti sa ovim. Cilj Svjetskog prvenstva mora biti maksimalan rezultat, ne postoje nikakve garancije da ćemo mi ikad biti redovni učesnici velikih takmičenja, tako da se svako mora iskoristiti za ostvarivanje maksimuma.
Ti kažeš da je kvalitet glavni kriterij i to apsolutno stoji, ali ovdje ne pričamo o razlici između pozivanja Džeke i Hamze Jaganjca. Odnosno, nije da nas negdje čeka neki novi Džeko, a mi ga ignorišemo dok pozivamo Hamzu Jaganjca. Nije tolika razlika između Pejčinovića i Baždara, a pogotovo ne između veznjaka i Ćatovića.
Taj marginalni plus u kvalitetu koji bismo dobili zamjenom 5-6 imena na spisku za neka druga mogao bi se izgubiti vrlo lako ako stvari ne kliknu sa novima. Da ne spominjem koliko je vremena potrebno da neke stvari kliknu, naročito u internacionalnom fudbalu.
Jedan Džeko je u debiju dao gol Turskoj, pa je naredni dao tek u 14. nastupu za reprezentaciju. Znači bio je brojkama kao Baždar sad.
To vrijeme da procijenimo koliko stvarno može svako od potencijalnih u ovom trenutku baš i nemamo.
Opet kažem, ako će se novi igrači voditi jer u ovom trenutku zaista posjeduju kvalitet koji bi nas unaprijedio, to je super i podržavam. Ali ako će se voditi da osjete "atmosferu", nisam siguran da ima potrebe za tim. Tu atmosferu će osjetiti u Ligi nacija u septembru svakako.
Mi nismo Španija ili Brazil da imamo luksuz uigravanja i isprobavanja nečega na Svjetskom prvenstvu, znajući da grupu svakako možemo proći. Nama je svaka utakmica biti ili ne biti, i tu trebaju igrati najbolji.
Ako su Pejčinović, Ličina, Ćatović, ko sve već, ti najbolji, onda apsolutno treba da idu na prvenstvo. Hajde, Pejčinović igra seniorski fudbal pa se za njega može puno više reći, ali za ovu dvojicu apsolutno niko ne može reći trenutno da su dovoljan kvalitet da budu tu. Pritom, ne tvrdim uopšte da nisu. Samo, ne postoji objektivan način da to iko tvrdi.
Ja uopšte ne govorim da ti igrači neće možda postati i historijska imena bh. fudbala. Ali mi pričamo o jednom specifično kratkom vremenskom periodu, od aprila 2026. do jula 2026. godine, gdje bi oni sa sigurnošću trebali biti kvalitetniji od postojećih opcija. A ja ne znam ko tu sigurnost može garantovati.
Ako je Svjetsko prvenstvo jedini uslov da neko zaigra za BiH, nisam siguran koliko je pametno pristati na takve ucjene zbog budućnosti.
edin: Sve stoji, ali Begović je tu sam kriv jer je izbjegavao utakmice. Nešto kao Ahmedhodžić.
Ma gdje se tesko upada ljudi probali sve sto hoda na dvije noge, zaradjuje pare od fudbala i ima veze s BiH od kako su dosliedin139 je napisao/la: ↑13 apr 2026, 13:49Realno kod barbareza se teško upada i još teže izlazi. Mislim ipak da će povući pravi potez ako bude potrebe za nove pozive.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
-Beogradski sindikat
-Beogradski sindikat
Stalno se priča o KVALITETU. E pa kvalitet je kombinacija puno faktora i iznalaženje dobitne kombinacije. Individualni kvalitet je samo jedan, vrlo važan, ali jedan od faktora. Zato je fudbal više od pakovanja 11 najskupljih, najtalentovanijih.
Ne mogu se na SP voditi juniori ili amateri, zato što su talentovani ili igraju u velikim timovima. Izuzetaka može biti, ali to generalno ne ide.
SP nije mjesto na kom se ekspetrimentiše, to je kruna i nagrada jednoj generaciji koja je prošla kroz kvalifikacije i izborila plasman.
Da iskrsne neko ekstra pojačanje, koje svarno mijenja krvnu sliku ekipe, to bi se moglo prihvatiti.
Trenutno ne postoji potencijalni koji bi 2% podigao ukupni kvalitet ekipe, a mogao bi nanijeti veliku štetu.
SP definitivno nije mjesto za "kaparisanje" djece. To je čak rušenje ugleda reprezentacije.
Ne mogu se na SP voditi juniori ili amateri, zato što su talentovani ili igraju u velikim timovima. Izuzetaka može biti, ali to generalno ne ide.
SP nije mjesto na kom se ekspetrimentiše, to je kruna i nagrada jednoj generaciji koja je prošla kroz kvalifikacije i izborila plasman.
Da iskrsne neko ekstra pojačanje, koje svarno mijenja krvnu sliku ekipe, to bi se moglo prihvatiti.
Trenutno ne postoji potencijalni koji bi 2% podigao ukupni kvalitet ekipe, a mogao bi nanijeti veliku štetu.
SP definitivno nije mjesto za "kaparisanje" djece. To je čak rušenje ugleda reprezentacije.
Trenutno korisnika/ca: Goalgetter, katalinski, KrajinaKing, Mostarska, soccerfan, tuzlanskinacin i 64 gosta.