Risonja99 je napisao/la: ↑26 dec 2025, 13:39
Ja sam nacuo da se to moze nekako srediti i da je Dzaja prvu sezonu kad je ulozio u Bubamaru dobio povrat nekih 200.000 KM- pošto čuo po to prod’o.
Prosle sezone Bubamara je imala budzet 900.000 KM ove sezone vjv i vise, mnogi klubovi u kan/drugoj ligi zapad izguraju 40-50.000 KM svake god na osnovu clanova i akcija, mojih navedenih 5000 clanova godisnje bi klubu donijeli oko 100.000 KM sto je 15% budzeta Jedinstva.
Sponzori vam nikad nece doci ako ne igrate PL i ako nemate posjecenost na stadionu.
Fan shop je isto tako veoma bitan (Sarajevo inkasira cca 2 mil godisnje)
A sto se investitora tice jedini ko ima rezultate je Rijeka- Miskovic je dosao u klub kad su bili duzni 20mil Kn a u zadnje vrijeme Vojvodina je stabilna jer ih je preuzeo covjek koji vuce korjene iz Vojvodine.
Taj Vito evo vjv nece doci ali i da dodje on je u Americi koliko sam skontao, dok bi nasao prave ljude ovdje trebalo bi mu bar 10 god a cisto sumnjam da ima toliko para i entuzijazma.
Znaci recept je masovnost, kasnije ce sve doci samo po sebi (uz rad naravno)
Statut kluba se lako sredi
Brate vidi jednu stvar NK Jedinstvo se finansira iskljucivo iz budzete Grada Bihaca. To da sponzori nemaju interesa da ulazu u klubove nizeg ranga je istina, kad su u pitanju sponzori sa strane. Domaci privrednici nece da cuju za sport, pogotovo za NKJ. Ljudi koji trenutno rade u klubu, nisu u stanju pronaci sponozore koji bi osigurali 50%-60% budzeta.
Model finasiranja kluba kod nas nikad nije rijesen, sve se radilo na horuk. Mi realnog rijesenja i nemamo osim privatnog kapitala. To da nekome treba 10 god da uredi klub je mozda po EU standardima mi trenutno igramo ligu u kojoj 70% nije isplatilo obaveze svojim igracima.
Opet ponavljam dugorocno najbolja stvar za klub je ulaganje u Op i infrastrukturu. Ja licno smatram da odlazak u najnizi rang i dalje stoji kao solidna opcija.