Nemoj ga pisati velikim početnim slovom, jer je evidentno da ga ne poštuješ. Ne budi licemjer.Hendo je napisao/la:Čestitanje Božića, namjerno ga pišem velikim slovom iz poštovanja, je uvijek bilo haram. Nikad Muhammed a.s. nije čestitao Božić, niti Ebu Hanife čijeg smo mezheba, niti imami Malik, Šafija, Ahmed ibn Hanbel niti ijedan učenjak. Tek u Bosni može sve proći jer komunizam je učinio svoje. Vrijeme kada je Dragan bio učitelj, Savo policajac, a Fatima čistačica je izapralo mozak muslimanskom stanovništvu pa stvarno misle da se "mora" ili da "treba čestitati" Božić.Monolog je napisao/la:Iskreno, volio bih vidjeti vjerodostojan dokaz kako je haram čestitati kršćanima Božić. Da se razumijemo, ne mislim na citat nekog Arapa koji je samo geografski bliže Islamu (mada mi je ovaj pojam "geografski" suvišan, ali razumijete šta sam htio reći), nego da je to izrekao Muhammed a.s. ili da to stoji u Kur'anu. I, da, nije li Muhammed a.s. dozvolio održavanje mise u džamiji (davno sam naletio na ovaj podatak; mislim da je bila neka emisija o ovome)? Ako jeste, zašto bi onda čestitka izrečena od strane muslimana bila haram?!
Katolici slave Božić jer kažu da se na Božić rodio jedan od trojice. Subhanallah.
1. 1. Reci: "On je Allah - Jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije... ( Ihlas 1. - 3. )
Čestitanjem Božića, zanijekao si suru ehad.
2. "Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.
Nezamislivo je da Milostivi ima dijete!"
(Merjem, 90.-92.)
Koliko je opasno pripisati Allahu dijete govore nam ajeti iz sure Merjem. Je li treba ovo muslimanu?
3. „Ko oponaša neke ljude (jedan narod) on je od njih“. (Bilježi ga Ebu Davud i Imam Ahmed ).
4. ”Slijedit ćete običaje naroda prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, čak kada bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste za njima.” ”Jesu li to židovi i kršćani?”- upitali smo. ”A ko drugi?”, odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. ( Buhari, Muslim ).
5. Ibn Kajjim u svojoj knjizi „Ahkamu ehliz-zimme“ kaže:: „Čestitanje nemuslimanima njihova vjerska obilježja je zabranjeno na čemu su složni učenjaci. Poput toga da im čestita njihove praznike i post, pa im kaže: sretan vam praznik ili slično, iako sa ovim ne čini kufr ono je haram. To je poput toga da im čestita njihovo činjenje sedžde kipu, nego čak i veći grijeh i više prezreno kod Allaha od čestitanja nevjernicima pijenje alkohola, ubijanja, zinaluka i slično. Mnogi ljudi kod kojih vjera nije na velikom nivou upadaju u slične stvari neznajući odvratnost tog djela. Onaj ko čestita nekome njegovo činjenje grijeha, novotarije ili nevjerstva, taj se izlaže Allahovoj mržnji i srdžbi“.
...
Elem, ti čestitaš iz poštovanja. To nije prihvatanje njegove vjere, običaja, već pokazatelj da si čovjek i da poštuješ njegov izbor. Ništa više, ništa manje. I, da, na taj dan se rodio Isaa a.s., te je iz tog razloga tebi, kao muslimanu, važan taj podatak. Jer, Isaa a.s. će se vratiti na Zemlju. Dakle, ti čestitaš rođenje svog poslanika, to što ga on "tretira" drugačije je nešto drugo. Ti ne gubiš identitet samim čestitanjem blagdana osobi druge vjeroispovijesti.
Al' hajde, znamo svi kako se sve tumači, tako da nisam iznenađen. I dalje stojim iza one da bih stvarno imao potpuno drugačiju sliku o Islamu i muslimanima da sam slijepo vođen tvojim tumačenjem. Sreća pa nisam.