Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Monolog
Moderator
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Monolog » 26 dec 2016, 10:51

Hendo je napisao/la:
Monolog je napisao/la:Iskreno, volio bih vidjeti vjerodostojan dokaz kako je haram čestitati kršćanima Božić. Da se razumijemo, ne mislim na citat nekog Arapa koji je samo geografski bliže Islamu (mada mi je ovaj pojam "geografski" suvišan, ali razumijete šta sam htio reći), nego da je to izrekao Muhammed a.s. ili da to stoji u Kur'anu. I, da, nije li Muhammed a.s. dozvolio održavanje mise u džamiji (davno sam naletio na ovaj podatak; mislim da je bila neka emisija o ovome)? Ako jeste, zašto bi onda čestitka izrečena od strane muslimana bila haram?! :roll:
Čestitanje Božića, namjerno ga pišem velikim slovom iz poštovanja, je uvijek bilo haram. Nikad Muhammed a.s. nije čestitao Božić, niti Ebu Hanife čijeg smo mezheba, niti imami Malik, Šafija, Ahmed ibn Hanbel niti ijedan učenjak. Tek u Bosni može sve proći jer komunizam je učinio svoje. Vrijeme kada je Dragan bio učitelj, Savo policajac, a Fatima čistačica je izapralo mozak muslimanskom stanovništvu pa stvarno misle da se "mora" ili da "treba čestitati" Božić.
Katolici slave Božić jer kažu da se na Božić rodio jedan od trojice. Subhanallah.
1. 1. Reci: "On je Allah - Jedan!
2. Allah je Utočište svakom!
3. Nije rodio i rođen nije... ( Ihlas 1. - 3. )

Čestitanjem Božića, zanijekao si suru ehad.

2. "Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe što Milostivom pripisuju dijete.
Nezamislivo je da Milostivi ima dijete!"
(Merjem, 90.-92.)
Koliko je opasno pripisati Allahu dijete govore nam ajeti iz sure Merjem. Je li treba ovo muslimanu?

3. „Ko oponaša neke ljude (jedan narod) on je od njih“. (Bilježi ga Ebu Davud i Imam Ahmed ).
4. ”Slijedit ćete običaje naroda prije vas, pedalj po pedalj, lakat po lakat, čak kada bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste za njima.” ”Jesu li to židovi i kršćani?”- upitali smo. ”A ko drugi?”, odgovori Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. ( Buhari, Muslim ).
5. Ibn Kajjim u svojoj knjizi „Ahkamu ehliz-zimme“ kaže:: „Čestitanje nemuslimanima njihova vjerska obilježja je zabranjeno na čemu su složni učenjaci. Poput toga da im čestita njihove praznike i post, pa im kaže: sretan vam praznik ili slično, iako sa ovim ne čini kufr ono je haram. To je poput toga da im čestita njihovo činjenje sedžde kipu, nego čak i veći grijeh i više prezreno kod Allaha od čestitanja nevjernicima pijenje alkohola, ubijanja, zinaluka i slično. Mnogi ljudi kod kojih vjera nije na velikom nivou upadaju u slične stvari neznajući odvratnost tog djela. Onaj ko čestita nekome njegovo činjenje grijeha, novotarije ili nevjerstva, taj se izlaže Allahovoj mržnji i srdžbi“.
...
Nemoj ga pisati velikim početnim slovom, jer je evidentno da ga ne poštuješ. Ne budi licemjer.

Elem, ti čestitaš iz poštovanja. To nije prihvatanje njegove vjere, običaja, već pokazatelj da si čovjek i da poštuješ njegov izbor. Ništa više, ništa manje. I, da, na taj dan se rodio Isaa a.s., te je iz tog razloga tebi, kao muslimanu, važan taj podatak. Jer, Isaa a.s. će se vratiti na Zemlju. Dakle, ti čestitaš rođenje svog poslanika, to što ga on "tretira" drugačije je nešto drugo. Ti ne gubiš identitet samim čestitanjem blagdana osobi druge vjeroispovijesti.

Al' hajde, znamo svi kako se sve tumači, tako da nisam iznenađen. I dalje stojim iza one da bih stvarno imao potpuno drugačiju sliku o Islamu i muslimanima da sam slijepo vođen tvojim tumačenjem. Sreća pa nisam.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2016, 10:54

Izgleda da nisam pogrijesio na anketi za kantu.
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 26 dec 2016, 11:01

Nemoj ga pisati velikim početnim slovom, jer je evidentno da ga ne poštuješ. Ne budi licemjer.

Elem, ti čestitaš iz poštovanja. To nije prihvatanje njegove vjere, običaja, već pokazatelj da si čovjek i da poštuješ njegov izbor. Ništa više, ništa manje. I, da, na taj dan se rodio Isaa a.s., te je iz tog razloga tebi, kao muslimanu, važan taj podatak. Jer, Isaa a.s. će se vratiti na Zemlju. Dakle, ti čestitaš rođenje svog poslanika, to što ga on "tretira" drugačije je nešto drugo. Ti ne gubiš identitet samim čestitanjem blagdana osobi druge vjeroispovijesti.

Al' hajde, znamo svi kako se sve tumači, tako da nisam iznenađen. I dalje stojim iza one da bih stvarno imao potpuno drugačiju sliku o Islamu i muslimanima da sam slijepo vođen tvojim tumačenjem. Sreća pa nisam.
I onda kažemo problemi u tumačenju sa islamom a jedan teolog govori dvojici ateista šta i kako, ali oni vole sebe i poštuju svoje mišljenje i preferiraju svoje mišljenje.
Čovjek će izgovarati za svaku svoju riječ koju je izgovorio, a tu nema prisile. Je li te ko sili da čestitaš Božić? Dobrovoljno čestitku izgovaraš i za nju ćeš odgovarati.
Čuj iz poštovanja čestitaš. Mislio sam da je iz tolerancije i suživota. Neko jedno, a neko drugo mišljenje koristi.
Treba pomagati siromašne katolike i pravoslavce, školovati njihovu djecu, brinuti se o jetimima i stipendijama, nahraniti gladnog, očistiti kuću staroj nani i dedi, pokositi travu, nacjepati drva... Koga boli briga za čestitku i bacanje lajka u modernom smislu.
Kocka je bačena

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 26 dec 2016, 11:02

Ja sam samo od svog profesora iz srednje čuo da je zabranjeno čestitati Božić. Ali to je bas čudan čovjek i iskreno nikada ga nisam shvatao ozbiljno.
Čestitanja Božića nije haram nego je lijepo ponašanje da svom komsiji čestitamo njegov najveći praznik. Islam nas uči o finom ponašanju a pogotovo o odnosu sa komšijama. I stvarno misliš da se komšija ne bi naljutio ako mu ne bi čestitao Božić ? A komšije treba paziti kao i rodbinu.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 26 dec 2016, 11:04

Nee, neg treba ko mulac sutiti a drugi dan, ma gdje si bola komsija kuco stara.

Sta bi jucer, ebga par nepar.

Il jos bolje, na tavan se sakriti dok taj praznik ne prodje.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2016, 11:10

**** kulturu i postovanje, vjera je vjera :crazy:
puške pucaju lete duhovi

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 26 dec 2016, 11:12

Znaci ne mozes svom komsiji reci: "Brato moj sretni blagdani i uzivaj sa svojom porodicom."?

Poenta je da ne moram mu cestitati onako kako mu komsija katolik cestita nego ovako, cisto neka zna da se postujemo :)
ZZ

Unknown33
Kontakt:

Post Postao/la Unknown33 » 26 dec 2016, 11:17

Ima ba lijeka i za toga, ne treba se sa tuđim družiti

:salut:

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 26 dec 2016, 11:24

Koliko znam, 4 su najpoznatija izvora islama:
1. Kur'an - ono što Allah kaže;
2. Sunnet - ono što je Muhammed a.s. rekao, uradio ili šutnjom odobrio;
3. Idža - većinski dogovor uleme;
4. Kijas - analogija na nešto što se prethodno desilo.
I to baš ovim redoslijedom, a šta će komšija reći nije izvor u islamu. To je koncept niže vrijednosti sa kojim se Bošnjaci zadnje stoljeće bore.
U mene je prvi komšija Boris Grubešić pa sam mu jednog dana objasnio zašto mu ne čestitam Božić i sa tim smo završili. I dan danas se obilazimo i dijelimo jaja i kurbane, ali nema čestitanja.

Za ovog Tešanjca Sarmelina:
slika
Kocka je bačena

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 26 dec 2016, 11:26

Mozes li mu zazeliti ugodan dan na Bozic i pozelit zdravlje?
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 26 dec 2016, 11:29

Heller je napisao/la:Mozes li mu zazeliti ugodan dan na Bozic i pozelit zdravlje?
Zaželi mu zdravlje i ugodan dan svakog dana i svakom čovjeku. :thumbup:
Kocka je bačena

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 26 dec 2016, 11:32

Hendo kandidat za dres naredne godine
Nad tobom sunce najljepše sja

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 26 dec 2016, 11:35

pinoglavi je napisao/la:Hendo kandidat za dres naredne godine
Treba mu dat sličice vlaha i šokaca iz repke ko utješnu nagradu :kafa:
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 26 dec 2016, 11:38

IZ kaže da je dozvoljeno, tu je priča završena, to što neko misli da je veći musliman od ostalih ako ne čestita je njegov problem.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 26 dec 2016, 11:38

Heller je napisao/la:
pinoglavi je napisao/la:Hendo kandidat za dres naredne godine
Treba mu dat sličice vlaha i šokaca iz repke ko utješnu nagradu :kafa:
Haram haram
Nad tobom sunce najljepše sja

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 26 dec 2016, 11:39

Mislim da je sve rečeno o čestitanju

Poslanik s.a.v.s., je uvijek podsticao na ljubaznost i lijepo ophođenje sa svima, ali je isto tako upozoravao na grubost i nasilje. Kad je nekoliko židova ušlo kod Poslanika rekli su mu: „Es-samu alejke, o Muhammede“. (Umro ti Muhammede), pa ih je Aiša čula i rekla: „Vi da ste umrli i da ste prokleti, Allahovi neprijatelji“, pa je Vjerovjesnik ukorio zbog toga, a ona je rekla: „Zar nisi čuo šta su rekli, o Allahov Poslaniče?“, pa je Poslanik odgovorio: „Čuo sam i rekao: „Ve alejkum“. Odnosno sve što ste vi meni poželjeli to isto i ja vama želim. O Aiša, Allah voli blagost u svemu“.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

High

Post Postao/la High » 26 dec 2016, 11:45

Firma iz Novog Sada postavlja binu za Plagijatorov koncert. Bliža im je bila Tuzla.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2016, 11:52

Hendo je napisao/la:Koliko znam, 4 su najpoznatija izvora islama:
1. Kur'an - ono što Allah kaže;
2. Sunnet - ono što je Muhammed a.s. rekao, uradio ili šutnjom odobrio;
3. Idža - većinski dogovor uleme;
4. Kijas - analogija na nešto što se prethodno desilo.
I to baš ovim redoslijedom, a šta će komšija reći nije izvor u islamu. To je koncept niže vrijednosti sa kojim se Bošnjaci zadnje stoljeće bore.
U mene je prvi komšija Boris Grubešić pa sam mu jednog dana objasnio zašto mu ne čestitam Božić i sa tim smo završili. I dan danas se obilazimo i dijelimo jaja i kurbane, ali nema čestitanja.

Za ovog Tešanjca Sarmelina:
slika
Tesnjak sam :kafa:
I to dijete je glupo.Bas mislis da bi dijete ispod 14-15 godina odbilo paketic iz bilo kojeg razloga.Tesanj je veoma glup grad po pitanju vjere,nece biti napretka dokle god je vjera na prvom mjestu.Ne daju **** maltezerima da odu u centar za djecu sa posebnim potrebama i podjele paketice,a sta je drugo razlog nego to sto Bozic nije nas praznik.A taj od kako vise nije u dzamiji gdje je bio, smanjio se broj sumnjivih osoba koje ne pricaju nas jezik.
Sina mu poznajem, nevjerovatan momak,hafiz sa 18 godina, mnogo bolji i simpaticniji od oca koji se preserava.
Meni se vjera sa toliko zabrana ne svidja niti ce mi se ikada svidjati.Koje dobro propovjeda nesto sto ne da osnovne odnose sa komsijama i prijateljima.Dosta je vise raspodjele.Mnogo mi se vise svidja ovaj nas opusteniji Islam od onog "orginalnog",ali dzaba i to kad ima gradova kao sto je Tesanj pa ti ubiju svu volju za zivotom i nadu za normalnom drzavom.Moj komsija,koji samo 100 metara od mene zove djecu u kucu i daje im krajnje ekstremisticki materijal,i govori im da na ovom svijetu ima samo mjesta za muslimane.Odavno je poznat policiji.Da li bi se ja trebao u takvoj sredini dobro osjecati?Kad znam da bi mi u pola noci u kucu mogla uci kakva budala sa sjekirom.
Pozz, sretna nova godina.
puške pucaju lete duhovi

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 26 dec 2016, 11:55

Monolog je napisao/la:Elem, ti čestitaš iz poštovanja. To nije prihvatanje njegove vjere, običaja, već pokazatelj da si čovjek i da poštuješ njegov izbor. Ništa više, ništa manje. I, da, na taj dan se rodio Isaa a.s., te je iz tog razloga tebi, kao muslimanu, važan taj podatak. Jer, Isaa a.s. će se vratiti na Zemlju. Dakle, ti čestitaš rođenje svog poslanika, to što ga on "tretira" drugačije je nešto drugo. Ti ne gubiš identitet samim čestitanjem blagdana osobi druge vjeroispovijesti.

Potpis.
Bog je jedan, to sam čuo bar hiljadu puta od vjerskih autoriteta sve četiri konfesije koje su zastupljene u ovoj zemlji.
Radne kolege mi svaki Božić i Vaskrs čestitaju sa srećan praznik, sve najbolje i ja njima odgovorim isto kad su njihovi praznici i to je to. Niti je on manje musliman/katolik ako mi čestita, niti sam ja manje pravoslavac. Ovo da musliman ne treba da čestita Božić, prvi put čujem, ali za sve postoji prvi put kao i kad sam na onako poprilično ružan način saznao da se muslimani ne rukuju sa ženama.

@Hendo
Ti kao teolog koji živiš u BiH, kako objašnjavaš zvanični stav vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana u ovoj zemlji, IZBiH, koji kaže da čestitanje Božića nije grijeh?
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Sariel
Kontakt:

Post Postao/la Sariel » 26 dec 2016, 11:56

nije on teolog,on je kolektor :geek:

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []