Tezina faksa ovdje i u Sarajevu je tu negdje. Ovdje su matematike lakse al zato neki strucni predmeti tipa obrada signala ili mjerenja su osjetno tezi nego u Sarajevu. Automatika je ovdje ubjedljivo najjaci smjer, jaci nego u Becu recimo. Realno izmedju Sarajeva i Graza ne bi smjela postojat dilema, sarajevski ETF jest mozda i najkvalitetniji faks u BiH al u poredjenju s onim sto mozes imat u Grazu je to sve smijesno.Captain4 je napisao/la:Joj znam da si ti gore na elektrotehnici.Epidaurus je napisao/la:Zar tu fakat postoji i najmanja dilema ?Captain4 je napisao/la:ETF Sarajevo ili u Graz?!![]()
Ma postoji, meni gore djeluje nekako puno teže mada nema yebavanaja sa matematikama kao u Sarajevu. Uzeo bih gore smjer automatika već ako bih išao.Opet možda kad se sve sabere i oduzme uključujući i druge faktore u vidu finansija, jezika, kvaliteta jezika i odlučnosti da se ode gore sve je to tu negdje. A kvalitet faxa je numero uno. Ono gore je teža perverzija.
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
- Marsal
- Kontakt:
Imam par poznanika što se prekucali ETF u Sarajevu, ljudi sebi mogu birat posao. Ali mogućnost da poslije faksa ostaneš u Austriji radit... Za mene je Austrija europska država broj 1.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Skolarina za neki solidan college je par hiljada dolara, ako ne zaradjujes puno dobijes pomoc od drzave.Prog321 je napisao/la:Samo moraš imati nekih 50 hiljada dolara godisnje za školarinu.soko je napisao/la:
Amerika za ljude koji zele da uce i rade je najbolji izbor.
Plus plaćati zdrastvo.
Ono. Ništ.
Sića.
Ako hoces da radis, nadjes firmu koja ti nudi osiguranje.
Zavrsis dvije godine na lokalnom collegu i prebacis se na university.
Dosta firma placa skolu takodjer.
Meni je moja platila citav masters.
Kakve su mogucnosti za ostanak u americi poslije skolovanja?soko je napisao/la:Skolarina za neki solidan college je par hiljada dolara, ako ne zaradjujes puno dobijes pomoc od drzave.Prog321 je napisao/la:Samo moraš imati nekih 50 hiljada dolara godisnje za školarinu.soko je napisao/la:
Amerika za ljude koji zele da uce i rade je najbolji izbor.
Plus plaćati zdrastvo.
Ono. Ništ.
Sića.
Ako hoces da radis, nadjes firmu koja ti nudi osiguranje.
Zavrsis dvije godine na lokalnom collegu i prebacis se na university.
Dosta firma placa skolu takodjer.
Meni je moja platila citav masters.
naprijed rejal
Ne znam puno o tome. Mi smo dosli krajem 90tih kad su vecina nasih dosla ovdje.Sveti je napisao/la: Kakve su mogucnosti za ostanak u americi poslije skolovanja?
Ima dosta studenata iz Azije vecinom, rade masters pa doktorat i onda nadju firmu koja ce im pomoci da ostanu.
Ja proveo 15 godina u americi i on će meni solidan koledž od par hiljada.
De ba.
Master će poslodavac platiti ali to znači radiš 8sati žnj posao i onda kurseve na koledžu polaži.
To se naravno može ali je patnja.
Kako god, škole u BiH su teže.
Ali je praksa na zapadu daleko razvijenija. Manje bubanja, više rada.
De ba.
Master će poslodavac platiti ali to znači radiš 8sati žnj posao i onda kurseve na koledžu polaži.
Solidan lokalni college kosta 150-200 dolara po kreditu.Prog321 je napisao/la:Ja proveo 15 godina u americi i on će meni solidan koledž od par hiljada.
De ba.
Ja zivim u Americi 20 godina. Prvo krenuo na lokalni college, 12 kredita po semestru. Zavrsio 4 semestra, prebacio se na University. Dobio BS masinstva, nasao posao radio koju godinu i onda Masters.
Pa normanlo da moras raditi da ti plati master, kao sto sam napisao ko hoce da radi i uci moze.
U Americi je skroz drugaciji sistem skolovanja.
Community college nije solidan koledz ali dobro. Izračunaj koliko je to kreditA u godini. Plus troškovi stanovanja, hrane , itd.
Evo reci mi gdje se nalaziš pa ću proguglati cijene.
Završio sam i ja školu u americi. I u njemačkoj. I bosni.
Pa mogu realno porediti.
Moja škola prije 10 godina kostala me 40 hiljada godišnje.
Danas je prošla 55.
Pa mogu realno porediti.
Danas je prošla 55.
Evo gdje sam ja isao i moje kolege, svi isto put napravili. Isli na community college 2 godine. Normalno da je solidno, neki primljeni na Iowa State, neki na University of IL, jedan od najboljih unversiteta u Americi sto se tice Engineering. Kredit je druga stvar, nije kurs. Vecina kurseva su 3 kreditaProg321 je napisao/la:Community college nije solidan koledz ali nije ni on 200 dolara po kursu..
Pa mogu realno porediti.
Sad je prošla 55.
https://www.rockvalleycollege.edu/Admission/tuition.cfm
https://dmacc.edu/registration/Pages/tuitionfees.aspx
E sad ako ti ides odmah na University, zivis u dormu, jedes u centru to je druga prica.
Sta mu dodje credit hour?soko je napisao/la:Evo gdje sam ja isao i moje kolege, svi isto put napravili. Isli na community college 2 godine. Normalno da je solidno, neki primljeni na Iowa State, neki na University of IL, jedan od najboljih unversiteta u Americi sto se tice Engineering. Kredit je druga stvar, nije kurs. Vecina kurseva su 3 kreditaProg321 je napisao/la:Community college nije solidan koledz ali nije ni on 200 dolara po kursu..
Pa mogu realno porediti.
Sad je prošla 55.
E sad ako ti ides odmah na University, zivis u dormu, jedes u centru to je druga prica.
naprijed rejal
A ok. Nije kurs.
Svaki kurs ima tri kredita. Minimum je tri ( u mojoj školi je bilo 4) kursa godišnje.
Da, da.
Ja govorim o dormu, hrani. Svemu.
Ne može student živjeti na havi. Mora negdje spavat. Itd.
Svaki kurs ima tri kredita. Minimum je tri ( u mojoj školi je bilo 4) kursa godišnje.
Da, da.
Credit hour ti je koliko sati provedes sedmicno na predavanju.Sveti je napisao/la:Sta mu dodje credit hour?soko je napisao/la:Evo gdje sam ja isao i moje kolege, svi isto put napravili. Isli na community college 2 godine. Normalno da je solidno, neki primljeni na Iowa State, neki na University of IL, jedan od najboljih unversiteta u Americi sto se tice Engineering. Kredit je druga stvar, nije kurs. Vecina kurseva su 3 kreditaProg321 je napisao/la:Community college nije solidan koledz ali nije ni on 200 dolara po kursu..
Pa mogu realno porediti.
Sad je prošla 55.
3 kredita, 3 sata na predavanju
Znam da ne moze al to bi platio i da ne studiras.Prog321 je napisao/la:A ok. Nije kurs.
Da, da.
Sve to ima svoje. Ja sam radio pizza delivery dok sam studirao. Znao sam 150-200 dolara baksisa uzeti petkom, al radis od 4 poslije podne do 2 ujutru.
Na kojem predmetu je najmanja prolaznost i kolika je ako znaš? Šta je tebe najviše zezalo, koliko često si mogao dolaziti u BiH?Epidaurus je napisao/la:Zar tu fakat postoji i najmanja dilema ?Captain4 je napisao/la:ETF Sarajevo ili u Graz?!
Ako ti nije problem na ovo odgovoriti, bio bih mnogo zahvalan.

"We need to suffer. And we need to fight."
Meni je licno najtezi predmet bio Messtechnik 1 al po mom misljenju nista previse strasno jer su zadaci sve i ako imalo kontas ne treba previse vremena da se spremi. Prolaznost ne znam tacno kolika je, ne gledam to nikad iskreno nit se pouzdam u to. Od ostalih sto je teze imas jos programiranje, obrada signala i to je manje vise to od nekih teskih predmeta, bar po nekom mom misljenju. Neko ce ti navest jos neke predmete kao teske vjerovatno al opet sve zavisi od osobe do osobe. Dilema izmedju Sarajeva i Graza ne bi smjela postojat.Captain4 je napisao/la:Na kojem predmetu je najmanja prolaznost i kolika je ako znaš? Šta je tebe najviše zezalo, koliko često si mogao dolaziti u BiH?Epidaurus je napisao/la:Zar tu fakat postoji i najmanja dilema ?Captain4 je napisao/la:ETF Sarajevo ili u Graz?!
U BiH mozes dolazit u prosjeku svaka dva mjeseca ako nemas nikakav posao al i to ce ti vremenom dopizdit. Moj savjet svakako da sto manje dolazis i da si citav zivot sto je moguce brze "prebacis" u Graz.
Meni je licno najtezi predmet bio Messtechnik 1 al po mom misljenju nista previse strasno jer su zadaci sve i ako imalo kontas ne treba previse vremena da se spremi. Prolaznost ne znam tacno kolika je, ne gledam to nikad iskreno nit se pouzdam u to. Od ostalih sto je teze imas jos programiranje, obrada signala i to je manje vise to od nekih teskih predmeta, bar po nekom mom misljenju. Neko ce ti navest jos neke predmete kao teske vjerovatno al opet sve zavisi od osobe do osobe. Dilema izmedju Sarajeva i Graza ne bi smjela postojat.Epidaurus je napisao/la:
U BiH mozes dolazit u prosjeku svaka dva mjeseca ako nemas nikakav posao al i to ce ti vremenom dopizdit. Moj savjet svakako da sto manje dolazis i da si citav zivot sto je moguce brze "prebacis" u Graz.[/quote]
Ništa, očigledno je TU Graz osuđen na trojicu Balkanaca. Tesla, ti i ja.

"We need to suffer. And we need to fight."
A zar nisu austrijanci ono ekstra, ekstra ksenofobi ?
Prošle godine presjedam iz Sa u Beču kad ono sve nas koji završavamo sa 'ić' prebaciše na dodatne kontrole koja su bile učinilomise 2km udaljene. Sve pješke, starci, nane, dede, neki imali strane pasoše. Švedske, amerike, danske.
Ali ne pomaže ako se prezivaś na 'ić' .
Prošle godine presjedam iz Sa u Beču kad ono sve nas koji završavamo sa 'ić' prebaciše na dodatne kontrole koja su bile učinilomise 2km udaljene. Sve pješke, starci, nane, dede, neki imali strane pasoše. Švedske, amerike, danske.
Ali ne pomaže ako se prezivaś na 'ić' .

Ješ, ješ 

S obzirom da imam još samo prezentaciju diplomskog rada i da sam zadnji ispit riješio još prije 3 mjeseca i sve to na ETF u Grazu, osjećam se dužnim odgovorit na ovo pitanjeCaptain4 je napisao/la:ETF Sarajevo ili u Graz?!

Upoznat sam i sa situacijom u Sarajevu što se tiče ETF-a i ono što ti ja mogu reći je to da je ETF u Sarajevu sigurno teži nego u Grazu. Matematike u Sarajevu su horor, matematike ovdje su smiješne i olakšane zato što su Austrijanci tupavi da to skontaju. 49 od 50 Austrijanaca (sa poznavanjem našeg jezika) nikad ne bi položili matematiku u Sarajevu.
Meni su te matematike bile smiješne iz razloga što sam u Gimnaziji to stvarno kvalitetno učio. Austrijanci su više bazirani na praktični dio. Možda je on glup za matematiku, al' zato kad sam prvi put imao labor, ljudi lagano sve spajaju, zezaju se, a ja ne znam ni šta je šta

Dakle, ne želim da kažem da ne postoji mogućnost da ćeš bolje naučit i shvatit neke stvari teoretski ako studiraš u Sarajevu, ali toliko ćeš se izje*at s tim (ako nisi baš neka mašina) da će ti sve na kraju dopizdit. Ovdje je sve nekako balansirano, imaš ti i ovdje dosta teorije i kontanja, ali jedan dobar postotak je i praktični dio, tj. 3-4 labora za 3 godine studija možda izgleda jako malo, međutim, naučit ćeš toliko bitnih stvari s kojim se nisi mogao nigdje u BiH susresti.
Odluka je jasna, dakle Graz ispred Sarajeva, zbog praktičnog dijela i posebno zbog toga što je u Sarajevu sigurno teže završit ETF nego ovdje u Grazu. To je činjenica i to svi znaju koji ovdje studiraju, a upoznati su sa situacijom na ETF-u u Sarajevu.
Eh sad ne znam kako stojiš sa jezikom, koliko si vezan za porodicu i tako ti faktori.
Uglavnom, ako imaš neki posao pored studija, ići ćeš 3-4 puta godišnje kući. Ako nemaš, može to ići i do 6x godišnje, dakle svaka 2 mjeseca, al to je stvarno prečesto i to baš dopizdi vremenom.
Što se tiče teških predmeta, najteži predmet ubjedljivo 5-6 godina unazad na ETF-u u Grazu je tzv. "Uvod u C programiranje". To je sve samo ne "uvod" u programiranje. Kreneš od smiješnih stvari, ali kasnije postane baš teško.
Neka ranija iskustva kažu da su mnogi priznali programiranje na ETF za neko lakše programiranje na informatici, unazad 2 godine znam par ljudi što su priznali neko programiranje sa mašinstva koje doslovno nema veze sa C programiranjem (naravno, vrlo brzo su ih skontali i to ukinuli). Neki su se snalazili i na način da su u Beču položili pa priznali u Grazu.
Međutim, nema više toga. Od 1.oktobra 2018. je definitivno zabranjen tzv. "Prüfungstourismus", dakle bilo kakve priznavanje ispita sa drugih fakulteta od ovog datuma više nije dozvoljeno.
Ono što je dobra vijest za tebe je da je taj predmet na ETF u Grazu poprilično olakšan u zadnje 2 godine. Dakle možeš ga polagat samo u zimskom semestru. U ovom zadnjem zimskom semestru su doslovno položili svi koje ja znam, olakšano je malo bilo i u 2017/2018, ali opet je bilo nekih zayebancija. Ove godine, pa evo stvarno ne znam nikog da je pao. Sad da li zbog toga što ga rade po 3-4 put pa ono baš su morali naučit dotad ili je stvarno baš toliko olakšano, nisam siguran.
Primjera radi, u ovom zadnjem zimskom semestru palo je 40% onih koji su prijavili. To je po meni i dalje poprilično visok procenat, mada je sigurno tu bar 10-15% onih koji prijave i ne odu ni jednom nit išta i upiše im se pad.
A u zimskom semestru 17/18 palo je 66% ljudi. Vidi se ta osjetna razlika, definitivno.
Dalje, teži predmeti su Messtechnik 1 (posebno ispit, posebno labor) i Signalverarbeitung.
Signalverarbeitung-procenat padova:
18/19 --> ništa ne piše jer tek sad predavanja kreću u ljetnom semestru
17/18--> 36% padova
16/17--> 52% padova
15/16--> 35% padova
Messtechnik (ispit)--> u zadnjih 3-4 godine procenat padova se kreće između 35% i 45%.
Messtechnik (labor)--> vrlo slično kao i ispit, s tim da se zna potrefit semestar gdje bude tek 25% padova, al većinom je to oko 40%.
Mnogi još imaju problema oko "Elektrische Netzwerke und Mehrtore". Profesor je malo zeznut. Međutim, i on je malo smekšao pa je procenat padova sa nekih 40-45% u zadnje dvije godine pao na otprilike 25%.
Nadam se da sam pomogao i generalno se izvinjavam na dugom postu, malo je čak i offtopic, prije je tema "Studiranje".
You'll never walk alone.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.