Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

BenjooJutub
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la BenjooJutub » 30 sep 2021, 15:08

admin je napisao/la:
30 sep 2021, 14:56
Mislim da je to samo do društva u kojem se krećeš.
Mislio sam, ali sam onda otišao kod roditelja u Sloveniju na par dana i uvjerio se u ovo što pišem. 100k ljudi je jučer izašlo na ulice Ljubljane, nije malo za državu od 2 mil stanovnika. Ipak, ti protesti su većim dijelom protiv vlade i Janše, a problem u svemu je to što je zajednička stvar tim ljudima da su protiv obaveznog vakcinisanja i Janše.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 30 sep 2021, 15:11

mozda je do drustva u kojem se krećeš u BiH. Očigledno si raja sa onih 10% mladih koji su se vakcinisali.

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 30 sep 2021, 15:25

admin je napisao/la:
30 sep 2021, 15:11
mozda je do drustva u kojem se krećeš u BiH. Očigledno si raja sa onih 10% mladih koji su se vakcinisali.
Moguće. Ali hoću da kažem da u jednoj državi kao što je Slovenija, čak i oni koji su protiv globalnog trenda imaju pravo glasa i čak mogu izaći na ulice i protestvovati protiv prvog čovjeka države.

Kod nas da nevakcinisani izađu na proteste protiv vlasti, vakcinisani bi bili u fazonu " Ta su ovi izašli protestvovat, ne znaju se ni vakcinisati seljačine jedne."

Dakle, zaključak: U normalnim državama ako si drugačiji i dalje imaš punu ravnopravnost. Slovenci će sa ovim protestima skinuti vlast, pitanje je vremena, dok kod nas će ista struktura još godinama vladati, baš zbog omalovažavanja drugačijih od sebe.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 sep 2021, 15:42

To što se mlađi slovenci odbijaju vakcinisati vjerujem da ima više političku i socijalnu pozadinu nego li je to neka praktična, naučna ili stručna. Kao i ovdje, više je to neki društveni pokret nego li stvarna briga za svoje ili tuđe zdravlje (počinje od takvih ali masa ili pristalice su ovi prvi). To što se mlađi manje žele da vakcinišu je proizvod te neke statistike o slabijom ugroženosti od virusa tog dijela populacije i što su generalno buntovniji, prema svemu i ne samo vakcinama i što vlada taj neki trend apsolutiziranja individualnih prava (ideja koja je za mene pogrešna, nije moguća i ne rješava problem).

Ono što će mlađi morati shvatiti, a to je put koji smo davno zagazili, je da globalizacija i kapitalizam sve više i više rastu i jačaju, sve smo više i više povezaniji, i fizički, i virtuelno, i onda će svjetske vlade (ili privatne megakompanije) sve više da donose odluka ili mjera koje će se ticati većine, a ne samo za grupu ljudi određenog prostora, statusa ili kulture, u pitanjima razvoja, sigurnosti, efikasnosti života, i onda će te vlade da prerastaju u jednu centraliziranu vladu, da bi se postigao još bolji efekat. Nije isto voditi brigu za zatvoreno društvo i ovo danas koje je globalno. To ko ne želi shvatiti ili će htjeti da se bori protiv toga bojim se da neće uspjeti, niti ima šanse, sve dok svijet funkcioniše na ovakav način, a šta će biti za 50-100 godina to niko ne zna.

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 30 sep 2021, 15:50

Eto sad neku političku pozadinu ima, neće ljudi da se testiraju na prokletoj pumpi da bi mogli sipati gorivo, kakva politička pozadina i bakrači.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 sep 2021, 15:59

Nisam ni sumnjao da ćeš povezati jedan od mojih razloga sa jednim od mnogih slučajeva u svijetu i tako napraviti generalni zakon, ali šta da se radi, to je kako zavjeraši i rade u svim pitanjima.

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 30 sep 2021, 16:05

sljivo je napisao/la:
30 sep 2021, 15:42
To što se mlađi slovenci odbijaju vakcinisati vjerujem da ima više političku i socijalnu pozadinu nego li je to neka praktična, naučna ili stručna. Kao i ovdje, više je to neki društveni pokret nego li stvarna briga za svoje ili tuđe zdravlje (počinje od takvih ali masa ili pristalice su ovi prvi). To što se mlađi manje žele da vakcinišu je proizvod te neke statistike o slabijom ugroženosti od virusa tog dijela populacije i što su generalno buntovniji, prema svemu i ne samo vakcinama i što vlada taj neki trend apsolutiziranja individualnih prava (ideja koja je za mene pogrešna, nije moguća i ne rješava problem).

Ono što će mlađi morati shvatiti, a to je put koji smo davno zagazili, je da globalizacija i kapitalizam sve više i više rastu i jačaju, sve smo više i više povezaniji, i fizički, i virtuelno, i onda će svjetske vlade (ili privatne megakompanije) sve više da donose odluka ili mjera koje će se ticati većine, a ne samo za grupu ljudi određenog prostora, statusa ili kulture, u pitanjima razvoja, sigurnosti, efikasnosti života, i onda će te vlade da prerastaju u jednu centraliziranu vladu, da bi se postigao još bolji efekat. Nije isto voditi brigu za zatvoreno društvo i ovo danas koje je globalno. To ko ne želi shvatiti ili će htjeti da se bori protiv toga bojim se da neće uspjeti, niti ima šanse, sve dok svijet funkcioniše na ovakav način, a šta će biti za 50-100 godina to niko ne zna.
E mislim da se oni brotiv toga bore, a mislim da bi svi mi trebali jer ako se nastavi ovim putem digitalizacija da razvija, ne piše nam se dobro. Ako stavimo vakcinaciju po strani, ovaki protesti bi bili poželjni u cijelom svijetu. A upravo se zbog vakcine baca ljaga na ove proteste.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 30 sep 2021, 16:33

To je put koji je neizbježan, prije svega tehnološki napredak to gura (generalno napredak u komunikaciji, protoku informacija, ljudi i roba), i sve veća povezanost i rast populacije. A i sve da nije tako imao bi onda lokalnu centraliziranu vlast koja bi opet uvodila zakone, mjere u domenu za koji je i zadužen. Tako da ništa nisi promjenio već si samo proširio/skratio domen.
To po meni nije loše (da postoji vlada ili institucija koja se brine o svemu) već je problem u ne razumjevanju i ne prihvatanju činjenice gdje jesmo i gdje jedino možemo da idemo, a da prosječni uslovi života budu što bolji. Lična prava nikad ne mogu biti apsolutna, nikad, i to je činjenica koju moramo prihvatiti. Dovoljno je da imaš dvoje ljudi pa da dođeš u potrebu da praviš mjere, odluke ili zakone koji će štititi jednog od njih naspram drugog, i radi toga to pravo mora imati veći prioritet, i naravno, kolektivna prava i obaveze nisu apsolutna, već u zavisnosti od potreba i stanja društva i ona se mjenjaju, donose, ukidaju.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 01 okt 2021, 11:57

Nema boljeg osjecaja od onog kad se raspravljas sa poznanikom oko pandemije i on me onda oznaci na neki nestorovicev video da bi mi dokazao poentu.

Mrs **** li vas Nestorovic
naprijed rejal

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 01 okt 2021, 12:23

Pogledajte Bugarsku i Rumuniju, dvije zemlje sa najnizim % vakcinisanih od “vecih” zemalja. Rumunija rekordnih 12k zarazenih, smrtnost se povecala. U Bugarskoj krenuo novi veliki val.

Sto li je tako🤔

Danci, Norvezani, Nijemci (Drosten negoduje sto je samo 68% vakcinisanih), Island itd., svi % uveliko vakcinisani a gigantske zemlje Bosna, Srbija, Hrvatska, balkanski neandertalci najmanji % vakcinisanih. Da im Elif u seriji ili neko u Zadruzi kaze da se treba vakcinisati odmah bi to i uradili. Do tada su ostale zemlje glupani a balkanci sinonim za znanje i natprosjecni IQ.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 01 okt 2021, 12:40

Drzava u kojoj vlada sda. Treba li dalje pricati? Iz moje blize i dalje porodice skoro svi su vakcinisani. Stariji naravno, hajmo reci 35-40+

Moguce da nam procente uveliko kvare mladi jer se ne moraju vakcinisati zato sto nema restrikcija. A potrebe za vakcinom kod njih nema. U Njemackoj mozes piti kafu na svom balkonu ako nisi vakcinisan i to je to. Logicno da ce otici na 70%

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 01 okt 2021, 15:40

VGS je napisao/la:
01 okt 2021, 12:40
Drzava u kojoj vlada sda. Treba li dalje pricati? Iz moje blize i dalje porodice skoro svi su vakcinisani. Stariji naravno, hajmo reci 35-40+

Moguce da nam procente uveliko kvare mladi jer se ne moraju vakcinisati zato sto nema restrikcija. A potrebe za vakcinom kod njih nema. U Njemackoj mozes piti kafu na svom balkonu ako nisi vakcinisan i to je to. Logicno da ce otici na 70%
Nije istina. Mozes piti i vani u kafićima i restoranima trenutno.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 01 okt 2021, 15:56

Pensioner26 je napisao/la:
01 okt 2021, 15:40
VGS je napisao/la:

Hocete li vi peraci guzova morati svi biti vakcinisani ili ne?
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 01 okt 2021, 17:08

Justin je napisao/la:
01 okt 2021, 15:56
VGS je napisao/la:

Hocete li vi peraci guzova morati svi biti vakcinisani ili ne?
Zasad još ništa džiberu iz Bosne. Javit ću ja tebi, da mirnije spavaš.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 01 okt 2021, 17:42

Neće se vakcinisati ali će otići u McDonalds i pojesti hranu u čijem sastavu ima hemikalija koje se nalaze u automobilskim gumama.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 okt 2021, 17:48

slika
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 01 okt 2021, 17:57

VGS je napisao/la:

Mozes kod Turaka u kebabima.

Pensioner26
Kontakt:

Post Postao/la Pensioner26 » 01 okt 2021, 18:26

Epidaurus je napisao/la:
01 okt 2021, 17:57
VGS je napisao/la:

Mozes kod Turaka u kebabima.
Apsolutno netačno. Ja bio neki dan.

Justin
Kontakt:

Post Postao/la Justin » 01 okt 2021, 18:28

rio_Ferdy88 je napisao/la:
01 okt 2021, 17:48
slika
Hmmm zbog cega li je ovakva razlika zapad-istok. :think:
Sarmelino † (29.08.2015-20.10.2019.) ⚜
dr. Alem Peterson
Captain4 † (14.05.2014-22.02.2022.) ⚜

FirstDown
Kontakt:

Post Postao/la FirstDown » 01 okt 2021, 18:31

Pobogu Justine, shvatili smo da si vakcinisan i ne moraš ciklički to ponavljati svaki dan unazad par mjeseci. Da mi je jedan dan biti glup kao ti pa da se odmorim.
Prije osude, potpuno sam vakcinisan i na najbolniji mogući način sam osjetio šta je covid.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.