Definitivno je potrebna promjena, a nama kome je Željezničar najbitniji trebamo da krenemo prvo sa njim. Zar je stvarno potrebno da medju navijacima Željezničara ima uopste ijedna osoba koja je kažnjavanja od strane policije sa pokušaj ubistva? Ovdje spominjem Zulcica. I to jos organizuje gostovanje u Vitez? Smatram da je zaista potrebno da pogledamo istini u lice i kazemo sta zelimo. Ja ne zelim da u redovima ima nekoga koje kaznjavan za teska krivicna dijela. Ne zelim da imam osobe koje se bave preprodajom droge, ne zelim! Zelim da se samo udruzenje izbori protiv takvih osoba, licno ih prijavi i izbaci pa makar da ti je rodjeni brat kao sto bi svaka normalna osoba uradila. No nasi ljudi se prave macho muskarcima, da smo hrabriji od ostalih evropljana, a niko se ne usudjuje da prijavi bilo kakav prekrsaj.
Prekrsaji za upotrebu pirotehnike, neredi koji se dese nekada tokom ili netom prije/poslije utakmice se mogu tolerisati ako su "opravdani" (znate sta mislim pod opravdano), no ako je osoba ocigledno kriminalac u svom slobodnom vremenu, ta osoba ne treba da bude tu. I nemojte da se usudite reci da sada nije vrijeme da se o ovome prica, da trebamo da ispostujemo Mirzu. Ovim cinom, ovim pritiskom cete ga tek ispostovati. Pohvalno je i obavezno je otici na dzenazu, dati prilog i sta vec, no to je daleko od dovoljnog.
I naravno da prvi svoj krik pisem ovdje na forumu jer negdje mora poceti, negdje se mora stvoriti momentum, mora se sto vise raje ukljuciti i steci slicno misljenje. Prve osobe koje podrzavaju nesto su i najbitnije. Svaka inicijativa, sva odluka krece od obicnih ljudi koji imaju volje da godinama se zalazu za nesto. Inicijativa za Sutorinu je pocela oko 2010. kao mala FB grupa, a gledajte u sta je prerasla, smanjenje lige je pocelo kao diskusija upravo na ovom forumu nekada 2010-2011 i na kraju je usvojena. Koliko postova i postova smo pisali i zalagali se i vjerujte da je to imala efekta. Da smo mi sutili, sutili bi mediji, sutio bi savez jer ocigledno se niko ne zali. Sve se moze kada se zeli, a na nama je da uvijek to ponavljamo, podsjecamo medije i nadlezne kroz diskusije na forumima, slanjem mailova i sl. Trebat ce godine i godine da se dodje do zeljenog rezultata i zato je sada vrijeme da se pocne. Hajmo poceti od sebe samih, hajmo poceti od udruzenja navijaca. To udruzenje nije nicije, nego nase zajednicko. Isto kao i Željezničar. Hajmo pokazati da su promjene moguce. Nemojte biti u strahu da iskazete svoje misljenje i recite sta mislite. I nemojte da i ovaj dogadjaj bude jedino sto cete kritikovati, kritikujte i prostorne planove, idite na javne tribine i rasprave, ukljucite se u rad svoje mjesne zajednice, djelujte na svoju sredinu, nemojte cekati da neko drugi to za vas radi!
Zadnja izmjena:
AnelZ, dana/u 17 apr 2015, 20:03, ukupno mijenjano 2 puta.