Virtu4l je napisao/la:@lopta je okrugla
Pazi prijatelju, da ti ja predstavim svoju sliku trenutne situacije. Prvo, tamo neke 1996-1997 sam kao klinac bjezao iz skole da bih gledao reprezentaciju, stedio svaku kintu da bih isao na gostovanja. Da stedio, jer kada sam imao 14-15 godina Zenica mi je bila veoma daleko. Nizali su se selektori, igraci, pobjede, porazi, ali gamad u savezu su uvijek bila prisutna. Onda se desila Danska, mislio sam evo ga, napokon, ali opet nisam docekao. Sada se desava neki Ciro Blazevic, koji napokon daje rezultate. U pravu si ti, jesmo mi daleko od baraza, ali kad pogledam sa druge strane... nikad nismo bili blize. Sve je u nasim rukama, nema vise one stare pjesme "treba da nam se poklopi ovo, ono, da neko odigra nerijeseno, bla, bla", znaci sami krojimo svoju sudbinu. Napokon sam u situaciji da se iskreno nadam nekom velikom takmicenju, a u Afriku cu ici ako se plasiramo. Sve to mi je obezbijedio Ciro. E sad ces ti reci, **** Ciru, igraci imaju najvise zasluge. Ok, i ta ti je na mjestu, ali i predhodni selektori su imali igrace koji su bili sile u svojim klubovima, ali opet smo redovno ostajali kratkih rukava.
Prije mjesec dana ste govorili "sta ga dizete u nebesa, pa pobijedio je samo Armeniju i Estoniju", sada opet govorite "sta ga dizete u nebesa, pa pobijedio je samo Armeniju, Estoniju i Belgiju". Sad ja tebe pitam, sta ako nas Ciro odvede u Afriku? Sta onda, jeste li svjesni da ce biti nacionalni heroj? Prije desetak dana, citavo Bilino Polje je skandiralo "Ciro, Ciro", sad ti zelis da kazes da 15 hiljada ljudi nema pojma? 15 hiljada ljudi koji su teskom mukom dosli do ulaznica, ljudi koji su uvijek uz reprezentaciju? Zar ne vidis koliko malo treba ovom narodu da bude sretan, "samo par pobjeda" i to je to.
Rekao sam 100 puta, Ciro je ****, smijesan je, ali donio je rezultate. Neka ga ovaj ciklus, da vidimo sta moze, jer dobro je poceo. Nikako mi nije jasno za sta se vi ovdje zalazete? O kakvim argumentima pricate? Drugi smo na tabeli, bjezimo 4 boda trecem i to su nasi argumenti. Trenutno me politika ne zanima, hocu samo da uzivam u tome da gdje god pogledam svi pisu o nama, skacemo po 20 mjesta na FIFA-inoj tabeli, svi pricaju o nama, respektuju nas... samo da potraje...
Da zakljucim, ja sam obicni navijac, dno, ali zbog takvih (i novca) fudbal je ono sto trenutno jeste. Zato me nemoj pogresno shvatiti.
Ima dosta istine u tome sto ti pises,ali si me junace optuzio za neke stvari koje ja nikad nisam ustvrdio-nikada nisam rekao da sam za njegovu smjenu u sadasnjem trenutku,suludo bi to bilo uciniti u ovom momentu,kada je zavrseno vise od pola kvalifikacijskih tekmi,dalje,ja sam vec u svome prethodnom postu napisao da bih promjenio svoje misljenje o selektoru Prosviri samo u slucaju da nas odvede u baraz(to bi smatrao nasim velikim uspjehom,tek tada bi mu priznao da je napravio veliki rezultat,cinjenica je da su i prethodni selektori pobjedjivali velike repke,cak i jace(nisam kratkog pamcenja kao sto se neki ovdje prave da jesu ili su stvarno takvog pamcenja) nego sto je to Belgija,ali to nam nije bilo dovoljno za neki veci uspjeh,zato i ne dajem neki poseban znacaj pobjedama nad Belgijom,pogotovo ako na kraju opet ostanemo kratkih rukava ),o konacnom plasmanu na SP da i ne govorim,dalje,kako neko moze ustvrditi da su tekme protiv Belgije znacajnije i da su imale vecu tezinu nego ona famozna tekma protiv Danske,nema tog argumenta koji moze da podupre takvu tezu,ali cinjenica je kada su nasi TOROVI u euforiji,da je sa velikom vecinom vrlo lako manipulirati i da ih je vrlo lako ubjediti da su tekme protiv Belgije imale vecu tezinu od te famozne tekme(jednom nogom vec bili na prvenstvu) protiv Danske.......
Baka (sa svim svojim manama)(ne simpatisem ga nesto previse i to iz opravdanih razloga,prije svega zbog katastrofalnih taktickih poteza u kljucnim tekmama) je do sada nas najuspjesniji selektor,htio to neko priznati ili ne,ne-to nije selektor Prosviro(ima sansu i mozda do sada nas najbolji igracki kadar na raspolaganju da tu cinjenicu promjeni),Baka nas je dva puta,2 puta,doveo pred vrata jednog velikog takmicenja-je li nije?(pitanje za sve "strucnjake"),ali Baka je uz tadasnje igrace,sigurno i najveci krivac sto nismo napravili i taj posljednji korak ka zeljenom cilju,i kako neko moze vise simpatisati Ciru od Bake,Bake koji je bio fudbalski romanticar,genije sa loptom,jedan od onih koji se radjaju jednom u 100 godina,i pored svoje lijenosti(nije volio da trenira),boemskom nacinu zivota,ipak je ostvario zavidnu karijeru,igrao je u italijanskoj ligi koja je u tadasnje vrijeme bila daleko najbolja u svijetu,istina ne za neki od jacih klubova,ali i danas ljudi iz Italije postavljaju videa na you tube pricaju o njemu......gotovo svi gotive selektora Prosviru jer on vrlo dobro poznaje mentalitet nasih ljudi,on takvima prica ono sto ti zele da cuju,zna da im se ulize,vecina nase raje vole da im neko prica ono sto oni zele da cuju,pa i pod uslovom da taj sto prica laze,vole da neko non-stop manipulise s njima,sav taj arsenal posjeduje selektor Prosviro i vjesto to koristi.......Baka je totalna suprotnost od selektora Prosvire,nije volio da se ulizuje(i jos mnogo toga sto nije direktno vezano za medije i novinare) nasim novinarima kokosarima,tj.kvazi novinarima(cast rijetkim izuzetcima) koji samo znaju da podizu euforiju......