Zonić: Mirza Hadžić mi je za igranje u Slobodi tražio 5000 KM
Sada kada je Sloboda ispala u niži rang, mnoge stvari izlaze na vidjelo. Jedan od igrača koji je protekle sezone nosio dres Slobode, Mirza Zonić odlučio je za naš portal "otvoriti dušu" i progovoriti o nekim stvarima unutar kluba za koje se do sada nije znalo. Zonić je protekle sezone obično bio rezerva a u drugom dijelu sezone za Slobodu je odigrao četiri utakmice.
Ovaj igrač prošao je omladinsku školu Slobode, ali pravu priliku kao i mnogi iz njegove generacije, u matičnom klubu nije dobio na pravi način.
- Mnogi će se pitati zašto se nisam oglasio ranije. Ne znam ni sam, možda je greška što nisam, možda iz ljubavi prema klubu nisam htio, razmišljao sam i na način da ne želim unositi negativnu atmosferu sada kada je klub ispao. Mislio sam sve prešutjeti, nadajući se da će bar Slobodi ići bolje. Jednostavno, Sloboda je nešto veliko u mom životu, taj klub mi je dao mnogo toga, pa i nisam želio "dosipati sol na ranu" sada kada situacija ne može biti gora, - govori Zonić te dodaje:
- Međutim, zaboljelo me je kada sam vidio da se neke stvari u tom klubu izgleda uopšte nisu promjenile. Vjerovao sam da će ispadanjem to krenuti na bolje, ali evo, vidite i sami kakva je situacija. Govorilo se o ekspresnom povratku u Premijer ligu, osvajanju Kupa BiH. Pogledajte sada, Sloboda je ispala u Kupu od trećeligaša, prema trenutnim rezultatima u 1. ligi Federacije, povratak u Premijer ligu za sada je misaona imenica.
U stručnom štabu Slobode trenutno kao trener golmana i jedan od prvih pomoćnika Abdulaha Ibrakovića, radi Mirza Hadžić. Prema Zonićevim riječima, upravo Hadžić je jedan od onih ljudi koji Slobodi ne misle dobro.
- Hadžić i ljudi poput njega su Slobodu zavili u crno. Dok sam igrao u Slobodi prošle sezone, nagledao sam se mnogo toga. Bez obzira što klubu nije išlo dobro, on je gledao kako da zaradi u trenutnoj sitaciji, mislim da ga rezultat nije brinuo previše. Jednom prilikom mi je prišao na treningu i otvoreno rekao "Ako želiš igrati, moraš mi dati 5000 KM i bit ćeš standardni prvotimac, obećavam ti"- govori Zonić te dodaje:
- To nije sve, zatim mi je rekao: "Tom cijenom možeš biti zadovoljan, to ti je zato jer si dijete iz čaršije, da nisi, morao bi dati još više, pa eto izaberi, ako ti se igra, spremi pare i donesi".
- Nakon toga sam bio ogorčen, samo sam se nasmijao i rekao sam mu da nikad neću pristati na takvo nešto. Ja sam u Slobodi od malih nogu, prošao sam sve omladinske selekcije i nisam to zaslužio. Znam da Hadžić to nije govorio samo meni, postoji još mnogo drugih igrača kojima je upravo on tražio novac. Ali mnogi se boje i ne smiju da govore o tome, misle da je bolje da šute. Ja ne mogu više da šutim, jer ako stalno budemo šutili i trpili, to nas neće nigdje dovesti. Otvoreno sam rekao sve, ne bojim se, stojim iza svojih riječi jer me to zaboljelo.
Mirza Zonić trenutno nosi dres tuzlanskog Proletera, a kako sam kaže, progovorio je u ime svih igrača koje su lični interesi u Slobodi udaljili od matičnog kluba i unazadili im karijere.
- Iz moje generacije koja je prije tri godine igrala finale Kupa BiH i bila druga u BiH u prvom timu je samo golman Tino Divković. Gdje su ostali? Zar je moguće da niko nije bio kvalitetan za Slobodu koja je ispala iz lige? Mnogi igrači su primorani nastaviti karijeru u nižim ligama, neki su se oprostili od fudbala jer su izgubili volju zbog ljudi kao što je Hadžić. A takvih je bilo mnogo u Slobodi.
- Eto da ne bude da je u pitanju samo moja generacija, već sljedeća generacija, godište 92. i 93. bili su prvaci BiH i igrali finale Kupa. Ko je sada u prvom timu Slobode? Teško se sjetiti, možda tek Adnan Salihović. Bio je Jasmin Mešanović prošle sezone, sada je u Čeliku, Jaganjac je u Veležu, Bekić u Zrinjskom...Neki su završili karijere, ostali igraju u nižim ligama, samo zato jer nemaju mjesta u Slobodi, ili nisu željeli dati novac da igraju. A upravo ta generacija bila je jedna od najboljih u historiji kluba, žalosno je to što se desilo našem klubu. Slobodno mogu reći da smo mi otjerani iz našeg kluba, iz naše svetinje. Zato sada u klubu imamo pojedine anonimuse, čast izuzecima, za koje se gotovo i ne zna gdje su igrali ranije i otdkud u Slobodi, ali zato zna vjerovatno Mirza Hadžić. A sve ovo govorim iz razloga jer volim Slobodu. Iskreno se nadam da će se bar malo probuditi svjest i ostalih koji vole ovaj klub i da ćemo konačno svi reći dosta za sva vremena. Ako i dalje budemo šutili, situacija će biti samo gora, - govori ogorčeni Mirza Zonić.
26 Maggio, che giornataccia, volevi alzarla, l'hai presa in faccia!
NON MOLLARE MAI