Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider

mercurial
Kontakt:

Re: Zaboravljeni i potencijalni fudbaleri u reprezentaciji BiH

Post Postao/la mercurial » 16 jul 2026, 21:23

Meni nije jasno da se u nasoj ligi ulazu ozbiljne pare za nase uvjete,a da nijedan klub ne zna proizvesti igraca. Ti igraci ne znaju osnove fudbala. Sta rade u tim omladinskim pogonima ti treneri? Nije li nekog sramota nazvati se trenerom a ne zna nauciti djecu kretnjama, pozicioniranju, centriranju itd.
Pa ovi klubovi u Premier ligi vjerujem da svi imaju godisnji budzet veci od 5 mil KM. Za 20 godina to je 100 mil KM ulozenih u nula proizvedenih igraca. Sta to znaju u Zagrebu ili Splitu, a ne znaju u Mostaru ili Tuzli?

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 jul 2026, 21:29

Zato sto su neškolovani treneri.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 16 jul 2026, 21:32

mercurial je napisao/la:
16 jul 2026, 21:23
Meni nije jasno da se u nasoj ligi ulazu ozbiljne pare za nase uvjete,a da nijedan klub ne zna proizvesti igraca. Ti igraci ne znaju osnove fudbala. Sta rade u tim omladinskim pogonima ti treneri? Nije li nekog sramota nazvati se trenerom a ne zna nauciti djecu kretnjama, pozicioniranju, centriranju itd.
Pa ovi klubovi u Premier ligi vjerujem da svi imaju godisnji budzet veci od 5 mil KM. Za 20 godina to je 100 mil KM ulozenih u nula proizvedenih igraca. Sta to znaju u Zagrebu ili Splitu, a ne znaju u Mostaru ili Tuzli?
Znaju da ne uzimaju 50-100 maraka da proguraju malog od bivseg igraca da igra. Onaj i sto ima veci potencijal, a nema stelu, obicno napusti sport bas radi takvih. Da ne govorim o trenerima koji budu u klubovima jer su bivsi igraci istih.

Pa onda usavrsavanja trenera. Kod nas dobije licencu i misli da je Guardiola. Nema usavrsavanja nikakvog, pracenja novina u fudbalu, a svaki dan nesto novo se osmisli u fudbalu, itd.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

mercurial
Kontakt:

Post Postao/la mercurial » 16 jul 2026, 21:36

jasmin10 je napisao/la:
16 jul 2026, 21:29
Ne bi li bilo bolje uloziti 100 hiljada u edukacije. Poslati trenere u inostranstvo na seminare ili dovesti strane trenere. Negdje sam procitao da Velez ima cca 9 mil budzet. Pa oni od rata nisu izbacili igraca nijednog. Mislim, to je samo bacanje para.
Ne moze se reci da nismo talentiran narod za fudbal.

Iceplayer
Kontakt:

Post Postao/la Iceplayer » 16 jul 2026, 21:38

DamirT je napisao/la:
16 jul 2026, 21:32
mercurial je napisao/la:
Znaju da ne uzimaju 50-100 maraka da proguraju malog od bivseg igraca da igra. Onaj i sto ima veci potencijal, a nema stelu, obicno napusti sport bas radi takvih. Da ne govorim o trenerima koji budu u klubovima jer su bivsi igraci istih.

Pa onda usavrsavanja trenera. Kod nas dobije licencu i misli da je Guardiola. Nema usavrsavanja nikakvog, pracenja novina u fudbalu, a svaki dan nesto novo se osmisli u fudbalu, itd.
Gledao lično kako treniraju, bace djeci 20 lopti da trče ko muhe bez glave i uzmu ti pare za članarinu. Lagane pare...

mercurial
Kontakt:

Post Postao/la mercurial » 16 jul 2026, 21:41

DamirT je napisao/la:
mercurial je napisao/la:

Majku mu, pa barem danas u vrijeme interneta ne moras maknuti da bi se edukovao. Plus nije da klubovi nemaju para da plate te edukacije. Danas je za pare moguce otici u sve evropske akademije na edukaciju.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 jul 2026, 21:43

mercurial je napisao/la:
16 jul 2026, 21:36
jasmin10 je napisao/la:
Ne bi li bilo bolje uloziti 100 hiljada u edukacije. Poslati trenere u inostranstvo na seminare ili dovesti strane trenere. Negdje sam procitao da Velez ima cca 9 mil budzet. Pa oni od rata nisu izbacili igraca nijednog. Mislim, to je samo bacanje para.
Ali onda neće biti para za polovnjake iz Hrvatske i Srbije.

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 16 jul 2026, 21:43

Iceplayer je napisao/la:
16 jul 2026, 21:38
DamirT je napisao/la:
mercurial je napisao/la:

Gledao lično kako treniraju, bace djeci 20 lopti da trče ko muhe bez glave i uzmu ti pare za članarinu. Lagane pare...
Tako je svugdje kod nas. Nije to u tolikoj mjeri ni do uslova, koliko do samih trenera.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

izdzezveubrazil
Kontakt:

Post Postao/la izdzezveubrazil » 16 jul 2026, 21:47

DeeWa je napisao/la:
16 jul 2026, 21:17
izdzezveubrazil je napisao/la:
16 jul 2026, 21:03

Ja nikad neću prihvatiti tu premisu da bilo koja liga ne može dati igrača za reprezentaciju, x puta sam pisao o tome, procjenjuje se od slučaja do slučaja.
Zavisi šta smatraš pod "dati" igrača. Nije isto proizvesti i imati u određenom trenutku. Najbolji na svijetu hipotetički može biti u bilo kojoj državi na svijetu i tu započeti karijeru, ali ako si jako dobar igrač ne možeš imati npr 25 godina i zadržati se u ligi koja je medju losijima u evropi, a to je svakako naša liga. Možeš ti biti jednu godinu ovdje i prekucati je i otići dalje, ali da igraš par godina, jedino da imaš baš neki problem u glavi.

Onog trenutka kad bosanska liga bude imala klubove koji barem mogu redovno dobaciti do grupne/ligaške faze evropskih takmičenja pa tamo šta bilo uraditi, ali makar da su redovni učesnici evropskih takmičenja, onda se može barem neki od tih klubova uzeti u obzir i posmatrati igrače.

Igrači poput Deketa ako budu valjali oni neće se zadržati ni do 22.godine u našoj ligi. Ako se zadrži, znači da ipak nema kvalitete u tom trenutku za neki iskorak.
Pa tri godine zaredom su klubovi igrali grupnu fazu evropskih takmičenja, dvije godine zaredom prezimili, skinuli i nekih solidnih skalpova, ali nije to nikakav kriterij.

Mogu ovako prezimiti 50 godina zaredom, tu nema igrača za reprezentaciju, ne igraju mladi igrači, igraju iskusni profesionalci, uslovno rečeno. Igrao je APOEL četvrtfinale Lige prvaka 2011. godine, nije dobio ništa od toga ni klub ni kiparski fudbal.

Mora postojati strategija razvoja igrača na nivou saveza, a ne prodavanje muda pod bubrege.

Zato i kažem, generalna premisa da su svi **** je ispravna, ali postoje izuzeci, eto ja sam gore nabrojao tri. Jedan je 2007, jedan 2008, a jedan 2009. godište.

Primitivan je kriterij gledati igrače po godištu, ali to ti je osnovna, ulazna informacija. Neko ko je 2004. godište, a još igra našu ligu, neće biti reprezentativac, možeš ga odmah prekrižiti. Neko ko ima 17-18 još uvijek ima šanse da ode iz lige i nešto napravi. Ni većina njih neće uspjeti, ali od ovih starijih neće niko.

Iz kvantiteta u broju Nidala Čelika koje proizvedeš nešto možeš dobiti. Možda on konkretno neće uspjeti, ali ako ih ode 10 takvih u dvije godine, nekog će jednostavno sreća potrefiti da nešto napravi. Ako reprezentacija može takvima pomoći, trebalo bi to maksimalno koristiti. No, pitanje je AKO, nisam siguran da sa naprednim dubinskim skautingom u današnjem vremenu iko ozbiljan kupuje na osnovu poziva u reprezentaciju.

Bezobrazluk je pozivanje Ziljkića, Svraka, Tatara, Bilbija, Tomića i sličnih u reprezentaciju. Jer zauzimaju mjesto mlađima. Ako će se već pozivati neko iz lige, daj nekog mlađeg i isključivo mlađeg.

Ovo što govorite o trenerima nije tačno, barem ne do kraja. Bolji bi igrači izlazili da treneri rade to što vi mislite da rade.

231983
Kontakt:

Post Postao/la 231983 » 16 jul 2026, 22:04

Sto se Vladana tiče, ovako bi bilo da ga se pozove, kako slijedi:
On bi došao, mi bismo napisali 300 stranica na pdf-u kojeg bi mu neko ovdje napravio, na fb bi se poneko oglasio, onda bi uslijedila pressica na kojoj bi neki "novinar" stidljivo postavio pitanje o V.K., ali ne o onoj izjavi nego nešto tipa koliko će nam značiti osvježenje na golu ili neku drugu glupost, a zatim će Sergej odsvirati neku pjesmu poput one o Beširoviću onda. Sutradan će V.K. dati intervju nekom Sinanu u kojoj će se prati i reći da nije nikad prestao sanjati o rep., samo što su onda bila neka druga vremena i da je uzeto iz konteksta ono što je njegov menadžer rekao i prašina bi se malo slegla. E onda bi na utakmici napravio dvije dobre intervencije i zapad bi zagrmio: Vlaaadan, Vlaaaaadan! Tako su i Supiću kojj je bio još veći četnik.
Helem, hoću reći da je naše pamćenje kao u zlatne ribice. Pa silovalo nas, pobilo, genocid učinilo, rastjeralo u vražinu mater, pokralo, popalilo (i to makar deseti put u zadnjih 200 godina), i mi opet letimo njima, nešto se izvinjavamo, kupujemo kod njih, puštamo ih da nam opet uđu pod kožu (koju će odrati opet prvom prilikom), ženimo se i udavamo za njih a potom obavezno prihvatamo njihovu tradiciju, bez obzira bilo muško ili žensko
Odoh ja predaleko, ali hoću reći kako bi tačno išlo s Vladanom. Pa Dodik da je sad na prvenstvu izjavio da navija za BiH i slikao se negdje kako gleda reprezentaciju, sutra bi ga po' Sarajeva dočekalo kao najvoljenijeg. Mislim, Sarajeva. Bilo kojeg našeg grada. Takvi smo. Merhametli. Da ne kažem neku težu riječ.

DeeWa
Kontakt:

Post Postao/la DeeWa » 16 jul 2026, 22:08

izdzezveubrazil je napisao/la:
16 jul 2026, 21:47

Pa tri godine zaredom su klubovi igrali grupnu fazu evropskih takmičenja, dvije godine zaredom prezimili, skinuli i nekih solidnih skalpova, ali nije to nikakav kriterij.

Mogu ovako prezimiti 50 godina zaredom, tu nema igrača za reprezentaciju, ne igraju mladi igrači, igraju iskusni profesionalci, uslovno rečeno.
Drug, nisi razumio moju poentu. Ja sam samo rekao ako jedan klub npr Borac, uveze da igra 3-4 godine za redom ligašku fazu takmičenja, u tom slučaju možemo reći okej hajdemo pogledati igrače u tom klubu možda ima nekih talenata medju onim najboljim. I to je samo možda. Velika šansa je da nema ni blizu kvaliteta. Ali ostavljamo prostora barem da ih vrijedi pogledati i reći nemaju kvalitet.

Dok svi drugi klubovi su automatski prekriženi jer nemaju ni taj neki minimalni nivo. Na to sam mislio.
Ponosni osvajač kupa virtualne sportsport.ba BHT Premijer lige u prvoj sezoni.

LeCoq
Kontakt:

Post Postao/la LeCoq » 16 jul 2026, 22:22

Ne treba tu izmišljati toplu vodu, svi znaju kako se prouzvode igrači. Ako neznaš, pošalješ trenere u Zagreb, Beograd ili dalje.
Naši su jednostavno odlučili da ne ulažu u mlade kategorije, da im se više isplati pare trošiti na starije igrače sa iskustvom i imamo to što imamo.
Ubrzo neće nikako biti domaćih igrača u jačim bh klubovima,tj, biće ih tek onoliko koliko pravila primoravaju da bude.

mercurial
Kontakt:

Post Postao/la mercurial » 16 jul 2026, 22:40

LeCoq je napisao/la:
16 jul 2026, 22:22
Ne treba tu izmišljati toplu vodu, svi znaju kako se prouzvode igrači. Ako neznaš, pošalješ trenere u Zagreb, Beograd ili dalje.
Naši su jednostavno odlučili da ne ulažu u mlade kategorije, da im se više isplati pare trošiti na starije igrače sa iskustvom i imamo to što imamo.
Ubrzo neće nikako biti domaćih igrača u jačim bh klubovima,tj, biće ih tek onoliko koliko pravila primoravaju da bude.
Zato nam je fudbal tu gdje jeste. Da nema dijaspore mislim da bi bili malo iznad San Marina i Lihtenstajna.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 16 jul 2026, 23:00

mercurial je napisao/la:
16 jul 2026, 21:36
jasmin10 je napisao/la:
Jesmo za svaki sport talentovani ali nemamo trenere koji znaju raditi svoj posao. Evo pogledaj u košarci, od U-10 pa do seniora niko živ ne zna slobodna dati i ako dadne dva slobodna to bude slučajno. Pa šut niko ne zna, sve se svelo na polaganje, itd. Tako je i u fudbalu, nema sistema, nema strategije i samo se u krug vrte i neke borbe ko je bolji a svi amaterski klubovi i kad bi to navijači shvatili pa možda bi i došlo do neke promjene. Samo se kupuju polovnjaci iz Srbije i Hrvatske a stvoriti igrača ma nema šanse.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Sheyi
Kontakt:

Post Postao/la Sheyi » 16 jul 2026, 23:03

Ima bar 10 stavki koje bih naveo sta je vazno da se napravi jedan dobar evropski igrac koje se kod nas malo ili nimalo provuku kroz razvoj jednog mladog igraca, nazalost

Iceplayer
Kontakt:

Post Postao/la Iceplayer » 17 jul 2026, 00:00

Sheyi je napisao/la:
16 jul 2026, 23:03
Ima bar 10 stavki koje bih naveo sta je vazno da se napravi jedan dobar evropski igrac koje se kod nas malo ili nimalo provuku kroz razvoj jednog mladog igraca, nazalost
Danas je nogomet 90% u glavi i 10% talenat. Talenat ti je samo ključ koji ti omogućava da pristupiš toj edukaciji. Ali kod nas se gleda samo talenat, individualni rad sa igračima velika nula. Gledao sam djecu dosta puta oni jadni ne znaju gdje trebaju stojati na terenu i nije to do njih već što ih niko nema da usmjeri i pokaže gdje da traži znanje.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: DjaniTarik, Edincapitano, HariTz, invincible1921 i 27 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []