Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

Derdiyok
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la Derdiyok » 11 okt 2021, 20:06

admin je napisao/la:
11 okt 2021, 16:50
Da, ja tvrdim da kad bismo bili država koja među svojim stanovništvom može provesti vakcinaciju na 95%, bili bismo top država u regionu i jedna od bogatijih i prosperitetnijih u Evropi. Eto da ne pretjeramo, bar nivo nekog prosjeka u EU.

Naravno, ne očekujem da forumska, a ni drzavna populacija to shvati.
Na osnovu čega ti ovo tvrdiš Allaha ti eto :rol:

Mi možemo biti top država u regionu možda po zagađenosti zraka.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

honda
Kontakt:

Post Postao/la honda » 11 okt 2021, 22:15

ako može informacija, nisam iz sarajeva pa me zanima dal se u sarajevu mora nosit maska na otvorenom i kad ulazis u zatvorene objekte. konkretno SCC, trebam do tamo nešto da odem
hvala

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 11 okt 2021, 22:54

honda je napisao/la:
11 okt 2021, 22:15
ako može informacija, nisam iz sarajeva pa me zanima dal se u sarajevu mora nosit maska na otvorenom i kad ulazis u zatvorene objekte. konkretno SCC, trebam do tamo nešto da odem
hvala
Ne mora na otvorenom , "mora" u zatvorenom .
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 11 okt 2021, 22:55

honda je napisao/la:
11 okt 2021, 22:15
hvala
Treba ti u SCC u većini radnji.
Don't hate what you don't understand.

Mancini
Kontakt:

Post Postao/la Mancini » 12 okt 2021, 02:54

VenamaHrabrih je napisao/la:
07 okt 2021, 08:55
Mancini je napisao/la:
06 okt 2021, 18:34
VenamaHrabrih je napisao/la:
06 okt 2021, 15:59

Ako nemaš straha, a vjerujem da nemaš, vakciniši se. Ne košta te ništa, a izbjeći ćeš sve komplikacije koje iz toga proizilaze. Na kraju krajeva, nećeš moći ni putovati, iako je slobodan protok ljudi i roba integralno pravo. Dakle - obaveza.
Kako rekoh, nema savršenog preparata. Gutaš aspirine ko gurabije, a nuspojave od vakcina su smiješne sa nuspojavama od aspirina i 100x rijeđe.
Pratiš li ti šta se dešava u svijetu u vezi nus pojava?
U 2018. umrlo je preko 400.000 ljudi u svijetu od malarije. Svaki minut u svijetu umire 11 ljudi od gladi... Nuspojave od vakcine nisu vrijedne spomena. Od svih ljudi sa kojima sam imao kontakt, a koji su prijavili nuspojave, samo jedna je imala malo teži oblik osipa, a primila je pfizer. Ostale nuspojave su bol u nogama, pospanost i blaga vrtoglavica. To, zapravo, nisu nuspojave. Primjetio si da pišem "nuspojave", a ne "nus pojave" kao ti. Kako očekuješ bilo kakvu smislenu raspravu kad ne znaš ispravno napisati moguću posljedicu vakcinisanja?
Čudi me kako te ne zabrinjavaju gornji podaci, a zabrinut si zbog nuspojava od vakcine? Odakle dolazi taj strah? Ako te strah nuspojava od vakcine, slobodno se cijepi. Veća je mogućnost da će te zgaziti na pješačkom od "nus pojave".
Neću da se cijepim.
FK OLIMPIC SARAJEVO POBJEDNIK KUPA BiH U SEZONI 2014./2015. LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 12 okt 2021, 03:44

U subotu ujutro sam primio fizer vakcinu, evo sad me u snu probudilo, povraca mi se, nemam nikako ravnoteze, snage, tolika mucnina da ne mogu izdrzati.
Jel iko imao neke slicne simptome, prva je vakcina

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 12 okt 2021, 05:37

VGS je napisao/la:
11 okt 2021, 16:26
Sam uslov vakcinacije za putovanje je u potpunosti nelogican jer vakcinisan prenosi virus. Ni prva, ni zadnja stvar u ovom cirkusu koja nema logike. Jedina mjerodavna mjera za ulazak je negativan test.
Nema logike sa te strane, ali ima iz druge perspektive kad gledas. Primjera radi, u Americi kazu da lijecenje teskih slucajeva kosta nekih $50k po osobi. E sad, dolaze ti ljudi u drzavu i to velikim brojem, posao, odmor itd. (U 2017 je u Njemackoj bilo preko 35 miliona prolaznika). Sad zamisli da ti moras kao drzava lijeciti te teze slucajeve koji se zadese tako tu u tranzitu, neka ih je i 5-10 dnevno, pored svojih ljudi. Jako brzo bi to postalo komplikovano i problematicno i samim tim sto svako od tih pacijenata ne prezivi. Razumijem ja da se tako moze desiti i sa srcem itd., ali ljudi vjerovatno gledaju da ako mozes tezu klinicku sliku da izbjegnes, da to i uradis putem vakcine ili ne trebas ni dolaziti. Uvijek je se radilo o kapacitetima bolnice, a ljudi vise padaju na nos od umora.

To je moje neko gledanje na tu situaciju.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 12 okt 2021, 05:47

nebeskasila je napisao/la:
12 okt 2021, 03:44
U subotu ujutro sam primio fizer vakcinu, evo sad me u snu probudilo, povraca mi se, nemam nikako ravnoteze, snage, tolika mucnina da ne mogu izdrzati.
Mi smo J&J primili. Zena je povracala, umorna bila, bolilo je tijelo, kicma i glava. Mene je glava bolila i skalp ako mozes vjerovati :) nakon 10-ak sati onda sve OK, a preko noci nas je to tako drzalo.
Svako drugacije reaguje, ali mislim da nisi prvi sa takvom reakcijom. Ovde sam za Pfizer i Moderna cuo da ljudi inace sa drugom burnije reaguju. Pitali su te sigurno za neke stvari prije vakcine, e sad jedino da nisi mozda bio pozitivan a asimptomatican. Vidi ako mozes zovnuti dom zdravlja il koga vec da pitas. Ja pojma nemam kako to kod nas ide kad ti treba misljenje doktora. Sretno, a bices OK ne sekiraj se.
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 12 okt 2021, 07:12

Mene ufatila groznica i temperatura 40 sutradan ujutru kad sam ustao na posao.
Kod druge doze isti dan naveče me ufatila groznica.
SVe zavisi od organizma i imuniteta.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 12 okt 2021, 08:34

Murga je napisao/la:
12 okt 2021, 05:37
VGS je napisao/la:
11 okt 2021, 16:26
Sam uslov vakcinacije za putovanje je u potpunosti nelogican jer vakcinisan prenosi virus. Ni prva, ni zadnja stvar u ovom cirkusu koja nema logike. Jedina mjerodavna mjera za ulazak je negativan test.
Nema logike sa te strane, ali ima iz druge perspektive kad gledas. Primjera radi, u Americi kazu da lijecenje teskih slucajeva kosta nekih $50k po osobi. E sad, dolaze ti ljudi u drzavu i to velikim brojem, posao, odmor itd. (U 2017 je u Njemackoj bilo preko 35 miliona prolaznika). Sad zamisli da ti moras kao drzava lijeciti te teze slucajeve koji se zadese tako tu u tranzitu, neka ih je i 5-10 dnevno, pored svojih ljudi. Jako brzo bi to postalo komplikovano i problematicno i samim tim sto svako od tih pacijenata ne prezivi. Razumijem ja da se tako moze desiti i sa srcem itd., ali ljudi vjerovatno gledaju da ako mozes tezu klinicku sliku da izbjegnes, da to i uradis putem vakcine ili ne trebas ni dolaziti. Uvijek je se radilo o kapacitetima bolnice, a ljudi vise padaju na nos od umora.

To je moje neko gledanje na tu situaciju.
Gdje, u Americi ili kod nas?
Jer kod nas ne sigurno.
Druga stvar, ne vidim da se igdje otvaraju poljske bolnice, da se dvorane koriste u tu svrhu...znači da je sve pod kontrolom.
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 12 okt 2021, 08:47

Derdiyok je napisao/la:
11 okt 2021, 20:06
admin je napisao/la:
Da, ja tvrdim da kad bismo bili država koja među svojim stanovništvom može provesti vakcinaciju na 95%, bili bismo top država u regionu i jedna od bogatijih i prosperitetnijih u Evropi. Eto da ne pretjeramo, bar nivo nekog prosjeka u EU.

Na osnovu toga sto drzava koja moze provesti vakcinaciju na visokom nivou, moze provesti i druge zakone

npr. Moze smanjiti i zagadjenje iskljucivanjem starih vozila iz saobracaja, obavezama filtera isl za privredu isl. Moze prikupiti poreze, moze racunati na socijalnu solidarnost stanovnistva, imati jedinstven nastup prema vani, itd.

U drzavi gdje svako misli da je najpametniji i ne slusa nijednu globalnu i lokalnu preporuku, svako **** sistem i trosi pare sistema kako stigne, svako trazi stelu, gleda kako ce gdje sta zavrnuti i nije zainteresovan za posljedice niti ih sagledava kao opste dobro ili opsti gubitak, tu nema progresa. Tamo gdje svako gurne smece u rijeku jer mu je samo bitno da ode od njegove kuce, tu zagadjenost mora biti velika.

Vidljivo iz aviona ako poredis BiH i Zapadnu Evropu, Japan... drzave gdje je kolektivna svijest i postovanje definisanih pravila na visokom nivou.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 12 okt 2021, 08:48

Derdiyok je napisao/la:
12 okt 2021, 07:12
Mene i poslije prve i poslije druge malo boljela ruka, i to samo na dodir poslije druge, poslije prve je prvi dan malo otezano pomjeranje bilo, al nista strasno. Ostalo nista. Pfeizer.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 12 okt 2021, 08:52

admin je napisao/la:
12 okt 2021, 08:47
Derdiyok je napisao/la:
admin je napisao/la:

Na osnovu toga sto drzava koja moze provesti vakcinaciju na visokom nivou, moze provesti i druge zakone

npr. Moze smanjiti i zagadjenje iskljucivanjem starih vozila iz saobracaja, obavezama filtera isl za privredu isl. Moze prikupiti poreze, moze racunati na socijalnu solidarnost stanovnistva, imati jedinstven nastup prema vani, itd.

U drzavi gdje svako misli da je najpametniji i ne slusa nijednu globalnu i lokalnu preporuku, svako **** sistem i trosi pare sistema kako stigne, svako trazi stelu, gleda kako ce gdje sta zavrnuti i nije zainteresovan za posljedice niti ih sagledava kao opste dobro ili opsti gubitak, tu nema progresa. Tamo gdje svako gurne smece u rijeku jer mu je samo bitno da ode od njegove kuce, tu zagadjenost mora biti velika.

Vidljivo iz aviona ako poredis BiH i Zapadnu Evropu, Japan... drzave gdje je kolektivna svijest i postovanje definisanih pravila na visokom nivou.
Zar ne prikupljaju?
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 12 okt 2021, 08:53

Shategabri je napisao/la:
12 okt 2021, 08:52
admin je napisao/la:
Derdiyok je napisao/la:

Zar ne prikupljaju?
Sigurno ni blizu 100% onog sto bi trebali. Vjerovatno oko 50%, Mozda ni toliko.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 12 okt 2021, 08:56

admin je napisao/la:
12 okt 2021, 08:53
Shategabri je napisao/la:
12 okt 2021, 08:52
admin je napisao/la:

Zar ne prikupljaju?
Sigurno ni blizu 100% onog sto bi trebali. Vjerovatno oko 50%, Mozda ni toliko.
Pa vidi jednu stvar, ono što je legitimno to se i naplaćuje, tako da je s te strane sigurno 100%.
To što je država ostavila milion rupa i što žmiri na sve to...to smo mi. Šta da se radi.
Koševo Zapad

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 12 okt 2021, 08:59

To je potpuno netacno.

Da prikupljaju 100% znacilo bi da niko u drzavi ne radi na crno, da za svaki kafu u dzavi koju popijes dobijes racun, da svako ko izdaje sobu studentu to prijavi poreskoj, itd, itd.

To nisu rupe, ima zakon da se mora, ali ne postuje se i ne sprovodi se

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 12 okt 2021, 09:11

admin je napisao/la:
12 okt 2021, 08:59
To je potpuno netacno.

Da prikupljaju 100% znacilo bi da niko u drzavi ne radi na crno, da za svaki kafu u dzavi koju popijes dobijes racun, da svako ko izdaje sobu studentu to prijavi poreskoj, itd, itd.

Ja u klin ti u ploču.

Hint: rupe u zakonima.

Evo primjer: kaže poslodavac može isplaćivati radniku minimalac i na njega plaćati državi doprinose.
Jasno, to je mizerija koju poslodavac dopuni kovertom.
I to je legalno i legitimno.
A ako ne prijaviš nikako radnika i to ti nađe inspekcija, e onda ćeš dobiti kaznu.
Vidiš da ima razlike.
I u Njemačkoj se koriste rupe kojih je sigurno puno manje, dakle da ponovim ono što je legitimno to se i naplati 100%.
Koševo Zapad

Convicts1988
Kontakt:

Post Postao/la Convicts1988 » 12 okt 2021, 09:18

admin je napisao/la:
To je potpuno netacno.

A kako to da premijer kojem se sudi za kriminal i pronevjeru cca. 10ak mil. KM ostane obavljati tu istu funkciju bez obzira na sve ? Jel to po zakonu tako ?

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 12 okt 2021, 10:11

Convicts1988 je napisao/la:
12 okt 2021, 09:18
admin je napisao/la:
To je potpuno netacno.

A kako to da premijer kojem se sudi za kriminal i pronevjeru cca. 10ak mil. KM ostane obavljati tu istu funkciju bez obzira na sve ? Jel to po zakonu tako ?
U državi u kojoj su politički predstavnici debelo ogrezli u kriminal, gdje se MMF sredstva troše nenamjenski i neproduktivno, gdje je sve blokirano i u pat poziciji, jer neko želi nešto da ostvari, pa neće odblokirati dok mu se ne udovolji...

I pazi ovo
Tako su porezni obveznici u 2020. godini uplatili 5,1 milijardu KM javnih prihoda pri čemu je pad iznosio 2,98%, a što je cca tri puta manje od procentualnog pada indirektnih poreza.
Sad zamisli da sve ovo gore što sam naveo obrišemo i da sve to funkcioniše kako treba...mi bi bili Švicarska!
Koševo Zapad

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 12 okt 2021, 10:59

Derdiyok je napisao/la:
12 okt 2021, 07:12
Mene u snu probudilo, sve u redu osim tog mantanja, nemam ravnoteze, sad sam malo bolje ali opet ne toliko, drzi me jos, valjda ce popustiti nadam se, pio sam paracetamol, samo ruzan osjecaj fuj

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.