Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Gefufna
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la Gefufna » 13 sep 2016, 13:09

Claus je napisao/la:I jedno pitanje - šta misle cijenjeni forumaši, onako objektivno ( :mrgreen: ), koliko još Grand Slamova ima Đoković u nogama :?: Čisto da vidim kako sada razmišljate. :think:
Pitanje je kako ce ga sluziti zdravlje, ima jos 9 zdravih prstiju i razloga za MTO. :mrgreen:
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 14:11

Novaku najiskrenije dajem da ce biti najbolji teniser(sto ne znaci da ce osvojiti sve Majore i ponoviti 2011.) jos 2017. i 2018. godinu, i dajem mu maksimalno 3 Slama u te dvije godine. Vec od 2019. godine mislim da slijedi nagli declyne, potpuno nova smjena generacija, a onda nek nam je bog na pomoci kad budemo gledali finala US Opena Zverev - Tiafoe :mrgreen:

Drago mi je da su neki forumasi progledali i da su skontali da ni Novak vise nikada nece ponovit igru iz 2011.(poznato zar ne? :mrgreen: ).
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 14:46

Naravno da neće ponoviti igru iz 2011. jer je potpuno drugi igrač nego te godine. Bolji igrač. Nema potrebe da igra u tako visokom intenzitetu, jer dobija dosta lakših poena servisom i ravnijim forhendom.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 14:54

Bolji je igrac jedino u smislu zrelosti(sto je logican slijed dogadjaja), iskustva i taktike jer je dobio Beckera u strucni stab.

Dovoljno je pogledati meceve protiv prime Rafe iz 2011. i nije tesko zakljuciti koliko je bio jaci igrac tada. Servis ko servis, njegov nikada nije nit ce biti jedan od najboljih na touru, malih korekcija je svakako napravio, ali nista specijalno. Forehand je poravnao ali meni se to uopste ne svidja, vise sam mirisao onaj topspin od prije 5 godina, a o backhandu sam vec pisao, duplo gori udarac nego 2011. godine.

Recimo njegova trenutna igra(cijele 2016. u prosjeku cu uzeti) ne bi bila dovoljna ni za 2 GS u 2011. i to sam poprilicno siguran, onaj Rafa bi mu sve uzeo.

On je Rafu te godine bukvalno pojeo, taj nivo igre i forme ja bio strasan, vec naredne 2 godine Rafa ga ponovo dobija u finalima RG i USO, dakle dolazimo do zakljucka da je vec dvije godine poslije on polako, ali primjetno poceo slabiti.
2015. godina nije nikakva dominacija u smislu same igre, to je slijed katastrofalne konkurencije gdje je i ovakav Djoka svemirski brod za sve ostale i ne treba uopste stavljati crtu izmedju 2011. i 2015.
Uporedi...

Rafa je nekolicinu puta izjavio u vezi te 2011. godine, da je igrao jedan od najboljih tenisa u karijeri, da je trenirao vise nego ikada i da protiv ovakvog Novaka nije islo, a da nije bilo Novaka u toj formi on bi uzeo vjerovatno AO, RG i USO, a onda bi nebo samo bilo granica.
Sjeti se samo da su bukvalno svi mediji, novinari, legende tenisa nakon one 2010. godine i povratka nakon povrede, koju je Rafa pojeo, ocekivali da uzme sva 4 GS u 2011. godini, bio je prvi favorit prema bookmakerima na sva GS.
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 13 sep 2016, 15:09, ukupno mijenjano 1 put.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 15:08

Dobio bi onakvog Novaka iz Dohe i AOa ove godine? Svakako :D

Nema šanse da je u bilo čemu bolji bio 2011. nego 2015. i početkom 2016. godine. Promijenio je stil igre, bekend nije lošiji udarac, nego nema potrebe da ga koristi onako kako ga je koristio 2011. godine. Ne mora da forsira bekendom. I bekend je tehnički bolji, a vidio si u Dohi da ga idalje može koristiti kao što ga je koristio 2011. godine ako hoće. Za to jednostavno nema potrebe, jer je postao sila u ostalim segmentima igre.

Mali napredak servisa, ne bih rekao. Vidiš po ovom USOu kako je servis, a uz njega drugi udarac u reliju, postao jako važan dio njegove igre. Nije onako postao sila na travi, te male korekcije su dovele do toga da mu je na travi gotovo nemoguće oduzeti servis. Rafa Novaku iz 2014. i 2015. sa Wimbledona seta ne bi uzeo nikada na travi.

Trenutno igra povrijedjen, baš kao što je i 2011. igrao povrijedjen poslije USOa i tada baš nikoga nije nije mogao dobiti. Porazi od Tipse, Ferua, Keia.

darker10
Kontakt:

Post Postao/la darker10 » 13 sep 2016, 15:12

Ma hoce da kaze da je bio bolji tad jer je morao pobijedit onakvog Rafu.Na ovom forumu se vodi po tom da ako nemas konkurencije,pobjede ti se ne "pikaju" :D

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 15:19

Ma nema šanse da ta priča pije vode, pa Rafa je odigrao strašan meč ove godine u Rimu, pa opet ništa, ne može do seta. To što nema više takvih epskih mečeva nije Novakova `krivica` nego Rafina. Vidjeli bismo snagu Novakovog bekenda da se vrati stari Rafa, ali to se, nažalost, vjerovatno neće desiti.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 15:25

Meni je dovoljno pogledati finala AO, W i USO iz 2011. i kakve je sve protivnike dobijao(prime Nadala, odlicnog Federera, Murraya) naspram 2015. u kojoj mu je najozbiljniji rival bio Federer sa 34 godine koji nije uopste bio u stanju da odigra mec u 5 setova na dostojnoj razini.

2011. je bio jaci baseliner, dosta jaci. Do sada je popravio malo servis, poboljso voleje, ali opet je meni dosta losiji nego prije 5 godina. Tada je bio monstrum.

Povrijedjen, ne povrijedjen, to mi je sasvim nebitno, sve dok moze ulaziti u finala GS znaci da mu te povrede ne smetaju mnogo, necu da zalazim u te price jer ne volim fkt to, zna se sta se radi kad se povrijedi, odmoris par hefti, preskocis neke turnire i napunis baterije(Rafa), a ne glumatati povredu a dolazis bez problema do finala Majora. :nene:

Ocigledno se ne slazemo, nema potrebe da idemo u dalju diskusiju i smaramo temu, ni prvi ni zadnji puta. :)

PS. kakvog Rima moj sminko, nemoj me nasmijavat :)
Poredit ovogodisnjeg Rafu iz Rima i onog iz 2011. je krajnje neozbiljno. :)
Kako mozes reci da je Novak bolji 2011., i uopste uporediti Rafu sada nego tada? :)
Zadnja izmjena: bodi123, dana/u 13 sep 2016, 15:40, ukupno mijenjano 1 put.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 15:38

Pa nemoguće se složiti s tobom, kad za dvije diskusije koristiš apsolutno različite opise Rafe. U jednoj u kojoj kažem da mu je MC zadnji osvojeni veliki turnir kažeš da je budalaština, a u drugoj da je smiješan Rafa iz 2016. godine. Odluči se, ili je smiješan ili je još uvijek faktor. Kako god, odigrao je JAKO kvalitetan meč u Rimu, sa tim se valjda možemo složiti.

Puštaš mi klip iz 2011. i 2013. i u tim mečevima je Rafa i osvajao neke setove. Pa kako ne može sad set da osvoji ako je Novakov bekend DUPLO lošiji nego što je bio?!? Ej, duplo lošiji, pa nek ga drži onda samo na bekendu i eto mu pobjede...svakako

Slikoviti prikaz ove situacije bi ti bio otprilike da se za Teletovića konstatuje da mu je šut za tri poena otišao u neku stvar, jer nije nijednom opucao trojku u tekmi protiv neke smiješne ekipe...ali je istrčao 15 kontri i 15 puta u kontri zakucao i došao do laganih poena

Što bi se zaustavljao na trojci da je gadja, kada može lakše do poena?

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 15:46

Smijesan je u usporedbi sa 2011. gdje je bio u PRIMEU, naravno da je smijesan i 3 puta gori igrac. Ja i dalje smatram da i ovakav Rafa ce uzeti do kraja karijere bar jos 1 RG, i ne vidim u cemu je problem, pokazace nam vrijeme.

Normalno da je odigrao kvalitetan mec kada uzmes u obzir kako je odigrao 2015. godinu, kao relevantavan faktor, ali usporedjivati tu igru i ovu iz Rima 2011. je fakticki neusporedivo, pogledaj samo dubinu forehanda od prije 5 godina i ovogodisnje izdanje Rima, smijesno.

Imas dosta diskusija teniskih kolumnista i eksperata o Novakovoj 2011. vs 2015. na internetu i otprilike svi tvrde ono sto i ja, da je bio dosta jaci baseliner tada, da je do sada poboljso servis i voleje, da mu je backhand losiji, i da je forehand poravnao u cilju da postane ofanzivniji igrac(sto ne znaci da je i poboljsao), i misljenja su podijeljenja sto se tice kvalitete tenisa.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 16:01

Jeste bio jači baseliner, jer je udarao većim intenzitetom, kretao se većim intenzitetom, ali izraz bolji baseliner nije ekvivalentan izrazu bolji igrač.

2011. godine je UMRO u septembru. Misliš da je u 2015. mogao igrati isti tenis i ostati čitav do kraja godine? Nije. Prošle godine je ostao čitav, za razliku od 2011. je te godine igrao i osvojio WTF.

USO 2013. je prekretnica u njegovoj karijeri, nakon tog poraza je kaparisao Bekera da mu bude trener od AOa 2014. godine i Beker ga je učinio boljim igračem, o čemu sasvim jasno govore Novakovi rezultati. Niko ne traži novog trenera da ga učini gorim igračem, niko ne zadržava trenera u svojoj ekipi ako misli da ga je isti taj trener učinio lošijim.

Jedini, ali apsolutno jedini, argument kojim se pokušava srušiti činjenica da je Novak lošiji prošle godine nego 2011. je čuveni izraz `lošija konkurencija`.

Ako samo po Slemovima prodjemo igrače sa kojima je igrao u samoj završnici, jasno je da ta priča apsolutno ne pije vode. Murray sigurno nije bio lošiji od onog 2011. u Australiji. Federer je na Wu i USOu igrao STRAŠAN tenis, a dobio je tacne na oba turnira.

Eto, nek mu je Rafa bio veća konkurencija u toj 2011. Gubio meč čim ga vidi preko puta mreže, 0-6 te godine, baš jaka konkurencija. Federer ga je prošle godine barem na mastersima dobijao.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 16:16

Ajd ovako da krenemo.

Zaboravio sam ti odgovoriti na dio prethodnog posta.
Puštaš mi klip iz 2011. i 2013. i u tim mečevima je Rafa i osvajao neke setove. Pa kako ne može sad set da osvoji ako je Novakov bekend DUPLO lošiji nego što je bio?!? Ej, duplo lošiji, pa nek ga drži onda samo na bekendu i eto mu pobjede...svakako
Bas me zanima sto li ne moze osvojiti sada set, sigurno zbog toga sto je Novak bolji igrac nego 2011. :mrgreen:
Ako nisi upoznat sa pojmom hiperbola, kucaj na googlu, bio mu je bolji nego sada, znaci ne malicak bolji nego malo vise bolji, eto ako ti je tako lakse da shvatis ****.
Jeste bio jači baseliner, jer je udarao većim intenzitetom, kretao se većim intenzitetom, ali izraz bolji baseliner nije ekvivalentan izrazu bolji igrač.
Nije ali moze biti, slozices se, a vec sam ti rekao da su i na internetu otprilike podijeljenja misljenja o znaku ekvivalencije. :)
2011. godine je UMRO u septembru. Misliš da je u 2015. mogao igrati isti tenis i ostati čitav do kraja godine? Nije. Prošle godine je ostao čitav, za razliku od 2011. je te godine igrao i osvojio WTF.
Sto li je umro u septembru? Da nije mozda jer je igrao u strasnoj konkurenciji? Covjek nije imao poraza do juna mjeseca, ej, do juna sve pobjede a konkurenti su prime Nadal, mozemo slobodno reci i jos uvijek blizu primea Federer, kao i Andy.
Opet se vracamo na opjevanou2015. , on u 2015. je mogao dozirati formu i nivo svoje igre, pa godina je bila smijesna, nije imao postenog rivala koji ce ga natjerati da krv pisa, cemu onda pretjerano umaranje? Ne mozes porediti al nikako konkurenciju iz 2011. koju je morao dobijati i ovu iz prosle godine, morao je doci odmoran na WTF.
USO 2013. je prekretnica u njegovoj karijeri, nakon tog poraza je kaparisao Bekera da mu bude trener od AOa 2014. godine i Beker ga je učinio boljim igračem, o čemu sasvim jasno govore Novakovi rezultati. Niko ne traži novog trenera da ga učini gorim igračem, niko ne zadržava trenera u svojoj ekipi ako misli da ga je isti taj trener učinio lošijim.
Beckera je unajmio upravo radi ona 2 segmeta o kojim sam pricao da je popravio, servis i voleje, Becker ga je natjerao da bude ofanzivniji igrac, jer i on zna da onaj nivo tenisa iz 2011. ne moze ponoviti, morao je praviti konfiguracije koji ce ga uciniti priblizno dobrim kao te 2011.

To dalje o konkurenciji necu replicirati, konkurenciju iz 2015. i 2011. mogu porediti samo teniski laici. ;)

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 16:26

Ne znam što misliš da ne bih znao šta znači izraz hiperbola, išao sam u školu.

Znak ekvivalencije izmedju pojmova baseliner i igrač je velika glupost, šta sad Damir je bolji igrač od Tomića jer je bolji baseliner od njega. Svakako.

Igrao je tenis koji ga je više trošio fizički, sa igrom iz 2015. godine bi dosta lakše protutnjao kroz 2011. godinu. Vjerovatno bi i RG osvojio. I svakako bi imao snage i za WTF.

Unajmljivanje Bekera i voleji nemaju apsolutno nikakve veze sa realnošću, ali eto ako teniski stručnjaci misle da je Wimbledon osvojio volejima, neka vam bude. Ako mislite da je moguće postati agresivniji igrač samo uz blagu korekciju na servisu i popravljanje voleja, neka vam opet bude. To dovoljno govori o kakvim diskusijama, kakvih stručnjaka pričaš sve vrijeme.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 16:31

Pricamo o istom igracu, ne pricamo o Dzumiju i Tomicu.

Igrac X ima bolju igru sa baselinea 2010. godine nego 2018. godine, sto moze znaciti da je bolji igrac bio 2010. godine a i ne mora, valjda razumijes, ne trebam crtat.

Igrao je dominantniji tenis, slazem se da ga je vise fizicki trosio, ali je bio skoro nepobjediv, a danas je daleko od toga.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 16:45

Znači baseliner==igrač kad treba, ali baseliner=!igrač kad ne treba. OK.

Nepobjediviji je bio 2015. godine nego 2011. godine. Statistika ne laže. Tako da ne znam kako možeš reći da je bio nepobjediviji 2011. godine.

Ah, da, naravno, lošija konkurencija hah :D

Meni je Roger najdraži teniser, Wawrinka mi je postao gotovo podjednako drag, Novak mi je najmanje drag od velike trojke, ali daleko od toga da mi je mrzak. Prosto je nevjerovatno koliko se pokušava umanjiti sve ovo što je uradio prošle godine, toliko da sam morao intervenisati xD

Bit će zanimljivo baš vidjeti način na koji će se Rafa pokušati zadržati ispred Novaka u kontestu GOATa, a to je već sada gotovo nemoguća misija. Igrački je već ispred, to je jasno svima, jasno je i samom Rafi.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 16:53

Pa **** ga, mislim da 99% ljudi na svijetu smatra da je konkurencija iz 2011. jaca nego konkurencija iz 2015. , i to ne malo.

Prime Nadal, prime Federer, odlicni Murray > ostatak Rafe, Federer koji ne moze izdrzati mec u 5 setova, prime Murray i Wawrinka

ostatak toura ne vrijedi spominjati jer se ne mijenja nista.

Sto se tice GOAT liste, Djokovic ce vjerovatno prestici Rafu i ubaciti se izmedju njega i Rogera, pod uslovom da Rafa ne osvoji do kraja karijere neki ili neke Majore.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 17:35

Jeste, ali to ne može biti argument na kojem ćeš temeljiti da je Novak tada bio bolji nego prošle godine. Murray ove godine igra najbolji tenis u karijeri, 2015. nije ništa lošiji bio nego 2011. Na kraju krajeva, 2011. je Novak sa Endijem igrao samo jednom na Slemovima. Opet ponavljam da je Federer na Wimbledonu i USOu prošle godine igrao prosto nevjerovatno.

Rafa jeste najveća razlika, ali onako iskreno, misliš da se Novak na Wimbledonu i USOu 2011. godine plašio Rafe i smatrao ga nekom velikom konkurencijom nakon svega što se izdešavalo na Mastersima? Igrači protiv kojih u ovoj ili prošlog godini Novak ima takav H2H se sasvim sigurno ne smatraju velikom konkurencijom.

I na kraju ne znam zašto se opet umanjuje kvalitet Stana Wawrinke. Stan je DALEKO NAJVEĆI Novakov konkurent na Slemovima u protekle tri godine. Dobio ga je tri puta, niko od ostalih nije uspio dobiti ga dva puta. Rafa jednom, Kei jednom, Kveri jednom, Roger nijednom, Endi nijednom.

A nemoj zaboraviti da i te 2011. nije sve išlo toliko glatko, imao je sreću da na Wimbledonu ne igra sa Federerom, što sam siguran da bi ga Federer dobio. I na USOu je sretno dobio Federera, meč koji je prosto morao biti izgubljen.

Daleko je to od nepobjedivosti kakvom je predstavljaš, predominantan bio, a morao da čupa dvije vezane meč lopte protiv Federera na reternu. Dominacija je nešto drugo, kao prošle godine, kada ti protivnik ne pridje ni blizu pobjede u toku meča.

I Wawrinka osvojio USO spašavajući meč loptu :mrgreen: :opaopa: :opaopa: :opaopa:

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 17:51

Pa taj zadnji pasus upravo opisuje konkurenciju koju Djokovic ima(nema) ovih zadnjih godina. Stan Wawrinka mu je najveci konkurent, to dovoljno govori o svemu(naravno cast njemu ali nije on nivo ATG igraca).

Odgovor na tvoje pitanje je, pod-pitanje koje glasi, zasto onda Novak nije nastavio Rafu udarati i 2012. 2013. i 2014. godine? Nego je taj isti Rafa kojeg ti predstavljas kao covjeka kojeg se Djokovic nije uopste bojao u finalima W i USO 2011 i kao ne konkurenta tadasnjem Novaku, pobjedjuje naredne godine na RG, te 2013. opet na RG i USO? Kako je moguce da od onakve dominacije nad Rafom dodjosmo do toga da sad njega Rafa samara? Meni se namece jedan odgovor a on je da je Novak te 2011. igrao neki nevjerovatno dobar tenis, tenis s kojim je bio fakticki nepobjediv.

shminka
Kontakt:

Post Postao/la shminka » 13 sep 2016, 18:06

Šta, tenis se može igrati bolje od one Wawrinkine predstave sa RGa prošle godine?

Sjećam se tvita Andy Rodika, kaže ovakvu igru nisam vidjao ni na igricama :lol: :lol:

Zaboravi kako se ko zove, bitan je nivo igre. Wawrinka je prošle godine Novaku bio veća konkurencija od Rafe na RGu iako se ovaj zove Rafael, a ovaj ne zna ni kako se zove. Stanislas ili Stan.
bodi123 je napisao/la:Odgovor na tvoje pitanje je, pod-pitanje koje glasi, zasto onda Novak nije nastavio Rafu udarati i 2012. 2013. i 2014. godine? Nego je taj isti Rafa kojeg ti predstavljas kao covjeka kojeg se Djokovic nije uopste bojao u finalima W i USO 2011 i kao ne konkurenta tadasnjem Novaku, pobjedjuje naredne godine na RG, te 2013. opet na RG i USO? Kako je moguce da od onakve dominacije nad Rafom dodjosmo do toga da sad njega Rafa samara? Meni se namece jedan odgovor a on je da je Novak te 2011. igrao neki nevjerovatno dobar tenis, tenis s kojim je bio fakticki nepobjediv.
Znaš ti vrlo dobro odgovor na to pitanje, a odgovor ne leži u Novaku Đokoviću, nego Rafaelu Nadalu. Rafa je promijenio tehniku forhenda za 2013. godinu, izravnao ga je, jer od spina po dijagonali nije imao ništa, naštimao je forhend paralelu, unaprijedio bekend, igrao nikad agresivniji tenis na RGu i pružio sjajnu predstavu na USOu gdje je zadnjim atomima snage uspio sa se spasi u trećem setu da ne ode na dupli break zaostatka u trenucima kada se NĐ s njim igrao kao malim djetetom. Nevjerovatnim šampionskim mentalitetom je uspio izvući taj treći set i prelomiti meč.

Novakov odgovor na Rafinu igru iz 2013. godine je Boris Beker. Novaku je bilo potrebno vrijeme da prihvati Bekerove ideje, Wimbledon 2014. godine je trenutak u kojem je taj odnos kliknuo, a od Australije 2015. godine se te ideje jasno vide u Novakovoj igri.

Ostatak priče svi vrlo dobro znamo.
Zadnja izmjena: shminka, dana/u 13 sep 2016, 18:16, ukupno mijenjano 1 put.

bodi123
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la bodi123 » 13 sep 2016, 18:15

Tacno sam znao sta ces napisati, ne trebam ni citati :mrgreen: . Sad je Rafa koji je igrao strasan tenis i te 2011. i pored toga bio ponizen u svim mecevima te godine odjednom malom korekcijom forehanda dosao na taj nivo da pobjedjuje tog strasnog Novaka u naredne 3 sezone, sjajno nema sta.

Nikakvu forehand paralelu on nije uveo, to valjda ja znam, paralela je njegov trademark udarac jos od juniorskih dana, uveo je malo ostriju i brzu dijagonalu jedino.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.