Postao/la zaboljisportuBiH » 10 avg 2015, 17:01
Ja ću malo replicirati kolegi @bocaaciu mada je u osnovnoj poenti slažem, a to je da se otvara prostor kvalitetu iz omladinskog pogona i na to dodaju samo igrači koji su kvalitetom (bilo kojim - ovo znači i psihički tipa Kokot i igrački tipa Blagojević i iskustveno tipa Stokić itd itd) nivo iznad. Neću se složiti u dvije stvari. Prva je pitanje što mi to sada potenciramo. ja bih postavio kontra pitanje, zašto to nismo i ranije potencirali u ovlikom obimu kao sada? Nismo iz dva razloga. Jedan što neki nisu znali da to treba potencirati ili su mislili da su navijači to znali samo od sebe (kao što vjerovatno i jesu jel su bili dosta više fudbalski obrazovani nego ovi sada i više su pratili sve to), a drugi je što ipak u pojedinim vremenaima nije bilo ni osnove da se to potencira. Npr @bocacio spominješ Zolu, a on je jedini iz te generacije uletio u prvi tim (mislim na 93), a prije njega je bio Benjo koji je tri godine stariji. Znači u razmaku od četiri godine sa Amarom mi smo gurnuli samo dva igrača (ali je on tad vidio taj nedostatak i pokrenuo svu ovu priču sa djecom da bi sada mogli uvesti čak desetak njih za dvije godine od kjih su petorica nosioci igre, a još petorica to čekaju da budu, a da je bilo sreće promovisali bi još namjenje dvojicu Harisa i GOjaka koji nam pobjegoše). Tad to nije bilo normalno potencirati, ali sad već jeste. Možda se u 70-tim i potenciralo (nedavno smo vidjeli taj jedan tekst ovdje) ali realno je da potenciraš nešto kad imaš razlog. Sad su i druga vremena pa neki nazovi navijači i ne vide dalje od nosa pa im moraš potencirati. Priča na ovom portalu kako smo prvi favoriti za prvenstvo je 90% priča kolega sa Koševa koji žele da nam natovare pritisak koji nismo imali prošle sezone što nam je pomoglo, po mojoj procjeni, da budemo bolje plasirani nego Široki npr. To je lako zaključiti jer se vidi po ostalim člancima koliko se Saraejvo favorizira. Evo vdio sa @cwilla, inače jedan od boljih forumaša je i sankcionisan izgleda.Znači sve to potenciranje ili ne može biti i jedan dio strategije koja vodi do željenog cilja. Uvijek jesmo kao što kaže @boccacio imali našu djecu u prvom timu i to je neki zaštitni dio kluba ali nekad smo ih imali manje a nekad više pa nekad ne možeš a nekad možeš to potencirati. Što se trenutnog sastava tiče eventualno bih prodao Marijana jer mislim da imamo Vecu kao dobru zamjenu i kao nekoga kome treba dati šansu. Ostale sve treba zadržati. Ako se sjećate na početku sezone (a može se vidjeti i u mojim postovima) govorio sam da bih prodao samo Baju, Kvesu i Marijana. O ostalim igračima koji su otišli sam govorio da bih zadržao dvojicu od trojice: Stana, Benjo i Anes. Sada već mislim da je trebao jedan ostati i to Benjo ili Stana, prije Stana jer može pokriti više poziicjia. Možda na kraju sezone zaključim da nije trebao ostati nijedan. Na pozicije ostalih koji su otišli su po meni dovedeni bolji igrači. Livaja je malo upitan (najviše zbog toga spominjem gore Benju) ali treba čovjeka pustiti da pokaže šta zna. Ovu jednu tekmu je bio loš, ali psovali smo i Benju cijelu prošlu sezonu do pred sami kraj. Sa novim igračima, gledajući njihove karakteristike, dobili smo i taktičku širinu. Po meni treba nam jedno krilo ljevak, desni bek (ako se pokaže ovaj Livaja definitivno loš, a to Oda već zna jer ga prati na treninzima) i jedan napadač, ali visoki napadač zbog bunkera (Fajić bi bio idealno rješenje).
Ono što mi se sviđa je to što imamo u planu da uvedemo novu djecu, a to se vidi po Žeri. Znači po mojoj nekoj projekciji koju sam ovdje spominjao mi treba da u ciklusu od pet-šest godina imamo okosnicu od 11-12 mladih igrača na koje možeš računati. Kako? Sad smo prodali samo Baju, a ako uvedemo pored Žere i Vecu i Alihodžića i Šehu i Dinu imat ćemo ih devet. Onda opet na kraju prodamo dvojicu, a uvedmo četvoricu itd itd. Naravno nećemo uvijek imati taj potencijal iz naše bašte pa ćemo morati uvesti i nekoga kao što je Višća. Znači svake godine da računaš bar na jednog ili dvojicu mladih igrača više u odnosu na broj pordatih. Neće svi uspjeti da se afirmišu. Fali mi taj dio dovođenja iz manjih sredina, pa mi je zbog toga zaparalo uši kad je @FKZ1921 rekao da bi previše morali platiti za Mekića pa smo ga pustiili. To nam se ne smije dešavati pogotovo sada kad smo čvaknuli neku lovu. Znači, ok je, ako smo procijenili da Mekić nije kvalitet za toliku lovu da damo. Ako nije, treba pokušati sa opcijom da taj klub dobije procenat od prodaje a da nam oprosti tu isplatu za treniranje. Ali ako smo procijenili da on ima potencijal da uzmemo više love nego što ćemo platiti, naravno uz potencijalne rizike, onda naravno da treba platiti a ne tek tako dati igrača. Drago mi je da je Midžić posuđen. Ne znam šta je sa onim Hadžovićem? Jesmo li njega nekome dali? Znam da su Hasković i Kašić isto pušteni.
Zna li iko šta je sa ovom ligom prvaka za juniore i što nam juniori ovako loše igraju? Fali Žera? Ili su se malo digli? Ipak tu ima još četiri pet potencijala sa kojima smo potpisali ugovore. Drago mi je što
Znači treba biti cilj dovesti uvijek bolje igrača od onog koji ti ide sa mjesta gdje nemaš neko dijete, ali isto tako i povećavati broj djece jer smo vidjeli da su ova djeca bolja sa potencijalom od igrača koji trenutno uopšte želi igrati BH premier ligu. Dugoročno, sa ove dvije stvari, povećavaš kvalitet ekipe. Naravno i radu u omladinskim selekcijama se mora podići na još veću stepenicu jer ako dođeš u situaciju da ne možeš proizvesti boljeg igrača od ovoga kojeg sa 28 možeš dovesti iz naše lige onda to ili ne valja ili je liga među 10 najboljih u Evropi pa ćeš moći ubaciti samo jednog ili dvojicu juniora koji su vrhunski kvalitet.