FK Sarajevo

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Šta očekujemo od Evrope?

Prolazak u 3. pretkolo
82
52%
Prolazak u Play off
30
19%
Grupnu fazu
45
29%

Ukupno glasova: 157

nedimmmm1337
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la nedimmmm1337 » 18 jul 2025, 15:33

riki46 je napisao/la:
18 jul 2025, 15:24
boki86 je napisao/la:
18 jul 2025, 15:03
Sad imamo previse stopera, ili ce crnogorac na posudbu negdje, ili mozda arapi jos ganjaju mujkica, pa dovode ovoga
Pa i nemamo baš, na desnom stoperu Ristovski i rezerva Paskalev,
na lijevom stoperu Jović i Mujkić i na centralnom Bralić i Turda.
U suštini na svakoj poziciji imamo po dva dobra igrača + Pejić.
Pejovic , taj je kod Zelje 🤣
„Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu.“

Lucas
Kontakt:

Post Postao/la Lucas » 18 jul 2025, 15:41

GianlucaPagliuca71 je napisao/la:
18 jul 2025, 14:49
TETRAPAK je napisao/la:
18 jul 2025, 14:42
Jel ko upratio Bralica tog, kakav je? Prinova ili bi mogao biti pojacanje?
Dobru je karijeru imao. Glavni stoper bio u Gorici pod Sopicem i vodio ga Zekic u Osijeku. Visok i brz za svoju visinu, a neko je vec spomenuo da ima dobre duge lopte. Niko ne moze reci hoce li biti pojacanje ali moglo bi znaciti iskustvo
Kapitalno pojačanje za ovu ligu, pratio sam ga najvise u Vojvodini, u svakom klubu je bio na nivou. Ovo se vec ozbiljna prica zakotrljala, ako se ove sezone ne uzme titula, nek Mirvic digne ruke od svega. Volio bih jos jednog kapitalnog destruktivca umjesto Bubanje i to je to, a vjerujem da ce Guli ostati bar za Evropu.

Pitar6785
Kontakt:

Post Postao/la Pitar6785 » 18 jul 2025, 15:50

Jel ZVANICNO BUBANJA prodat..

riki46
Kontakt:

Post Postao/la riki46 » 18 jul 2025, 16:10

nedimmmm1337 je napisao/la:
18 jul 2025, 15:33
riki46 je napisao/la:
18 jul 2025, 15:24
boki86 je napisao/la:
18 jul 2025, 15:03
Sad imamo previse stopera, ili ce crnogorac na posudbu negdje, ili mozda arapi jos ganjaju mujkica, pa dovode ovoga
Pa i nemamo baš, na desnom stoperu Ristovski i rezerva Paskalev,
na lijevom stoperu Jović i Mujkić i na centralnom Bralić i Turda.
U suštini na svakoj poziciji imamo po dva dobra igrača + Pejić.
Pejovic , taj je kod Zelje 🤣
Ufff dobro si, malo sam se i ja pogubio

betrezengorbachev
Kontakt:

Post Postao/la betrezengorbachev » 18 jul 2025, 16:26

slika
Djecak koji raste zavolio te tad! ⭐⭐⭐⭐⭐

nedimmmm1337
Kontakt:

Post Postao/la nedimmmm1337 » 18 jul 2025, 16:30

Veceras ovi rumuni u 20:30h igraju treba to ispratit prije cetvrtka
„Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu.“

Anex
Kontakt:

Post Postao/la Anex » 18 jul 2025, 16:48

Dovođenje Bralića je pravi potez,trebat će širok roster za novi sistem takmičenja,igrat će se puno derbi utakmica,dužina klupe može biti presudna a uvijek ima i potencijalnih prodaja koje hvala bogu idu dobro,pogled na klupu kona u evropi dovoljno govori

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 18 jul 2025, 16:55

juka55 je napisao/la:
18 jul 2025, 14:46
slika
Dolazi Secerovic zamjena za Bubanju
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

HeavyBassBlues
Kontakt:

Post Postao/la HeavyBassBlues » 18 jul 2025, 16:56

boki86 je napisao/la:
18 jul 2025, 09:41
HeavyBassBlues je napisao/la:
18 jul 2025, 08:58
Nažalost, nisam našao slike iako sam sve prerovio.
Međutim, za utjehu, poslao sam mail profesoru i evo sta mi je odgovorio u vezi stadiona i rekonstrukcije (prenosim mail bez ikakvih korekcija):
Evo ti one ideje za rekonstrukciju jedne strane stadiona, recimo istočne tribine. Izvini, ne mogu sad tražiti po failovima gdje mi je ta dokumentacija. Ipak je to 2018. Biće ti i ovo dosta, jer ionako nema ništa od toga. Davno sam digao ruke.

Nova tribina bi se radila od lakših prefabrikovanih elemenata i cijelom dužinom bi se naslanjala na postojeću staru betonsku tribinu. Znači, ne bi se rušilo ništa, nego bi nova tribina bukvalno “sjela” preko stare i zajedno činile kompaktnu cjelinu. Nova bi se protezala preko atletske staze, sve do samog ruba travnjaka, ostavljajući možda pola metra lufta za LED reklame i drenažni rub. Tehnički to bi bilo izvedeno tako da se glavne sile opterećenja (težina, pritisak publike) ne prenose na staru konstrukciju, nego na dno nove tribine – preko sopstvenih temelja i šire baze na nivou atletske staze. Dakle, stara tribina služi više kao oslonac i zatvarač, nego nosivi element.

Stara tribina bi se dodatno poduprla armirano-betonskim stubovima (ili stubovima od baritnog betona, radi stabilnosti i mase), koji bi išli u razmaku od 5-6 metara, i to ne samo radi sigurnosti, već i da bi se sve usaglasilo sa standardima. Iza te stare tribine, uz nju ili tik iznad, podigla bi se čelična konstrukcija koja bi nosila viseći krov – lagana, moderna forma, zakrivljena, bez oslanjanja direktno na tribinu. Na donjoj unutrašnjoj strani krova bile bi postavljene LED svjetiljke koje osvjetljavaju teren u skladu s UEFA standardima (1800-2000 lux), ravnomjerno, bez sjenki i bez potrebe za visokim reflektorima oko stadiona. Čitava čelična konstrukcija bi bila obložena aluminijskom ili kompozitnom oplatom u bordo-sivoj kombinaciji, u vizuelnom identitetu FK Sarajevo, čime bi se dobila nova fasada bez grubog betona i nagriženog betonskog izgleda.

Trošak za ovu jednu tribinu (sa sanacijom stare, novom prefabrikovanom, krovom, osvjetljenjem, potkonstrukcijama i oplatom) kreće se okvirno između 3 i 5 miliona eura – zavisno od izbora materijala, izvođača i koliko detalja se implementira (sjedišta, reklame, signalizacija, itd.).

Finansiranje je moguće iz više izvora. Prvo, UEFA ima HatTrick fond iz kojeg kroz FS BiH klubovi i savezi mogu dobiti do 250–500 hiljada eura po projektu, uz uvjet da stadion služi i za razvoj fudbala, omladinske selekcije, ženski fudbal i opštu zajednicu. Drugo, moguće je aplicirati na EU fondove – recimo IPA fondovi ili neki segment “Green City” inicijativa, npr solarni paneli i slično
Treća opcija su nacionalni fondovi – Ministarstvo kulture i sporta, fondovi za sport, pa čak i budžetske stavke Kantona Sarajevo ako postoji politička volja.
Četvrto, moguća je kombinacija sa privatnim partnerom. Da neko finansira radove, a zauzvrat dobije prava korištenja određenog dijela prostora (npr. ispod tribine ili na krovu), ili pravo na naziv tribine.

U svakom slučaju, ovo se može napraviti fazno, brzo i bez nepotrebnih demoliranja i mega-projekata koji nikad ne zažive. Krov, nova tribina, vizuelno uređenje i rasvjeta – to su četiri ključna segmenta koji se može postići za realan novac.

Eto, to mi je poslao. Pa uz kombinaciju svih ovih opcija i recimo petoljetni plan, te da nismo lopovi i licemjeri kakvi jesmo, možda bi i moglo sta bit, uz naravno široku akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga.

Izvinite sto nisam našao skice.
Hvala profesoru, a i tebi sto si nam prenio. Realno druze tesko je skupiti pare za stadion, zato su to uvijek kapitalni projekti i finansiraju se uvijek iz vise izvora. Osnovno kod kapitalnih projekata je isplativost. Kod nas u zemlji nema isplativog stadiona, da imas neke komercijalne mogucnosti ili jake sponzore pa da prodas “ime”. Druga stvar je sto je to bas velika investicija za nase prilike, bila je neka studija davno da nov stadion otprilike kosta oko 1000 eura po stolici. Racunaj da ti za stadion od min 20000 treba 20 miliona eura. Vjerovatno je to sada i skuplje, uzevsi u obzir koliko je sve poskupilo. IPA fondovi ne ulazu u tu vrstu projekata, dok green city je prioritet npr rjesavanje fasada i zagadjivanja zraka od grijanja i slicno.
To bi morao biti iskljucivo drzavni ili neka kombinacija PPP-a ali to bas kod nas nije zazivjelo u punom jeku za puno vaznije projekte iz domena npr energetike i zdravstva. I da opet nadjes ovaj private dio da je zainteresovan, ali ne znam koliko su bas mirvic i tan zainteresovani.
Mislim da cemo jos dosta vremena provesti na kosevu koje ce krpiti kako znaju i umiju, pa dokle gura
Hvala druže i tebi.
Svjestan sam ja kako to kod nas ide,ali eto uvijek kad se nametne tema stadion ja se sjetim njegovog entuzijazma.
Insistirali bi se na faznoj izgradnji. Tribina Istok recimo prvu godinu. Solarni paneli, zeleni zidovi, liga sampiona za zene, finala dječjih takmicenja... na sve to je uefa osjetljiva.
Malo oni, malo ministarstvo, malo opstina, malo mi... pa polako... iduće godine: projekat tribina, lupam, Zapad - LIDL (Bingo, Konzum...). Opet paneli, besplatno za siročad, fondovi.. Sljedeća fiskalna godina; opstina budžet, tribina sjever - ismir & vedran, ili hase & keli. Em što ideš na emocije, em oslikavaš mješani karakter grada, europski Jeruzalem, identitet kluba...

Mala digresija: sjećam se neke emisije u ratu bio gost pok. Branko Mikulic. I čovjek govori onoj nakon žvalji voditeljici kako odmah poslije rata treba ponovo dovesti olimpijadu u sarajevo. Ona tuka mu govori da je rat, sve sruseno itd.
A on joj odgovori: dijete, samo ti vizija treba, a svijet će jedva dočekati da opere svijest zbog nas. Sve će oni platit.
Brzo je i umro poslije toga. Ali zbog takvih kao on bili smo prepoznati u svijetu, a ne zbog tuka koje su vodile ratArt i kad noć kaže lakunoc.
Sto reče ona jedna dječja emisija: treba htjeti, treba smjeti - pa da vidiš kud se leti.
Neću više gnjaviti na ovu temu. Biće sta će bit.

Aduka87
Kontakt:

Post Postao/la Aduka87 » 18 jul 2025, 17:04

Ode Bubanja za 840k plus bonusi
| SARAJEVO SIAMO NOI |

YEBEM TE LISTICO

OsmanhodzicBuco
Kontakt:

Post Postao/la OsmanhodzicBuco » 18 jul 2025, 17:38

betrezengorbachev je napisao/la:
18 jul 2025, 16:26
slika
Ne smijemo se naloziti pa napasti. Samo bunker i na kontre.

Mig_Mig
Kontakt:

Post Postao/la Mig_Mig » 18 jul 2025, 17:38

Lucas je napisao/la:
18 jul 2025, 15:41
TETRAPAK je napisao/la:
18 jul 2025, 14:42
Jel ko upratio Bralica tog, kakav je? Prinova ili bi mogao biti pojacanje?
Dobru je karijeru imao. Glavni stoper bio u Gorici pod Sopicem i vodio ga Zekic u Osijeku. Visok i brz za svoju visinu, a neko je vec spomenuo da ima dobre duge lopte. Niko ne moze reci hoce li biti pojacanje ali moglo bi znaciti iskustvo
Kapitalno pojačanje za ovu ligu, pratio sam ga najvise u Vojvodini, u svakom klubu je bio na nivou. Ovo se vec ozbiljna prica zakotrljala, ako se ove sezone ne uzme titula, nek Mirvic digne ruke od svega. Volio bih jos jednog kapitalnog destruktivca umjesto Bubanje i to je to, a vjerujem da ce Guli ostati bar za Evropu.
Ne znam ko sanja titulu? Ne postoji ekipa na svijetu koja moze uzet Zrinjskom ili Borcu titulu.. prije svega mislim ove godine na Borac jer ovo sto imaju 3 srpska kluba, savez s tim se ne moze niko nositi...
Max Allegri

fks74
Kontakt:

Post Postao/la fks74 » 18 jul 2025, 17:43

Aduka87 je napisao/la:
18 jul 2025, 17:04
Ode Bubanja za 840k plus bonusi
Dobra lova, mada sam volio da je ostao. Žao mi jedino njega i Gulyja, ostalo što je otišlo i nije.

rimljanin90
Kontakt:

Post Postao/la rimljanin90 » 18 jul 2025, 18:10

Mig_Mig je napisao/la:
18 jul 2025, 17:38
Lucas je napisao/la:

Ne znam ko sanja titulu? Ne postoji ekipa na svijetu koja moze uzet Zrinjskom ili Borcu titulu.. prije svega mislim ove godine na Borac jer ovo sto imaju 3 srpska kluba, savez s tim se ne moze niko nositi...
Nisam ni ja optimistican ali ako se desi da Borac i Zrinjski malo zakazu a mi otvorimo sezonu bez ijednog kiksa. Da ne dopustimo ni da sudije utjecu na bodove da budemo toliko dobri. Onda ce se pojaviti velika bodovna razlika izmedju nas i njih gdje bi mogli pricati o tituli da oni ne mogu ni preko sudija nas stici.

mnon46
Kontakt:

Post Postao/la mnon46 » 18 jul 2025, 18:17

rimljanin90 je napisao/la:
18 jul 2025, 18:10
Mig_Mig je napisao/la:
Lucas je napisao/la:

Nisam ni ja optimistican ali ako se desi da Borac i Zrinjski malo zakazu a mi otvorimo sezonu bez ijednog kiksa. Da ne dopustimo ni da sudije utjecu na bodove da budemo toliko dobri. Onda ce se pojaviti velika bodovna razlika izmedju nas i njih gdje bi mogli pricati o tituli da oni ne mogu ni preko sudija nas stici.
Koliko je ono borac stigao nas one sezone, 15ak? Nemoj govorit da je nemoguće
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.

rimljanin90
Kontakt:

Post Postao/la rimljanin90 » 18 jul 2025, 18:23

mnon46 je napisao/la:
18 jul 2025, 18:17
rimljanin90 je napisao/la:
18 jul 2025, 18:10
Mig_Mig je napisao/la:

Koliko je ono borac stigao nas one sezone, 15ak? Nemoj govorit da je nemoguće
Istina, ali igra se ove godine vise derbija. Ne mogu svima uzeti bodove. Ne pamtim npr kada su zelju na grbavici dobili ili veleza u mostaru. Treba se covjek malo nadati hahaha

jurisicduska
Kontakt:

Post Postao/la jurisicduska » 18 jul 2025, 18:25

slika
Ja kad kažem imamo 25% šanse ovdje me napadnu.
Cracovija je u rangu Vikinga npr.
Samo ove godine su dali za obeštećenja kao mi u historiji.
Tako da moramo malo se prizemljit.
Oni su apsolutni favoriti a mi moramo iskoristiti svaku šansu.
Dobro je sto je prva na Kosevu, Zekic se zna zatvorit vrhunski i ako dobijemo prvu šanse a prolaz nam rastu sigurno na 50%
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.

rimljanin90
Kontakt:

Post Postao/la rimljanin90 » 18 jul 2025, 18:33

jurisicduska je napisao/la:
18 jul 2025, 18:25
slika
Ja kad kažem imamo 25% šanse ovdje me napadnu.
Cracovija je u rangu Vikinga npr.
Samo ove godine su dali za obeštećenja kao mi u historiji.
Tako da moramo malo se prizemljit.
Oni su apsolutni favoriti a mi moramo iskoristiti svaku šansu.
Dobro je sto je prva na Kosevu, Zekic se zna zatvorit vrhunski i ako dobijemo prvu šanse a prolaz nam rastu sigurno na 50%
Daj ba vise sa postotcima sa interneta. Favoriti jesu ali nisu Real Madrid. Aktobe kojeg smo prosle godine izbacili je dobro namucio Legiu. A Legia je za Cracoviu fudbal izmislila

Odgovori

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Google Adsense [Bot], rimljanin90, UltraNorth i 52 gosta.