Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

soko
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la soko » 20 jun 2018, 17:40

miky_hz je napisao/la:
tuzlak1987 je napisao/la:
miky_hz je napisao/la:Kakav je "fazon" sa Amerikom jel se lakse dole isplaliti u odnosu na Njemacku i te zemlje. :think:
Ako dobijes zelenu kartu na 5 godina onda tamo ides sa losim izgledima, prvo pitanje je sta od diploma sve priznaju. (mislim da ako si ovdje doktor, tamo kada dodjes nisi) Drugo sto kod njih kada hoces posao manje i diplome gledaju vec gledaju jel znas raditi, ako vide prvih dana da nisi na nivou otkaz. Tako da kada tamo dodjes bukvalno ti je uspjeh bilo kakav posao da dobijes. A moras biti i sa parama, odmah smjestaj da placas i da imas da polozis i kupis auto jer bez auta ne mozes nista.
Najbolje je kako sam cuo da se spojis sa Bosanskom zajednicom i da ti oni pomognu u startu. Inace se ne provedes dobro ako zelis sam bez ikog mogao bi da lutas sa poslovima i da naletis na svakakve poslodavce ili lose placene poslove.

Ali ako prodjes taj pocetni period tranzicije i radis prve 2-3 godine ko budala kasnije nema zime. Nema ti vracanja nazad na godisnji i u posjete, mozes izgubiti dozvolu.

Bas evo gledam jedan momak iz Srbije je otisao, prvo u Indianapolis da pere zgrade, dobije otkaz, ode skroz u Seattle i tamo radi, dobije otkaz jer imaju malo posla (sezonski posao). Krene za policajca, padne testove u startu. Sada ide za kamion i sve to u par mjeseci. Ebeno ko se nece peglati i misli da ce tamo biti cijenjen samo jer je dosao.
Sto se tice smjestaja ako ides sam, imas jednu platu, veci grad gdje ima posla jer u manjim ima manje izbora i poslova, odmah se pripremis da ce ti smjestaj biti blaga katastrofa za tvoj budzet koji imas od jedne plate. Moj komsija je tamo godinama i zivi u prikolici. Jedno su nase izbjeglice, oni imaju i porodice i 25 godina su tamo normala da su izgradili zivot i imaju dobre kuce u dobrim kvartovima.

Sto se tice turizma, tamo ako hoces kao turista da odes vece su sanse da neces dobiti vizu nego da hoces.

Hvala na opsirnom objasnjenju to prvo :salut:

A drugo nebih isao na svoju ruku,ono u fazonu sam pa da se snalazim.To je i jedan od razloga zasto spominjem to.Imam dole bukvalno pola familije,koji imaju i Americke pasose vec dobijene i to sve duzi su period dole.Pa s tog aspekta vjerovatno bi oni trebali prvo da posalju nesto preko ambasade tipa da me ceka posao(sto nije problem) .U tom slucaju mislim da bih imao neke sanse za dobijanje vize.Ovo je sve u nekoj pocetnoj pazi s obzirom da imam upita od njih onako neformalno i to dali zelim i to,pa se raspitujem pomalo.Pomogao si mi mi u svakom slucaju.
Amerika ti je odlicna ako imas nekog da ti pokaze put. Ako mozes kod familije ostati jedno vrijeme i znas nesto engleskog onda idi, ali samo ako si voljan raditi tj. uciti.
Ako hoces fin zivot, skola je glavna. Radi i skoluj se. Ako ne zivis u Chicagu ili ovim vecim gradovima, tesko je bez auta.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 20 jun 2018, 17:55

28.07. u Hamburg na razgovor za Plavu kartu. Van sebe sam, a jos ispitni rok pa nikako uhvatiti koncentraciju od uzbudjenja. :opaopa: Pise na Flix bus da put traje oko 30 sati jbt, kad udjem na razgovor zaspacu. :rol:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 20 jun 2018, 18:14

Sabinho je napisao/la:28.07. u Hamburg na razgovor za Plavu kartu. Van sebe sam, a jos ispitni rok pa nikako uhvatiti koncentraciju od uzbudjenja. :opaopa: Pise na Flix bus da put traje oko 30 sati jbt, kad udjem na razgovor zaspacu. :rol:
Sretno kralju.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 20 jun 2018, 19:33

jasmin10 je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:28.07. u Hamburg na razgovor za Plavu kartu. Van sebe sam, a jos ispitni rok pa nikako uhvatiti koncentraciju od uzbudjenja. :opaopa: Pise na Flix bus da put traje oko 30 sati jbt, kad udjem na razgovor zaspacu. :rol:
Sretno kralju.
Hvala buraz, sta ti studiras? Ili si zavrsio? Provjeri svoje zanimanje prema uputama sa sajta od njemacke ambasade.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 20 jun 2018, 19:42

Sabinho je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
Sretno kralju.
Hvala buraz, sta ti studiras? Ili si zavrsio? Provjeri svoje zanimanje prema uputama sa sajta od njemacke ambasade.
Nažalost od škole imam samo gimnaziju. Mislio sam se da se prekvalifikujem na zanimanje tokar/strojar plus da završim za CNC operatera.
Imao sam kao neku šansu da idem preko zanimanja varioc medjutim to mi je sada na čekanju.
Uglavnom razmatram više ideja i neću da se zalecem dok sve u detalje ne provjerim. Ali sam odlučio da idem aBd.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 20 jun 2018, 20:25

jasmin10 je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la: Sretno kralju.
Nažalost od škole imam samo gimnaziju. Mislio sam se da se prekvalifikujem na zanimanje tokar/strojar plus da završim za CNC operatera.
Imao sam kao neku šansu da idem preko zanimanja varioc medjutim to mi je sada na čekanju.
Uglavnom razmatram više ideja i neću da se zalecem dok sve u detalje ne provjerim. Ali sam odlučio da idem aBd.
Pogledaj dezajneri na ovim 2D/3D sistemima poput solidworks, autocad i tako to. Tehnicko crtanje, masinstvo. Dosta mozes sam nauciti i onda zavrsis dvije godine skole.
Npr u Americi ti je pocetna plata oko 40 hiljada godisnje. Lagan posao. Nemas puno stresa, sjedis. Sigurno ni u Njemackoj nije losije.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 20 jun 2018, 21:01

soko je napisao/la: Pogledaj dezajneri na ovim 2D/3D sistemima poput solidworks, autocad i tako to. Tehnicko crtanje, masinstvo. Dosta mozes sam nauciti i onda zavrsis dvije godine skole.
Npr u Americi ti je pocetna plata oko 40 hiljada godisnje. Lagan posao. Nemas puno stresa, sjedis. Sigurno ni u Njemackoj nije losije.
Ja imam skolu za koju mogu dobit vizu i poznajem acad samo mi Njemacki fali
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 20 jun 2018, 23:23

Ah, amerika je uvijek bila i uvijek ce biti moj nedosanjani san :(
naprijed rejal

Brokula
Kontakt:

Post Postao/la Brokula » 20 jun 2018, 23:28

Svi bi da idu vani. Ovaj mentalitet je za istraživanja
7 - Tottenham Hotspur are the first English side to concede seven goals in any European competition since Tottenham Hotspur themselves lost 0-8 to FC Koln in the UEFA Intertoto Cup in July 1995. Spursy.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 20 jun 2018, 23:36

Ili plate

Ma nisu toliko ni plate koliko drugi nacin zivota
Zdravija okolina za sve zivo i mrtvo.

Konkurencija u pravom smislu te rijeci , sve ide na ruku klijentu, pa onda nerealno za nas da znas gdje ti idu pare od poreza
Obrazovne mogucnosti za djecu itd
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 21 jun 2018, 00:28

Bolja bjelara.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 21 jun 2018, 07:32

Brokula je napisao/la:Svi bi da idu vani. Ovaj mentalitet je za istraživanja
Koje je tvoje rjesenje za nezaposlenost? Sta preporucujes raji sa biroa, koja je na istom vec 15-20 godina, omladini koja od zavrsetka skolovanja trazi posao i nema pravo na zdravstveno jer nema ugovor o zasnivanju radnog odnosa makar na jedan mjesec, ciji roditelji idu i rade za dnevnicu od 20km da bi ih prehranili?

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 21 jun 2018, 15:40

Penaltiky je napisao/la:
soko je napisao/la: Pogledaj dezajneri na ovim 2D/3D sistemima poput solidworks, autocad i tako to. Tehnicko crtanje, masinstvo. Dosta mozes sam nauciti i onda zavrsis dvije godine skole.
Ja imam skolu za koju mogu dobit vizu i poznajem acad samo mi Njemacki fali
Pa knjiga jarane, uci. Nece ti niko drugi pomoci ako neces sam. I ako mozes nadji si posao gdje radis sa turistima, nema veze sto malo placaju, strpis se koju godinu. Gledaj youtube i sto se tice njemackog jezika i sto se tice ostali stvari poput acad itd.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 21 jun 2018, 15:49

Radim ja honorarno u Acadu, a imam posao inače. Lagano učim Njemački, Špric me bitte, ein sexualiche problem

Donnie Darko
Kontakt:

Post Postao/la Donnie Darko » 21 jun 2018, 15:50

Ljudi žele da im bude bolje nego što jeste. E fakat imaš mnogo istražiti.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 21 jun 2018, 15:52

Donnie Darko je napisao/la:
Ljudi žele da im bude bolje nego što jeste. E fakat imaš mnogo istražiti.
Treba to preispitat.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 21 jun 2018, 16:00

Penaltiky je napisao/la:Radim ja honorarno u Acadu, a imam posao inače. Lagano učim Njemački, Špric me bitte, ein sexualiche problem
Sa tim dobijes posao i povisnicu

FranckRibery
Kontakt:

Post Postao/la FranckRibery » 21 jun 2018, 16:27

care sta drugo uradit kad imas u ruci diplomu fakulteta sa kojom mozes imati posao u Njemackoj ili Austriji od 2500€ min ? Da li onda prihvatiti ponudu za posao od 400 KM u Bosni ??

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 21 jun 2018, 16:43

jel to opet doba godine kad se sukobljavaju pobjegulje i ispijaci kafa? (Ja sam u prvoj kategoriji btw)
naprijed rejal

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 21 jun 2018, 16:46

Sveti je napisao/la:jel to opet doba godine kad se sukobljavaju pobjegulje i ispijaci kafa? (Ja sam u prvoj kategoriji btw)
Uskoro aBd! :ljepota: Rijetko su to ispijaci kafa, obicno su to oni sto ih je babuka ili adzo/tetka/dedo zaposlio na neko dobro mjesto u ranom periodu zivota, pa ne vide bas dalje od svog nosa. :bow:

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.