Amerika ti je odlicna ako imas nekog da ti pokaze put. Ako mozes kod familije ostati jedno vrijeme i znas nesto engleskog onda idi, ali samo ako si voljan raditi tj. uciti.miky_hz je napisao/la:tuzlak1987 je napisao/la:Ako dobijes zelenu kartu na 5 godina onda tamo ides sa losim izgledima, prvo pitanje je sta od diploma sve priznaju. (mislim da ako si ovdje doktor, tamo kada dodjes nisi) Drugo sto kod njih kada hoces posao manje i diplome gledaju vec gledaju jel znas raditi, ako vide prvih dana da nisi na nivou otkaz. Tako da kada tamo dodjes bukvalno ti je uspjeh bilo kakav posao da dobijes. A moras biti i sa parama, odmah smjestaj da placas i da imas da polozis i kupis auto jer bez auta ne mozes nista.miky_hz je napisao/la:Kakav je "fazon" sa Amerikom jel se lakse dole isplaliti u odnosu na Njemacku i te zemlje.
Najbolje je kako sam cuo da se spojis sa Bosanskom zajednicom i da ti oni pomognu u startu. Inace se ne provedes dobro ako zelis sam bez ikog mogao bi da lutas sa poslovima i da naletis na svakakve poslodavce ili lose placene poslove.
Ali ako prodjes taj pocetni period tranzicije i radis prve 2-3 godine ko budala kasnije nema zime. Nema ti vracanja nazad na godisnji i u posjete, mozes izgubiti dozvolu.
Bas evo gledam jedan momak iz Srbije je otisao, prvo u Indianapolis da pere zgrade, dobije otkaz, ode skroz u Seattle i tamo radi, dobije otkaz jer imaju malo posla (sezonski posao). Krene za policajca, padne testove u startu. Sada ide za kamion i sve to u par mjeseci. Ebeno ko se nece peglati i misli da ce tamo biti cijenjen samo jer je dosao.
Sto se tice smjestaja ako ides sam, imas jednu platu, veci grad gdje ima posla jer u manjim ima manje izbora i poslova, odmah se pripremis da ce ti smjestaj biti blaga katastrofa za tvoj budzet koji imas od jedne plate. Moj komsija je tamo godinama i zivi u prikolici. Jedno su nase izbjeglice, oni imaju i porodice i 25 godina su tamo normala da su izgradili zivot i imaju dobre kuce u dobrim kvartovima.
Sto se tice turizma, tamo ako hoces kao turista da odes vece su sanse da neces dobiti vizu nego da hoces.
Hvala na opsirnom objasnjenju to prvo![]()
A drugo nebih isao na svoju ruku,ono u fazonu sam pa da se snalazim.To je i jedan od razloga zasto spominjem to.Imam dole bukvalno pola familije,koji imaju i Americke pasose vec dobijene i to sve duzi su period dole.Pa s tog aspekta vjerovatno bi oni trebali prvo da posalju nesto preko ambasade tipa da me ceka posao(sto nije problem) .U tom slucaju mislim da bih imao neke sanse za dobijanje vize.Ovo je sve u nekoj pocetnoj pazi s obzirom da imam upita od njih onako neformalno i to dali zelim i to,pa se raspitujem pomalo.Pomogao si mi mi u svakom slucaju.
Ako hoces fin zivot, skola je glavna. Radi i skoluj se. Ako ne zivis u Chicagu ili ovim vecim gradovima, tesko je bez auta.