Eh, ta stara vremena...

Trigger
Moderator
Kontakt:

Re: Eh, ta stara vremena...

Post Postao/la Trigger » 13 feb 2010, 19:16

kakavdanakneiskustvu je napisao/la:umro petar borota
In memoriam

PETAR BOROTA
fudbalski golman
1952. – 2010.

Golmane publika, najčešće, pamti po „kisevima“. To im je sudbina, valjda!
Jedan od poznatijih po prepričavanju, pa i izmišljanju, navijača i novinara, kad su kiksevi u pitanju je bio i Petar Borota!

Ipak, i pored mnogih bravuroznih odbrana, najčešće je spominjan i 'zapamćen' po kiksevima, svom „look-u“ i 'ludorijama' na terenu.
U početku golmanske karijere učestvovao je u auto-trkama a nešto kasnije je obznanio svoj slikarski talenat priređujući svoju prvu izložbu u galeriji beogradskog Studentskog kulturnog centra.

Bio je atipičan golman, ekscentrik, te među prvim svjetskim golmanima koji je počeo izlaziti duboko u teren s loptom i driblati suparničke napadače!
Imao je i neki svoj ritual da nakon što bi uhvatio loptu u naručje loptu baci prema stativi svog gola i kad mu se vrati nazad tek onda je ispuca ili doda saigračima....

Brižno je pazio na svoj markantan izgled, frizuru i modne detalje svoje opreme ('šminker'), a navijači, pogotovo oni Čelzijevi, su ga voljeli zbog fenomenalnih odbrana, ali i njegove 'neobičnosti', pojave i poteza, dok je saigračima i trenerima, najčešće, 'kidao' živce.

'Napoznatiji' je ostao po dva, skoro identična, kiksa.
- Na utakmici protiv C.Zvezde je uhvatio jednu nabačenu loptu u skok-duelu s suparničkim napadačem. Bio je to klasičan faul na golmanu ali sudija nije svirao jer je Borota već uhvatio loptu.
Međutim, neko iz publike je 'zvizno' i Borota spusti loptu na zemlju kontajući da je sudija svirao faul, a Šestić (vjenčani mu kum!) koji se tu šunjao pritrči sa strane gurne loptu i zabije gol! Sudija pokaže na centar...Partizan izgubi utakmicu...
- Drugi put, ubrzo nakon Šestića, desila mu se skoro pa ista situacija, ali njegovom nepažnjom – protiv drezdenskog Dinama je spustio loptu na zemlju da je degažira ali nije primjetio da je jedan njemački igrač ostao iza njega a ovaj, s leđa, pritrčao izbio loptu i onda je smjestio u Partizanov gol.

Pamte ga, mnogi, i po golovima protiv Rumunije (6:4) kad je jedan primio iz kornera, dok je raspoređivao igrače a nije gledao prema izvođaču kornera, a drugi mu je Đorđesku zabio skoro s centra...
Srećom, na toj utakmici je briljirao Safet Sušić koji je svojim golovima (3) 'namirivao' sve greške Borote i odbrane...

Dok je branio za Čelzi u jednoj akciji Borota uzima loptu i dribla protivničke igrače do centra i onda dodaje svom saigraču loptu. Ovaj događaj je zabilježen engleskim kamerama i smatra se za jedan od najzabavnijih 'fudbalskih poteza'.
- Priča kaže da se jednom naljutio na saigrače iz Čelzija i iz protesta sjeo na prečku ne želeći više da brani!?
- Prepričava se i da je, dok je branio u Engleskoj, volio skakati sa engleskim fudbalerima i loptu izbijati glavom umjesto da je 'izboksa' rukom kao ostali golmani!

Ali, Petar nikad i nije bio kao ostali golmani...

Od svih priča i prepričavanja najviše se spominje „slučaj kačket“!
- Navodno je, braneći za Čelzi, jednom prilikom odbranio penal ali mu spao kačket i 'odletio' u gol. Petar je, nakon odbrane penala, s loptom u ruci prešao gol crtu da uzme kačket iz gola a sudija 'svirno' i pokazao na centar!

Za ovaj slučaj vladaju kontraverze, pogotovo što se u engleskim, Čelzijevim pogotovo, arhivama nigdje se ne može potvrditi taj podatak, tj. neobični – smiješni postupak.
Priča je ostala i dan-danile, pa bilo istina ili ne.

Da, istina je da je takav potez i gol (autogol, faktički) napravio davno Mrduljaš, golman zagrebačke Trešnjevke, i to je istina pa je moguće da je kasnije 'projecirana' i na Borotu, poznatom po kuriozitetima...

Mit ili istina ili... više nije ni važno.

- Petar-Pera Borota je rođen u Beogradu, a u karijeri je igrao za OFK Beograd (1970. - 1976.), Partizan (1976.-1979.), engleski Čelzi (1979.-1982.), te za portugalske klubove Boavistu i Porto. Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao četiri utakmice, a karijeru je završio 1986. godine. Posljednjih nekoliko godina je živio u Đenovi - Italija.
- Borota je golman koji drzi rekord (u ex-državi) po najmanje primljenih golova u jednoj prvoligaškoj sezoni - ukupno 19 golova na 34 utakmice!
- Godine 1981. proglašen je za najboljeg igrača Čelzija!

'Otišao' je Petar, prerano – Golmančina, umjetnik, boem i ekscentrik je preminuo u Italiji, 12.02.2010. godine nakon teške bolesti.

Zbog ovakvih igrača i ljudi publika je nekad punila stadione. Danas je takve, nažalost, rijetkost vidjeti na fudbalskim terenima.

R.I.P.
Zadnja izmjena: Trigger, dana/u 15 feb 2010, 01:25, ukupno mijenjano 1 put.
Bosno moja poharana....

_forzamilan_
Kontakt:

Post Postao/la _forzamilan_ » 13 feb 2010, 19:25

koja legenda... RIP.
Il Re Dell' Est - $́й ?́" %́&

Krepat ma ne molat!

A_d_0
Kontakt:

Post Postao/la A_d_0 » 13 feb 2010, 19:44

meni je otac pricao kako je na nekoj utakmici nije se mogao sjetiti kojoj on branio za yugoslaviju i primao kiks golove a susic vamo nas izvlacio i zabijao i komentator kaze : "Susic povede,Borota izjednaci!"
RIP

Emir_ZENICA
Kontakt:

Post Postao/la Emir_ZENICA » 13 feb 2010, 19:45

RIP ! :cry: :cry:
A C A B !

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 13 feb 2010, 19:46

A_d_0 je napisao/la:meni je otac pricao kako je na nekoj utakmici nije se mogao sjetiti kojoj on branio za yugoslaviju i primao kiks golove a susic vamo nas izvlacio i zabijao i komentator kaze : "Susic povede,Borota izjednaci!"
RIP
Rumunija-Jugoslavija =4:6
Bosno moja poharana....

Admir_Sa
Kontakt:

Post Postao/la Admir_Sa » 14 feb 2010, 00:19

Upravu si kad kazes da se zbog takvih igraca i dolazilo na stadione. Ajd danas nek se neko pocne tako zezati, odma bi otkaz dobio jer se danas fudbal igra radi para, a ne radi same igre. Sve je samo u $ :cry:

RIP
nema potpisa

123456
Kontakt:

Post Postao/la 123456 » 14 feb 2010, 11:21

@Trigger svaka cast na ovim tvojim postovima.Ljepota je to citati i prisjecati se neki stari-dobri vremena.Mozda bi mogao pisati svoju kolumnu pa da nas bar svake sedmice obradujes sa jednim ili dva posta.

U svakom slucaju svaka cast i jedva cekam tvoj naredni post.
SportSport.ba liga | Igrac ekipe FK Delfini

*19.05.1995
*31.08.1996
*02.11.1997
*15.07.2000

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 16 feb 2010, 15:31

Admir_Sa je napisao/la:Upravu si kad kazes da se zbog takvih igraca i dolazilo na stadione. Ajd danas nek se neko pocne tako zezati, odma bi otkaz dobio jer se danas fudbal igra radi para, a ne radi same igre. Sve je samo u $ :cry:

RIP
Hasagic kad nije ''poginuo'' nakon onih driblinga u svom sesnaestercu.
I Piplica je pravio kardinalne greske ali 11 godina braniti vecinom u BL pa i nije bas tako cesto.
Boroti RIP,bio je simpatican sa onim svojim greskama,ali ko ga je pratio pogotovo treneri su morali svoju djigericu jesti gledajuci ovog sa svojim egzibicionim budalijama.Puno puta su njegovi klubovi fasovali zbog toga.
Nesto slicno kao i Higuita odbrani ko'15 golmana zajedno i onda sve ukaki svojim budalestinama.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
A Begovic sta je branio Spaniulusu?To je cudesna suma Jel?By @bhsport
-----------
Pravda za @Kurtmu

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 25 feb 2010, 13:24

hajde neka se nesto desava na ovoj temi, pa makar ja bio u krivu

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 25 feb 2010, 17:54

bh hrvat je napisao/la:hajde neka se nesto desava na ovoj temi, pa makar ja bio u krivu
Slažem se!
Hajde drugar napiši nam štogod iz svoje bogate "riznice".... :)

Pozz
Bosno moja poharana....

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 25 feb 2010, 22:48

drug moj zasto da ja uvijek da otvaram temu, ali kad je tako ajmo malo recimo o vedranu rožiću, ali bez guglanja

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 26 feb 2010, 00:32

bh hrvat je napisao/la:drug moj zasto da ja uvijek da otvaram temu, ali kad je tako ajmo malo recimo o vedranu rožiću, ali bez guglanja
Vedran Rožić!
Pa, drugar - ti otvaraš temu ali i napiši nam nešto! Eto prilike - o nekadašnjem vrlodobrom lijevom beku-stoperu Hajduka, garant puno toga o njemu znaš, a slobodno i "guglaj", ne vidim nšta loše u tom...

Jedva čekam da pročitam o Vedranu iz tvog "pera"....to mora biti dobro, s nekom exluzivom :)
Bosno moja poharana....

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 26 feb 2010, 12:45

nije on bio neka ekstra klasa kao igrac. on mi je pao na pamet jer sam na jednoj drugoj temi procitao koji su sve klubovi imali petokraku na svom amblemu i koliku. po meni je on je simbol pocetka raspadanja bivse juge. cini mi se da je on zalasku karijere presao u croatiju iz australije koja je bila vise nego nacionalisticki klub. dok su na taj postupak iz beograda osuli drvlje i kamenje vecina u splitu i okolini tada u tome nisu nista smatrali lose. tada vec pocinju podjele nacionalisticko skandirane na tribinima.

harishp
Kontakt:

Post Postao/la harishp » 26 feb 2010, 16:16

Vedran je ,,bolju,, karijeru imao kao politicar u nacionalnim vodama nego kao fudbaler.Odigrao desetak tekmi za repku i to najvise na Mediteranskim igrama.U Hajduku je igrao relativno dobro.
A na kraju zavrsio i kao gradonacelnik Trogira.
Sacuvaj me boze onih navijaca repke koji na domaci mec te repke moraju nositi putovnicu ili ti ga pasos, a uz to jos svoji na svom.
-----------
A Begovic sta je branio Spaniulusu?To je cudesna suma Jel?By @bhsport
-----------
Pravda za @Kurtmu

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 26 feb 2010, 20:13

@ bh hrvat
Vedran Rožić.....!?

Ja očekivah neku sportsku priču....a pročitah postove (i od inicijatora) koji se najmanje odnose na SPORT!?

E, pa ja na ovoj TEMI neću i ne želim da upadnem u zamku politike i politikanstva, temi koja je, valjda, isključivo namjenjena prisjećanju (pa i "kroz guglanje") na nekadašnje sportiste, njihove sportske osobine, pa i onako 'an pasan' i 'cake' iz njihovog osobnog/privatnog života.

Sve ostalo me ne zanima, a nije mi nepoznato, znanja radi....

Drugar, "bh hrvat" - ovo s Rožićem mi djeluje kao neka vrsta 'provokacije', jer i sam pišeš da nije bio neki igrač....a ja 'naivko' sve kontam - evo jednog iskusnijeg koji može dati dobar doprinos podsjećanju na 'stara vremena' i činjenicu da se i nekad igrao dobar, odličan, fudbal a navijanje bilo svakako sportskije nego u 'novim vremenima'... kad ono... :cry:
Bosno moja poharana....

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 26 feb 2010, 21:30

ej drug moj zar te godine nisu naucile da nista ne moze bez politike, kako prije tako i sada. niti treba previse uvlaciti u teme a isto tako ni totalno je izbjegavati, sve u mjeri i sa dozom ukusa bez unaprijed zeljom za provociranjem. isto kao recimo ona utakmica koja je usla u povijest na poljudu kada je umro nas voljeni drug. vezana je za politiku koja se ne zaboravlja

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 26 feb 2010, 21:36

bh hrvat je napisao/la:ej drug moj zar te godine nisu naucile da nista ne moze bez politike, kako prije tako i sada. niti treba previse uvlaciti u teme a isto tako ni totalno je izbjegavati, sve u mjeri i sa dozom ukusa bez unaprijed zeljom za provociranjem. isto kao recimo ona utakmica koja je usla u povijest na poljudu kada je umro nas voljeni drug. vezana je za politiku koja se ne zaboravlja

U pravu si drugar - "ništa ne može bez politike" (davno sam i ja to 'skonto'), ali možemo MI, barem ovdje... pokušajmo, možda uspije ;)

Pozz
Bosno moja poharana....

bh hrvat
Kontakt:

Post Postao/la bh hrvat » 28 feb 2010, 12:11

drug moj u danasnje vrijeme biti van politike i biti apoliticinan je skoro cista utopija. sto ne znaci da se ne moze na normalan i realan nacin polemisati pogotovo kada je o sportu riječ. a za nega prepucavanja i blaćenja ostavimo ovima tinejdžirima njima je to kul sto bi oni rekli

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 28 feb 2010, 13:54

bh hrvat je napisao/la:drug moj u danasnje vrijeme biti van politike i biti apoliticinan je skoro cista utopija. sto ne znaci da se ne moze na normalan i realan nacin polemisati pogotovo kada je o sportu riječ. a za nega prepucavanja i blaćenja ostavimo ovima tinejdžirima njima je to kul sto bi oni rekli
:?:
Drugar, pa zar ne "pišemo" o istom?

Danas biti apolitičan (na ovim prostorima) je (ne)moguće, ali slažem se da je skoro utopija (nema 'čista' - onda bi morala biti i 'prljava' ;) ), jer su nas doveli u situaciju da se mi moramo baviti politikom jer se 'ona' svakako bavi snama, htjeli mi to ili ne, nažalost.

Možemo biti, barem, ovdje bez politike - sportski, realno, s uvažavanjem tuđeg mišljenjja, argumentovanom polemikom....
Ovdje, na sportskim temama nije utopija - možemo bez politike! Uvjeren sam u to, pitanje je da li to iskreno i želimo.... :cry:
Bosno moja poharana....

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 28 feb 2010, 14:51

Ajd ako netko zna, neka napiše nešto o Josipu Bukalu. Neke zanimljive priče, anegdote i slicno vezane uz njegov nogometni život.
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.