Pismo jednog Mostarca
Preponosan svojim Mostarom i prezadovoljan dočekom u Trebinju.
Prva ljubav, možda, zvuči malo patetično, ali kad čujem ovu Balaševićevu pjesmu, uvijek me podsjeti na Mostar.
Možda ono nesvjesno – „povežem“ je sa navijačkom „vi ste naša prva ljubav, rođeni, ale ale" i uvijek mi nešto zastane u želucu. Možda baš zbog te knedle, zbog tog osjećaja u stomaku, koji me uhvati svaki put kad vidim tablu „Mostar“, možda baš to me tjera da se opet i opet i opet radujem svaki put iznova kao da je prvi put, onaj sekund, kad đonovi dodirnu mostarski asfalt.
Uopšte ne pretjerujem - to je doživljaj sličan orgazmu!!!
Kažu da skok padobranom pobuđuje slican osjećaj, a ja, nažalost, nisam kompetentan da pričam o tome. Do sljedećeg proljeća, barem. onda, ako Bogda, kad skočim gore s nebeskih visina, moći ću da uporedim taj osjećaj sa ovim poljupcem đona i asfalta. nisam se dugo beog-radovao.
Osam dana samo i htio sam da počnem tu famoznu temu „beog-radovanje“, ali iskren da budem, toliko sam bio u pozitivnom šoku od Mostara, da mi se nije pretjerano ni izlazilo. Jedan odlazak na koncert svojih drugara i odlazak na Madonu. Svi ostali dani su bili manje više isti - Ada Ciganlija po danu, šetnja Kalemegdanom eventualno, a noćima se radilo.
I nakon osam dana, eto Toze u Mostar opet!
I opet ta knedla u želucu, opet ti mravi u stomaku..i sam sebi govorim „**** te ludog, pa prije osam dana si bio, nije prošlo osam godina gluperdo jedna patetična“. Sve je to meni jasno, ali hajde, Teodore, ti to objasni svojim unutrašnjim organima.
Plan je bio ovakav: stići u Trebinje u petak ujutro, vrtiti se malo tu, u subotu dočekati Red Army i poslije utakmice uveče na bus za Beograd. Međutim, plan se drastično izmijenio. Četvrtak popodne, zove me moj „ljevokrilni napadač školskog tima“, jedan od najboljih, njdražih i najkvalitetnijih osoba koje znam u životu. Sretan sam što ih u Mostaru imam nekoliko takvih. Pita me moj ljevokrilni, jesam li uzeo kartu za Trebinje,odgovaram da nisam, jer nije gužva. Neka, uzeću večeras na stanici. I u minut i po (teško ribu u vodu natjerati, hehehe), me ubijedi: bolan Toza, isti ti đavo, provešćeš noć u busu, što ne dođeš, umjesto u Trebinje, u Mostar, imamo čitav dan zajebancije. Uveče s rajom, euforija pred Trebinje...bla bla bla, pa onda sutra idemo za Trebinje.
Tu je već prvi dio plana o odlasku u Trebinje pao u vodu. Rečeno- učinjeno. Dolazim u Mostar, jurcam kao sumanut tog dana da stignem da vidim makar one najdraže osobe, bar na pola sata. Odlazim kod drugra, koga sam preko svojih prijatelja upoznao ovo ljeto, njegova mama, koja je slikarka, je oduševljena mojim pjesmama (moram da se pohvalim) ) i poklanja mi predivnu sliku Starog mosta, na šta ja ostajem zabezeknut. To me, ipak, nije spriječilo da joj sina oderem u tavli!
Već se osjeća „pad“ atmosfere u Mostaru, nije toliki ćelopek uveče, mnogo manje raje je na ulicama. Mostar se vraća u one svoje tokove od prije ljeta. To je bolna tačka svima nama, ali mora se spomenuti.
I tako, obavezni buredžici, čim sam došao, prelazak preko Starog mosta, standardna dnevna ruta obilaska kafića i društva, večernji izlazak, Irmini ćevapi i povratak na Aveniju ujutro. Ne znam kud gonim, čitav dan mahalskog trandanja, dam đonovima priliku da se maze s mostarskim asfaltom.
Ljevokrilni dolazi po mene na Aveniju, i krećemo prema kafiću, koji ja od milošte zovem „The Den“, po stadionu Millwalla, zbog ekipe koja se tamo skuplja.
Kome je jasna prošla rečenica, ne treba mu ništa objašnjavati, kome nije, džaba mu i da objašnjavam. Ispred kafića, buljuk raje, koja konta kako da se preveze do Trebinja. Puštaju se navijačke pjesme, osmijesi na licima, niko ni ne spominje poraz. Toliki entuzijazam vlada!!!
Oko 13 sati krećemo za Trebinje. Godišta osoba u kolima: 1953, 1975, 1976, 1991., mislim da sam time objasnio sve u vezi generacijske ljubavi miligrada na Neretvi prema svojim „rođenim“. To nam je u krvi. I, eto, otkud ova Balaševićeva stvar gore na početku.
Još veći šareniš ljudstva nas čeka u Trebinju. Na svakom ćošku su ljudi u Veležovim dresovima, raznih generacija. Stariji ljudi, prelijepe djevojke u ranim dvadesetim, ekipa u svojim tridesetim i četrdesetim, dječurlija sa očevima, klinci od osamnaestak godina. Svi pozitivni, svi veseli.
Trebinje je jedan predivan, vrlo čist (što Mostaru, ruku na srce, fali) i otvoren grad. Nijedan, ali NIJEDAN, makar i najmanji incident, se nije dogodio. Usudio bih se reći da smo bolje primljeni na stadionu Police u Trebinju od Leotara, nego u sopstvenoj kući u Vrapčićima.
Navijanje, ne znam, ko ne vjeruje, ima moj broj, može i ovog trenutka da me pozove i da se uvjeri da mi se glas još nije skroz vratio. Bukvalno smo bili dvanaesti igrač i tačno se vidjelo kako naši „rođeni“ lete na krilima naših glasova. Upravo to! Ako su oni letjeli po terenu, to je bilo zbog naših krila.
Volim gostovanja. Domaće tekme su više manje iste. Jedan ozbiljniji dio ekipe je na jugu plus mali milion djece kojima je to doživljaj, doći na Red Army tribinu. Od 300 ljudi, tu je bilo 200 sa „dedare“, sa tzv penzionerske tribine. U tome i jeste snaga Velezovih navijača. Nisu samo Red Army Veležovi navijači, nego čitav stadion zdušno bodri „rođene“. Jedina razlika je što starija ekipa s „dedare“, kad se igra kući,ne navija sve vrijeme, za razliku od crvene armije...
Ali, zato gostovanja?! Ljudi, ja se naježim, ja se **** naježim, kad se sjetim toga. Znate li vi koja je to ekipa? Ako od 300 ljudi oduzmemo 50.oro djece, 50.ak starijih i možda pedesetak- sto djevojaka, sto ljudi koji, možda, osim glasa nisu spremni ništa više za Velež dati. Ja vam garantujem, da ostatak od 150 članova čini PRAVU armiju !!!
150 ljudi, koji dišu kao jedan, koji nisu došli da provociraju, ali ukoliko se bilo kome šta desi, ja garantujem da 150 ljudi leti u tuču. zajebana ekipa, moram da priznam. Zajebana, ali miroljubiva. Toliko miroljubiva i toliko puna ljubavi za svoj klub, da u njihovim srcima nema mjesta za mržnju prema ostalima. Jednostavno, zato što mržnja ne može stati u srce.
Srce je već ispunjeno, prepunjeno ljubavlju prema Veležu. za čitavu utakmicu, nijedna ružna riječ prema Leotaru nije pala, nijedna podrugljiva pjesma, nijedna psovka. To su naši „rođeni“, to je naša Red Army! Koja zna da cijeni fer plej. Možda to najljepše gostovanje najbolje ilustruje naš odlazak iz Trebinja. Kad smo napuštali tribine, policajci su se bukvalno rukovali s nama, kao da se odjavljujemo iz hotela i pozdravljamo sa recepcionerom, a ne da odlazimo s utakmice.
„Svaka čast momci, tako se voli svoj tim. Dođite nam opet. Odlični ste...“ itd, bile su samo neke od rečenica koje su nam policajci u prolazu upućivali. Još smo ostali u Trebinju popili piće. I u povratku vidjeh Jugu, igrača Veleža, kako sjedi usred Trebinja u kafiću s nekim prijateljima.
Sve me to podsjetilo na te nevine šezdesete i sedamdesete, na taj fer plej koji, nažalost, nisam imao prilike da osjetim, jer sam rođen u neka smutna vremena.
Drugi dio plana - povratak iz Trebinja za Beograd je opet pao u vodu. Moj ljevokrilni je, čim se utakmica završila, započeo svoju šatrologiju „nećeš valjda sad tako ushićen da sjedneš u bus za Beograd i sam čitavu noć da razmišljaš dok se voziš, a mi po kafićima da slavimo?“
Naravno da sam se vratio u Mostar i s rajom ostao po kafićima do 4 ujutro, proslavljajući pobjedu. Ali, ne samo pobjedu Veleža, nego pobjedu fer pleja, pobjedu ljudskosti!!!
Da su Bogd'o sva gostovanja upola ovakva, onda bi moglo da se kaže da za ovaj fudbal, ovaj narod i ovu zemlju ima nade.
Ostaje nam samo da pričekamo tri nedjelje do gostovanja u Širokom Brijegu, pa da se uvjerimo. Lično priželjkujem da će sve proći bar slično, ako ne isto.
Jer ljudi, bili mi Srbi, Hrvati, Muslimani, shvatite da ne možemo ni pobiti ni protjerati ove druge. Moramo živjeti osuđeni jedni na druge.
Ako je utakmica u Trebinju, ogledalo društva makar na mikro planu, tj na odnosima Mostara i Trebinja, ja sam preponosan svojim Mostarom i prezadovoljan dočekom u Trebinju.
Hvala Trebinjci, što smo dočekani domaćinski, hvala Mostarci, što ste me još jednom učinili ponosnim na rodni grad!
Mostarenje se nastavlja gostovanjem u Širokom...
Do sljedećeg javljanja...
Teodor Toza Radović
Nek se naše pjesme ore pjevat ćemo cijelu noć
nek Mostarom baklje gore s Veležom ću u smrt poć
i kad žarko sunce sija i kad hladne liju kiše
mi pjevamo našu pjesmu volim Velež nikog više