denimen99 je napisao/la: ↑25 jun 2025, 15:54
Igrači stranci koji dolaze kod nas, kako neki kažu po 10k eura platu su produkt ispravnog rada, mogu uzeti pare bilo gdje na svijetu.. kod nas Ibričić i Husjenović mogu uzeti pare od fudbala, ostali nek traže dodatni posao, jer nisu dovoljno dobri. Kada kažem da ne znamo igrati lopte, na to mislim. Mi nećemo nikada moći porizvesti 20 igrača kvaliteta barem Meijersa, koji je pokazao prošle godine svima nama kako se igra odbrana. U Holandiji imaš Meijersa 200 otrpilike, koji su tu negdje, nisu za Liveproola, ali su za bilo koje ekipe u prva dva ranga lige.
Ja ipak mislim da je to povezano sa uslovima u kojima ti igrači rade i razvijaju se.
Možeš li zamisliti kakvi su turniri u Holandiji za mlađe uzraste? Prvo koliko ih ima? Sigurno na stotine. Tu imaš simbiozu kvantiteta i kvaliteta, odnosno kvantitet na kraju na površinu izbaci kvalitet. Kod nas u državi imaš jedno, maksimalno dva mjesta u kojima se tako kvalitetno radi sa mladim igračima, Butmir i Mostar, a u Holandiji takvih mjesta imaš na stotine. Vjerovatno ne postoji dijete koje se nije "oprobalo" u fudbalu, a gdje god da živi u blizini ima kvalitetnu školu fudbala.
Šta bi ti danas uradio da ti dijete ima određeni kvalitet u svom uzrastu, recimo da ima 10-12 godina, kakve su ti opcije? Tamo negdje to dijete povedeš u tri škole fudbala i znaš da će u svakoj dobiti maksimum. Ovdje ga možeš povesti u kamp Sarajeva i to je to, nemaš više nijednu opciju.