Nakon što je Bportal.ba jučer prvi objavio informaciju o mogućoj fuziji Slobode i Olimpica te intervju sa prvim čovjekom Olimpica, Nijazom Gracićem, zatalasala se bh. sportska javnost. Gotovo da nema medija koji o tome nije izvjestio, a ono što je važno istaći je i činjenica da Tuzlaci, odnosno navijači Slobode u velikom broju podržavaju ovakvu ideju i nadaju se da će do njene realizacije doći.
Kako bismo saznali šta o svemu misle čelni ljudi Slobode, odnosno legende kluba te bivši igrači, zamolili smo ih za komentar.
Predsjednik Upravnog odbora Slobode, Mersed Kovačević u razgovoru za Bportal.ba ističe da bi bili ludi kada ne bi pristali na ovakvu ideju.
- Ja sam još uvijek malo iznenađen svime, čuo sam za to prije nekoliko dana ali sam mislio da se neko samo šali. Međutim, kao što vidite, to je već ozbiljna stvar. Mene za sada niko još uvijek nije kontaktirao iz Olimpica. Ali, spremni smo na razgovor. Sjest ćemo za stol i pričati o svemu. Što se mene lično tiče, mislim da je ideja gospodina Gracića sjajna. Morali bismo biti ludi kada bismo odbili njegov prijedlog. Naravno, treba vidjeti šta Gracić nudi nama, koji su njegovi zahtijevi i sl. Mi sigurno ne bismo pristali da se iz imena kluba izbaci naziv Sloboda, boje kluba bi morale ostati iste kao i stadion. Neka se nazivu doda prefiks 1919, nemam ništa protiv toga-govori Kovačević.
Na konstataciju da je Nijaz Gracić već imao razgovore sa ljudima iz Opštine Tuzla kazao je:
-Mislim da se gospodin Gracić treba nama obratiti, jer mi kao Upravni odbor trebamo donijeti takvu odluku, a onda to ide na Skupštinu kluba, to je organ koji će odlučiti šta će od svega biti. Osim toga, mi funkcionišemo kao udruženje građana, tako da bi on prije svega trebao obaviti razgovor s nama. Ja mu poručujem da je dobro došao! Sviđa nam se njegova ideja i spremni smo za pregovore.
Iznenađeni, ali zainteresovani
I Dževad Šećerbegović je u prvi mah iznenađen situacijom, ali ni on ne bi imao ništa protiv fuzije sa Olimpicom.
- Treba vidjeti prije svega šta se nama tu nudi, naravno nećemo letjeti pred rudu. Ali, ako ćete iskreno, to je odlično. Mislim da se ništa bolje nije moglo desiti za Slobodu. Gospodin Gracić je dugogodišnji sportski radnik, dugo je u sportu i trebali bismo prihvatiti njegovu ideju. Treba što prije sjesti i razgovarati. Ako je sve tako kao što kažete, ako ćemo dobiti jaku Slobodu bez dugova, onda sam ja za, pristajem- kaže Šećerbegović.
Šef stručnog štaba tuzlanske Slobode, Denis Sadiković pita se šta bi bilo sa dugovanjima prema trenerima i igračima. On, kao i ostali, podržava ovu ideju.
- Razumijem da bismo se oslobodili tog milionskog duga, ali šta je sa dugovima prema igračima i trenerima kojima je Sloboda dužna? Da li bi u tom slučaju ta nova Sloboda preuzela dugovanja na sebe? Mnogo je tu pitanja. Ja sam veoma iznenađen. Ljudi me zovu, pitaju o čemu se radi, ali ni ja još uvijek o svemu ne znam mnogo. Ako ćete iskreno, mislim da je to odličan projekat! Pričat će se o tome dosta uskoro. Ako se to desi, mislim da bi i grad morao ozbiljnije stati iza kluba, morali bismo svi zajedno sa gospodinom Gracićem raditi na tome da napravmo jaku Slobodu.
Sadikovića, koji je do jučer razmišljao o povratku u Premijer ligu te slaganju igračke križaljke za drugi dio sezone, interesuje i šta bi bilo sa trenutnim kadrom.
- Šta će biti sa nama, sa mnom i ovim igračima? Ima tu dosta nerazjašnjenih pitanja. Mislim da bi oba kluba, ako žele to uraditi, trebala biti korektna prema svojim zaposlenicima i napraviti najbolju stvar za obje strane, nekako najbezbolniju da kažem.
Šta će biti s dugovima
Bivšem igraču Slobode, Samiru Jogunčiću Sloboda duguje dio zarađenog novca iz vremena dok je igrao za Slobodu. A, on nije jedini takav. I Jogunčić se pita šta bi se u tom slučaju desilo sa dugovanjima prema njima.
- Mislim da prema nama, igračima kojima Sloboda duguje novac ne bi bilo uredu da sada kao više nema dugovanja. Ako će gospodin Gracić i ostatak ljudi koji budu činili UO, naći način da izmire dugove prema nama, onda svakako podržavam tu ideju. Mislim da je to prava stvar, dobili bismo time mnogo ali ponavljam, postoji način kako se to radi, ne smijemo zaboraviti neke stvari. Ne smiju se izbacivati ime kluba i klupske boje, to ne bi bilo uredu.
Bivši igrač i trener Slobode, Sakib Malkočević bio je u nevjerici kada smo mu objasnili kompletnu situaciju.
- Ovo je za mene veliko iznenađenje, ne znam šta bih vam kazao, moram o svemu dobro razmisliti, za sada sam bez komentara, kazao je Malkočević.