zagorski je napisao/la:@valencia; ti sto vise pricas o tom Ilievskom covjek mi se sve vise gadi. Ali on je samo jedan primjer ovog danas kapitalistickog,materijalistickog i nehumanog svijeta u kome zivimo. Ali to je vec posebna tema koja izlazi iz okvira teme na kojoj pisemo.
Bio sam par puta u njihovom sjedistu u Rajlovcu. Napucano maksimalno. Drze do imidza. Na ulazu slikovnice.

Zajednistvo - pa prikladna slika, timski rad - slika, marljivost - slika, samoinicijstivnost - slika itd. I tako oni imaju te prirucnike koje dijele uposlenicima, kratki vodic sta zele od svakoga. Moramo biti najbolji, Liga sampiona itd. To je zapadni model koji nama 'vako izgleda djetinjasto i pomalo debilno. Al' bice, prema prilozenom, da smo debili mi a ne oni. Imaju izmisljenu poziciju 'ljudski resursi' ili nesto tako. Tu se mozes zaliti ako te neko vrijedja, omalovazava maltretira i sl., odmah mu je noga. I on je maksimalno ljubazan i uctiv covjek. Ne dize ton i odnosi se sa maksimalnim uvazavanjem, cak i kada odstrijel sprema. Radnici imaju pristojne plate za nase uslove, ne znam sad tacno. Regres i lova za NG. Radnicima uplacuje rekreaciju, NG zajedno obiljeze par dana ranije u nekom napucanom hotelu. Radnici voze dobra auta. Itd, itd. Imas sve, ali moras raditi. Ako neces ili ne znas, nakon sto dobijes par opomena, letis burazeru, taman da ti za lijekova treba, da si mu iz oka ispao. On odgovara svojim sefovima - ti odgovaras njemu. Ako zarada ne bude adekvatna - on je krivac u ocima Svaba. I tu milosti nema. I nije samo on takav. Takvi su svi, manje vise. Upoznao sam i radio sa nekolicinom zapadnjaka. Svi ljubazni, kez od uha do uha, sve lijepo, al' kad su pare u pitanju ozbiljnost maksimalna.
Mi juznjaci nismo takvi. Mi, Talijani, Spanci, Grci itd. Zbog toga najbolje radimo kada je kandzija tu. I dobri smo radnici kada hocemo i moramo.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.