AVNOJ je napisao/la: ↑16 jul 2025, 17:21To jeste jednostavno u našim očima ali to su jednostavno preskupi i prekomplikovami projekti koje teško da može iznjeti ijedan klub u regionu a kamoli FK Sarajevo.
Ljudi misle da je stadion samo zeleni teren, cjelokupna površina je 5X veća i taržiti takvu lokaciju u Sarajevu je uzaludno i ići u takav projekat je po meni besmislen iz 101 razloga.
Sama izgradnja stadiona nije ista kao i nekog stambenog objekta, zahtjeva na desetine drugih procedura koje opet ti ne možeš uraditi niti uticat na njih jer je u nadležnosti lokalnih zajednica.
Evo gdje u Sarajevu pronaći zemljiše pov. cca 30000 kv, takva lokacija trenutno u centralnim općinama ne postoji, možda par lojacija ali to su toliko komplikovani imovinski odnosi da se ni močniji ljudi od Mirvića nisu uspjeli izboriti za kupovinu ili vlasništvo. Da sad ne ulazimo u cijenu kvadrata i sl.
Što znači da lokaciju moraš tražiti u Vogošči ili Ilidži i tu već nailaziš na otpor i negodovanje pojedinaca ali eto uzet ćemo da se i to ostvarilo i da imaš zemljište, šta dalje?
Kao što sam već napisao izgradnja stadiona iziskuje posebne procedure, nije samo dibiti građ dozvolu, kad sad uzmeš cjelokupan Kanton Sarajevo nigdje urbanističkim planom nije planirana izgradnja stadiona što automatski znači da ti lokalne zajednice tj Općinske službe moraju pokrenuti čitave procedure izmjene urbanističkog i regulacionog plana tih naselja, zatim i ako bi se sva ta procedura usvojila i prilagodila, Općina tim usvojenim planovima se obavezala i regulaciji kompletne komunalne infrastrukture (struja, voda, kanalizacija, pristupni putevi....) e sad vjerovatno poznaješ našu administaciju i koliko je to proces i koliko je potrebno vremena da se to sve uradi, gdje ti je opet dovoljna jedna promjena vlasti i jedan viječnik koji može blokirati, zakočiti ili obustaviti sve procese ili još bizarnije, lokalna zajednica tj Mjesna Zajednica ili njen predsjednik ti može zabraniti tj ne dati saglanost i sve ovo što sam nabrojao nije moguče realizovati.
Pa sve i čak da se uspije uraditi ovo sve dolazimo do finansiranja takvog projekta, to su na desetine milona maraka koje su potrebne da bi se samo ušlo u takav projekat a gdje je sama realizacija istog.
Stadion kao takav i sva sportska infrastruktura je neprofitna, za takve stvari je teško pronaći bilo kakvog investitora i povrat bilo kakvih investicija iz takvih objekata je gotovo nemoguća a da ne spominjemo samo održavanje i te neke stvari. Pogledaj samo ostale sportske objekte od Skenderije, Zetre pa i same Grbavice koja da nema krova izgleda bi gore nego Koševo. Sreća, prednost ili šta već je u tome što trenutno ne postoji ništa bolje pa kad imaš stolicu, krov ne kisneš, ne puše ali je to daleko od dobrog ali kao što sam rekao kad nemaš šta bolje ljudi su i sa tim zadovoljni.
Svi se mi nekako vodimo Grbavicom i govorimo kako se tamo gradi a mi ovamo ne možemo ništa a nečemo da se zadubimo u dubinu samog problema a ovo je samo djelić što sam na početku nabrojao šta sve tu takvi projekti nose.
Nije problem 5 milona i građ dozvola to se najbolje vidjelo na izgradnji istočne tribine na Grbavici. Imaš svoj novac, svoje zemljište i dve što je potrebno i za tri mjeseca imaš tribinu, problem je doći do toga a to je trenutno nemoguće bar iz moje perspektive gledajući cijelu situaciju i polaznu tačku samog kluba. Samim tim i razumjem zašto se ne ulazi u takve projekte.
Ogroman broj navijača Sarajeva novi stadion vidi kao krov na Koševu isto tako večini ne smeta ni atletska niko od nas ne traži Opus arenu na Ciglanama nego samo minimalne uslove na stadionu a njih obezbjeđuješ potavljanjem krova i time riješavaš 90% problema. To nisu projekti od 30, 50 miliona to je investicija od max 4-5 miliona koja se lako može realizovati gdje bi kroz 5,6 godina mogao imati bar 70% natkrivenih tribina.
Moja najveća frustracija i kritika prema klubu je baš zbog tog, što se ne ide u male investicije, korak po korak da se Koševo dovede u neke normalne uslove. Opet kažem glavnim problem je krov, evo za primjer ta istočna tribina kolika je to površina potrebna za pokrivanje, uzmimo da je to 1000 kv i neka sad trenutna okvirna cijena izrade projekta po kvadratu od 50 maraka to ti je možda sa revizijom nekih 70000 KM jel to toliki problem platiti klubu i predati Općini koja bi onda trebala samo izdati dozvole a finansiranje vidimo da nije problem jer su rvo samo kroz ovogodišnje budžete, po Mandiću skupili 7-8 miliona a takav prokekat ne košta ni pola od toga.
Mali, realni projekti koji se mogu realizovati ali opet to mora krenuti iz kluba a oni svojim ponašanjem to neće ili ne žele da urade i zato sad imamo ovo što imamo.
Pazi, takve su procedure. Prenamjena zemljišta, studija lokacije, sve se to mora uraditi, ali opet teško da bi neko kočio takve procedure.
To se nekad mora uraditi, uz sve prepreke. Što prije se počne, prije će se završiti. Nema tu puno pametovanja.