Sta reci poslije sinocnje predstave. Ne bih se puno osvrtao na samu tekmu, samo bih izrazio zal za nastalim povredama...
I klub i navijaci se nalaze u veoma zanimljivoj poziciji. Zadnjih par mjeseci za sve je bilo takav rollercoaster.
Pocevsi sa sokantnom smrti Dioga (RIP), koji je sve vezane za klub zavila u crno. Cini mi se se igraci jos nisu pomirili sa tom cinjenicom. A kako i bi, prekosutra ce tek biti tri mjeseca kako se to nazalost desilo. U fudbalu se desava toliko toga, da covjek ima osjecaj da je to bilo tako davno... Iako su to sve redom profesionalci, sok i nevjerica koje su dozivjeli itekako ima utjecaj na mentalitet, sto se jasno vidi na pocetku ove sezone. Ne kazem da je to jedini razlog losih izvedbi, nego jedan od... Dakle, nastala je tuga.
Slijedi odlazak toliko prvotimaca koji su prosle sezone itekako doprinijeli tituli, ostaje praznina koju sad valja popuniti. Bez obzira sta ko mislio o Trentu, Diazu, Nunezu, Elliotu, Kelleheru, Jarellu, Tsimiju itd., ti likovi su godinama bili tu, sazrijevali su sa ekipom, dali su svoj doprinos i na kraju su osvajaci EPL-a, sto im niko nikad nece moci uzeti. Tu nastaje neizvjesnost.
I onda na poslijetku imas sve te silne dolaske, fakticki pola ekipe ti je novo, record breaking transfer window... Prica sa Isakom, koji dolazi u zadnji moguci cas, pa i sa Guehijem, drama posljednjih sati prijelaznog roka. Ne pamtim kada se desilo da jedan klub na ovom nivou tako drasticno izmjeni nukleus ekipe u jednom roku. Ekipa je podmladjena, ekipa dobija toliko talenta na razlicitim pozicijama, ekipa koja teoretski izgleda nezaustavljivo u nadolazecim godinama. Nastaje euforija.
I onda krece sezona, redas tih pobjeda, sve nekako na guzove, u zadnjim minutama i sekundama utakmica. I dok je to za navijace kluba naravno super uzbudljivo, ponekad i nerve-wracking svi vidimo da je ova ekipa daleko od svojih 100 posto i da to trenutno ne izgleda kao neki sistem koji moze dovesti do uspjeha. Nastaje frustracija.
Na kraju dana kao navijac osjecam - zbunjenost. Jer u jednu ruku bi kao ovakva ekipa, bar na papiru, trebala bez problema slagati pobjede, ima toliko talenta, odlican mix starosti i mladosti, iskustva, zelje i gladi. Na papiru.
U drugu ruku, ovo je nova ekipa, novonastala hemija, dosta ovih igraca nikad nisu igrali na ovom nivou, sto se jasno vidi. Nisu navikli igrati tekme svaka 3 dana - EPL, Liga Prvaka, kupovi. Ovo je, jos uvijek, drugi nivo za neke, bez obzira koliko oni talenta imali.
I dalje imam visoka ocekivanja od ove sezone, i vjerujem da se mogu postici nevjerovatni rezultati, jer tek smo na pocetku iste. Isto tako sam svjestan da ova sezona moze veoma lako da oscilira, da bude sezona tranzicije, sezona koja mozda nece donijeti trofeje, sto ne bi bilo toliko nerealno, ali bi bilo razocaravajuce...
Sve u svemu, mislim da Arne i njegov tim nemaju nimalo lagan zadatak pred sobom, ali imam puno povjerenje u njih. Spominjati otkaz po meni ne samo da nema smisla, nego je apsurdno. Ovaj tim mora imati stabilno vodstvo, jer ima mogucnost da stvara historiju u godinama koje dolaze.
Probati uzeti Chelsea za vikend i onda u pauzu glavom bez obzira, bit ce to sve dobro