Ma razmisljao sam o SDI,ali mislim da to jednostavno nije za mene,jer volim malo brzu voznju(ne divljacki).R32 je napisao/la:Istina veliki servisi se rade svakih 5-6 godina... na oko 100.000 km u servisima kosta oko 500-600KM
Turbina kvalitetna jest skupa, pa se desi da das svoju i jos 500-600 KM da bi dobio polovnu Njemacku.
Naravno uvijek imas drugih solucija.
Na cetvorkama turbina nekad ode kada puno tusis auto kao atmosferca vozikas, i tako konstantno, turbina se vremenom zacepi i onda se nađe pametnjakovic pa stisne do kraja obrtaja pa rikne turbina. Pa se cudi sto je otisla, a htio TDI-a i ne pritisce gasa da mu puno ne potrosi. Ovih slucajeva sam ja dosta cuo sto se turbina tice. Mada je to veoma mali procenat uopsteno govoreci.
Turbina za svako auto orginalna je skupa i ako neces fuseraj.
Veliki servis nije skup jer se ne radi cesto, dok mali kosta oko 100KM do par desetina KM vise u zavisnosti sta se mijenja jos.
Za nasih puteva bih ti preporucio SDI, odrzavanje je kao kod golfa 2. A ako znas voziti taj motor nikad ti nece biti potrebno nesto jace, osim za autoputa.
Kod mene gradska i kombinovana iznosi 4.8, otvorena 4, najveca mi je 5.5 kad svaki drugi/treci put vozim do crvenog.
A sta mislite o opelovim dizel motorima i golfovom 1.6 benzincu?