Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
83
60%
Benzin
29
21%
Plin
4
3%
Hibrid
1
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
20
14%

Ukupno glasova: 138

VIP
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la VIP » 13 jun 2015, 23:42

R32 je napisao/la:Istina veliki servisi se rade svakih 5-6 godina... na oko 100.000 km u servisima kosta oko 500-600KM

Turbina kvalitetna jest skupa, pa se desi da das svoju i jos 500-600 KM da bi dobio polovnu Njemacku.

Naravno uvijek imas drugih solucija.

Na cetvorkama turbina nekad ode kada puno tusis auto kao atmosferca vozikas, i tako konstantno, turbina se vremenom zacepi i onda se nađe pametnjakovic pa stisne do kraja obrtaja pa rikne turbina. Pa se cudi sto je otisla, a htio TDI-a i ne pritisce gasa da mu puno ne potrosi. Ovih slucajeva sam ja dosta cuo sto se turbina tice. Mada je to veoma mali procenat uopsteno govoreci.

Turbina za svako auto orginalna je skupa i ako neces fuseraj.

Veliki servis nije skup jer se ne radi cesto, dok mali kosta oko 100KM do par desetina KM vise u zavisnosti sta se mijenja jos.

Za nasih puteva bih ti preporucio SDI, odrzavanje je kao kod golfa 2. A ako znas voziti taj motor nikad ti nece biti potrebno nesto jace, osim za autoputa.

Kod mene gradska i kombinovana iznosi 4.8, otvorena 4, najveca mi je 5.5 kad svaki drugi/treci put vozim do crvenog.
Ma razmisljao sam o SDI,ali mislim da to jednostavno nije za mene,jer volim malo brzu voznju(ne divljacki).
A sta mislite o opelovim dizel motorima i golfovom 1.6 benzincu?

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 13 jun 2015, 23:47

Nemoj samo 1.4 benzinca losi su, a o 1.6 benzincu sam i ja razmisljao ili 1.8T, jer kako sa se raspitao ovaj zadnji skoro najmanje trosi. Naravno ako mu ne yebes znanje. Dalje ne znam.
Mia San Mia

VIP
Kontakt:

Post Postao/la VIP » 14 jun 2015, 00:29

R32 je napisao/la:Nemoj samo 1.4 benzinca losi su, a o 1.6 benzincu sam i ja razmisljao ili 1.8T, jer kako sa se raspitao ovaj zadnji skoro najmanje trosi. Naravno ako mu ne yebes znanje. Dalje ne znam.
A cuo sam i ja za 1.4 da se nije bas najbolje pokazao.
Ako neko ima opela bio bih zahvalan da podijeli to iskustvo sa mnom :D

xaves
Kontakt:

Post Postao/la xaves » 14 jun 2015, 13:46

hvala vam pomogli ste momci cjenim to, i ja sam racunao da je peugeot udobniji i to, a opet svabo je svabo, pouzdanost na top nivou, hvala vam opet na sugestijama

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 14 jun 2015, 22:11

Danas nakon krace voznje, odradio nesto i da upslim vergla jako al nista. Provjerim ulje u motoru, ni kapi. Kontam ode motor, zaribao.
Dospem pola litre krese odma.
Ispostavilo se da ima ugradjeni zastitu u motoru, ako nema ulja nece da upali, da bi zastitilo motor.
Mia San Mia

Lampard8
Kontakt:

Post Postao/la Lampard8 » 16 jun 2015, 21:57

Kakva su iskustva s Renault Scenicom, 1,9 DCI,
kod mene je 2002 god, 74kw, prije 3 mjeseca iz Holandije uvezeno.
Za Čelik i Zenicu,
za crno i crveno,
za naše voljeno,
mi pjevamo...

arkomujka1
Kontakt:

Re: RE: Re: Automobili, motori...

Post Postao/la arkomujka1 » 16 jun 2015, 23:31

Lampard8 je napisao/la:Kakva su iskustva s Renault Scenicom, 1,9 DCI,
kod mene je 2002 god, 74kw, prije 3 mjeseca iz Holandije uvezeno.
Druže u mene kod zeta takav. Auto je odlično...u njih nekih 15 mjeseci, a jos nisu ni servis uradili, i nikad ih nista nije zezao. Samo zamijenjena kugla u prednjem desnom točku, oko 20 KM. Vjeruj da je veoma mali potrošač. Još je i komforan a i porodican, kakav njima i treba. Dok sam ja svog focusa platio dosta više, i uradio sve servise i jos morao i zamajac plivajuci zamijeniti.
Sve u svemu, nećeš se pokajati.

Poslano sa mog GT-I8190 koristeći Tapatalk

Klare

Post Postao/la Klare » 20 jun 2015, 01:27

R32 je napisao/la:Danas nakon krace voznje, odradio nesto i da upslim vergla jako al nista. Provjerim ulje u motoru, ni kapi. Kontam ode motor, zaribao.
Ispostavilo se da ima ugradjeni zastitu u motoru, ako nema ulja nece da upali, da bi zastitilo motor.
Kako fali ulja, nije valjda da ti ta četvorka troši ulje? :?

Sipao očito neku ružniju naftu, imao u bidonu stajalo dvije godine, 20 litara, pa rek'o da iskoristim.
Neki dan dovezao se bez problema, ostalo kazaljka milimetar od rezerve, vergla neće, donio 5l usuo upali kao da ništa nije bilo.

Čudna stvar, na tom ostatku goriva hoće da ide, neće da upali? :?

Šta za uplatu kazne za brzu vožnju trebam staviti pod "svrha doznake"?

Dobro sam prošao prekoračio 27 km/h, eto da sam još samo malo, kažu preko 30 ide oduzimanje vozačke? :?

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 20 jun 2015, 01:34

Klare je napisao/la:
R32 je napisao/la:Danas nakon krace voznje, odradio nesto i da upslim vergla jako al nista. Provjerim ulje u motoru, ni kapi. Kontam ode motor, zaribao.

Sipao očito neku ružniju naftu, imao u bidonu stajalo dvije godine, 20 litara, pa rek'o da iskoristim.
Neki dan dovezao se bez problema, ostalo kazaljka milimetar od rezerve, vergla neće, donio 5l usuo upali kao da ništa nije bilo.

Dobro sam prošao prekoračio 27 km/h, eto da sam još samo malo, kažu preko 30 ide oduzimanje vozačke? :?
vidi na stranici mupa, mislim da mora biti. Uplata kazne zbog prekoracenja brzine, to bih ja napisao da nemam pristup internetu :mrgreen: svakako je broj racuna bitan

na mjesec dana mislim da se ostaje
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Kenchi
Kontakt:

Post Postao/la Kenchi » 20 jun 2015, 01:44

Centre forward je napisao/la:Peugeot 406 se proizvodio do 2004 god. u Evropi i nešto malo duže u Africi, al' sumnjam da je neki od njih završio na tržištu Evrope. Eh sad il' ne znaš brojeve il' zaobilaziš istinu. :D Kako god, očajan pokušaj odbrane često kvarljivog lava. :kafa:
napisao sam buraz "cini mi se 2006" jer nisam siguran, eto ako se proizvodio do 2004 onda je 2004, jer znam da je tu negdje, nisam gledao papire nikad. Uglavnom ako ces vjerovati vjeruj, ako neces ne moras ja samo iznosim cinjenice, nisi svjestan koliko me zanima da li neki forumas misli da li lazem ili ne.. Uglavnom za mene je barem ovaj moj pezo bog i batina za auta u ovom cjenovnom rangu.

Klare

Post Postao/la Klare » 20 jun 2015, 01:46

Ali 406 izgleda dosta staro, dosta star dizajn, ja bih mu u vrh glave dao godinu 1995.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 20 jun 2015, 02:29

Klare je napisao/la:

Ma vjeruj palilla se ona oznaka za uljni servis na 15.000 poslije nekih 8-9 mjeseci nakon sto se radio, i hajd uredu je ono treba radit po pravilu i na 10.000, da su to bar neke pare, nego 89 KM dijelovi( jos je tu i majstor dobar :mrgreen: )
ali je bilo sve danas-sutra odgađaj, bilo neke frke posla 2 mjeseca pa se to nabralo na 20.000 i nesto, i preslo se par hiljada preko. i desilo se to sto se desilo. Ulje se potrosilo, u njemu nista vrijedno nije bilo pa je motor pio onako ulje dok je bilo. A i ulje se nije provjeravalo od tih 20ak k i manje, poslije kad nije imalo nikakve vrijednosti motor srkao. Sreca ta zastita bila.

Kod jednog poznanika se desilo bas ono sto sam nedavno pominjao covjek je TDI-a vozio bas penzionerski dugo vremena, zapusio turbinu i motor.
Uzela druga osoba auto, dodala mu malo pa je klip motor probio karter i napravio veliku rupu, turbina otisla u helac, pukao neki dovod ulja ili sta vec pa je to jedno s drugim...

Tako da je rezultiralo i motor i turbina drugi. Jest da je nasao reparaciju turbine za 400 stoje i dr. motor za 600. Ali to vise nikada nece biti isto. U pitanju je Bora,
Mia San Mia

Klare

Post Postao/la Klare » 20 jun 2015, 13:59

Logično ako voziš TDI da turbina treba biti aktivna.
Kada nije tako osjeti se patnja, gušenje auta, i naravno da može biti uzrok začepljenja iste, crkavanja, ili šta već ne.

Ljudi koji voze TDI trebaju se pomiriti sa činjenicom da ide bolje od SDI, ali da troši i litar više.

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 20 jun 2015, 14:16

Auto troši onoliko koliko ti je noga jaka na gasu. TDI se bez problema može dovest' do 10-ak litara potrošnje, čak i više. Znam kad je kod mene rođak kupov'o Golfa 4 TDI (još davnoo), ovaj mu je preporučio da ga s vremena na vrijeme dobro zagrije i poĆera na nekom pravcu da ne bi došlo do gušenja motora.

SDI je druga priča. Izdržljiviji i dugotrajniji motor od TDI, sto je i logicno jer nema opterećenja i pritiska koje stvara turbina. Po meni su idealni za neke normalne porodice, jer je štedljiv i ne kvari se. Uostalom Golf 5 SDI od 55 KW je sasvim solidna mašina. Inače vozio sam taj motor i neke slabije i kad ide uz brdo, koliko god gasa da mu daješ on sebi rikta najoptimalnije obrtaje jer se na taj način čuva. Što bi rek'o narod neće da potegne.

Al' nebitno, Švabo ih i onako više ne proizvodi, skontali ljudi šta će im vozilo koje prelazi 400.000 bez ozbiljnijeg kvara. :cool:
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 20 jun 2015, 17:38

Fakat jest tako, prejeftino odrzavanje, premala potrosnja. A onaj ko zna vozit taj motor i ko upozna nece nikad imati problema, sem autoputa i vece voznje. Ja namjeravam uzeti jos jednu 4 il 5 SDI ili TDI od 150 hp, ovi između mi se ne sviđaju ni malo. I ovo kontam radi autoputa i voznje na 150kmh+.

Konto sam se oko benzinca, ali ipak je puno troskali.

Ali koji je merak vozit jacu benzinjaru na oko 200kmh :cool: Koja ljepota cuti rasterecen motor kao da ides 80kmh.
Mia San Mia

Klare

Post Postao/la Klare » 20 jun 2015, 17:45

Ljudi koji voze dizele kažu danas nema razlike u odnosu na benzinca, tehnologija napredovala...

E nek poslije tog dizela sjednu u benzin pa onda nešto nek kažu.

Benzin je po svemu ispred dizela, i ko može naravno da će to voziti, idu i dizeli, ali benzin je uvijek stepenica više.

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 20 jun 2015, 17:55

Bas tako :thumbup:
Mia San Mia

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 20 jun 2015, 20:52

“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

R32
Kontakt:

Post Postao/la R32 » 20 jun 2015, 23:02

Jojjj majko milaa, jao Milunkaaa
Mia San Mia

JHam
Kontakt:

Post Postao/la JHam » 20 jun 2015, 23:17

Zna li neko ima li gdje kupiti resetke za maglenke za 206?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.