Ja sam morao da prespavam da bih nesto napisao, jednostavno bez rijeci sam ostao poslije utakmice. Toliko puta se Cibona vracala iz ponora toliko puta su je Gordon i Tomas vadili iz ponora. Krenimo redom, Partizan je bez ikakve sumnje ekipa koju moras da dobijes njegovom igrom, tj. "tucom" na parketu, borbom za svaku loptu, nema izgubljene. Ono sto sam ja u prepisci sa @wadeom citavo vrijeme ove sezone pisao da je Cibona limitirana ekipa, da nema centra to da, ali Cibona ima jednu drugu vrlinu, poslije Partizana i Barselone ljudi igraju najbolju kolektivnu odbranu u Europi. Tako je Peras postavio igru da svi ginu u odbrani, a napad ostaje Flashu(Gordonu) i Marku da odrade posao. Moram na pocetku da kazem, odnosno da ponovim sto sam napisao na temi Euroliga da je za mene Tomas heroj ovogodisnje Eurolige (prije finalne utakmice sam rekao da ce biti odlican jucer). Kako je jucer pogadjao suteve, kako se tukao u odbrani, iako je bilo ocito da dise na skrge, da nije prosao pripreme, da prepona i rame prave probleme. Koliko god Gordon jucer bio dominantan nije nazalost uspio nikoga da razigra jos, pokusali su sa Bojanom ali nije islo, ali je zato kao sto Dule kaze "penjao" se po Vranesu i Maricu da je to bilo fascinantno. Utakmica mogla prelomiti kod rezultata 36 - 41 za Partizan, medjutim u pravo vrijeme se napravio haos i Cibona se vratila, dobili su neku novu snagu, moral i samopouzdanje su porasli na jos jedan veci nivo, onda je Gordon poceo da pogadja trice, Tomas opet prebacio u vecu brzinu. Gledajuci prvo poluvrijeme, mislio sam da je Dule svjesno pustio Tomasa i Gordona da se raspucaju, sa zamkom da ce stati kad tad. Mislio sam da ce pustiti Tomasa da zabija, ali da ce pokusati da odsijece Gordona, sto je on i pokusao sa pritiskom Bo - a, ali sudije su vrlo brzo mu svirale dvije licne tako da je morao da se preseli na klupu. Pera Bozic po ko zna koji put dolazi do izrazaja, po ko zna koji put veze dvije trojke zaredom i vodi Partizan. Po meni Rasic je sa onom svojom trojkom sa osam metara definitivno zasluzio da ostane i slijedece godine u Partizanu, koja mirnoca preko Gordona. Gordon kada je dosao do cetvrtog faula se ocigledno stedio u odbrani, tako da je prakticki nije ni igrao. Partizan je u drugom poluvremenu poceo da skace u napadu kao i obicno ove godine. Roberts preuzeo na sebe pred kraj utakmice sve. Kada sam mislio da je kraj Tomas uzima sut, ja sam stvarno pregledao kamaru suteva svega zivo, ali onakvu trojku samo je Veliki Mozart mogao da pogodi. Ono je bilo savrsenstvo, iz koje pozicije i na koji nacin. Onda opisano, Gordon uzima loptu krosover u desnu stranu, pas za Bojana, i pogadja covjek odlucujuci sut, onda ludilo, a onda igraci Partizana slave, i nakon ponovljenog snimka Kecman ubaca trojku. Roza kapiten i Tomica Mijatovic su bili u terenu, sudije su tu trebale da sviraju kamaru tehnickih, ali velika inteligencija, pustaju Partizan da izvede loptu, sa mislju svakako mase, i onda muk u Areni.
Cibosi su se borili koliko su mogli, svaka im cast na tome, ali Partizan odvaja od ostalih to sto nema predaje do zadnjeg trenutka, iako su realno oni citavo vrijeme bili u vodjstvu. Citavo vrijeme je bilo nadmudrivanja Perasa i Duleta, izmjene su vrsili konstantno. Mozda po kvalitetu ne najbolja utakmica NLB lige, ali sigurno najneizvjesnija. Cibosi sa dva igraca protiv Partizana koji preferira kolektivnu igru. Ovo ce Cibosima negdje da se vrati, to je sigurno, samo je pitanje kada...Do slijedece sezone....
P.S. Vlado Majer mi je malo u jednom trenutku kvario utakmicu sa ocitim "navlacenjem" na stranu Cibone, ali na kraju je utihnuo...
Nenad Markovic & Drazen Petrovic
Ostalo je samo ime.....