Liga Zeničko-Dobojskog Kantona

Platoce
Kontakt:

Re: Liga Zeničko-Dobojskog Kantona

Post Postao/la Platoce » 06 okt 2012, 19:20

Nakon VII kola Borac ostaje usamljen na liderskoj poziciji, sa 3 boda vise u odnosu na Rudar. Inače crno-crveni su slavili na teskom gostovanju u Šeheru 0 : 3 dok je Rudar izgubio rezultatom 3 : 1 od Pobjede u Tesanjci :D

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 07 okt 2012, 01:05

Je li ova liga potpuno amaterska, nema igraca sa profesionalnim ugovorima?

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 07 okt 2012, 06:41

Eborg je napisao/la:Je li ova liga potpuno amaterska, nema igraca sa profesionalnim ugovorima?
Pa kada shvatim da ni Premijer liga nije potpuno profesiona, vec tek poluprofesionalna, ova je onda skoro sigurno skroz amaterska.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 07 okt 2012, 11:14

Po cemu bi bila poluprofesionalna? Ima krkanluka ali ne treba potcjenjivati.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 07 okt 2012, 15:43

Eborg je napisao/la:Po cemu bi bila poluprofesionalna? Ima krkanluka ali ne treba potcjenjivati.
Ozbiljno kazem, poluprofesionalna. Pa Željezničar ima po koji amaterski ugovor sto ti dovoljno govori, jedan Travnik ima vecinu ugovora koji su amaterski i sta je onda liga nego poluprofesionalna. Kada u Premijer ligi budu dozvoljeni igraci samo sa profesionalnim ugovorom, onda mozemo reci da je onda potpuno profesionalna.

Koliko sam upoznat, kod Njemaca su prva tri ranga Bunderlige profesionalne (moguce je da je treci rang poluprofesionalan), dok je cetvrti rang amaterski i razlika je ogromna izmedju trece Bundeslige (na nivou drzave) i cetvrte regionalne lige koja je podjeljena na pet zona, pogotovo kada je rijec za dobijanje licence za takmicenje.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 07 okt 2012, 16:17

Pa ti se amaterski ugovori potpisuju samo zato da se ne bi placale naknade za treniranje maticnim klubovima i da bi se izbjegao porez.

Mesanovic u Celiku ima amaterski ugovor. Zar zaista mislis da on u slobodno vrijeme dostavlja pizze ili sta vec? Samo mu se pare na ruke daju i to je to. Da potpise profesionalni ugovor Slobodi bi se moralo platiti oko 10.000 KM, mozda i vise.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 07 okt 2012, 16:58

mislim da je ove sezone potpuno amaterska liga. čak šta više, mislim da igrači u svih 10 klubova uopće ne dobijaju ništa novca od kluba. na gostovanju im se plati ručak i to je to. mada su i to često samo sendvići. prošle godine kad je bila tu Krivaja bilo je igrača koji su sigurno dobijali nešto para, samo su vjerovatno imali i oni amaterske ugovore.

kad čovjek pogleda koje ekipe igraju ove sezone tu ništa nije čudno. 2 kluba iz Zenice koja su potpuno amaterska, onda još 2 sa općine Zenice koji također su potpuno amaterski. i ostatak klubova sem Gradine iz Matuzića(Doboj Jug) koja je općinsko središte, su iz prigradskih/seoskih naselja...
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 07 okt 2012, 17:44

Ma nema nista lose u tome, treba ohrabrivati amaterski sport. Ja bih volio vidjeti gradsku ligu u Zenici, to bi bilo osvjezenje.

Koliko uopce iznose troskovi takvih klubova? Mislim, ako izuzmemo transport i opremu, koliko klubovi placaju kotizaciju, sudjenje i sta vec?

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 07 okt 2012, 17:51

cjelokupni troškovi prošle sezone kako sam saznao od ljudi iz Borca tetovskog su im iznosili 12 hiljada KM. tu nije uračunata oprema, nego kotizacija, sudije, policija na domaćim utakmicama i troškovi putovanja na gostovanja. mislim da sudije dobijaju oko 100KM po utakmici...

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 07 okt 2012, 18:16

Je li se to i policija mora placati, mislio sam da se samo zastitari placaju?

Pa nisu preveliki troskovi, ako bi bila gradska liga mozda bi to bilo oko 5000 KM po klubu.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 07 okt 2012, 18:22

mora i policija. plaćaju se i vatrogasci i hitna kad su tu.

ne znam da li bi bilo dovoljno 5000KM po klubu za gradsku ligu. jedino ako bi općina snosila troškove za korišćenje terena na Kamberovića polju. ipak je teren Borčev, pa nisu imali taj trošak.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 07 okt 2012, 18:49

Procitah jucer na jednom drugom forumu da gradska liga Visokog ima 10-tak klubova i da opcina placa sudije i kotizacije, dakle nije neizvedivo.

Samo ne znam kako se igra kada se, koliko znam, ne moze ispasti iz nase kantonalne lige, odnosno uci "odozdo".

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 07 okt 2012, 19:15

liga u Visokom ima 17 klubova u dvije grupe.
a to što kod njih niko ne ulazi u ligu ZDK je njihova volja(klubova), jer se takmiče i neki klubovi koji su svojevremeno igrali kao npr. Moštre i Zmaj. iz kantonalne se teorijski za sada ne može ispasti, ali ući može svaki novi klub. sve dok ne bi bio neki preveliki broj, preko 16 klubova. tad bi se možda pravile dvije grupe kao u kantonu Sarajevo ili u toj ligi Visoko. bilo je i kod nas to prije nekoliko godina...

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 08 okt 2012, 00:08

Aha, hvala ti na odgovoru. :wink:

Koliko su ovi nasi zenicki klubovi liberalni po pitanju novih clanova? Mislim, ima rekreativaca po gradu, ali mogu li se oni prikljuciti i trenirati s njima? Pa ako upadnu nekim cudom u ekipu - upadnu. :wink: Dakle, cisto rekreativno.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 08 okt 2012, 00:32

Eborg je napisao/la:Pa ti se amaterski ugovori potpisuju samo zato da se ne bi placale naknade za treniranje maticnim klubovima i da bi se izbjegao porez.

Mesanovic u Celiku ima amaterski ugovor. Zar zaista mislis da on u slobodno vrijeme dostavlja pizze ili sta vec? Samo mu se pare na ruke daju i to je to. Da potpise profesionalni ugovor Slobodi bi se moralo platiti oko 10.000 KM, mozda i vise.
Pa o tome pricam, ne govorim ja da oni ne mogu zivjeti od tih amaterskih ugovora i da moraju raditi jos neki posao, ali sve dok su oni dozvoljeni liga ne moze biti potpuno profesionalna i neki klubovi su u gubitku. Ovim amaterskim ugovorima kako bi se izbjeglo placanje nekom drugom klubu izgleda mi kao kradja igraca, jer jedan klub izgubi dobrog igraca i ne dobije skoro nikakve pare. Evo npr. u Hrvatskoj koja je profesionalna liga, ukoliko tako uzmes nekog igraca tipa Mešanovića ti moras maticnom klubu isplatiti taj iznos koji je propisan ili inace ti taj igrac nece moci nastupati za ekipu, jedino za juniore/kadete i sl. dok ispunjava normu sa dozvoljenim godinama.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 08 okt 2012, 00:39

Nije to bas tako. Amater ne smije biti placen, tacnije definicija je takva da to (igranje) ne radi za novac koji ce mu biti glavni izvor prihoda za zivot, da parafraziram. Dakle, sve isplaceno "na ruke" je nelegalno i u suprotnosti sa principima amaterizma.

Ne znam postoji li u Premijer ligi ijedan pravi amater.

U Hrvatskoj i njihovoj 1. HNL je takodjer moguce potpisati amaterski ugovor tako da ta usporedba ne stoji.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 08 okt 2012, 00:52

Eborg je napisao/la:U Hrvatskoj i njihovoj 1. HNL je takodjer moguce potpisati amaterski ugovor tako da ta usporedba ne stoji.
Zaista me zanima da li znas za ijednog? Mislim da mi navedes, potvrdis sa linkom sa neke pouzdane stranice i da je odigrao jednu utakmicu za neki klub u prvoj HNL u jednoj od zadnje tri sezone. Ne govorim ovo jer ti ne vjerujem, naprotiv, volio bi da si upravo i da mi to dokazes, jer ja licno nisam upoznat sa takvim slucajem, a volio bi da vidim to :)

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 08 okt 2012, 01:04

http://www.google.ba/url?sa=t&****=we ... Ww3oOpowNg

Clan 5. E sad, ko ga je potpisao - ne znam.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 08 okt 2012, 08:35

Eborg je napisao/la:Aha, hvala ti na odgovoru. :wink:

Koliko su ovi nasi zenicki klubovi liberalni po pitanju novih clanova? Mislim, ima rekreativaca po gradu, ali mogu li se oni prikljuciti i trenirati s njima? Pa ako upadnu nekim cudom u ekipu - upadnu. :wink: Dakle, cisto rekreativno.
hm.
u OFK Zenica igraju uglavnom "balavci". a Rudar kao ganja neke rezultate, mada i kod njih uglavnom igraju mlađi. u Tetovu je šaroliko, al' većinom igraju sa tog kraja gore. probaj na polusezoni možda negdje uletiš. ako vrijediš i upast ćeš. ;)

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 08 okt 2012, 10:48

Nego zadnje kolo Borac dobio u gostima Novi Šeher, tj. nije još dobio čekaju se bodovi za zelenim stolom jer je pri rezultatu od 2:1 za goste u osamdeset i nekoj minuti igrač Šehera malo počeo udarat sudiju i delegata. :lol:

Nažalost zbog ovog incidenta najviše je izgubio igrač gostiju Skomorac koji je postigao oba gola što je trebalo da budu 14 i 15 njegov gol u dosadašnjem dijelu sezone... ako utakmica bude proglašena 0:3 mislim da mu se brišu golovi ??? Ili ipak važe?

Rudar je izgubio ovo kolo tako da je Borac T. osamljen na prvom mjestu, imaju 3 boda više od drugog pratitelja. U zadnjem kolu se sastaju sa Rudarom na Kamberovića polju što će biti pravi mali gradski derbi. :mrgreen:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Odgovori

Natrag na “Niže lige”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.