Mlade selekcije BiH - Kosarka

Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,KK_Bosna

Ghuraba
Kontakt:

Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka

Post Postao/la Ghuraba » 19 jul 2026, 01:21

Kylian je napisao/la:
19 jul 2026, 00:45
Durmic je sinoć igrao 5, Pivac i on
Mada u Sparsu igrao i 4 i 5
A je li Bristina sinoc imao neku minutazu, gdje je njega koristio? Ako je on zamisljen kao cetvorka, onda ocekujem ovakav raspored po pozicijama:

Milovanovic, Bozic
Subasic, Sipkovic, Hodovic
Preldzic, Skalonjic
Tomic, Bristina, Mesic
Pivac, Durmic

Od Pivaca imam velika ocekivanja. Ne u smislu da bude lider u poenima, vec da bude konstantan s nekih 10-12 poena i 7-8 skokova, da ima dobre procente za 2 i da dobro gradi skok. On nije neka svestrana petica, puno zavisi od razigravaca, ali i vecinom zabija ono sto mu se namjesti. Ove ostale koji ce imati znacajniju minutazu smo svi vec puno puta gledali. Jedino ne bih volio da Preldzic preuzme skoro sve minute na 3 (niti da mu Subasic bude zamjena dok Skalonjic bude igrao na 2), jer Skalonjic itekako zasluzuje da ima bitnu ulogu ovdje. Usudio bih se reci da je skilovaniji od Edina u napadu.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 09:24

Ghuraba je napisao/la:
19 jul 2026, 01:21
Kylian je napisao/la:
19 jul 2026, 00:45
Durmic je sinoć igrao 5, Pivac i on
Mada u Sparsu igrao i 4 i 5

Od Pivaca imam velika ocekivanja. Ne u smislu da bude lider u poenima, vec da bude konstantan s nekih 10-12 poena i 7-8 skokova, da ima dobre procente za 2 i da dobro gradi skok. On nije neka svestrana petica, puno zavisi od razigravaca, ali i vecinom zabija ono sto mu se namjesti. Ove ostale koji ce imati znacajniju minutazu smo svi vec puno puta gledali. Jedino ne bih volio da Preldzic preuzme skoro sve minute na 3 (niti da mu Subasic bude zamjena dok Skalonjic bude igrao na 2), jer Skalonjic itekako zasluzuje da ima bitnu ulogu ovdje. Usudio bih se reci da je skilovaniji od Edina u napadu.
Baš je zanimljivo što si unaprijed postavio svoja očekivanja, i jedva cekam utakmicu da ti kažem ahaaaa vidi šta si rekao.

Ja od Pivača ne očekujem previše. Igra juniorsku ligu u Njemačkoj, dok u seniorskoj B ligi nema značajniju minutažu niti ulogu koja bi ukazivala na nešto više, nije bio neki MVP niti imao izdvojenu ulogu do sada u košarci. Po onome što je do sada pokazao, riječ je o klasičnom centru koji najveći dio poena postiže u reketu, blizu obruča. Centar ko centar.

Na početku će vjerovatno biti malo nadmetanja za lidersku ulogu između Subašića, Preldžića i Miće Milovanovića. Subašić nosi kapitensku traku ali mislim da lidersku ulogu nema, neko će morati da ima autoritet u ekipi, dok će ostali igrači željeti da se nametnu pa će podešavanje biti na prve dvije utakmice vjerovatno. Vidiš i sam kako je Mićo u zadnjim sekundama odlučio utakmicu sa Austrijom.
Zadnja izmjena: Kylian, dana/u 19 jul 2026, 10:28, ukupno mijenjano 1 put.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 09:56

CAZIN je napisao/la:
19 jul 2026, 00:39
Posebno boli način na koji smo ispali iz grupe, sa 4 pobjede i 1 porazom u kojem smo na polovini 4/4 imali -6 dolazimo do poraza od -15 i to nas je koštalo plasmana dalje. Da smo igrali drugo kolo protiv Portugala sigurno bi utakmica išla na 2-3 posjeda a ne u jednosmjernu ulicu kako je izgledalo cijelu utakmicu.

Zna li neko kakvi su nam protivnici kod U18 i U16 reprezentacija, ko bi mogli biti glavni favoriti, vidio sam da Hrvatska ima talentovanu U16 generaciju?
Za U-18 u našoj grupi je Švedska,Makedonija, Gruzija i Mađarska od čega su Švedska i Makedonija prošle godine ispale iz A divizije u B diviziju. Mislim da će Švedska biti jedan od najtežih protivnika u grupi. Nakon ispadanja iz Divizije A, dolaze sa velikom motivacijom i ciljem – da se što prije vrate u A. O Makedoniji ne znam ništa, pretpostavljam da imaju istu motivaciju. To je moje mišljenje.
Hrvatska je domaćin i svakako jedan od favorita za povratak u A diviziju u ovome uzrastu

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 10:06

Za U-20 nama je preostala još danas borba za 9.mjesto u B diviziji. A finale A divizije U-20 je u 19h i igraju Slovenija i Srbija mislim da vrijedi pogledati.

Mislim da je Prašović u trenutku kada je vidio da protiv Islanda više ne možemo doći do tih potrebnih +10, a imali smo ranije snage, možda trebao pokušati ići na produžetak, umjesto da se u zadnjih 30 sekundi ide na sve ili ništa i forsira velika razlika. U produžecima bi pokušali još jednom doći do potrebnih +10, ovako pobjeda je bila pirova.

Nažalost, Hrelja i Mandžukić taj dan nisu bili na nivou na kojem znamo da mogu biti. Na kraju nam je nedostajalo i malo sreće, posebno nakon rezultata Portugala i Islanda koji nam nije išao u prilog.

Muumii
Kontakt:

Post Postao/la Muumii » 19 jul 2026, 12:56

Jel ima neka stranica da prodaje dresove naše reprezentacije ?

Nah1ddd
Kontakt:

Post Postao/la Nah1ddd » 19 jul 2026, 13:44

Koliko loš turnir U20 selekcije. Naša djeca djeluju kao da nisu prošla školu košarke, osnovne stvari mi ne radimo automatski. Selektor ne zna voditi djecu, igraju bez samopouzdanja, čitav turnir se svodi na ho ruk i može li se šta na snagu unijeti u koš. Ne možemo sastavit dvije dobre.
Pogledaš utakmicu Španija Srbija i shvatiš koliko smo mi slabi bez neke svjetle budućnosti.
U20 nema talenta da može ugrati na Euroliga nivou.
Mi ne znamo postavit blok i odbranit skok.
Neka nam je Allah na pomoći, valjda se šta u dijaspori rodi.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 13:53

Spahić i Vreco… jedva sam dočekao da ih uvede, a sada iskreno, teško je razumjeti šta je bila ideja s njima. Umjesto sada da se nadmeću s makedonskim centrom, nisu uspijli pogoditi ni šut pod košem, o slobodnim da ne pričam. Šta je bila procjena selektora Prasovića kada ih je poveo ostace mi enigma. (za jednoga nagađam)
Kakva dijaspora, Spahic je dijaspora pa je isti kao Vreco

Helemnejse
Kontakt:

Post Postao/la Helemnejse » 19 jul 2026, 13:56

Nah1ddd je napisao/la:
19 jul 2026, 13:44
Koliko loš turnir U20 selekcije. Naša djeca djeluju kao da nisu prošla školu košarke, osnovne stvari mi ne radimo automatski. Selektor ne zna voditi djecu, igraju bez samopouzdanja, čitav turnir se svodi na ho ruk i može li se šta na snagu unijeti u koš. Ne možemo sastavit dvije dobre.
Pogledaš utakmicu Španija Srbija i shvatiš koliko smo mi slabi bez neke svjetle budućnosti.
U20 nema talenta da može ugrati na Euroliga nivou.
Mi ne znamo postavit blok i odbranit skok.
Neka nam je Allah na pomoći, valjda se šta u dijaspori rodi.
Ti bi euroliga nivo, ja bi nba

Nah1ddd
Kontakt:

Post Postao/la Nah1ddd » 19 jul 2026, 14:05

Kylian je napisao/la:
19 jul 2026, 13:53
Spahić i Vreco… jedva sam dočekao da ih uvede, a sada iskreno, teško je razumjeti šta je bila ideja s njima. Umjesto sada da se nadmeću s makedonskim centrom, nisu uspijli pogoditi ni šut pod košem, o slobodnim da ne pričam. Šta je bila procjena selektora Prasovića kada ih je poveo ostace mi enigma. (za jednoga nagađam)
Djeca ubijena u pojam lošim vođenjem. Ne zna se ni ko šta igra, nit su uloge podjeljenje, nema nekih smislenih akcija. Samo guraj i ako sta ko na silu ugura/pogodi tjt.
Selektor je problem, očito nit zna nit može iz djece izvući maksimum.

CAZIN
Kontakt:

Post Postao/la CAZIN » 19 jul 2026, 14:08

Inače izbacujemo često igrače koji su na nivou EL pa je razočarenje što ovdje nema igrača koji može igrati EL. Da nekim čudom iz ove ekipe uz Hrelju dobijemo još dva igrača koji mogu igrati 15-ak minuta u ABA ligi to bi bio uspjeh. U18 i U16 ekipe imaju bolje potencijale u odnosu na ovu generaciju pa ćemo vidjeti u kakve će ko igrače izrasti.

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 14:51

Kad se pogleda statistika, BiH izbaci euroligaškog igrača svakih 5 do 10 godina, Hrvatska svakih 2 do 4, a Srbija gotovo svake godine jednog ili više.

Ako ćemo pošteno, nama je već vrijeme, čak i ako uzmemo onu gornju granicu od 10 godina, sat polako otkucava. 😄
Po toj računici, on je tu ili da računamo od 2022, kad je Musa zaigrao za Real, onda imamo još prostora.

Samo na kraju U-20 da sa moje tacke gledišta pohvalim Kuridzu i Hrelju, za stabilnost, kao i za borbenost Djedovica i Miljana. Selektor 0 bodova u skladu sa mojim očekivanjem.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 19 jul 2026, 14:55

Kylian je napisao/la:
Pa sta tu moze biti enigma ako ti otkaze 10 visokih igraca? Na kraju moras povesti ono sto ti je ostalo, jer u rosteru mora biti 5 visokih igraca. Mislio sam da je Vreco bolji kosarkas jer je imao neke solidne brojke u toj A1 ligi RS-a (kako se ona vec zove), ali izgleda da je to kod njih na duplo nizem nivou od nase A1 lige.

Ovaj Hrelja je prefin momak, ni u jednom trenutku ne vidis na njemu neku nafuranost jer je on eto u Megi, a ostali se ganjaju po nasim A1 ili A2 ligama. I na parketu nikad ne forsira, vec uvijek trazi najbolje rjesenje. Imam utisak kao da je ubijedjen da ce ga takav pristup na kraju 'nagraditi' dobrim pozicijama i poenima, sto se recimo desilo u utakmici protiv Danske. Volio bih da malo promijeni to, jer pogotovo u klubovima poput Mege sva ta djeca prvenstveno gledaju sebe.

Sto se tice ostalih iz rostera, zao mi je sto Duvnjak nije malo bolji s motorikom i atletikom. Inteligentan je igrac, ali neke stvari jednostavno nema. Kad bi bar popravio sut, mozda bi i mogao napraviti nesto. Slicno vazi i za Kuridzu, koji je u nekim segmentima bas dobar, ali u nekim drugim...

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 15:06

Ghuraba je napisao/la:
19 jul 2026, 14:55
Kylian je napisao/la:
Pa sta tu moze biti enigma ako ti otkaze 10 visokih igraca? Na kraju moras povesti ono sto ti je ostalo, jer u rosteru mora biti 5 visokih igraca. Mislio sam da je Vreco bolji kosarkas jer je imao neke solidne brojke u toj A1 ligi RS-a (kako se ona vec zove), ali izgleda da je to kod njih na duplo nizem nivou od nase A1 lige.

Ovaj Hrelja je prefin momak, ni u jednom trenutku ne vidis na njemu neku nafuranost jer je on eto u Megi, a ostali se ganjaju po nasim A1 ili A2 ligama. I na parketu nikad ne forsira, vec uvijek trazi najbolje rjesenje. Imam utisak kao da je ubijedjen da ce ga takav pristup na kraju 'nagraditi' dobrim pozicijama i poenima, sto se recimo desilo u utakmici protiv Danske. Volio bih da malo promijeni to, jer pogotovo u klubovima poput Mege sva ta djeca prvenstveno gledaju sebe.

Sto se tice ostalih iz rostera, zao mi je sto Duvnjak nije malo bolji s motorikom i atletikom. Inteligentan je igrac, ali neke stvari jednostavno nema. Kad bi bar popravio sut, mozda bi i mogao napraviti nesto. Slicno vazi i za Kuridzu, koji je u nekim segmentima bas dobar, ali u nekim drugim...
Odmah sam se iznervirao, jer stavio sam skroz sa strane ono Manojlovicevo i Jasarevicevo “NEĆU DOĆI hvala na pozivu da igram za BiH, ali moram raditi u Bijeljini individualne”

Za Hrelju - lijepo je biti kulturan i timski igrač, ali košarka na ovom nivou traži i određenu dozu drskosti, samopouzdanja i sportskog bezobrazluka. Ako stalno razmišljaš da svi budu zadovoljn, primjer mu je Penava. Mozda u Megi promijeni to razmišljanje.
Neka samo pogleda Musu – nije došao tu gdje jeste zato što je bio fin nego napadan čak i bezobrazan.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 19 jul 2026, 19:24

Evo ako nekog zanima kako izgleda mladji Nurkic, upravo igra na 3x3 turniru u Tuzli. :mrgreen:

https://www.youtube.com/live/xUoZenG3Dr ... OakXmnlJdZ

Kylian
Kontakt:

Post Postao/la Kylian » 19 jul 2026, 20:02

Ghuraba je napisao/la:
19 jul 2026, 19:24
Evo ako nekog zanima kako izgleda mladji Nurkic, upravo igra na 3x3 turniru u Tuzli. :mrgreen:

https://www.youtube.com/live/xUoZenG3Dr ... OakXmnlJdZ
Nikoga ne zanima igrač koji se nije odazvao na poziv reprezentacije a igra turnire po Tuzli.
Bolje da je igrao sa U-20

btw utakmica Švedska Portugal za 3.mjesto (ili za A diviziju) je odlična, produžeci, kao i finale A divizije Slovenija- Srbija, vodi Slovenija :D

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []