Samo da razjasnimo par mitova.
1) Ovo nije najbolji Nadalov Garros ili uopste igra na sljaci.Po broju gemova mozda jeste, cak i da nije bilo predaje bio bi tu negdje na diobi sa svojim najboljim Roland Garosom ali sto se tice igre siguran sam da nije.Mozda mu BH jeste u najboljem izdanju, ali mu je FH na 80%.Prvenstveno ofanziva iz tog FH-a šteka.DTL i IO FH da budem tačniji.Serva je dobra, ali pamtim par boljih izdanja.O kretnji, tempu i ritmu da ne pricamo, to ne moze da se popravlja u ovim godinama.Ovaj RG svrstavam iza 2008 i 2012, tu negdje na diobi sa 2010.Znaci 3 ili 4 mjesto od njih 10.To je dobar ranking da se razumijemo, u ovim godinama pogotovo, ali nije top1.
2) Nadal na Australiji i generalno na HC-u iz 2017 nije neka sila bio uopšte.Ko zna gledati tenis, ali primarno Nadala, vidio je da tu ima potencijala.Bilo je dobre baze sto se kaze.Bio je zdrav, fino se kretao i taj CC FH nije bio loš.Tri glavna preduvijeta za solidnog Nadala nepto kasnije, nakon sto odigra određen broj mečeva, skupi samopouzdanje i uđe u ritam.
Ali to je to, samo dobra baza i ništa više.Serva prosjecna, sva ofanzivna riješenja loša, BH za klasu lošiji nego sada itd.Ni teoretski nije mogao dici određene segmente igre poslje toliko malo tenisa u nogama.
Da je Zverev bio par mjeseci iskusniji izbacio bi Nadala, da je bilo koji drugi teniser, malo ozbiljni, Nadalu došao umjesto Dimitrova izbacio bi ga.Nadal je iskljucivo na svoju mentalnu snagu došao do finala AO-a i tu izvukao 5 setova, trebalo je u 4 zavrsiti.Medjutim taj AO mu je dobro posluzio za dalje.Iako je izgubio finale mentalno je bio jači poslje njega i odigrao je prijeko potrebne mečeve.Ja sam uvijek za to da se malo više igra u prvom dijelu godine, udje u ritam i formu, pa po cijenu propustanja citave trave.Mnogi su mi se podsmjehivali kad sam prizeljkivao koji meč više prije sezone sljake ali to je tako.Nadal je dizelas, sporije fata formu
(a za to vrijeme se umara sto je i logicno)
3) Rogerov BH zaista jeste bolji, nema šta.Ali ne moze me niko ubijediti da je ovaj Roger bolji igrac od onog iz 2012, da ne idemo još dalje u prošlost.Forhend mu je izgubio na oštrini, na probojnosti, serva isto tako.Nema šanse da se bolje kreće nego prije.Odigrao je najbolje AO i zasluzeno osvojio ali to je primarno uradio na overall tenis.Svaki segment mu je bio u formi.Sve ga je slušalo.To je meni fascinirajuce, odakle mu snaga i motiv za to u tim godinama, pogotovo poslje pauze.Tome se ja divim, a ne toliko njegovim bekhendom.
Mislim sad kad bi ubacili ovog Nadala, samo da mu se da par dana odmora

, u finale AO-a sa identicnim Rogerom iz tog finala da bi Nadal slavio.
Sad ubacit ovog Nadala, sa onim Rogerom sa AO-a i Nadal bi uzeo 10 od 10 na šljaci, 6 ili 7 od 10 na AO/US te 3 od 10 na travi.Takav bi omjer bio ja vjerujem.Trava je trava, tu je cak i losije izdanje Rogera od ovogodisnjeg favorit protiv Rafe, ali onakva 3 poraza na HC-u se ne bi desila trenutno.