Banjalucka Krajina...Barbarossa je napisao/la:odakle si iz Bosne?sedra je napisao/la:
Ja zivim 30 godina ovde u Luksemburgu i moj plan je da se vratim..insanlah..
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Zivim u jednoj od drzava Beneluxa,i ovde kao i u Njemackoj ce jos malo biti nestasica radne snage..
Poljaci,Rumuni,Bugari itd.nisu vise ludi da rade za sicu,oni odlaze i vracaju se u svoje maticne drzave jer tamo vlada postice rast prihoda i zivotni standard,narocito Poljaci koji su ovde godinama radili se vracaju u Poljsku.
Firma za koju radim je primila par Hrvata iz Dalmacije jer su oni jos jeftiniji u poredjenju sa ostalima i bili su spremni jos..ali ne moze nazor..to su neradnici i neznalice teske koji su mislili olako za godinu 2 dici lovu.Al ne radi se to tako,nisu ovde bas tako blesavi...
Tako da oni hoce rado svjezu radnu snagu ali ako moze ikako dobro obucenu i sa iskustvom.
A imam osjecaj da je u Hrvatskoj i u Srbiji,kao i u Bosni dosta njih steklo diplome na guzove..
Ovde se to brzo otkrije..mozes doci sa 100 diploma al svabo te prokuzi za 7 dana..naravno dqdnu sansu svakome a onda samo kaze razguli jarane..
[/quote]
U Poljskoj ima tona posla. Dosta avio industrije ima, i dosta su firme imale problema jer nisu mogle naci radnike.
Firma za koju sam radio jer dosta inevestirala u Poljskoj, bio sam tamo prije 4-5 godina i zgrada prazna jer nisu mogli naci radnike(inzinjere, IT itd)
Poljaci iako su imali dobre poslove u Poljskoj su isli da rade po Europi jer su vise mogli da zarade. Izgleda da se to sad mjenja.[/quote]
Upravo tako,Poljaci su uvidjeli da ih ovi levate i iskoristavaju,velika je to nacija,imaju ljudi svoje dostojanstvo..
Citam evo da u Holandiji masovno napustaju poljoprivredni sektor,normalno ako u Holandiji zarade izmedju 8 i 10 eura po satu a u Poljskoj im u zadnjih par godina nenormalno podigli minimalnu platu,tako da im se ne isplati raditi na Zapadu.
A jesu ih i muzli dobro dok su mogli,radili su i po 60 sati tjedno u nenormalnim uslovima.
Poljaci su ok.narod,slicnog mentaliteta kao i mi..samo oni nisu napustali rodnu grudu da se nikad ne vrate..naprotiv...
Al mi smo druga prica jbg,dodi,baki itd..nije sve u vezi materijalnog...
Poljaci,Rumuni,Bugari itd.nisu vise ludi da rade za sicu,oni odlaze i vracaju se u svoje maticne drzave jer tamo vlada postice rast prihoda i zivotni standard,narocito Poljaci koji su ovde godinama radili se vracaju u Poljsku.
Firma za koju radim je primila par Hrvata iz Dalmacije jer su oni jos jeftiniji u poredjenju sa ostalima i bili su spremni jos..ali ne moze nazor..to su neradnici i neznalice teske koji su mislili olako za godinu 2 dici lovu.Al ne radi se to tako,nisu ovde bas tako blesavi...
Tako da oni hoce rado svjezu radnu snagu ali ako moze ikako dobro obucenu i sa iskustvom.
A imam osjecaj da je u Hrvatskoj i u Srbiji,kao i u Bosni dosta njih steklo diplome na guzove..
Ovde se to brzo otkrije..mozes doci sa 100 diploma al svabo te prokuzi za 7 dana..naravno dqdnu sansu svakome a onda samo kaze razguli jarane..

U Poljskoj ima tona posla. Dosta avio industrije ima, i dosta su firme imale problema jer nisu mogle naci radnike.
Firma za koju sam radio jer dosta inevestirala u Poljskoj, bio sam tamo prije 4-5 godina i zgrada prazna jer nisu mogli naci radnike(inzinjere, IT itd)
Poljaci iako su imali dobre poslove u Poljskoj su isli da rade po Europi jer su vise mogli da zarade. Izgleda da se to sad mjenja.[/quote]
Upravo tako,Poljaci su uvidjeli da ih ovi levate i iskoristavaju,velika je to nacija,imaju ljudi svoje dostojanstvo..
Citam evo da u Holandiji masovno napustaju poljoprivredni sektor,normalno ako u Holandiji zarade izmedju 8 i 10 eura po satu a u Poljskoj im u zadnjih par godina nenormalno podigli minimalnu platu,tako da im se ne isplati raditi na Zapadu.
A jesu ih i muzli dobro dok su mogli,radili su i po 60 sati tjedno u nenormalnim uslovima.
Poljaci su ok.narod,slicnog mentaliteta kao i mi..samo oni nisu napustali rodnu grudu da se nikad ne vrate..naprotiv...
Al mi smo druga prica jbg,dodi,baki itd..nije sve u vezi materijalnog...
- ASD
- Kontakt:
Ocito ljudi imaju veca muda od nas pa se nesto mijenja.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Nasi ljudi su preskocili par stepenica u toj tranziciji. Od Nihada u Ovo malo duse su dosli u milionske gradove. Nece se vratiti nikad, neka olaksaju nama bar i ne bacaju patriotske, posrecilo im se u nesreci i zdravo.
Care oni su bili godinama pod ruskom cizmom,sad su gazda i u svom na svom...ASD je napisao/la:Ocito ljudi imaju veca muda od nas pa se nesto mijenja.
Za njih se bas moze reci da im je dobro dosao ulazak u EU..
Rumunima i Bugarima takodje kapa do poda,i oni polako pocinju uvidjati stvari kao i Poljaci..
Kad je bilo glasanje za evropski parlament svi rumunski glasaci gastarbajteri su masovno isli na glasanje..
Oni su ze zainatili dq iskorijene korupciju,a gdje smo mi u svemu tome?
Prije 90 tih Rumunija i Jugoslavija..nebo i zemlja..
A sad? Naravno da jos mnogo zaostaju za Zapadom al bar su na dobrom putu da zive normalno od svog rada..
Mislim da se mentalitet tih naroda drasticno promjenio u zadnjih 10 godina.
Interesantno je to da su se svi rijesili ruskog uticaja prije sto ih je krenulo...
A dosta nasih politicara primaju lovu od ruja..za stvaranje kaosa..
Prog321 je napisao/la:Realno, da hoću radit mogao bih to i na balkanu.
Nego ima li šta od dzabare na tom zapadu.
Kako bih ja mogao odavde uletit na njemačku socijalu ?
To objasnite ? .
Haha nema dzabe ni kod stare babe vise care moj
Malo sam dosadan jbg..
Na ovaj nacin pokusavam preboliti one dvije tekme..
Bio sam uzivo i u Finskoj i u Italiji..
Uzeo bio 7 dana slobodno..
kuknjava
Na ovaj nacin pokusavam preboliti one dvije tekme..
Bio sam uzivo i u Finskoj i u Italiji..
Uzeo bio 7 dana slobodno..

Barbarossa je napisao/la:
u ponedjeljak ujutro u 8 ujutro na N1 ce ici emisija uzivo sa Dinom (Gastarbajterom) gdje ce neke stvari malo detaljnije objasniti u vezi dolaska i opcenito zivota u Njemackoj.
Preporucio bih svima koji mogu da pogledaju dal na N1 ili na youtube klipove koje snima,moze se dosta toga nafatati od informacija a ima uvijek i nekih ponuda za posao
Dižu mi platu 3 put u 20 mjeseci, za 350 kad se sve sabere, i meni se opet ide odavde.
Nije sve ni u parama.

Šit bi loš, a sudžuk žilav...
- ASD
- Kontakt:
Dizat ce svake godine sve vise, pogotovo gdje treba kakva obuka, fali radnika hbg.
Ko misli na budućnost par stoja više na platu ne može bitno promjeniti mišljenje.Ova država puca po šavovima nažalost.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
Upravo. Idem preko milje najesen (s to i svim) al **** to, mada da mi se bi dokopat Češke ili Irske.Saurman je napisao/la:Ko misli na budućnost par stoja više na platu ne može bitno promjeniti mišljenje.Ova država puca po šavovima nažalost.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Koliko ti je to početna bila?Penaltiky je napisao/la:Upravo. Idem preko milje najesen (s to i svim) al **** to, mada da mi se bi dokopat Češke ili Irske.Saurman je napisao/la:Ko misli na budućnost par stoja više na platu ne može bitno promjeniti mišljenje.Ova država puca po šavovima nažalost.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ma ja sam još na početnoj ustvari, imo prvo povećanje T.O. kad sam ja došao bio 5 sad 8, pa onda 100 fiksni svima na rezultate ostvarene u 2018, i sad 30%.MortemHz je napisao/la:Koliko ti je to početna bila?Penaltiky je napisao/la:Upravo. Idem preko milje najesen (s to i svim) al **** to, mada da mi se bi dokopat Češke ili Irske.Saurman je napisao/la:Ko misli na budućnost par stoja više na platu ne može bitno promjeniti mišljenje.Ova država puca po šavovima nažalost.
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Oj koja tuga oca mi, ja kontao da imaš neke masne pare.. da ti duplo povećaju samo idi
Pa et s zadnjim povećanjem 1000 (skoro). Mada volim ja taj posao, nema frke, ima pritiska al boli me ****,MortemHz je napisao/la:Oj koja tuga oca mi, ja kontao da imaš neke masne pare.. da ti duplo povećaju samo idi

Samo bježat od ovih robovlasnika i SDA govana negdje gdje će te cijenit 

„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Recimo ja imam 3600 ali znam da mogu boljePenaltiky je napisao/la:Pa et s zadnjim povećanjem 1000 (skoro). Mada volim ja taj posao, nema frke, ima pritiska al boli me ****,MortemHz je napisao/la:Oj koja tuga oca mi, ja kontao da imaš neke masne pare.. da ti duplo povećaju samo idiprije sam imao veću platu al **** ništa ne traje zauvijek.
Stipu Češku a ni Irska nije čemu.Penaltiky je napisao/la:Upravo. Idem preko milje najesen (s to i svim) al **** to, mada da mi se bi dokopat Češke ili Irske.Saurman je napisao/la:Ko misli na budućnost par stoja više na platu ne može bitno promjeniti mišljenje.Ova država puca po šavovima nažalost.

Njemačka,Austrija i skandinavske zemlje ah da umalo da zaboravim i Luksemburg.

1974---1975---1976---2001---2013---2020
- ASD
- Kontakt:
Holandija, ljudska prava na najvecem nivou.
Mada ipak preferiram, to sve kod nas.
Mada ipak preferiram, to sve kod nas.

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.