Jusuf Nurkić

Moderatori/ce: nerminh74,KK_Bosna,CashMan

90minut
Kontakt:

Re: Jusuf Nurkić

Post Postao/la 90minut » 25 maj 2021, 22:33

Da nema nacionalne price nema covjeka ovdje koji bi uopšte pokušao porediti njih dvojicu Jokic bi bio gore s Lebronom i ostalim superzvijezdama dok bi ovaj bio tu uvijek bi mu falilo ono malo da postane zvijezda.

Al' eto dok je ovaca bice i price.

Samo da je cinjenica da mu je uzeo Jusuf mjeru više puta to jeste.

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 25 maj 2021, 22:51

90minut je napisao/la:
25 maj 2021, 22:33
Da nema nacionalne price nema covjeka ovdje koji bi uopšte pokušao porediti njih dvojicu Jokic bi bio gore s Lebronom i ostalim superzvijezdama dok bi ovaj bio tu uvijek bi mu falilo ono malo da postane zvijezda.

Ma naravno. Tako je zanimljivije. Dobra prica da se ukljuce i ljudi koji ne prate previse. Emocije tjeraju ljude da se opredjeljuju za stranu u sportu.

Takodje bih volio znati gdje mu je uzeo mjeru osim u prvoj utakmici vec sada cuvenoj nurk feewer ?

90minut
Kontakt:

Post Postao/la 90minut » 25 maj 2021, 22:56

huupmil je napisao/la:
25 maj 2021, 22:51
90minut je napisao/la:

Ma naravno. Tako je zanimljivije. Dobra prica da se ukljuce i ljudi koji ne prate previse. Emocije tjeraju ljude da se opredjeljuju za stranu u sportu.

Takodje bih volio znati gdje mu je uzeo mjeru osim u prvoj utakmici vec sada cuvenoj nurk feewer ?
Doduše u pravu si u toj mu je jedino utakmici uzeo mjeru da ga je baš uništio, u ostalim ga je samo nadigrao.

A ako me opet pitaš u kojim ga je utakmicama nadigrao broj je veliki po mom nekom pracenju, a dobro sam pratio u tim omjerima su rekao bi izjednaceni.

A opet nervira me što ovo moram i pisati..

Sto je najjace u svim tim partijama o kojima ja pricam u skoro svakoj je Jokic imao više poena samo što je za njega postizanje poena prirodna stvar s druge strane puštanje poena i pik n roll igre mu je isto prirodna stvar i ahilova peta.

Samo ponavljam to su te neke 1 na 1 gluposti što se tice kako ih gleda prosjecan fan košarke ne da nisu u istoj recenici vec je debilno i spominjati.

huupmil
Kontakt:

Post Postao/la huupmil » 25 maj 2021, 23:18

90minut je napisao/la:
25 maj 2021, 22:56
huupmil je napisao/la:
90minut je napisao/la:

Doduše u pravu si u toj mu je jedino utakmici uzeo mjeru da ga je baš uništio, u ostalim ga je samo nadigrao.

A ako me opet pitaš u kojim ga je utakmicama nadigrao broj je veliki po mom nekom pracenju, a dobro sam pratio u tim omjerima su rekao bi izjednaceni.

Sto je najjace u svim tim partijama o kojima ja pricam u skoro svakoj je Jokic imao više poena samo što je za njega postizanje poena prirodna stvar s druge strane puštanje poena i pik n roll igre mu je isto prirodna stvar i ahilova peta.

Samo ponavljam to su te neke 1 na 1 gluposti što se tice kako ih gleda prosjecan fan košarke ne da nisu u istoj recenici vec je debilno i spominjati.
Ne znam gledao sam svaku i samo sam u prvoj vidio nadigravanje na stranu Nurkica. Kasnije nigdje.

Uostalom bili su to uglavnom RS susreti gdje ekipe igraju zatvorenih karata cesto.

Devner ima puno vise pobjeda kako mi se cini u medjusobnim zadnje 3 godine. Sto ih nije spasilo da ih Mekalum spektakularno izbaci u PO i to bez Nurkica.

Košarka je puno vise od nekog zamisljenog mecapa dva igrača u navijackom fokusu i tu se slazemo.

Puno je vise tu faktora. Ja bih ih sumirao u dva glavna. Jedan je plafon igraca koji mu trenutna ekipa omogucava da im doprinese npr dobar trener komponuje ekipu da odredjenom igracu sakrije mane a prikaze vrline a drugi to losije radi. Drugi je potencijalni plafon koji neko od generalnih menadzera vidi u nekom igracu ako ga pravilno iskoristi

90minut
Kontakt:

Post Postao/la 90minut » 25 maj 2021, 23:23

huupmil je napisao/la:
25 maj 2021, 23:18
90minut je napisao/la:
25 maj 2021, 22:56
huupmil je napisao/la:

Ne znam gledao sam svaku i samo sam u prvoj vidio nadigravanje na stranu Nurkica. Kasnije nigdje.

Uostalom bili su to uglavnom RS susreti gdje ekipe igraju zatvorenih karata cesto.

Devner ima puno vise pobjeda kako mi se cini u medjusobnim zadnje 3 godine. Sto ih nije spasilo da ih Mekalum spektakularno izbaci u PO i to bez Nurkica.

Košarka je puno vise od nekog zamisljenog mecapa dva igrača u navijackom fokusu i tu se slazemo.

Puno je vise tu faktora. Ja bih ih sumirao u dva glavna. Jedan je plafon igraca koji mu trenutna ekipa omogucava. Drugi je potencijalni plafon koji neko od generalnih menadzera vidi u nekom igracu ako ga pravilno iskoristi
A iskreno i razumijem što ti je to teško vidjeti kao i vjerovatno određene stvari meni, al' pazi ja kazem da je meni omjer izjednacen dakle ne tvrdim da Nurkic ima više dobijenih tih imaginarih susreta.

Sve u svemu Jokari svaka čast decko je glavni kandidat za mvp-a ovom našem želim da se oporavi u potpunosti i vrati u igracku formu jer ocigledno još nije u njoj.

Ili bolje receno ne koristi ga trener kako treba..

Bice ovo zanimljivo do kraja i što kazes faktora je puno eto kad njega nije bilo prošli PO Portland ih prođe tako da ono šta prognozirati..

Ne bi me cudilo sekunde da bude sad obrnuto. kao što je tad bilo.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 26 maj 2021, 02:04

TheChief je napisao/la:
25 maj 2021, 18:04
Nema se sta "braniti" ili "ne braniti". Cinjenica je da je Portland UVIJEK bolja ekipa kada je on terenu nego na klupi bez obzira na nivo njegove igre te veceri.

Ako igra dobro Portland ce vjerovatno dobiti bilo koga, a ako igra li-la Portland ce biti sigurno u utakmici.

Zadnjih 5 utakmica RSa, te 2 dosadasnje u PO. "Slika" govori sve.

slika

Kod njega nema prazne statistike. Cak naprotiv. Nekada ni ona dovoljno ne prikazuje koliko znaci Portlandu.

Kada igra "lose" uvijek ce napraviti par screen-assista, uhvatiti vazan skok, zagraditi isti, podijeliti neku asistenciju, pokoju blokadu, baciti se na neku loptu...

To je svakome ko gleda njegove utakmice sasvim jasno.
Ako hoces da kazes da je bolji kosarkas od Kantera i da je Portland s njim na parketu bolji - onda se definitivno slazem s tobom. Medjutim, ako hoces da kazes da je on nekakav elitni defanzivac, da je sinoc odigrao dobro u odbrani i da se s pravom ismijava s centrima koji trenutno igraju bolju kosarku od njega - daleko od toga.

Jokic ga je doslovno unistio u obje utakmice, a sinoc je to pogotovo doslo do izrazaja jer u napadu nije nista mogao da pogodi. Odbrani ga jednom u 5-6 direktnih okrsaja, sto se moze posreciti i najgorim defanzivcima lige. Frajer ga napada ledjima po ceonoj liniji, hladno ga ugura i rutinski polozi, a pet metara su bili udaljeni obruca. Ako mu ne moze braniti to, kako ce onda one suteve s lukom do krova?! Svima je jasno da je Nikola strasan kosarkas, jedan od (ofanzivno) najkompletnijih centara u historiji i svi znamo da ce on doci do svojih poena, ali de mu ti, defanzivni terminatoru, otezaj te suteve - ne mora imati 75% iz igre.

BIHpatriota
Kontakt:

Post Postao/la BIHpatriota » 26 maj 2021, 02:45

Pa Nurkicevi defanzivni statsi ne govore da je on elitni defender. U obrani posta je ove sezone medju najgorim u Portlandu po statsima.
Obrana izolacije mu je 16% percentil, što je jako loše. Samo jedan igrač u Portlandu je jednako loš odnosno na 16% percentila u obrani izloacije a to je D. Jones.

Chinaglia
Kontakt:

Post Postao/la Chinaglia » 26 maj 2021, 03:57

nurkic je dobio duel u prvoj tekmi, jokic je preko njega sutirao 6/16 (37.5%)

jokic je dobio duel u drugoj tekmi, preko nurkica je sutirao 6/7 (85%)

sveukupno, jokic preko nurkica sutira 12/23 (52%)

edin139
Kontakt:

Post Postao/la edin139 » 26 maj 2021, 07:37

Nurkić vs Jokić nije priča koja mene lično dotiče.
Ono što mene živcira je što je Nurkić u Portlandu 6-7 igrač u hijerarhiji ako i toliko.
Nema akcija za njega lilard, cj, pauelu, antoni, Simmons, konvington itd... Svi imaju bolji status kada je u pitanju igra i broj šuteva da ne kažem akcija jer za malog juku akcija ne postoji.
Plata druga dimenzija.
I onda na sve to imaš juku koji se ponaša ko mali cukica i zadovoljno maše repom kada ga gazda pomiluje po glavi za dobro uradjeno....
Pa trzni se malo traži akcije za sebe traži šuteve, traži trejd u krajnjoj liniji jer ovako i sljedeći ugovor će biti da ti se kompletna ekipa sa upravom smije iza ledja i priča viceve o glupom bosancu kojeg treba slati po cigare.

Mirza25
Kontakt:

Post Postao/la Mirza25 » 26 maj 2021, 10:04

Chinaglia je napisao/la:
26 maj 2021, 03:57
nurkic je dobio duel u prvoj tekmi, jokic je preko njega sutirao 6/16 (37.5%)

jokic je dobio duel u drugoj tekmi, preko nurkica je sutirao 6/7 (85%)

sveukupno, jokic preko nurkica sutira 12/23 (52%)
Svako poređenje Juke sa Jokićem je smješno, a uzimanje statistike kao neke validnosti je način skrivanja onoga što oči vide, a to je da je Juka 2 lige ispod Jokića. Doduše, nije jedini u toj poziciji. Jokić ne samo kao centar nego kao igrač je rijetka zvjerka u svijetu košarke i onda se nađu naši teletabisi da porede jednog polu balvana sa njim.

Shategabri
Kontakt:

Post Postao/la Shategabri » 26 maj 2021, 11:51

edin139 je napisao/la:
26 maj 2021, 07:37
Ono što mene živcira je što je Nurkić u Portlandu 6-7 igrač u hijerarhiji ako i toliko.
Nema akcija za njega lilard, cj, pauelu, antoni, Simmons, konvington itd... Svi imaju bolji status kada je u pitanju igra i broj šuteva da ne kažem akcija jer za malog juku akcija ne postoji.
Plata druga dimenzija.
I onda na sve to imaš juku koji se ponaša ko mali cukica i zadovoljno maše repom kada ga gazda pomiluje po glavi za dobro uradjeno....
Pa trzni se malo traži akcije za sebe traži šuteve, traži trejd u krajnjoj liniji jer ovako i sljedeći ugovor će biti da ti se kompletna ekipa sa upravom smije iza ledja i priča viceve o glupom bosancu kojeg treba slati po cigare.
Zaslijepili su ga milioni.

Ipak je on dijete sa sela koje je odjednom milioner.

Mene čudi da se još nije počeo drogirati i kurve ganjati.

Valjda mu stari namiguje onom menadžeru da pazi na njega.

Al što se tiče igre stagnira on odavno. Dobro ima tu malo i zbog one povrede.

Međutim ostaje utisak da potencijal nikad neće biti u punom iskorišten kao kod Jokića.

A vidjeli smo da nije obično drvo centar tipa Drummonda i te kompanije.
Koševo Zapad

Red1946
Kontakt:

Post Postao/la Red1946 » 26 maj 2021, 12:15

edin139 je napisao/la:
26 maj 2021, 07:37
Plata druga dimenzija.
Apsolutno si u pravu.
Nurk je davno trebao tražiti tretman koji bi bio da je igrač broj 2 ekipe, odmah iza Damea. Bez njega bi izgubili od Denvera lako, jer defanzivnu igru i centra koji igra vrhunsku defanzivu nemaju.
Ima malo i do Nurka, mora poboljšati ofanzivno igru sa par poteza kojima bi izbacio centra iz ravnoteže, na način kako to rade u drugi NBA centri. Jokić je taj segment doveo do savršenstva, iako je manje atletičan od Nurka. Ovo ljeto bi morao angažirati ili Jabbara ili Olajuwona da ga tome poduče, jer od onog teletabisa Stottsa ništa neće naučiti...Popravio je put za tricu, što znači da želi da napreduje, a povrede su nadam se iza njega...
FKS*Champion**2x Yu //84/85 , 66/67//
FKS*Champion; 5xB&H //19/20 , 18/19 , 14/15 , 06/07 , 98/99 //
Cup winner BiH* 8x //24/25, 20/21 , 18/19 , 13/14 , 04/05 , 01/02 , 97/98 , 96/97 //

90minut
Kontakt:

Post Postao/la 90minut » 26 maj 2021, 12:48

Kad ga je trebao traziti?

Dok je bio na kaucu i oporavljao se od prepolovljene noge ili kad je smrskao ruku?
Tu je gdje jeste da li ce narednu sezonu uci zdrav i motiviran vidjecemo sve u svemu svaki put kad je poceo da ima par partija poput Jokica odma su uslijedile povrede.

Gifron
Kontakt:

Post Postao/la Gifron » 26 maj 2021, 12:54

Nurkic je ako se ja dobro sjecam imao 3 veoma ozbiljne povrede od dolaska u NBA, plus dosta onih sitnih, koje su sigurno ostavile posljedice i u psihickom i u zdravstvenom smilu. Konacno igras na vrhunskom nivou u kontinuitetu, uhvatio si ritam i slomis nogu. Zamislite samo da ga taj lom nije zaustavio i odvojio od terena preko godinu dana u trenutku kada igras najbolju kosarku u karijeri. Danas bi situacija bila mnogo drugacija.
On je i ove sezone pola utakmica propustio, logicno da ce imati oscilacije svaku utakmicu.
Jedan grad, jedna ljubav!

hurem
Kontakt:

Post Postao/la hurem » 26 maj 2021, 13:35

A sta mu se desi sa sutom sa distance?!
Je li moguće da je to žrtvovao za eventualno 1 ili 2 suta za 3 poena svaku "prestupnu" utakmicu?!
Evo pratio sam zadnjih 10 utakmica redovno i ne znam da li je 1x uputio sut...a sjećam se da je prije povrede redovno uzimao po nekoliko suteva i lijepo je to izgledalo za moje oči...kao Garnett. :)
Ili sam ja znao potrefiti kada mu dobro ide (u prosjeku pogledam svaku 4.,5. Jusufovu utakmicu od dolaska u NBA - džaba je, termin uzasan)
Zadnja izmjena: hurem, dana/u 26 maj 2021, 13:39, ukupno mijenjano 1 put.

90minut
Kontakt:

Post Postao/la 90minut » 26 maj 2021, 13:38

Jedan Cousins je tu gdje jeste zbog povreda covjek koji je imao takvih partija da je to nešto nevjerovatno i šta je danas i zadnje 2 godine ili koliko vec, a 90to je godište...

Tako da kad pišem da bi uvijek trebao imati smanjenu minutažu..

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 26 maj 2021, 13:57

Nurkić je najsretniji igrač u ligi. Ujutro kad se probudi prvo retwituje sve objave od CJ, onda podijeli motivirajuću sliku sa Melom, uz neizostavni hashtag #staymelo. Još čekam da vidim video u kojem je Melo izgovorio "Nurkić" ili bilo čim pokazao da zna da taj čovjek postoji.

StevieFranchise
Kontakt:

Post Postao/la StevieFranchise » 26 maj 2021, 14:29

Drape je napisao/la:
26 maj 2021, 13:57
Nurkić je najsretniji igrač u ligi. Ujutro kad se probudi prvo retwituje sve objave od CJ, onda podijeli motivirajuću sliku sa Melom, uz neizostavni hashtag #staymelo. Još čekam da vidim video u kojem je Melo izgovorio "Nurkić" ili bilo čim pokazao da zna da taj čovjek postoji.
:urnebes: :urnebes:
Realno je tako. Zadovoljan u svojoj prosječnosti.
“America has only three cities: New York, San Francisco, and New Orleans. Everywhere else is Cleveland.”

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 26 maj 2021, 14:44

hurem je napisao/la:
26 maj 2021, 13:35
A sta mu se desi sa sutom sa distance?!
Je li moguće da je to žrtvovao za eventualno 1 ili 2 suta za 3 poena svaku "prestupnu" utakmicu?!
Evo pratio sam zadnjih 10 utakmica redovno i ne znam da li je 1x uputio sut...a sjećam se da je prije povrede redovno uzimao po nekoliko suteva i lijepo je to izgledalo za moje oči...kao Garnett. :)
Ili sam ja znao potrefiti kada mu dobro ide (u prosjeku pogledam svaku 4.,5. Jusufovu utakmicu od dolaska u NBA - džaba je, termin uzasan)
Nije problem u Nurkicu, problem je sto Stotts smatra da prednost u uzimanju suteva imaju igraci sa perimetra jer je 3 vise od 2, i to je trend koji geenralno vlada u NBA. Nurkic svaki sut koji uzme s distance, a nije visokoprocentni suter, uzima jedan napad gdje je mogla pasti trica. Da je Jusuf radio na svom sutu i da je pouzdaniji u tekmama, vjerovatno bi i sada uzimao 1-2 suta iz tih pozicija, ali realno mu je sut ove godine izuzev trice malo grohnuo.

u ovoj seriji dobija mnogo manje prostora nego sto ga inace ima, a sigurno da je Stotts glavni krivac za to. Ne moze ni nurkic ignorisati gameplan trenera, mislim morate malo biti realni. Ne moze se on ispucavati, yebao bi mu ovaj mater i to bi bilo to. Zato vecina nas i smatra da Stotts treba letiti ili Juka treba ici u neki drugi klub.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

3isamagicnumber
Kontakt:

Post Postao/la 3isamagicnumber » 26 maj 2021, 17:57

Jusuf je dislekticar u napadu, tesko se sta nauci i mora redovno to uvjezbavati da bi to odrzao. Kako moze odrzavati kada se skoro pola vremana oporavlja od ozbiljni loma kostiju. Od kako su Stotts i Olshey u Portlandu ne oslanjaju se na peticu. Tu je bio Lopez i Plumlee, sada Juka. U pocetku se moglo nadati da ce imati ovlasti kao sto su imali Batum i Aldrige jer je imao dosta slicnih kvaliteta. Medzutim sve je ociglednjia tranziciju u ulogu Plumleeja. Stavljat screenove i prosljedzivati hand-offe. Nema tu akcija za njega, rollo on do kosa ili ne, vecinom je ishod isti, ili ce neki bek opaliti tricu ili sljedi solo broj cja, damea, powella, mella ili nekog petog. To i jeste Portlandov nacin kosarke koliko god on bio odvratan za gledati, i veoma je efikasan, imaju jedan od najbolji ratinga u napadu. U odbrani je supratna prica, postava sa cj, dame, simmons, mello i kanter-om koja cesto zna igrati po 20 minuta skupa, gdje trener Stotts naravno da ima najgoru odbranu u ligi i objektivno gledano nema sta traziti u PO. Jusuf tu jos uvjek ima pozitivan impact ali se vise ne izdvaja kao kvalitetan individualni odbranbeni igrac. Preuzimanje bekova, zabrana ulazenja pod kos, pomocna odbrana, hvatanje znacajni skokova, itd. sve je vise ne postojeca. Mnogo i tu ima do povreda ali isto toliko do ambicije, spremnost I zalaganja. Procitao sam da je usao u ovu sezonu nespreman itd.

Ne treba se mnogo govoriti o mentalitetu i sa cim se on zadovoljava. Tu sam previse potrosijo vremena prije i skoro poludijo nevjerujuci kakva on sebi ponizenja dozvoljava. Gledano iz perspektive tima mislim da je svima ocigledno da oni nista vise ni traze ni daju od uloge poput one sto je Plumlee imao. Sjecam se zadnju sezonu u Denveru prije trejda kada su ga silom hranili loptom u postu koliko je god tu bio los, lako je bilo staviti dva odbrambena igraca na njega jer se znalo da ce imati najmane 6-7 post-upa svaku utakmicu, isto tako i sada ucestvuje u svaki napad u smislu da nema ograniceni broj blokova koji ce staviti kad ga zovnu, gdje god se nalazio i ko god zvao. U ovom trenutku ne bi me cudilo da neki protivnik vidi trend i pozove da njemu isto stavi blok i Jusuf bi to uradijo bez razmisljanja jer je toliko utreniran u tome da mu dolazi automaticki. To mu je glavna primarna obaveza u napadu. U odbrani htjeo ne htjeo jedino moze imati limitiran impact sa ovakvim saigracima. Promjeni njega sa Gobertom i nebi imao mnogo bolji rezultat. U PO ce uvjek imati ispod svog skromnog prosjeka iz RS jer cim protivnik pocne adaptirati igru znajuci da Stotts ostaje statican pocinje panika i Hero-ball sljedi, tu njega nema osim naravno u postavljanu blokova. Kako god bolje je da Denver dobije ovu seriju jer ce barem imati izgovor sa povredama protiv Lakersa. Portland bio bi unisten kao rijetko ko protiv Lakersa i posebno lose bi Juka prosao.

Portland nema zelju, znanje ni imperativ da sta poboljsaju. Najveca promjena koju bi oni sebi dozvoljili je smjena Stottsa (kozmeticka promjena). NeO, jedan od najgori GMa u ligi i u draftu i u sklapanju tima odgovara jedino bogatim penzionerima iz IT-sektora koji vjerovatno ne-znaju ni pravila kosarke. On kao stari prodavac kola reklamise Toyota Supru kao Ferrari F12, ovi vide boju i kazo to je to i show nastavlja. Svi zive u zabludi da se mogu takmiciti za titulu, Dame to reklamise ali ni on u to ne vjeruje. Njemu je dovoljno da je legenda franchise, da ponekada pokaze Dame-time na nacionalno televiziji, da je izabran u All-star i naravno 40m $ svake sezone. Cj i Dame su tu da prodaju maglu sa flashom u gradu koji nema drugog sportskog kolektiva i nema luksuz stavljati previsoke zahtjeve na jedinu organizaciju koju imaju. Kada je Denver krenuo i rebuild sjecam se da si tesko mogao izbrojati 2-3k u publici, tako je bilo cak do druge zastupne godine u PO kada su se sporo pocinjali vracati na utakmici. I ako su oba grada small-franchise, jedan ima luksus izbacivati isti prosjecni produkt godinama gdje svako realan zna da je realni limit ulaz u PO i metla od imali ozbiljnijeg protivnika.

Previse se stvari treba promjeniti da bi Portland poceo napredovati i jos vise promjena bi bilo potrebno da bi Juka napokon dobio priliku da pokaze kolika zna i moze (ako mu je uopste stalo do toga). Vjerovatnoca za tako nesto je izuzetno malo I kolika ja vidim niko sretnji od njega sa sadasjnem statusom, znaci pisi propalo. Najverovatnije je da ce ostati sklon povredama, ponekad pokazati kvalitet ali vecinu vremena potrositi u dosadasnjem prosjeku. Mozda ce nekada i buducnosti neko traziti partije sa 20+pts, 20+reb, i mnogo asst. Blk. I stl. Ili 5x5 utakmice na stranicama statistike i ponekad neletit na njegovo ime medzu velikanima i pitati se –”who da fuck is Dzusif Nurkich”.

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: CAGarfia, CAZIN, Nemanja86 i 8 gostiju.