za razliku od karenjine i bovari eugenija se ne ubija na kraju...meni je jedini malo uvrnut lik cica grandet sa svojim novcem kojeg volio vise od porodice...the scouser je napisao/la:Meni je nekako hafifnaInterista je napisao/la:zaista dobra knjiga koju sam procitao jako zanimljiva...
...inace mrzim realizam kao period zbog tih nesretnih ljubavi koji zavrsavaju tuzno....tipa Ana Karenjina,Evgenija Grande,Madam Bovari....svaka ti cast kume kad tebe ta melanholija ne ubije u pojam.
Književnost
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Književnost
Putnici danas suvise zure, hitaju da stignu, da stignu po svaku cenu, ali ne stize se samo na kraj puta. Svakim delom puta stize se nekud, sa svakim korakom moze se otkriti po jedno skriveno lice nase planete, dovoljno je gledati, zeleti, verovati, voleti...Thunderstruck je napisao/la:...Ne napustajmo jos Sarajevo. Ostanimo tamo, u mislima, zbog jedne zamisljene ankete. Posmatrajmo, na ulici, jednog covjeka od nekih pedesetak godina.
Oko 1980, taj covjek bi se po svoj prilici izjasnio: "Ja sam Jugosloven!", ponosito, ali bez emocija; ispitan malo detaljnije, vjerovatno bi precizirao da zivi u Republici Bosni i Hercegovini i da potice, uzgred, iz muslimanske porodice.
Isti taj covjek, da smo ga sreli dvanaest godina kasnije, kad je divljao rat, bez sumnje bi odgovorio spontano, i energicno: "Ja sam musliman!" Mozda bi cak pustio i propisanu bradu. Mora da bi smjesta dodao da je Bosnjak, i ne bi bio mnogo odusevljen ako bi smo ga podsjetili da se nekada izjasnjavao kao Jugosloven.
Danas bi se nas covjek, upitan na ulici, najprije izjasnio kao Bosnjak, a zatim kao musliman; upravo je posao u dzamiju, naglasio bi; ali istice takodje da njegova zemlja cini dio Europe, i da se nada kako ce ona jednog dana pristupiti Uniji.
Ako tu istu osobu pronadjemo na istom mjestu kroz dvadeset godina, hoce li htjeti da se definise? Koju ce od svojih pripadnosti istaci na prvo mjesto? Evropljanin? Musliman? Bosanac? Nesto drugo? Balkanac, mozda?
.
.
Onaj koji je provucen poput filigrana s kraja na kraj ove knjige mogao bi da se formulise ovako: ako se ljudi svih zemalja, svih staleza, svih vjerovanja tako lako preobrazavaju u koljace, ako fanatici svakojake fele tako lako upijevaju da se nametnu kao branioci identiteta, to je zato sto "plemenska" koncepcija identiteta, koja jos uvijek preovladava u cijelom svijetu, pogoduje jednom takvom zastranjivaju; koncepcija naslijedjena od sukoba iz proslosti, koju bi mnogi od nas odbacili kada bi je poblize ispitali, ali koju i dalje odobravamo po navici, zbog pomanjkanja maste ili zbog ravnodusnosti, doprinoseci tako, i bez svoje zelje, dramama koje ce nas sutra iskreno uzdrmati.
(Amin Maluf, Ubilacki identiteti, 2003)
Plinko
Oftopic:
Sto se tice one trebe ono je nidje veze. Yebote mora nositi bedz da joj se zna prednja strana. Ne znam dje zaprdi 25 godina a sise zglave nema, I nije rokerka samo se fura
IN WEED WE TRUST!!!
Justice has never been done But their memory will carry on There'll be glory round the Fields of Anfield Road.
Kum sa stalnim ugovorom.
Justice has never been done But their memory will carry on There'll be glory round the Fields of Anfield Road.
Kum sa stalnim ugovorom.
- legenda reala
- Kontakt:
i,šta bi na kraju kad je umirao ,kad mu je došao svećenik ,Interista je napisao/la:za razliku od kranjine i bovari eugenija se ne ubija na kraju...meni je jedini malo uvrnut lik cica grandet sa svojim novcem kojeg volio vise od porodice...the scouser je napisao/la:Meni je nekako hafifnaInterista je napisao/la:zaista dobra knjiga koju sam procitao jako zanimljiva...
...inace mrzim realizam kao period zbog tih nesretnih ljubavi koji zavrsavaju tuzno....tipa Ana Karenjina,Evgenija Grande,Madam Bovari....svaka ti cast kume kad tebe ta melanholija ne ubije u pojam.
jesi to čitao za lektiru ili onako ,i ja sam je čitao nije bilo manje knjige u drugom srednje pa sam moro nju pročitati ,jedino verter ako je on u drugom
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
cito je za lektiru biralo se izmedju cice goriota i eugenije a eugenija ima manji broj stranica pa sam nju izabrao...vertera sam mislim citao ako se ne varam on se na kraju ubio...
- legenda reala
- Kontakt:
ma ja ba ,zakopali ga na kraju između dvije lipe ,ubio se iz pištolja ,ja koju sam god knjigu pročitao dosta se stvari sjećam iz nje .Interista je napisao/la:cito je za lektiru biralo se izmedju cice goriota i eugenije a eugenija ima manji broj stranica pa sam nju izabrao...vertera sam mislim citao ako se ne varam on se na kraju ubio...
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
Evo malo da se podsjetimo.

"What can men do against such reckless hate?" King Theoden
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Ne'š vjerovat' ja sam s nekim prije par dana prič'o o ovom stripu. Nije pretjerano kvalitetan(da ne upotrijebim neku drugu riječ), ali je naš pa sam ga zbog toga i uzeo(mislim da sam bio 2-3 razred osnovne škole, ne sjećam se). Samo, ako se ne varam, izaš'o je samo jedan broj.tanzla je napisao/la:

"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Monolog je napisao/la:Ne'š vjerovat' ja sam s nekim prije par dana prič'o o ovom stripu. Nije pretjerano kvalitetan(da ne upotrijebim neku drugu riječ), ali je naš pa sam ga zbog toga i uzeo(mislim da sam bio 2-3 razred osnovne škole, ne sjećam se). Samo, ako se ne varam, izaš'o je samo jedan broj.tanzla je napisao/la:
Slažem se da nije pretjerano kvalitetan, ali ne treba zamjerati, kad se zna u kakvim je uslovima rađen, a i nije se pucalo na neki bestseller, da sjbe Zagora Teneja ili slično. Jasna je tebi prvobitna namjena ovog stripa i bez da ti ja govorim.

I ja znam samo za jedan broj.
Znam jednog momka koji ima originalan primjerak, valja to uzeti pa kopirati, da se nađe za unučad.

- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Imao sam i ja, ali je bio u garaži koja je imala tako kvalitetan krov da je propustila, pa je jedna pozamašna kolekcija stripova otišla u nepovrat(stari Zagorovi, Dylan Dog, Alan Ford, Mister No...). Jbg, kad neće, onda neće. Ali, fakat, trebao bi se nabaviti jedan primjerak, pa makar i ovako skinuti s neta i uvezati da buduća pokoljenja imaju neku "zanimljiviju"(ne mogu vjerovati da ovo pišem) predstavu minulog rata.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”
Printao bih ja odavde, ali mi smeta ovo "plbih" na sredini lista, ne vidi se baš najbolje, pa ću probati doći do originala i prekopirati na neki kvalitetniji, masni papir. Vidjeću već.
A vjerujem da je ovaj strip umnogome doprinio da se djeca po podrumima osjećaju bolje, i da tamo negdje na površini zamišljaju Bosmana kako ih spašava zlih ljudi.
Što se tiče romana (ne stripova), ponosni sam vlasnik kolekcije o Wyattu Earpu i Docu Hollidayu iz 1973. godine. Nisam ni približno bio rođen, ali nabavilo se nekako.
A vjerujem da je ovaj strip umnogome doprinio da se djeca po podrumima osjećaju bolje, i da tamo negdje na površini zamišljaju Bosmana kako ih spašava zlih ljudi.
Što se tiče romana (ne stripova), ponosni sam vlasnik kolekcije o Wyattu Earpu i Docu Hollidayu iz 1973. godine. Nisam ni približno bio rođen, ali nabavilo se nekako.

- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Pa da(doduše, ja sam zamišljao više njih...Nešto poput one Lige Pravednih(sa Wonder Woman, Supermanom, Batmanom i ostalim). Svakako je i lik Bosmana sličan(mislim i vizuelno) Klarku Kentu iliti Supermanu. Što se tiče romana, vjeruj da sam imao par, ali i oni su otišli u helać. Što se tiče tih tvojih, mogu ti reći da sam itekako čuo za Doc-a Hollidayai Wyatta Earpa, ali iste nisam imao prilike čitati.
Monolog je napisao/la:Pa da(doduše, ja sam zamišljao više njih...Nešto poput one Lige Pravednih(sa Wonder Woman, Supermanom, Batmanom i ostalim). Svakako je i lik Bosmana sličan(mislim i vizuelno) Klarku Kentu iliti Supermanu. Što se tiče romana, vjeruj da sam imao par, ali i oni su otišli u helać. Što se tiče tih tvojih, mogu ti reći da sam itekako čuo za Doc-a Hollidayai Wyatta Earpa, ali iste nisam imao prilike čitati.
Svi smo se borili na svoj način.

A Bosman i jeste osmišljen baš tako da bi se djeca poistovjećivala sa njim ili u njemu gledala spasioca. Prava stvar za majke u tom periodu moram priznati.

A Dok Holidej i Vajat Erp, milijardu je filmova o njima snimljeno, ali eto ti romani su za mene nevjerovatni. Čak i papir i korice. Inače sam zaljubljenik u vestern (i filmove također) i romane.
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
A dobro, činjenica je da u onom periodu majkama ne bi pomogao ni Duh sa sjekirom kako bi zajedno smirili djecu. No, dobro je da izađosmo iz toga, iako se i dan danas vide posljedice te gnusnosti. Da nam je sad jedan Bosman, ali koji neće biti takav tip junaka, već neko ko bi otvarao radna mjesta i ulagao u našu(mislim na mlade)budućnost.
Eh, kad smo kod vesterna, vjeruj da je zadnji kojeg sam pogledao "Čistilište", a to je bilo prije nekih desetak godina(ako se ne varam). Da se razumijemo, gledao sam ja i u periodu od 2000-2010, ali su ti filmovi snimani sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka(pogađaš, Clint Eastwood je glavni glumac). Moram priznati da nisam toliki fanatik za ovim žanrom, ali uvijek mogu pogledat neki koji mi preporuče stariji zaljubljenici u isti.

Eh, kad smo kod vesterna, vjeruj da je zadnji kojeg sam pogledao "Čistilište", a to je bilo prije nekih desetak godina(ako se ne varam). Da se razumijemo, gledao sam ja i u periodu od 2000-2010, ali su ti filmovi snimani sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka(pogađaš, Clint Eastwood je glavni glumac). Moram priznati da nisam toliki fanatik za ovim žanrom, ali uvijek mogu pogledat neki koji mi preporuče stariji zaljubljenici u isti.
Otišli smo malo s teme, pa predlažem da se zaustavimo dok još možemo..
A nisam ni ja baš uber fan western žanra, ali me to najviše opušta, onako sjesti s porodicom, pogledati Vejna ili te malo novije od Istvuda. Filmovi su savršeni, "Dobar loš zao" etc.. Da ne pominjem muziku u tom filmu, i legendarnog Enia Morikonea (Ennio Morricone) kompozitora koji je radio soundtrack.
Preporučujem da poslušaš.
A pošto je tema književnost da preporučim najboljeg pisca vesterna, Zena Greja i njegovih par romana (neno#4 je vjerovatno čitao).
Pa ovim redom: "Siena čeka", "Brdo konjskog carstva" ,"Žutokljunac", "Tragom bjegunca", "Družina krivog noža".Koji god ti naleti uzmi, pročitaj pa se javi, postaćeš fan, garantovano.

A nisam ni ja baš uber fan western žanra, ali me to najviše opušta, onako sjesti s porodicom, pogledati Vejna ili te malo novije od Istvuda. Filmovi su savršeni, "Dobar loš zao" etc.. Da ne pominjem muziku u tom filmu, i legendarnog Enia Morikonea (Ennio Morricone) kompozitora koji je radio soundtrack.
Preporučujem da poslušaš.
A pošto je tema književnost da preporučim najboljeg pisca vesterna, Zena Greja i njegovih par romana (neno#4 je vjerovatno čitao).
Pa ovim redom: "Siena čeka", "Brdo konjskog carstva" ,"Žutokljunac", "Tragom bjegunca", "Družina krivog noža".Koji god ti naleti uzmi, pročitaj pa se javi, postaćeš fan, garantovano.
- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Mah, u pravu si. Raspisaćemo se o nečemu što nije tema.
Nego, muziku za taj film mi ne moraš preporučiti, jer to zna svaki zaljubljenik filma uopće(nezavisno od žanra).
@Tanzla,
Vjeruj da sam nabavio LOTR(prošli put si mi preporučio), ali da još nisam kren'o s čitanjem(ne mogu se natjerati nikako), ali za nekih 20-ak dana idem na jedan nešto duži odmor pa ću se tada prepustiti užitku zvanom čitanje(možda će i Grej doći na red).
@Djecu u srednjoj školi,
Čitajte Bukowskog.

Nego, muziku za taj film mi ne moraš preporučiti, jer to zna svaki zaljubljenik filma uopće(nezavisno od žanra).
@Tanzla,
Vjeruj da sam nabavio LOTR(prošli put si mi preporučio), ali da još nisam kren'o s čitanjem(ne mogu se natjerati nikako), ali za nekih 20-ak dana idem na jedan nešto duži odmor pa ću se tada prepustiti užitku zvanom čitanje(možda će i Grej doći na red).
@Djecu u srednjoj školi,
Čitajte Bukowskog.

Drago mi je da se razumijemo.Monolog je napisao/la:Mah, u pravu si. Raspisaćemo se o nečemu što nije tema.![]()
To će biti strašno dobar i produktivan odmor, ja nažalost moram da čitam stvari koje me nimalo ne zanimaju ovih dana (ispiti).Monolog je napisao/la:@Tanzla,
Ako imalo cijeniš fantastiku, LOTR će ti biti zakletva do kraja života. Grej ipak nema tu neku umjetničku vrijednost, ali opušta, kao najbolji film.
I Džamonju.Monolog je napisao/la:@Djecu u srednjoj školi,
Čitajte Bukowskog.
- KB-TM87
- Kontakt:
Od početka godine pročitao Dostojevskog ( Zločin i Kazna ), Žerminal ( Emile Zola ), Očevi i djeca ( Turgenjev ), Madame Bovary ( Flaubert ), Junak našeg doba ( Ljermontov ), Kabanica ( Gogolj)
Sljedeća Crveno i Crno

Sljedeća Crveno i Crno
Željezničar - kult glavnog grada
I nostri cuori non finiranno mai di battere - Forza Lazio!
I nostri cuori non finiranno mai di battere - Forza Lazio!
Svaka čast paša.
Nabaci još Gogoljev "Šinjel" i upotpunićeš seriju najdepresivnijih djela ikad napisanih.
Nabaci još Gogoljev "Šinjel" i upotpunićeš seriju najdepresivnijih djela ikad napisanih.

- Monolog
- Moderator
- Kontakt:
Kabanica iliti Šinjel. Nemoj da bijem, @Tanzla. 

- Megamon
- Kontakt:
Jel' to ono kada on svu svoju platu potrosi na kupovinu novog sinjela?Cini mi se da sam to nekada citaoMonolog je napisao/la:Kabanica iliti Šinjel. Nemoj da bijem, @Tanzla.

Kada dodje sudnji dan, kad' dusa napusti tijelo Bog ce da nam kaze da je krep'o Zeljo, na taj dan sve plave boje se gase, a ostat ce BORDO da lijepi Dzenet krase!
Trenutno korisnika/ca: NebeskaSila96, USB i 5 gostiju.