dscile je napisao/la: ↑10 dec 2020, 14:19
Ja sam vec nekada pitao na chatu, pa da pitam i ovdje..
Ako je Bosnjak koji ne mrzi Srbe/Hrvate u stvari cetnik, da li to znaci da je Srbin koji ne mrzi Bosnjake/Hrvate u stvari npr. ustasa?
I koja je razlika izmedju Bosnjaka koji mrzi Srbe/Hrvate i Srbina/Hrvata koji mrzi Bosnjake? Ili u prevodu, zasto je nekima (tj nekome) jedno sasvim normalna stvar, a drugo sasvim nenormalno i neprihvatljivo, cak osudjujuce? Ja licno ne vidim razliku, sve su to iste lobanje, samo pod razlicitom zastavom.
Meni je sasvim svejedno da li si Bosnjak, Srbin, Hrvat, Danac il sta ja znam. Ali ono sto je bitno jeste odgovor na pitanja koja bih eventualno postavio sagovorniku ( tipa karakter rata u BiH, genocid nad bosnjacima, UZP itd) i iz tih odgovora bih izveo stav o tome kakav je ko covjek.
Tako da moze se desiti da jednog Srbina/Hrvata mrzim(pregruba rijec bolje receno zalim), a drugog ne, i ta mrznja ne bi imala veze s nacionalnom pripadnoscu nego samo sa licnim stavovima pojedinca.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)