Kako kaže onaj u "Ko to tamo pjeva"; Da se ja pitam...aleksandar_veliki je napisao/la:Doci ce sigurno lijevi bocni, no treba i tog malog voditi na pripreme pa neka se bore za mjesto.
Eh, da se ja pitam, Beširević bi dobio šansu juče!
Da pojasnim, onako laički; Mi smo juče igrali "dobijenu" utakmicu. Bezbroj puta se pokazalo da one znaju biti itekako teške; nedostatak voljnog momenta, opuštenost, podcjenjivanje, slaba koncentracija i na kraju protivnik koji "satjeran" u ćošak postaje ranjeni Lav što nije nikako za potcijeniti jer će dati malo više od uobičajenog prosjeka kako bi se dokazao sebi i protivniku. Još na onakvom terenu.
Idemo od početka. Furiozan start i ukupno četiri minute pritiska koje nisu urodile plodom. Šta sada? Sada treba igrati, graditi napad, uigrane akcije, kombinatorika. Ok.
Šta mi radimo? Lopta na krilo, ubaci u šesnaesterac pazi sada, protiv njihova dva stopera koji su oba preko 1.90!?
Pa promijeni stranu, ali polako iz dvadesetak dodira da se ljudi imaju vremena postaviti. I cijelu tekmu tako.
Šta se dešava? Čelik se oslobađa pritiska i njihovi igrači slobodnije i agresivnije kreću na naše kreatore napada, Markovića a pogotovo Blagojevića što rezultira sa tri lopte u nizu prodane od strane Blagojevića i nekih deset od dvadeset do tridesete minute. Što je puno, puno je.
Šta se dalje dešava? Naši su već i prije početka bili opušteni, lako ćemo a sada su još i iziritirani što stvara nervozu. Nervoza ima za posljedicu manjak koncentracije pa Čelik do kraja prvog ima tri solidne prilike a mi, niti jednu.
Neozbiljno! Amaterski!
Jedino "pozitivno" iz prvog poluvremena je taj igrač viška.
Idemo u drugo pol.
Ulazi Kosorić? Zašto? Veze nemam, valjda Slavko zna da je Kosorić u očajnoj formi, da nije bek, da nije prodoran, okomit, ne zna driblati, da je hebemi stoper! Valjda zbog njegove "duge" lopte, centaršuta, pazi sad; na njihova dva stopera koji oba imaju preko 1.90. Fakat, wtf?!
Po meni, ako ne Beširević onda već tada Nikolić da bar imamo koga "tražiti" iz tih 100+ centaršuteva. O njihovoj kvaliteti i učinkovitosti ne vrijedi ni pričati. Očajno, loše koliko hod im alibi bio itekako loš teren.
Zašto je to greška?
Prilagođavanje napada protivničkoj odbrani! Šta može Lendrić između već spomenutih stopera? Ništa, samo plakat, odigrali su odlično, izbili i očistili svaku loptu bez panike jer smo mi kao zadnji levati udarili tamo gdje su najjači, ako ništa jači od nas. Organizacija igrača u napadu nam je bila očajna, predvidiva i loše postavljena.
Ne iskorištavanje brojčane prednosti, slabo kretanje, kombinatorika, taktičko tehnički očajni, suradnja ne postoji, individualno prosječni.
Ekipa koja napada mora da igra brzo, da svojim načinom kretanja narušava organizaciju odbrane i koristi nova taktička rešenja koja protivniku nisu poznata. Da koristi iznenađenja sa ciljem dovođenja protivnika do greške a ne jedan napad cijelu utakmicu, valjda jednom uspije.
Jeste lako biti general posle bitke ali kada ja laik vidim gdje škripalo a Slavko kao pro ne, onda sam dodatno zabrinut. A ko bar malo prati ligu poznaje Jisufbegovića kao trenera koji itekako dobro prilagođuje igru protivniku. Nije ovo ni prvi put da se "patimo" na postavljenu obranu što pojedini koriste kao alibi. Eto branili se, nismo ništa mogli. Debili, parkirali autobus. Smiješno...
Sreća pobijedili smo, više sretno nego spretno.
VTŽ!