Koronavirus (COVID-19) - općenito

Moderatori/ce: _dreamer_,ribery,insider,Monolog

Jeste li prebolili Covid ili se vakcinisali?

Nisam ni prebolio niti se vakcinisao
81
29%
Prebolio sam, nisam se vakcinisao
65
23%
Nisam prebolio, vakcinisao sam se
68
24%
I prebolio sam i vakcinisao sam se
68
24%

Ukupno glasova: 282

tersnakvadrat
Kontakt:

Re: Koronavirus (COVID-19) - općenito

Post Postao/la tersnakvadrat » 21 nov 2021, 09:49

admin je napisao/la:
21 nov 2021, 09:36
Ne treba mi Mirnes da bih to procitao. I? Ima nesto sto ti ne odgovara i razlicito je od drugih lijekova?

Zanimljivo mi je da imate tako cvrsto i formirano misljenje, a dodje i Mirnes Ajanovic priuceni pravnik i prvi put ti u novembru 2020 procita papiric koji dodje u svakom pakovanju lijeka. Na osnovu cega si onda do Mirnesa mislio da vakcina ne valja?
Shvati da neko jos uvijek nema formirano misljenje. Ja ni ne znam ko je ovaj lik, niti gledam ove emisije, operisan sam od toga...igrom slucaja sam sinoc pogledao.

Kako bi ti ubijedio nekoga da se vakcinise kad procita onih par stavki ?

GG3
Kontakt:

Post Postao/la GG3 » 21 nov 2021, 09:52

Pozdrav raja…

Jednostavno rečeno: ja sam protiv obaveznih zimskih guma.

Neću dozvoliti da me država patronizira.

Svako treba da bude u mogućnosti da za sebe odluči koje gume želi da ugradi i ne može biti da je neko primoran da montira bilo koju gumu na svoj automobil ako zapravo želi da čeka da se na tržištu pojave bolje gume proizvođača po svom izboru.
Pogledajte samo statistiku nesreća.
Većina zimskih nesreća se dešava sa zimskim gumama!

Konačno se probudite!!!

Uzgred, mnogo ste opasniji na putu sa zimskim gumama i dovodite ljude bez zimskih guma u opasnost, jer oni stvaraju lažni osjećaj sigurnosti.

Imajte na umu: niko sa zimskim gumama nije siguran!
Barbine Barbike vole Tika-taku 🚨🚨

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 21 nov 2021, 09:53

Izvucite iz klipa sta vaa zanima pa da dodjemo do zakkjucka ata vam nije jasno.

Meni je najgore kaze mora bit anti sok tamo dje se primaju vakcine, kao ne mogu se primat u trznim centrima. Pa jel se taj anti sok ne moze donijet u trzni centar

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 09:55

Ko nema formirano misljenje, treba da slusa struku. Nemas ni misljenje o antbiotiku mozda, uzimas ga kad ti doktor kaze da ga uzmes i gotovo. Neces zvati Mirnesa Ajanovica da ti cita uputstva.

Ne znam stvarno koja stavka ti smeta i zbog koje nekog treba ubjedjivati.

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 21 nov 2021, 09:57

Mirnes Ajanović!?!
AHAHAHAHAHAHAHAHA...
Kako od šofore do pravnika preko Banjaluke.
Hoće li ikad iko od ovih antivaksera objasniti zašto se ne žele vakcinisati? Čemu taj iracionalni strah? Tamo gdje je strah, tamo živi mrak. Doduše, narod koji vjeruje hodžama i popovima, Torabiju, gospama i negativnim jonima u "piramidama" ni ne zaslužuje bolje od rezervata.

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 21 nov 2021, 09:58

admin je napisao/la:
21 nov 2021, 09:55
Ko nema formirano misljenje, treba da slusa struku. Nemas ni misljenje o antbiotiku mozda, uzimas ga kad ti doktor kaze da ga uzmes i gotovo. Neces zvati Mirnesa Ajanovica da ti cita uputstva.

Ja stvarno ne znam sto je tebi toliko stalo do ove teme a na drugima ne postojis. Nebitno. Ne zelim dalje uopce, mislio sam da cemo normalno diskutovati a ne driblati se.

Svakome svoje.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 09:59

soxx je napisao/la:
21 nov 2021, 09:53
Izvucite iz klipa sta vaa zanima pa da dodjemo do zakkjucka ata vam nije jasno.

Meni je najgore kaze mora bit anti sok tamo dje se primaju vakcine, kao ne mogu se primat u trznim centrima. Pa jel se taj anti sok ne moze donijet u trzni centar
Naravno da mora antisok. Mora I kod svakog zubara biti. Osvrnite se malo oko sebe kad popravljate zube, mora biti na vidnom mjestu sa uputstvom za primjenu.

Znaci, necemo ici kod zubara nikad? U biti, to i jest prica krezavih nepismenih likova koji bi radije hodali bez zuba nego otisli zubaru.

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 10:05

tersnakvadrat je napisao/la:
21 nov 2021, 09:58
admin je napisao/la:
21 nov 2021, 09:55

Ja stvarno ne znam sto je tebi toliko stalo do ove teme a na drugima ne postojis. Nebitno. Ne zelim dalje uopce, mislio sam da cemo normalno diskutovati a ne driblati se.

Svakome svoje.
Stalo mi je iz vise razloga. Npr. Bojim se da cu kao austrijanac u lockdown zbog likova kojim Mirnes objasnava sta pise u uputstvu za koristenje vakcine.

Normalno diskutovanje je ako nisi duzan iznjeti nijednu cinjenicu i niko te ne smije nista pitati. A ja sam problematican sagovornik jer odgovorim na sve konkretnom cinjenicom i potkrijepim to izvorom.

Na drugim temama nema nikakve potrebe da postojim. Ne navijam ni za jedan klub, nemam nikakvo misljenje ni o jednom klubu, cijenim da svaki nekom moze biti i najbolji i najgori i to je njegovo pravo u koje se ne bih petljao.

Chat, filmovi, kladionica me ne zanimaju. Ligu ne igram jer utakmice ne gledam

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 21 nov 2021, 10:19

AshburtonG je napisao/la:
20 nov 2021, 17:42
Ne moze mozda mutirati, ali vakcinisana osoba moze nosit mutaciju do sljedeceg i sve tako, do onoga koji ce fasovat tezi oblik. Bio on vakcinisan ili ne. Tehnicki gledano, iako sam laik, nesto ne vjerujem da virus mutira u pojedincu(bio vakcinisan ili ne), nego da se to desava u procesu prenosenja, s jedne na drugu jedinku. Ucinkovitost vakcine i jeste narusena zbog mutacija, jer je vakcina konstruirana da zaustavi tip mutacije onog prvog vala, a ne ovog nakon 2 godine. To je vec igranje lutrije i nema veze s normalnim medicinskim aspektom pokusavanja lijecenja, nego sa statistikom i uzimanjem rizika, kao sto si i sam rekao.

Niko ne bi bio sretniji od mene da se nakon ovih uvodjenja mjera, jos 10% ljudi natjera na vakcinaciju, cisto da vidim da li ce se nesto promijenit. Kad je svijet stao zbog mizernog procenta ugrozenih skupina, onda nema smisla da se uvode neke mjere u nekoj kvoti od preko 80%. Inace sve pada u vodu, pa ni ovi sto su primili 2, nece bit sigurni u eventualnu trecu ni u pribliznom postotku.
Sve što sam do sada pročitao od ljudi koji se bave ovim, apsolutno nema veze jesi li vakcinisan ili ne za mutacije. Vakcinisana osoba ne postaje superman već samo dobija dodatnu zaštitu pri kontaktu sa virusom. Mutacije su samo greške pri replikaciji virusa u ćelijama, ukoliko vakcinisana osoba prenosi virus a prenosi onda i tu virus mutira, ne zbog vakcine već što je to normalno stanje.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 21 nov 2021, 10:20

Kurcevit si malo, i to sto se tice cinjenica i izvora... dugo pratim forum, ne bih rekao. Prije bih rekao da si jednoumac, slijepa ulica. Jednostavno sve ostalo pomnozis s nulom i mislis da je samo tvoje ispravno.

Nisam antivakser, nisam u filmu teorija zavjera. Jednostavno, dosta toga mi je nelogicno u cijeloj ovoj prici. Valjda bi mi trebalo biti sve jasno. Prosta stvar, imas bolest i lijek. Odakle nas u ovoj situaciji da ljudi na ulice izlaze i ne zele da se lijece ? Ne treba mi odgovor od tebe, pusti ljude da sami to dokuce. Ne bi trebali ugrozavati nicije pravo na misljenje. Hocu da se ubijem, sta tebe boli k...

Idem. Drvljem i kamenjem a ni izjasnio se nisam.

dscile
Kontakt:

Post Postao/la dscile » 21 nov 2021, 10:29

Unofficialpage je napisao/la:
21 nov 2021, 10:19
AshburtonG je napisao/la:
20 nov 2021, 17:42
Ne moze mozda mutirati, ali vakcinisana osoba moze nosit mutaciju do sljedeceg i sve tako, do onoga koji ce fasovat tezi oblik. Bio on vakcinisan ili ne. Tehnicki gledano, iako sam laik, nesto ne vjerujem da virus mutira u pojedincu(bio vakcinisan ili ne), nego da se to desava u procesu prenosenja, s jedne na drugu jedinku. Ucinkovitost vakcine i jeste narusena zbog mutacija, jer je vakcina konstruirana da zaustavi tip mutacije onog prvog vala, a ne ovog nakon 2 godine. To je vec igranje lutrije i nema veze s normalnim medicinskim aspektom pokusavanja lijecenja, nego sa statistikom i uzimanjem rizika, kao sto si i sam rekao.

Niko ne bi bio sretniji od mene da se nakon ovih uvodjenja mjera, jos 10% ljudi natjera na vakcinaciju, cisto da vidim da li ce se nesto promijenit. Kad je svijet stao zbog mizernog procenta ugrozenih skupina, onda nema smisla da se uvode neke mjere u nekoj kvoti od preko 80%. Inace sve pada u vodu, pa ni ovi sto su primili 2, nece bit sigurni u eventualnu trecu ni u pribliznom postotku.
Sve što sam do sada pročitao od ljudi koji se bave ovim, apsolutno nema veze jesi li vakcinisan ili ne za mutacije. Vakcinisana osoba ne postaje superman već samo dobija dodatnu zaštitu pri kontaktu sa virusom. Mutacije su samo greške pri replikaciji virusa u ćelijama, ukoliko vakcinisana osoba prenosi virus a prenosi onda i tu virus mutira, ne zbog vakcine već što je to normalno stanje.
I ja sam naucen da je to tako, samo sto krajnja desnica foruma pokusava predstaviti kako virusi mutiraju samo kod nevakcinisanih pa cemo dobiti neki superubilacki virus. A cinjenica je da se virusi ponasaju kao paraziti i da im treba ziva celija za umnozavanje, pa obicno se adaptiraju tako sto slabe, a ne jacaju jer bi tako onda ubili sve moguce domacine. Jednostavno, tako priroda funkcionise.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 21 nov 2021, 10:34

GG3 je napisao/la:
21 nov 2021, 09:52
Pozdrav raja…

Svako treba da bude u mogućnosti da za sebe odluči koje gume želi da ugradi i ne može biti da je neko primoran da montira bilo koju gumu na svoj automobil ako zapravo želi da čeka da se na tržištu pojave bolje gume proizvođača po svom izboru.

Konačno se probudite!!!

Uzgred, mnogo ste opasniji na putu sa zimskim gumama i dovodite ljude bez zimskih guma u opasnost, jer oni stvaraju lažni osjećaj sigurnosti.

Ovo je kljucna rijec. Vakcina nije kljucna, i treba i jedne i druge sto su za il protiv da zaboli hofman je l se ko il nije vakciniso. Valjda to radis zbog sebe.

Admin je doskora prosipao pricu da se vakcinises da zastit kuci starije i rizicne osobe. Kad se vidjelo da i vakcinisani prenose virus nigdje te price vise.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 21 nov 2021, 10:43

Medicinski preparati, osobito injekcioni, moraju se davati u zdr. ustanovama, ili na mjestima prilagođenim dijagnosticiranju, liječenju i terapiji pacijenata. Tu se ne radi samo o preparatima i aparaturi, nego i osoblju, te ostalim logističkim kapacitetima.
Antišok terapija nije samo terapija sama po sebi. Ona zahtjeva i osoblje koje će znati kada i kako plasirati tu i takvu terapiju i biti obučeno za sve daljnje korake u provođenju iste, te pravilnom i adekvatnom zbrinjavanju pacijenta i poduzimanju svih radnji da bi se pacijent izvukao iz potencijalne situacije sa smrtnim ishodom.
Mirnes Ajanović ni u kom slučaju nije osoba koja bi trebala pričati bilo šta o vakcinama, osim rečenice: Budući da se nikako ne razumijem u zarazne bolesti i epidemiologiju, prepuštam struci da odgovori na sva relevantna pitanja, ja mogu o vožnji autobusa i o tome kako sam završio pravo na fakultetu poznatom po kolokvijalnom nazivu "tvornica diploma". Sav njegov angažman i mišljenje oko vakcina treba tu da počne i da se završi. Jbt, odeš kod vulkanizera da promijeniš gume, jer ne znaš ništa o tome, ali zato o medicini sve znaš, upm...
Ne znam jeste li svjesni činjenice da se više saobraćajnih nesreća sa letalnim ishodom desi sa zimskim nego sa ljetnim gumama? Stop promjeni guma i nametnutoj obavezi! Vlada nas prati i čipira kroz sezonsku promjenu guma, jer u šari zimske gume sakriva čip koji prati naše kretanje. Zapalite ljetnu i zimsku gumu i vidjećete puno više žica u zimskoj. To su antene koje šalju signal kuda se vozimo. Dovoljno je samo da se taj signal usmjeri kradljivcima vozila i vaš ljubimac će završiti negdje u Bugarskoj, Rumuniji i sl. Pa šta mialite zašto je ovoliko krađa vozila? Sve je to osovina Gates - Vlada - Automafija.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 21 nov 2021, 10:44

Mutacije odnosno evoluiranje bazirano na mutaciji je prirodni proces opstanka, to nije nista lose ni ruzno. Ruzno je u ovom kontekstu tj virus vs covjek, ali u prirodi nije. Mutacija ne bira gdje ce se desiti, moze bit kod vakcinisanih moze kod nevakcinisanih. Ono sto je razlika je da ce ipak imati manje prostora, odnosno vremena, odnosno kolicine virusa kod vakcinisanih da bi slucajem nastala nova mutacija. S druge strane, generalni pritisak imuniteta na virus takodjer moze uzrokovati brzi razvoj novog soja. Tako da ta podjela za ovu vrstu price nista ne mora znaciti i ko to promovise vjerovatno o tome zna kao i antivakser o vakcinama. I nigdje nisam procitao da je zvanicna nauka negdje takvog stava da nevakcinisani doprinose i razvoju sojeva.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 21 nov 2021, 10:49

Meni je najjače davanje vakcina po trznim centrima :mrgreen:
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la admin » 21 nov 2021, 10:51

21 nov 2021, 10:20
Kurcevit si malo, i to sto se tice cinjenica i izvora... dugo pratim forum, ne bih rekao. Prije bih rekao da si jednoumac, slijepa ulica. Jednostavno sve ostalo pomnozis s nulom i mislis da je samo tvoje ispravno.

Nisam antivakser, nisam u filmu teorija zavjera. Jednostavno, dosta toga mi je nelogicno u cijeloj ovoj prici. Valjda bi mi trebalo biti sve jasno. Prosta stvar, imas bolest i lijek. Odakle nas u ovoj situaciji da ljudi na ulice izlaze i ne zele da se lijece ? Ne treba mi odgovor od tebe, pusti ljude da sami to dokuce. Ne bi trebali ugrozavati nicije pravo na misljenje. Hocu da se ubijem, sta tebe boli k...

A sto bi to trebalo tebi ili meni sve biti jasno? Jel ti jasno kako se pojavi rak i kako se lijeci? Jel ti jasno kako radi svaki uredjaj koji koristis? Realno, kako ovaj forum radi i kako to da se pojavi na ekranu slovo A kad ga ti pritisnes na tastaturi?

Ljudi se decenijama skoluju da im bude jasno, pa se opet pojavi nesto novo sto cijeli svijet pokusava po godinu dana da shavti. A tebi i meni treba sve jasno da bude na prvu?

Ne kontam uopste tu hrabrost da to ocekujes.

Isto ko kolega koji kaze ‘admin pricao’... pa jest, ocekivao sam da ce vakcine dati veci imunitet na zarazu i ocekivao sam i da ce se puno vise ljudi ono na prvu vakcinisati. Pa nije ispalo kako sam ja mislio da ce. Ali to je prica o futuru, ocekivanja... to bilo ili ne ne mijenja cinjenice koje su do sada provjerene.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 21 nov 2021, 10:53

JohnCleese je napisao/la:
21 nov 2021, 10:49
Meni je najjače davanje vakcina po trznim centrima :mrgreen:
To je meni pravo žalosno, i struke i obična čovjeka radi. Al eto to dovoljno govori o našoj svijesti. Trebali bi i glasanje dovest u tržne centre, možda krene ova država naprijed.

tersnakvadrat
Kontakt:

Post Postao/la tersnakvadrat » 21 nov 2021, 10:56

admin je napisao/la:
21 nov 2021, 10:51
21 nov 2021, 10:20

A sto bi to trebalo tebi ili meni sve biti jasno? Jel ti jasno kako se pojavi rak i kako se lijeci? Jel ti jasno kako radi svaki uredjaj koji koristis? Realno, kako ovaj forum radi i kako to da se pojavi na ekranu slovo A kad ga ti pritisnes na tastaturi?

Ljudi se decenijama skoluju da im bude jasno, pa se opet pojavi nesto novo sto cijeli svijet pokusava po godinu dana da shavti. A tebi i meni treba sve jasno da bude na prvu?

Ne kontam uopste tu hrabrost da to ocekujes.

Isto ko kolega koji kaze ‘admin pricao’... pa jest, ocekivao sam da ce vakcine dati veci imunitet na zarazu i ocekivao sam i da ce se puno vise ljudi ono na prvu vakcinisati. Pa nije ispalo kako sam ja mislio da ce. Ali to je prica o futuru, ocekivanja... to bilo ili ne ne mijenja cinjenice koje su do sada provjerene.
Niti ti imas pojma niti ja. Odvadi malo onda.

JohnCleese
Kontakt:

Post Postao/la JohnCleese » 21 nov 2021, 11:07

GG3 je napisao/la:
Pozdrav raja…

Konačno se probudite!!!

Zanimljivo poređenje :thumbup:

Manji broj ljudi postavlja zimske gume zbog sigurnosti, vec se to radi zbog bojazni od kazne jer te država ne pita za mišljenje o dubini šare u različitim godisnjim dobima niti se ti ubjeđujes sa organima gonjenja o tome?
Nije problem u slijepim vođama, problem je u slijepim sljedbenicima.

Svabo je to...

BenjooJutub
Kontakt:

Post Postao/la BenjooJutub » 21 nov 2021, 11:08

GG3 je napisao/la:
Pozdrav raja…

Konačno se probudite!!!

Opet ponavljam.. COVID je pošast koja strašna, ali kakve će pošasti tek da proizvede ova pandemija svi ćemo nayebati.

Btw. Ljudi koji voze bilo sa zimskim ili ljetnim gumama, se i dalje druže, vole, poštuju i ne dotiču se te teme, jer im niko ne puni glavu tom temom.. Dok je trenutno, već i među obiteljima nastala podjela na "vakcinisane" i "nevakcinisane". A tek je početak.. Ovo će dovesti do toga da se napravi raskol u društvu kakav nikad ranije nije viđen. Možeš li zamisliti kakve će to posljedice za društo da donese? I manje podijele u društvu su većinom kroz historiju bile KOBNE.

Da li je to dobro? Da li je taj društveni raskol i podjela na GLOBALNOM nivou vrijedna ovog yebenog virusa? Virusa je bilo i ranije, a tada su političke elite postupile drugačije i pandemije i težih boleščuga su završene.

I opet da napomenem, vakcinisan sam, uskoro primam i treću dozu.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.