DamirT je napisao/la: ↑17 jan 2025, 16:40
@Vaya sta kazes na sastav Francuza?
Hmm...
Ne zna covjek sta da pomisli...da kaze covjek da je lose - slagao bi...da je moglo jos bolje, da su neke stvari se poklopile - moglo je...
Vanjska linija, nema se sta prigovoriti... Maledon/Strazel/Cordinier/Okobo/Furnier - ovo je top, bolje ne moze... Ja ako bi gdje pravi neku promjenu, radio bih na ovom dvojcu Mokoka/Albicy... Mislim Albicy jos uvijek igra beton u Gran Canariji i u reprezentaciji je 100 godina, ja bih mozda zbog svog licnog cejfa stavio Francisca umjesto njega, jer je Silvijan raznovrsniji igrac ofanzivno, a onda bi bas radi toga umjesto Mokoke ubacio Ntlikinu radi njegove defanzive, jer bi ovaj sigurno mogao trcati u odbrani i za Smithom i Hezonjom, medjutim Ntilikina je opet povrijedjen, pa zato nije na spisku...Ja isto Hifija ne bih stavljao u ovu ekipu, em sto je mlad i ima vremena za njega jos, em sto mi je jos uvijek nedorecen i polu-divlji basketas iz Bronxa...
Eh sad bez obzira na gore navedeno, da su na spisku umjesto Makondua i Noua - Lessort i Yabusele, ja bih sad otisao u kladionicu i uplatio 1000€ na Francusku, medjutim posto nema - suzdrzat cu se jos...
Malo me cudi da nije razmisljao da eventualno u ekipi na niskom krilu ima onog Alexa Butiela iz Basahsehira ili onog mladog Esengea iz Ulma, gledao sam 2 utakmice i dijete pravo dobro igra...Ovo govorim, jer stvarno nisam u toku kako igra Noua u Andori...ali opet pretpostavljam da se uklapa u sistem...
Znaci na 4 Hoard, sto je top, a zamjena Makoundo što je isto sasvim dobro...
Centar Poirer i Sako - to je isto sasvim zadovoljavajuce...mada me cudi da nije u planu imao na primjer Mustafu Falla ili Mo Jaiteha, čisto da ubaci jos dodatnu cvrstinu pod kosem, jer je Sako meni nekako lagan i tanak, iako ima visinu...
Sve u svemu, mislim da je ovo sasvim dobar sastav i ako se gleda ovako na papiru, ova ekipa ne bi trebala da ima problema ni sa Hrvatskom, a Boga mi ni sa nama...
Ovdje se samo postavlja pitanje u kakvoj ekipi ce doci Hrvati, kakvi ce se match-upi napraviti sa strane Francuza za hrvatske glavne kosarkase i sa kakvim ce pristupom doci Francuzi u Hrvatsku.
1. Hoce li HKS, uspjeti animirati nekog ili vise veterana ili uvrijeđenih mladih, da se vrate i odigraju ove 2 utakmice za Hrvatsku i da se probaju iscupati. To prvenstveno mislim od centara na Tomica, Bilana i Zizica...sva 3 igraju jako dobru klupsku kosarku...Ako bi Hrvati povikli nekog od njih dvojice, ja mislim da bi i Francuzi trebali malo podebljati centarsku liniju sa Fallom, Jaiteom ili Lauvergnom. Hrvati ce biti jaci za Tonija Nakica, igra solidno u Breoganu (treba reci Aticu neka ga cajnoslu povrijedi malo na treningu

cisto protiv uroka) i mogu pozvati eventualno Dominika Mavru koji odnedavno igra za Breogan i enigma mi je Goran Filipovic, ne znam sta je sa njim...ovo je ono sto moze potencijalno izgledati drugacije u odnosu na Skenderiju.
2. Match-ups. Samanic je vec postao jedan od jacih igraca u Baskoniji za ovih mjesec dana, vjerujem da ce u ovih narednih mjesec dana jos podici formu, ali s druge strane vjerujem Hoard i Makoundu mogu njega neutralisati. Treba poklopiti Smitha, zato sam navijao da ce se na spisku naci Ntilikina, da ga moze mlatiti, jer osim Mokoka, ova sva vanjska linija Francuske je ofanzivno orijentisana. Ja mislim da Sako moze se izgurati sa Bozicem i ostaje jos Hezonja...Kad bi sve ove ostale gore ponistili, Hezonja i ako 30 pts, nije bitno...
3. I ono najbitnije, sto ce odluciti ovu utakmicu...sa kakvom motivaciom ce doci Francuzi u Zadar, jer realno gledajuci, sa ovim sastavom Francuske u objektivnim okolnostima i trenutnom formom, mi ih mozemo dobiti 1 u 10 utakmica, a Hrvatska 1 u 15 utakmica... Medjutim, ako se Hrvati napale kao mi u Skenderiji, a Francuzima bude svejedno, hoce li formalno zavrsiti posao u Hrvatskoj ili Francuskoj - mi ga mozemo potencijalno popusiti...Zadrani ce se naloziti to je sigurno, igralo se u Jazinama ili Visnjiku, ali opet bi bilo bolje izbjeci Jazine, jer ono je jedna malo veca srednjoskolska sala...kad izvodis out sa stane ili ispod kosa, samo gledas ko ce te hraknut iz publike, jer su su tribine 2 metra od tebe... i ja ne znam, je li to Adis ili ovi nasi iz saveza razmisljaju...ali ja bih Boga mi gledao, da se Adis i strucni stab obave neki razgovor sa Castanedom, da on, ako ikako moze da utice na Fauthouxa, da ga zamoli/skrene paznju ili nesto trece da Francuzi pristupe maksimalno ozbiljno u utakmici u Zadri i da tu zavrse pricu za sebe...
Necu da budem pesimista, jer objektivno vece su sanse na nasoj strani...ostaje da mi odradimo svoj dio posla, u sto uopce ne sumnjam da ce se desiti sa Kiprom i da dovimo da Francuska mlatne ove...
Stvarno bi bilo grehota da propustimo ovaj EB...taman je ova generacija dovoljno dugo zajedno, mnogi su igraci sazreli...kada jos na to dodas Nurkica i Garzu...ubjedjen sam da na nadolazecem EB mozemo napraviti rezultatski iskorak...
Na hajr nam bilo...