Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

tanzla
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la tanzla » 19 nov 2010, 22:48

Monolog je napisao/la:Kabanica iliti Šinjel. Nemoj da bijem, @Tanzla. :(
Oh do mene je, šinjel doživljavam kao onaj vojni smb kaput. :oops:

Ja pio antidepresive mjesec poslije čitanja toga, i zakleo se da nikad neću biti neki sitni, nevidljivi činovnik.
"What can men do against such reckless hate?" King Theoden

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 19 nov 2010, 22:50

@Highirlija,

Jeste. Umjesto da je popio te pare, on šinjel kupio. :lol:

@Tanzla,

Zaboravio sam da ti ne voliš Ruse, te da se sje?eš kad ih pročitaš. Jbg, niko od nas nije Akakije Akakijević. Btw, malo je u off, al' kad bih nekog forumaša morao poistovijetiti sa likom iz ruske književnosti, onda bi @Paja bio Goljatkin. :lol:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

KB-TM87
Kontakt:

Post Postao/la KB-TM87 » 19 nov 2010, 22:53

Odlična je knjiga, veoma depresivne koje sam naveo, ali nisu previše uticale na mene, mislim naravno na neka razmišljanja o životu i slično. Inače volim Rusku književnost, ali i Francusku. :)
Željezničar - kult glavnog grada

I nostri cuori non finiranno mai di battere - Forza Lazio!

Megamon
Kontakt:

Post Postao/la Megamon » 19 nov 2010, 22:56

Monolog je napisao/la:@Highirlija,

@Tanzla,

Zaboravio sam da ti ne voliš Ruse, te da se sje?eš kad ih pročitaš. Jbg, niko od nas nije Akakije Akakijević. Btw, malo je u off, al' kad bih nekog forumaša morao poistovijetiti sa likom iz ruske književnosti, onda bi @Paja bio Goljatkin. :lol:
Meni je Paja vise verzija modernog Vertera :lol:
Kada dodje sudnji dan, kad' dusa napusti tijelo Bog ce da nam kaze da je krep'o Zeljo, na taj dan sve plave boje se gase, a ostat ce BORDO da lijepi Dzenet krase!

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 19 nov 2010, 22:57

Ma rusima daleko kuća od moje. :)

Kakvi ste s poezijom? Lično ne volem (neka faza:D), ali sam neki dan na tramvajskoj ili autobuskoj negdje pročitao pjesmu, i zapisao na mobitel, toliko je dobra bila, ali sam zaboravio (koji idiot) zapisati ime autora. Znam samo da je bila autorica. :mrgreen:

KB-TM87
Francuska je ok, trenutno mi na pamet padaju Viktor Igo i Aleksandar Dima. "Les miserables", "Gavroš" (ako se ne varam), te od Dime "Grof od Monte Krista", ujedno moj favorit.

p.s. Paja je Faust, prodao je dušu đavolu. :mrgreen:
Zadnja izmjena: tanzla, dana/u 19 nov 2010, 22:57, ukupno mijenjano 1 put.

KB-TM87
Kontakt:

Post Postao/la KB-TM87 » 19 nov 2010, 22:57

Megamon je napisao/la:
Monolog je napisao/la:@Highirlija,

@Tanzla,

Meni je Paja vise verzija modernog Vertera :lol:
Znači na kraju treba očekivati letalni završetak njegove forumaške, ali i životne " karijere ". :D

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 19 nov 2010, 22:58

Jbt zivot meni ovo izgleda kao spansko selo,ne pamtim da sam u skorije vreme procitao nesta nesportsko. :lol:
Kad smo vec kod toga uzeo sam prekjuce u Bratislavi knjigu 100 godina Artmedie,na engleskom jeziku.

I da pitam ima li neko ovde da zna gde se ima uzeti knjiga "100 godina fudbalu u Srpskoj" autor Milan Zdrale,to sam malopre video na TV-u,nije bitno kakva vrsta net prodaja ili neka knjizara svakako ce mi je rodjak uzimati.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 19 nov 2010, 23:01

Iskren da budem, poeziju ne mogu nikako. Kapa dolje onima koji stvaraju i onima koji to čitaju, ali ja nisam u tom fazonu. Jbg, od malih nogu mi to nije "zvonilo", tako da...

Nego, šta je sa Jean - Paul Sartre-om? "Mučnina", "Bitak i ništo"?
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

KB-TM87
Kontakt:

Post Postao/la KB-TM87 » 19 nov 2010, 23:04

tanzla je napisao/la:Ma rusima daleko kuća od moje. :)

Kakvi ste s poezijom? Lično ne volem (neka faza:D), ali sam neki dan na tramvajskoj ili autobuskoj negdje pročitao pjesmu, i zapisao na mobitel, toliko je dobra bila, ali sam zaboravio (koji idiot) zapisati ime autora. Znam samo da je bila autorica. :mrgreen:

KB-TM87
Francuska je ok, trenutno mi na pamet padaju Viktor Igo i Aleksandar Dima. "Les miserables", "Gavroš" (ako se ne varam), te od Dime "Grof od Monte Krista", ujedno moj favorit.

Iskreno, ja poeziju ne mogu, par sam knjiga sa takvim " štihom " sam pročitao, ali mi jednostavno to ne leži. Kad si kod Victora Huga, ne mogu a da ne spomenem " Zvonara crkve Notre-Dame " i " Jadnika ". Fantastična djela :)

Megamon
Kontakt:

Post Postao/la Megamon » 19 nov 2010, 23:08

KB-TM87 je napisao/la:

KB-TM87

Iskreno, ja poeziju ne mogu, par sam knjiga sa takvim " štihom " sam pročitao, ali mi jednostavno to ne leži. Kad si kod Victora Huga, ne mogu a da ne spomenem " Zvonara crkve Notre-Dame " i " Jadnika ". Fantastična djela :)
Ja sam se iskrivio k'o Kvazimodo dok sam procitao onoliku knjizurinu :mrgreen:
Kada dodje sudnji dan, kad' dusa napusti tijelo Bog ce da nam kaze da je krep'o Zeljo, na taj dan sve plave boje se gase, a ostat ce BORDO da lijepi Dzenet krase!

tanzla
Kontakt:

Post Postao/la tanzla » 19 nov 2010, 23:40

KB-TM87 je napisao/la:

KB-TM87

Zjbo se ja sa "Šinjelom", zjba se i ti sa "Jadnicima". :D
Bio je i crtani film "Jadnici" davno,davno na nekom od naših kanala.

@Monolog
Nisam čitao Sartra. :roll:

Makaveli
Kontakt:

Post Postao/la Makaveli » 22 nov 2010, 17:51

evo teme !
konacno tema oslobodjena paje,LBJMVP (ili kako vec),nail,anderes,onog sto nas ubi narodnjacima,amella i ostalog genetskog otpada akumuliranog na stranici

na polju smo gdje su svi forumasi zasticeni od priglupih komentara jos glupljih clanova koje kao osice ordiniraju temama maticnih klubova....pozdrav svim ucesnicima teme....iako i medju nama ima onih koji su sa ponosom naveli kao uzore u knjizevosti bracu grim ili davida beckhama,nema veze,pozdrav i njima...niko ne treba da se osjeca izostavljeno

mogu se pohvalititi cinjenicom da imam naviku da citam,...dakle,mrzim :romanticare (uslovno ipak)..realiste volim uglavnom...rusi mi ne pasu nesto posebno...bla bla

..interesuje me jel' ko citao kunderu ?

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 22 nov 2010, 20:06

Dobro dosao na ovu skoro odbacenu temu.
Sta te zanima od Kundere?
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 22 nov 2010, 21:10

Procitah i ja taj "Šinjel"...nije uopste toliko spuštajuća kao ostale ruske knjige tipa "Zlocin i kazna",i ove neke sitnjarije sto sam citao.Vise je onako tesko ismijavanje,posebno poredjenjima tipa "hemeroidno lice".Sad moram da citam Kranjeninu sto mi se nikako ne cita,vise volim ove vesele knjige,i vec sam pokazao svoje divljenje @monologu vezano za citanje Rusa.Onima koji imaju vremena i volje,ako vole dobre historijske knjige,nek nadju sta od Tariqa Alija,nedavno sam procitao njegove knjige "Saladin" i "Sjene narova drveta",ova druga o posljednjim muslimanima u Spaniji.Inace,sta je sada aktuelno sta se čita? Ja čekam ovaj sad sajam knjiga da se updateam,skupio sam neke sice,pa ce valjda sta i biti.
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 22 nov 2010, 22:14

Ja sam inače isto ljubitelj ruske književnosti, ma da je ne ističem kao jedinu. Ali, nemam niti neku primjedbu. Jednostavno nekad paše, nekad ne. Gogoljev "Šinjel" mi je posebno drag, jer sam ga 'morala' čitati par puta, kroz srednju, a kasnije i detaljnije obrađivati, isticati karakteristike na fakultetu. Nekako mi je jadni Akakije prirastao srcu.
Karenjinu bih ti svakako preporučila da ne preskačeš, jer ćeš je godinama kasnije često spominjati, vjeruj. Alijevu "Sjenu narova drveta" nikako da završim, velika je vjerovatnoća da ću krenuti ispočetka, jer je knjiga ipak dobra da bi joj se tako slaba isprekidana pažnja dala.
Ja bih ti svakako preporučila "Hiljadu čudesnih sunaca", a ako si više za otkrivanje bosanskog stvaralaštva, onda Hemon i Karahasan su jako dobri za to. Karahasana još nisam sa ogromnom pažnjom pročitala, jednostavno ne dolazi na red, pored svih stručnih knjiga koje si ipak prioriteti. :roll:
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 22 nov 2010, 23:03

Procitao sam "Hiljadu sjajnih sunaca" (ako mislimo na Hosseinijevu knjigu),a i onu drugu, "Lovac na zmajeve".A za Hemona i Karahasana vjeruj da prvi put cujem.Ako naidjem na njih,citam :D
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 22 nov 2010, 23:28

Procitajte knjigu "Tunjo veliki i u Tunje mali" naseg savremenika Marka Vesovica.
Evo sta je sam autor rekao o toj knjizi.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091013060

onoffon
Kontakt:

Post Postao/la onoffon » 22 nov 2010, 23:32

Procitajte "Kako sam pronasao sebe" od Hamita Ertugrula. Vjerujte, knjigu sam kupio oko 21:00, nisam je ispustao iz ruku dok je nisam procitao negdje oko 02:00. Knjiga je napisana rečenicama u sto kraćim oblicima, tako da nije dosadna za citati onima koji bas i necitaju puno. Prelijepa, bas prelijepa knjiga.
Big club, great history, Nottm Forest.

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 22 nov 2010, 23:37

onoffon je napisao/la:Procitajte "Kako sam pronasao sebe" od Hamita Ertugrula. Vjerujte, knjigu sam kupio oko 21:00, nisam je ispustao iz ruku dok je nisam procitao negdje oko 02:00. Knjiga je napisana rečenicama u sto kraćim oblicima, tako da nije dosadna za citati onima koji bas i necitaju puno. Prelijepa, bas prelijepa knjiga.
Pusti to prelijepa, daj sta detaljnije :D
Imas li kakav link o toj knjizi, neki opis?

onoffon
Kontakt:

Post Postao/la onoffon » 22 nov 2010, 23:53

Pa nemam bas, ukratko da ti ispricam. Covjek (Hamit) se vozi busom preko nekih planina, dolina itd... Odjedno bus se nesto pokvari na planini i dok ga nepopravise imali su izlet neki. Da malo ubiju dosadu tokom voznje vozac predlozi da neko pjeva i javi se covjek da pjeva i nakon dvije-tri pjesme pocne drzat govor o tome kako je on nevjernik, komunista i sl. Hamit nije mogao na to ostati ravnodusan pa covjek kad zavrsi govor, pozva ga da popricaju, i tako svaku pauzu su zajedno sjedili, pricali o vjeri, politici, cak i kad je voznja zavrsila zajedno su isli do grada, uglavnom na kraju ovaj nevjernik postane vjernik, jer je Hamit mu odgovarao na sva njegova postavljena pitanja. Knjiga je napisana po istinitom dogadjaju.
Big club, great history, Nottm Forest.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.