Večeras nas očekuju sjajni mečevi i ne sumnjam da će velemajstori ove igre ispuniti naša očekivanja.
Federer - Del Potro
Uglavnom je sve rečeno o meču između njih dvojice. Itekako dobro se poznaju, igrali su nekoliko puta u posljednjih mjesec-dva, tako da otprilike znamo kako će se meč odvijati i šta trebaju raditi i jedan i drugi da bi došli do željenog cilja, pobjede. Činjenica je da Delpu fali samopouzdanja u mečevima sa TOP 4 igračima, ali i da to nije presudna stvar zbog koje gubi mečeve protiv njih. Ima nekoliko stvari koje može i mora popraviti, naravno ako želi da se nada nećemu u tim mečevima.
Šta treba večeras raditi ? Imati jako dobar postotak prvog servisa i napadati svaku kraću lopticu. U dužim razmjenama nema šanse, jer tu Rogerove varijacije dolaze do izražaja. Delpo mora biti taj koji će mijenjati ritam i šetati Rogera po terenu. Ne smije loptice slati isključivo na bekend ili na forhend. Mora miksati, mora igrati taktički, pametno i napadački senzacionalno. Jedino tako može dobiti Rogera.
Što se Rogera tiće, jasno nam je kako će igrati. Prvi servis Delpa će koristiti da riternom preuzme inicijativu u poenu, jer Delpov snažni servis je izuzetno pogodan za Rogerov ritern na ovakvoj vrsti podloge, a na drugi servis će vjerovatno koristiti slajs, te tako tjerati Delpa da se što više saginje i na taj način mijenjati ritam poena.
Ostalo je jasno, forhend i varijacije će praviti razliku u dužim poenima, a takvih će mnogo biti.
Očekujem pobjedu Rogera u 2 seta.
Nadal - Nalbandian
Šta reči o ovom meču ? Definitivno meč koji sam "rezervisao" da gledam čim sam ugledao žrijeb na IW-u i želja mi se ostvarila. Maestro zvani David zna kako treba igrati protiv Nadala, a Rafa zna koliko je teško igrati protiv raspoloženog i zdravog Davida. Nikakav spin i flat udarci ne pale protiv Nalbijevog 2HBH-a, tako da Rafa mora ozbiljno pristupiti meču. O varijacijama i udarcima jednog i drugog tenisera je suvišno govoriti. Nalby je puno raznovrsniji i kompletniji teniser, ali Nadal igra nevjerovatno dobro ove sedmice i po mom mišljenju je prvi favorit za osvajanje titule u IW-u. Svi udarci slušaju, servis je konstantan i neugodan za mnoge protivnike, kretanje je odlično i definitivno ima igru za titulu, naročito u ovom momentu kada je Roger bolestan, a Novak nimalo ne briljira.
Međutim, meč protiv Nalbandiana je prvi ozbiljniji test za Rafu na ovom turniru i vidjećemo kako će ga proći.
Nalby će svojim fantastičnim bekendom praviti razliku i razbijati Rafine spinove, ali Rafa će nevjerovatnom snagom, anticipacijom i kretanjem pokušavati držati lopticu što više u terenu i čekati pravu priliku za napad ili se eventualno orjentisati na svoje prepoznatljive poene iz defanzive, kada izvlači nemoguće udarce i totalno razbije samopouzdanje protivniku. Sve je moguče u ovom meču, naravno, očekujem pobjedu Nadala, jer Davidova igra puno oscilira, no definitivno očekujem 3 seta i prije svega jedan odličan i vrlo kvalitetan meč, kakav nam ova dvojica majstora sigurno mogu pružiti.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com