AnelZ je napisao/la:Ocekivano. Cak i prije ovog prosirenja je bilo skoro jasno da je SAD glavni kandidat, a sa ovim prosirenjem na 48 reprezentacija smatram odlicnim potezom ukljucivanje Kanade i Meksika. Uopste ne sumnjam da ce dobiti domacinstvo i da ce biti spektakl.
Zao mi je Italijana, oni sami nece biti u mogucnosti organizovati SP sa 48 reprezentacija sto znaci da prije EP 2028 nema nista. No drago mi je vidjeti da su tamo klubovi odlucili takodjer da stvari pomalo preuzumu u svoje ruke kada je rijec o infrastrukturi iako ima jos mnogooo posla.
italijani trebaju jedno veliko takmičenje više nego iko drugi, stadioni su im u raspadu. izgurali bi oni nekako već sa 48 timova, ali mislim da politička i ekonomska situacija neće dozvoliti kandidaturu još duže vrijeme. vidjećemo šta će biti sa EP2028, ko doživi
ameri su očito krenuli na sigurno, da im se ne bi desio kiks kao sa 2022. kao prvo uključivanjem meksika i kanade u kandidaturu su sebi osigurali 25 glasova CONCACAFA i izbjegli konkurenciju na svome kontinentu. što se ostalih potencijalnih konkurenata tiče, očito je da niko ne može ponuditi kvalitetnu alternativu. pošto evropske i azijske zemlje ne mogu učestvovati u kandidaturi pominju se samo kolumbija i maroko kao opcije, što barem u ovome trenutku, ne izgleda kao ozbiljna konkurencija.
osim toga davanjem po 10 uglavnom nebitnih utakmica kanadi i meksiku se donekle smanjuju troškovi a ne gubi se skoro ništa. kanada i meksiko dobivaju vjerovatno po 6 utakmica predgrupa (po dvije grupe) i po dvije šesnaestine i osmine finala (ili po tri šesnaestine i jednu osminu) i to je to. od četvrtfinala nadalje je sve u SAD, takođe vjerovatno i otvaranje tj utakmica otvaranja.
elem kad malo bolje razmislimo, win-win situacija za amere. možemo se spremiti za SP sa terminima po noći i svime što ide uz to... ako poživimo i ako svijet ostane do tada u jednom komadu
Jeftha je napisao/la:Kakav ce to spektakl biti. Mozda do tad budem bio milijarder pa odem malo posjetiti Meksiko.
ako budeš milijarder može i meksiko doći tebi