Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

IloveN
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la IloveN » 11 sep 2018, 20:19

"ali to doprinosi argumentu da je Federer bolji teniser, što jeste, daleko, i što vidi svako ko se imalo bavio tenisom."

Necu ulaziti u nikakvu diskusiju, tj. odgovarati ti sta god da napises, ali ovako nesto otkucati...

I to ne da je bolji, nego je daleko bolji. Ok, razumijem ja neobjektivnost, ali opet nema smisla ovako nesto reci.
Ne znam zasto konstantno potenciras to da si se bavio tenisom, pa ima ljudi koji su se "malo" vise bavili od tebe, i hajmo reci "malo" vise uspjeli, a i "malo" vise znaju od tebe.

Evo da uzmemo Mats Wilandera.
Covjek koji nikad' nije krio da je "zaljubljen" u Rogera, bilo to da prica u nekoj od live analiza, ili samo u obicnom intervjuu za novinare. Covjeku je Roger jednostavno idol.
Pa je i on prije par dana rek'o da je Novakov nivo najveci ikada. I pazi, on nije covjek hajpa, momenta... vrlo dobro zna sta prica.
Nije samo rijec o Svedjaninu, mnogi teniski asovi su na strani Djokovica.

Pa on se i s Andyem mucio sto se tice h2h-a duze vrijeme.
U doba svog'a brutalnog' tenisa je imao 2-6 protiv njega.
U svom' prajmu je imao 8-10 protiv Murraya.
Ali ga je tuk'o posljednjih 5 meceva i sada vodi 14-11.

I Nadala je dobijao posljednjih 5, pa je popravio onih groznih 23-10. Hm? Ali dobro.

Nadalov i Novakov peak je veci od Rogerovog.

Ok. Ima Svajcarac vise Majora. Veci je od obojice za sada.
Ali da ti sada bukmejkeri daju kvotu da li ce ova dvojica da ga prestignu, sta mislis koliko bi ti stavili?
Da li bi dali vise od 1.5 da ce ici preko njega? Tesko!
Naravno, glavni faktori su zdravlje i povrede.

I jos nesto, hocemo li obrisati vise tu sljaku iz h2h-a?
Vidim da bas smeta, pa da je ne racunamo.

LAZARUS2000
Kontakt:

Post Postao/la LAZARUS2000 » 11 sep 2018, 21:12

Što ste nadahnuti
Kapije moćne na putu nek stoje,
sve kazne na glavu nek mi se sruše,
ja sam gospodar sudbine svoje
- jedini kapetan svoje duše.

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 11 sep 2018, 22:04

evo da malo argumentovano razjasnimo to oko h2h velike trojke.

kao prvo, sljaka jeste malo asimetricno zastupljena, pogotovo u mecevima rafe i noleta, ali bar u mecevima feda i rafe to ne igra neku bitniju ulogu. od 14 najvecih turnira 4 su na zemlji sto cini 29%. kako je trava najmanje zastupljena podloga i ovi najveci igraju 1 do 2 turnira godisnje % sljake u ukupnom turu, uz par slabijih turnira, bi mogao da bude recimo oko 30-35%, trave 5-10% i tvrdog 60-65%. u tim nekim razmjerama bi trebalo i da se sastaju teniseri ako cemo traziti neku simetriju. na slemovima bi postotak sljake trebao naravno biti 25%.

h2h

rafa vs fed 23 - 15 (+8)

Clay courts: Nadal, 13–2
Grass courts: Federer, 2–1
Hard courts: Federer, 11–9
Outdoor: Nadal, 8–6*
Indoor: Federer, 5–1
* The Shanghai Masters 2017 final between Federer and Nadal was played with the roof closed due to rain, but the ATP officially counts it as an outdoor match.

taj sangaj je dobio fed tako da bi u stvari trebalo biti 8-5 za rafu na otvorenom i 6-1 za feda pod krovom ali nije ni bitno.
rafa bolji na zemlji i otvorenom hardu a fed na travi i na zatvorenom.

znaci od odigranih 38 meceva njih 15 je bilo na zemlji. sto je 39% sto i nije toliko predaleko od onih 30-35% koliko bi trebalo biti. na 23 ostala meca broj sljakasti meceva bi trebao biti oko 12. ako obrisemo 3 meca sa sljake (recimo 2 rafine i 1 fedovu pobjedu, ili cak i sve 3 rafine, rafa opet ima solidnu prednost u h2h mecevima (+7 ili +5)!

treba napomenuti i da je udio dvoranskih meceva (gdje fed ima 6-1) malo veci nego bi trebao biti. od onih 14 turnira su samo 2 na zatvorenom (pariz i WTF), sto mu dodje 14%. oni su ih odigrali 6-7 (ovisno kako racunamo ono sangaj finale) sto mu dodje 18%.

finala 14-10 za rafu, slem finala 6-3

slemovi 9-3 za rafu

Australian Open: Nadal, 3–1
French Open: Nadal, 5–0
Wimbledon: Federer, 2–1
na USO se nisu sastajali

sljaka dosta prezastupljena na slemovima, 42 umjesto 25% ali cak i van sljake rafa ima 4-3 sa fedom. na 7 tih meceva bi trebalo doci ca 2 na sljaci
(1/4) a odigrali su ih 5.

---

nole vs fed 24-22, (+2) + WO

Clay courts: Tied, 4–4
Hard courts: Djokovic, 18–17
Outdoor: Tied, 13–13
Indoor: Djokovic, 5–4
Grass courts: Djokovic, 2–1

ovdje je zemlja ispod proporcije, 17%, 76% na tvrdom i 7% na travi.

nole bolji na hardu i travi. jednaki na zemlji.

finala 13-6, slem finala 3-1

slemovi 9-6 s tim da fed nema bolji skor ni na jednom (OZI 3-1, vimbl 2-1, USO 3-3 i RG 1-1)

....

nole vs rafa 27-25 (+2)

Clay courts: Nadal 16–7
Hard courts: Djokovic 18–7
Outdoor: Djokovic 14–5
Indoor: Djokovic 4–2
Grass courts: Tied 2–2

e ovdje vec mozemo pisati o prezastupljenosti sljake. 44%. na 29 ostalih meceva bi odnos sljake trebao biti oko 15 a odigrali su 23.

finala 14-10, slem finala 3-4

slemovi 5-9

Australian Open: Djokovic, 1–0
Roland Garros: Nadal, 6–1
Wimbledon: Djokovic, 2–1
US Open: Nadal, 2–1

ovdje opet imamo jaku asimetriju sljake, 50 umjesto 25%. na 7 ostalih meceva trebala su doci oko 2 na sljaci a odigrali su ih 7. van sljake je 4-3 za noleta. 7 meceva (50%) na rafinom omiljenom slemu (RG) a samo 1 (7%) na noletovom (OZI). naravno da bi neka idealna proporcija za svaki slem trebala biti oko 25%.

...

da se ponovo osvrnem i na pominjanje vave u skladu sa h2h sa noletom koje je potpuno bespredmetno. nole ima 19 - 5 h2h sa njim i 4-3 na slemovima.

hm59
Kontakt:

Post Postao/la hm59 » 12 sep 2018, 09:05

Kako vam se da vise analizirati sve to :roll:

NukeR_G1970
Kontakt:

Post Postao/la NukeR_G1970 » 12 sep 2018, 09:52

Sto, sta fali? Svaka cast lucky13 za trud sto je ovo sve obrazlozio ovde. O cemu trebaju pisati? Bolje i da se o necemu pise nego da tema trune...

moj uzor-S.G
Kontakt:

Post Postao/la moj uzor-S.G » 12 sep 2018, 10:19

lucky13 je napisao/la:..
Svaka cast za trud, odlican post :salut:
ZZ

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 12 sep 2018, 11:08

hvala vam

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 12 sep 2018, 12:53

Vilander: Džordan, Ali, Đoković i možda Bolt...

SREDA, 12. SEP 2018, 11:22 -> 11:58
IZVOR:
RTS, L'EQUIPE

Nekadašnji teniski as Mats Vilander uporedio je Novaka Đokovića sa najvećim sportistima u istoriji. Stavio bih ga u kategoriju sa Džordanom i Alijem, mogli bismo da dodamo i Bolta, rekao je Vilander.

"Đoković igra na najvišem mogućem nivou. Da li je bolji od Federera ili Nadala? Verovatno. Neverovatno je kako ovako složenu igru čini jednostavnom", napisao je Vilander u kolumni za francuski Ekip.

Vilander je, takođe, rekao da u Đokovićevoj igri nema slabosti.

"On je kao živi zid. Ne možete ga preći. On je najbolji sportista u istoriji tenisa. Možda najbolji u istoriji sporta. Stavio bih ga u kategoriju sa Džordanom i Alijem. Mogli bismo da dodamo i Bolta", napisao je komentator Eurosporta.

http://www.rts.rs/page/sport/sr/story/3 ... -bolt.html

"Đoković je najmanje blistav od svih velikih šampiona. Ali igra na najvišem mogućem nivou. Bolji od Federera i Nadala? Verovatno. Jer niko ne može da ga povredi. Neverovatno je kako je uspeo da tako komplikovanu igru učini jednostavnom. Bez pokušavanja da izvede kompleksne stvari i nepotrebnog rizikovanja. Ne postoji slabost u njegovoj igri. On je ljudski zid. Ne moguće ga je proći. On je najbolji atleta koji je tenis ikad video. I jedan od najboljih u sportu generalno. Stavljam ga u rang Majkla Džordana i Mohameda Alija. Možemo tu dodati i Juseina Bolta", pohvalio je Mats Vilander našeg tenisera u kolumni za francuski "Ekip" (L'equipe).

https://www.b92.net/sport/usopen2018/ve ... id=1442824

https://le10sport.com/tennis/tennis-jor ... ifs-401926

preuzeto sa MTF foruma:

"Interesting video I came across where Nadal claims that Djokovic is unbeatable sometimes, which I define as absolute peak. "

"This is not the first time Nadal has backed Djokovic. In 2016 Doha, Nadal was left stunned with the following quotes: "The match is easy to analyse," said Nadal. "I played against a player who did everything perfectly. I don't know anybody who's ever played tennis like this. Since I know this sport I've never seen somebody playing at this level.""

https://www.menstennisforums.com/2-gene ... nadal.html

NukeR_G1970
Kontakt:

Post Postao/la NukeR_G1970 » 12 sep 2018, 15:40

Morao sam da nadjem taj snimak iz Dohe i ovo je brutalno, tada verovatno nismo ni bili svesni da svedocimo najboljoj igri koju je neko nekada igrao.

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 12 sep 2018, 17:36

mislim da je rafa mislio na period u kojem se nole nalazio. ispostavice se da je to bila sredina najmocnije teniske godine u istoriji na putu do 4 slema u nizu i 17000 poena. uz onaj ludi niz iz 2011. sigurno nesto najbolje sto je neki teniser ikada uradio. samo sto se tamo radilo o pola GODINE NEPOBJEDIVOSTI A VAMO O GODINU SKORO PA NEPOBJEDIVOSTI. (UPS... caps lock sori)

Xcena
Kontakt:

Post Postao/la Xcena » 12 sep 2018, 18:03

Nije mislio na period, nego na samu igru. Sjećam se tog meča i fakat je bilo zastrašujuće gledati ono, posebno što sam u tom finalu navijao za Rafu jer sam želio da se vrati u igru za trofeje. A onda vidiš izjavu Rafe nakon meča i sve ti je jasno: "Otkako znam za ovaj sport nisam nikada vidio da neko igra na ovom nivou".

Ali, preko toga sam nekako prešao, no kada je par sedmica kasnije Đoković rastavio Federera u ona dva seta polufinala Australian opena, nisam imao dileme da gledam igrača sa najkompletnijim i najjačim nivoom i teniskim paketom ikada. Ništa na mene nije ostavilo utisak kao ta dva seta, ni Federerovi prime nivoi, ni Nalbandian iz Pariza i Madrida 2007. godine, ni Rafine brutalne verzije tenisa, ni Čilićev USO 2014, ni Wawrinkine bombe sa oba krila.

Ono što je Novak tada igrao je nešto najbolje što sam ikada vidio.

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 12 sep 2018, 19:08

pogresno sam se izrazio,,, mislio sam reci na igru u tom periodu. ne samo na tom mecu.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 12 sep 2018, 21:38

Pokusavam da gledam ovaj klip iz ugla Nadalovog navijaca...Jbt, Nadal mora krv propisati da bi uzeo poen i to sto uzme je skoro svaki na vrhunski udarac, koji cak ni Novak ne moze stici :tokralju:
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 13 sep 2018, 11:42

evo sta o tome kaze rodik...

https://www.--- SPAM ---/sport/clanak/roddi ... 23567.aspx

"O jednoj stvari se ne priča dovoljno... O tome kako je Novak sposoban suparnike natjerati da igraju baš kako on to želi. Nitko u povijesti ovog sporta to nije radio s takvom lakoćom. Tako lako mijenja težište igre. I Andre Agassi je pogađao sam rub terena, ali Đoković to može raditi sa svih dijelova terena. Nema problem igrati duge, baš duge poene. Onima koji ne razumiju tenis to izgleda lagano, a zapravo je jako teško. Poanta njegove igre je da natjera suparnika da radi ono što on želi. To se ne hvali dovoljno", rekao je Roddick koji je 2012. godine završio karijeru zbog problema s ramenom.

RollsRoyce
Kontakt:

Post Postao/la RollsRoyce » 13 sep 2018, 16:28

Evo hajmo pokušati odrediti ko je najbolji na kojoj podlozi, uzet ćemo beton, zemlju i travu,

Federer sa US Opena 2004. uz Djokovića 2011. i 2015. je nešto najbolje što sam gledao na betonu, znači njih dva dijele prvo mjesto na betonu, Federer je i u vjerovatno najboljoj Noletovoj godini imao 3-5 protiv njega na betonu (2015.), i uvijek mu je tu pravio probleme, i izvan primea, uglavnom, brži beton Federer, sporiji Đoković

Na travi sa Federerom nema razgovora.

Na zemlji sa Nadalom nema apsolutno nikakvog razgovora.

Pustite se izjava igrača, pa nađite izjavu Zvereva za prvi meč sa Federerom, a igrao je i sa Rafom i sa Đokovićem prije toga.

90% ljudi koji prate tenis će ti reći da je Fedex apsolutni broj 1 svih vremena, s mogućnošću da ga ova 2 skinu, jedino se ovdje čovjek stavlja na treće mjesto all time liste, što je pomalo tužno.

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 13 sep 2018, 16:31

Nije svaki beton isti beton, Federer na brzom betonu je neprikosnoven kao i Nole na sporom. Ali brzog betona ima malo, sporog dosta više i zato Nole malo više dominira.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

RollsRoyce
Kontakt:

Post Postao/la RollsRoyce » 13 sep 2018, 17:01

Đoković: “Today I was playing my best tennis, trying lots of different things, but nothing worked. When you're playing like that and he still comes up with all those great shots you really have to wonder if he's even from the same planet.”

Nadal: “If he is playing very good, I have to play unbelievable. If not, it’s impossible, especially if he’s playing with good confidence. When he’s 100 percent, he’s playing in another league. It’s impossible to stop him. I fight. I fight. I fight. Nothing to say. Just congratulate him.”

Ove dvije izjave su zanimljive, mislim da najbolje pokazuju šta su Nadal i Nole morali pružati protiv Federera sve ove godine kako bi ga dobijali, ima i ona jedna Rafina o taktici, ili nedostatku iste protiv bilo koga osim Fedexa.

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 13 sep 2018, 17:07

nisu tu samo izjave igraca. sta cemo sa nekim faktima? nadmocnim rekordom u broju poena? dvije najdominantnije sezone u istoriji kako po poenima tako i po osvojenim titulama? nizu od 43 pobjede, uz najveci kvalitet osvojenih turnira u tom periodu od svih slicnih nizova u istoriji! to su fakti koji govore o najdominantnijoj igri ikada. i to bas u eri feda i rafe! ne govori se o jednom mecu, nego o periodu dominacije. mnogi kazu da su cilic ili vava igrali nepobjedivo na nekom mecu. jedan mec ne mozes nikako objektivno ni sagledati preko statistickih podataka. ali godinu dana mozes. i to preko osvojenih turnira i poena.

lucky13
Kontakt:

Post Postao/la lucky13 » 13 sep 2018, 17:11

glupost da nije imao taktiku protiv feda. upravo nije imao taktiku protiv noleta kada je gubio po 7 meceva u nizu 2 puta u vrijeme noletovog pika. protiv feda je jednom odlicno objasnio svoju taktiku. baca mu na BH, BH, BH, BH, BH, BH, BH, BH pa onda BH.

RollsRoyce
Kontakt:

Post Postao/la RollsRoyce » 13 sep 2018, 17:20

lucky13 je napisao/la:nisu tu samo izjave igraca. sta cemo sa nekim faktima? nadmocnim rekordom u broju poena? dvije najdominantnije sezone u istoriji kako po poenima tako i po osvojenim titulama? nizu od 43 pobjede, uz najveci kvalitet osvojenih turnira u tom periodu od svih slicnih nizova u istoriji! to su fakti koji govore o najdominantnijoj igri ikada. i to bas u eri feda i rafe! ne govori se o jednom mecu, nego o periodu dominacije. mnogi kazu da su cilic ili vava igrali nepobjedivo na nekom mecu. jedan mec ne mozes nikako objektivno ni sagledati preko statistickih podataka. ali godinu dana mozes. i to preko osvojenih turnira i poena.
Kažem ti fakti govore da je Fedexov prvi decline bio 2008. godine, fakti kažu da je Fedexov prime bio između 2003. i 2008. godine, fakti kažu da je Đokovićev prime bio ili 2011. ili 2015. godine, a i tada mu je Federer zadavao mnogo poteškoća, i nije mogao nikako izlaziti na kraj s njim, Federer igra onako kako bi svi htjeli igrati, ajde prime Djoković vs prime Federer je za debate, ali nikako se ne može ulaziti u to ko je najveći svih vremena, dok nam možda Đoković ne pokaže suprotno, može i Nadal, ali sumnjam.

Najviše GS titula, najviše finala, po 5 finala minimalno na svakom GS-u, najviše na broju 1, uvezao 2 sezone sa 90% pobjeda, protiv ovoga se ne može.

Federer je jedini igrač koji je uzeo Đokoviću više od jednog meča u njegovoj vjerovatno najboljoj godini 2015., uzeo mu je tri meča, a Federer je tada vidno bio već van primea.

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.