Kada covjek vec hoce prestici na pravcu na njemu je da udje mnogo brze u zavoj od kojeg pocinje DRS zona,na njemu je da bude unutar pola sekunde i nema tog bolida koji se moze obraniti.
Da je fakticki moguce da Sutil udje sa tim ishodom u pravac sa Hamiltonom prestigao bi ga bez problema.
Brzina najbrzeg bolida i najsporijeg u samoj ravnici je nekih 10 km na sat.To je mizerno kada imas u vidu da je brzina prilikom ubrzanja mnogo bitniji faktor.DRS dodatno pojacava tu performansu kako kod Mxlarena tako i kod svakog bolida u F1.
Ta prica o brzini ti ne pije vode al ni sekunde.
Prije svega naglasio sam vise puta zasto mislim da je Alonso najbolji vozac danasnjice.Argumentovao sam to i dokazao.
Napisao sam zasto mislim da je Button jedini koji moze uci trenutno u istu ligu sa njim.
A napisao sam koje su prednosti Vettela o Hamiltona.
rekao sam da licno volim vozace kao sto je Hamilton o Alonso jer su agresivci.
Opcepoznata cinjecia je da je ALonso godinama bio daleko najagresivniji i izuzetno pouzdan vozac dok je Bridgeston dominirao F1.Njegove performanse su bile bolje,medjutim on i danas isti vozac.
Setup bolida je veoma bitna stvar u F1.to bi barem trebao znati.To odredzuej sam vozac kroz razna testiranja staze i radjen je po njegovim zeljama.
U koliko zelis vecu brzinu na pravcu automatski gubis na aerodinamici i samoj stabilnosti bolida.To je ono sto vec duzi vremenski period radi Mercedes.Pokusavaju na brzim stazama izvicu vece brzine i tako ostati konkurentni.
RBR je daleko najbolje izbalansiran jer im to omogucava njihova aerodinamika i to sto su nesto laksi od vecine konkurentnihh bolida.
Ferarri je ni vamo ni tamo.Jaki su ali nemaju neku izrazitu vrlinu.Imaju velikog vozaca koji radi odlican posao.Massa je druga prica,on je dokazao u zadnje godine da je vise manje "neozbiljan" vozac.
Godinama je vazio za fantasticnog vozaca,ali kada utanje perfo. on se naprosto gubi u samom utrkivanju.
Hamilton je covjek koji mislim i da ne voli imati dominantan bolid.Covjek je od utrkivanja i zeljan viska adrenalina.Izvlazi konstantno maximum iz bolida i mnogo je brzi na samim kvalifikacija i utrkama ud Jensona.
Jenson je prica za sebe, covjek koji je prava mozgalica i veliki takticar.Mnogo mu je vaznije kako ce odraditi taktiku sa gumama nego kako ce prestici nekoga.Ne osporavam ga cak sta vise i podupirem to.
Smiren je i uvjek zna sta treba uraditi.jako cesto kada svi konkurenti cuvaju gume jos koji krug , Jenson naglo ubrza i tako stice svoju prednost.
Za napomenu : U F1 jednu od glavnih uloga imaju mehanicari.Sve se rezultira u tih sekundu ,dvije.
RBR ima fenomenalno uigran tim , Mclaren takodjer.
Ferrari je tu ocajan.Svaku utrku minimum jedno katastrofalno zausstavljanje mora biti.Koje ih vise manje kosta svaku utrku boljih pozicija