Francuska - BiH

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

biskitt
Kontakt:

Re: Francuska - BiH

Post Postao/la biskitt » 10 okt 2011, 12:45

Ivica Osim odiše optimizmom uoči dana D u Parizu: Idemo na prvo mjesto

slika

Njihova publika će očekivati uvjerljivu pobjedu, a to je uvijek opterećenje, smatra bh. trener

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pomogla nam je da pobjegnemo iz mraka koji su donijeli huliganski ispadi na našim terenima. Plasman na Evropsko prvenstvo nikada nije bio bliži.

Ivica Osim, prvi čovjek Komiteta za normalizaciju, posljednjih dana većinom je morao pričati o neugodnim temama, a sada napokon može o onome u čemu je doktor, magistar, genije... O fudbalu. Iako iz njegovih riječi nikada niste mogli osjetiti euforiju, uoči duela u Francuskoj odiše optimizmom.

Jači od Bjelorusa

- Imamo šansi u Parizu, zašto ne bismo imali? Ako su ih Bjelorusi mogli dobiti, Bjelorusi, koji uopće ne igraju fudbal, zašto ne bismo mi, koji smo od Bjelorusa jači u svim segmentima?

Potrebno je dosta pameti, trke, ali treba otići tamo i biti drzak, pokazati im da itekako možemo biti opasni. Sada ne treba razmišljati o baražu. Standardi i ciljevi moraju biti na višem nivou. Idemo na prvo mjesto - govori najveći fudbalski stručnjak u BiH.

Historija je pokazala da najbolje igramo kada smo autsajderi. Osima smo pitali može li činjenica da selektor Francuske Loren Blan (Laurent Blanc) neće imati u ekipi nekoliko važnih igrača, poput Franka Bilala Riberija (Franck Ribery) i Karima Benzeme, utjecati na odnos na terenu.

- Možda bi bilo bolje da su u najjačem sastavu, jer bi oni tada možda ušli malo komotnije u utakmicu, a ovako se to može desiti nama. Ipak, zvučalo bi kontradiktorno da kažem da je bolje da ne igra Riberi.

Pa on im je najopasniji igrač, mislim da je on čak jedini istinski opasan fudbaler Francuske. Ne znači da ovi ostali nisu dobri, naprotiv. Svi su veoma dobri, i ovi koji će igrati, i ovi koji ne igraju, ali on je igrač koji sam rješava utakmice, i kada ekipi ne ide - smatra Osim.

Situaciju u Francuskoj veoma dobro poznaje, dugo je igrao u Strazburu, prijatelj je s nekoliko velikih francuskih trenera.

- Francuzi su prvo eksplodirali u uspjesima, a onda u neuspjesima. Imali su ogromne probleme, čak i rasističke, što je nezamislivo za tako velike selekcije. Počelo im je smetati i kako se ko zove. Blan je doveden da smiri situaciju, jer je on bio takav i kao igrač. Dečko je na zemlji, čak i likom je takav. Za sada mu dobro ide, ali realno, Francuska nije ono što je bila.

Pokazati zube

Prema mišljenju Ivice Osima, važno je da uznemirimo "Trikolore".

- Stadion će očekivati inicijativu, očekivat će da nas uvjerljivo pobijede. To je uvijek opterećenje za ekipu, zato im treba izazvati nervozu, pokazati zube. Imamo ekipu koje se svi moraju plašiti, znaju to Francuzi, znaju da nas ne smiju potcijeniti, a ako nas potcijene, onda ih moramo kazniti - smatra legenda bh. fudbala.

Poseban motiv

Za selektora Safeta Sušića meč u Parizu, gdje već decenijama živi nakon što je bio jedan od najboljih igrača u historiji Pari Sen Žermena, imat će dodatnu snagu.

- Sušićev motiv je poseban, da na licu mjesta pokaže Francuzima da o njemu, kao treneru, trebaju drugačije razmišljati. Naravno, to ne znači da utakmicu treba podrediti sebi.

Dobro je kada igrači počnu razmišljati trenerovom glavom, to se u posljednje vrijeme događa kod nas. Za razliku od nekih prošlih generacija, sada imamo kompaktniju ekipu - smatra Osim.

Životna prilika

Većini reprezentativaca ova utakmica je životna prilika.

- Veliki je izazov za igrače, uzmite, naprimjer, Senada Lulića, počeo je igrati za reprezentaciju kao fudbaler švicarskog Jang bojsa, a nastupi u državnom dresu odveli su ga do italijanske lige. Čak i ovi renomirani, recimo Spahić i Pjanić, koji nemaju šta dokazivati, imat će veliku želju pred Francuzima, gdje su nastupali.

Baraž je velika opasnost

U slučaju da ne pobijedimo u Parizu, naša selekcija osigurala je baraž, kroz koji ipak možemo izboriti plasman na Euro 2012.

- Baraž je velika opasnost, to je mnogo teže nego što izgleda. Dvije su utakmice, gol na strani se računa, ako si domaćin, a primiš gol, skoro da si otpisan. Treba se presabrati, odmoriti i u Parizu izboriti Evropsko prvenstvo. Neka Francuzi idu u baraž - govori Osim.
Zadnja izmjena: biskitt, dana/u 10 okt 2011, 13:01, ukupno mijenjano 1 put.

NoName
Kontakt:

Post Postao/la NoName » 10 okt 2011, 12:47

Osim je legenda, čovjek koji fudbalsko znanje ima u malom prstu. Imam osjećaj da ga i Safet sluša, odnosno uvažava njegove savjete, što je sigurno dobro. Enciklopedija fudbala.
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.

nanek

Post Postao/la nanek » 10 okt 2011, 12:49

astra1922 je napisao/la:jesul sletili s hajrom u pariz :D
jesu sa hajrom :)

biskitt
Kontakt:

Post Postao/la biskitt » 10 okt 2011, 12:54

Novinar "L'Equipea" na treningu reprezentacije BiH: Zašto svi govore da ste autsajderi?!

Imate veoma dobar tim, dok je Francuska protiv Albanije igrala slabo

Na jučerašnji trening ušuljao se i jedan uljez. Kada nam se obratio sa molbom da mu prevedemo šta je rekao Edin Džeko, shvatili smo da je riječ o novinaru francuskog "L'Equipea", koji je prošle srijede doputovao u Sarajevo kako bi pratio rad reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči utakmice u utorak.

- Imate dobru reprezentaciju. Ovo je, zaista, dobar tim - rekao nam je kolega iz Pariza Erik Šampel (Eric Champel).

Iako nema baš previše informacija iz Francuske, jer je angažiran u BiH, pokušao nam je prenijeti djelić razmišljanja koji vlada u njegovoj zemlji.

- Ne znam zbog čega svi fudbaleri BiH govore da ste autsajderi? Jesu li to samo strateške izjave? Ja ne mislim baš tako, jer ono što je Francuska pružila protiv Albanije, uopće nije dobro. Vodili smo sa 2:0, ali je pritisak pod koji su nas Albanci stavili u drugom poluvremenu, dokaz da nismo baš tako jaki.

Javnost u Francuskoj nije zadovoljna igrom te i dalje pamti debakl iz Južne Afrike, ali s druge strane, veoma cijeni selektora Lorana Blana (Laurent Blanc) i vjeruje da će kvalifikacije završiti onako kako treba - kazao nam je novinar "L'Equipea".

Nakon što se raspitao kako bismo mi mogli igrati u Parizu, rekao nam je nekoliko riječi o francuskoj selekciji.

- Ako Abidal ozdravi, on će biti stoper, a u veznom redu će, uz Mvilu, biti Dijara. Blan će igrati sa dvojicom napadača, ali s kojom, zavisi od povreda, koje su dobro poremetile tim - rekao nam je gost iz Francuske, prenijevši nam najveće Blanove bojazni.

- Odbrana je najveći problem. Francuzi strahuju od Edina Džeke, koji bi nam mogao napraviti dosta problema - završio je francuski novinar.

Sušić dobro vlada situacijom

Kolega se raspitivao o Safetu Sušiću, s kojim je pričao prije treninga. Pitao je kakvo mišljenje o njemu vlada u BiH pa je zatim rekao:

- Sušić je vaša legenda. Ne znam šta se ovdje o njemu misli, ali meni izgleda da dobro drži stvari pod kontrolom. Nije lako voditi ovakav tim, a imam osjećaj da Sušić prenosi mir na ekipu, uspješno eliminira euforiju i dobro vlada situacijom - kaže naš kolega.

Bosnier
Kontakt:

Post Postao/la Bosnier » 10 okt 2011, 12:54

[youtube][/youtube]
Tricolorii su crveni od glave do pete, dok su Bošnjaci i bikova u Rodeu luda kad god imamo posjed. To je pakao u Zenici!

Principatus
Kontakt:

Post Postao/la Principatus » 10 okt 2011, 12:55

Ko je sad ta Hajra? Spahiceva macka? :D

@kinderjaje, @nisko i @teodolit
Hvala. :) I nije iz 300, nego palo mi napamet u kasne sate. :D
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.

ThE_mAnIaCs_1987
Kontakt:

Post Postao/la ThE_mAnIaCs_1987 » 10 okt 2011, 12:57

nanek je napisao/la:
astra1922 je napisao/la:jesul sletili s hajrom u pariz :D
jesu sa hajrom :)
nisu sa hajrom, vec sa avionom :mrgreen:
Za zivot cijeli!

kinder_jaje
Kontakt:

Post Postao/la kinder_jaje » 10 okt 2011, 12:59

" onclick="window.open(this.href);return false;
Boze moj kad se sjetim ovog rosetija malo je reci da je ovo sramota :(

mirzza
Kontakt:

Post Postao/la mirzza » 10 okt 2011, 13:00

NoName je napisao/la:Osim je legenda, čovjek koji fudbalsko znanje ima u malom prstu. Imam osjećaj da ga i Safet sluša, odnosno uvažava njegove savjete, što je sigurno dobro. Enciklopedija fudbala.
Bravo NoName, Pape slusa Osima, napokon se okanio Usanovica i sve je krenulo svojim tokom. I ja imam osjecaj da se Svabo dosta pita u svemu ovome i da diriguje iz sjene, da utice i na selektora i na ekipu.
Svidja mi se ovo, sto je atmosfera normalna, sto nema euforije kao protiv Portugala. I danas kada sam procitao izjavu Osima u avazu, mogu samo reci i ponoviti sto legenda kaze:

IDEMO NA PRVO MJESTO, A FRANCUZI NEKA SE BRINU SA KIM CE U BARAZU. 8-)
Cuva Bog Zelju svog!

harry_90
Kontakt:

Post Postao/la harry_90 » 10 okt 2011, 13:01

E jbt cuj Susic moguci novi trener PSG :lol: i ss.ba nasjeo na pricu,klub sa novim vlasnicima,dovede skupa pojacanja i da dovedu osrednjeg strucnjaka je presmjesno.
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!

zizinjo
Kontakt:

Post Postao/la zizinjo » 10 okt 2011, 13:04

šta je sa organizovanim gledanjem tekme u sarajevu, ako ima neko dobar prijedlog bio bi mu zahvalan osim BBI

alacious
Kontakt:

Post Postao/la alacious » 10 okt 2011, 13:05

harry_90 je napisao/la:E jbt cuj Susic moguci novi trener PSG :lol: i ss.ba nasjeo na pricu,klub sa novim vlasnicima,dovede skupa pojacanja i da dovedu osrednjeg strucnjaka je presmjesno.

Osrednji ili ne,doveo je BiH na vrata EP,sto mu puno dize rejting

NoName
Kontakt:

Post Postao/la NoName » 10 okt 2011, 13:08

Ma treba sad pustiti te priče kraju, to je samo dio taktike Francuza da unesu nemir u naše redove, ali smatram da smo dovoljno zreli da se ne vodimo svakom glupošću koju neko napiše. O svemu treba pričati kada se pregrmi ova utakmica protiv Francuske i eventualne utakmice baraža. Sve ostalo je u ovom momentu nebitno.
Jbš državu koja nema Nobela, Oskara i Olimpijadu.
Pobjednici ostvaruju ciljeve, gubitnici traže izgovore.
SERGEJ, SERGEJ, SERGEJ BARBAREZ.

raul-zakon
Kontakt:

Post Postao/la raul-zakon » 10 okt 2011, 13:08

harry_90 je napisao/la:E jbt cuj Susic moguci novi trener PSG :lol: i ss.ba nasjeo na pricu,klub sa novim vlasnicima,dovede skupa pojacanja i da dovedu osrednjeg strucnjaka je presmjesno.
Doveo je i L'pool Dalglisha, Barcelona Guardiolu, Argentina Maradoni itd, itd....A svi su oni tada smatrani (osim Kennya mozda)nedokazanim i osrednjim strucnjacima. ;)
Ima drugih, ima boljih, ali nebo zna - SAMO TI SI MOJA MALENA ! 4.12.2008 - dan kad je počela čarolija !

Ko kaže da je svijet velik? Ja ga mogu zagrliti s dvije ruke !

* Samo jedan od 18 ljudi vjenča se sa svojom prvom ljubavi.

HALA MADRID !

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 10 okt 2011, 13:13

raul-zakon je napisao/la:
Doveo je i L'pool Dalglisha, Barcelona Guardiolu, Argentina Maradoni itd, itd....A svi su oni tada smatrani (osim Kennya mozda)nedokazanim i osrednjim strucnjacima. ;)
I Arsenal Wengera. :mrgreen:
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

Elegant
Kontakt:

Post Postao/la Elegant » 10 okt 2011, 13:13

zizinjo je napisao/la:šta je sa organizovanim gledanjem tekme u sarajevu, ako ima neko dobar prijedlog bio bi mu zahvalan osim BBI
Pored BBI ne vjerujem da ce jos negdje biti "veliki ekran", mozda u Domu Mladih organizuju !
× Željezničar - Manijaci TM87 ×

ThE_mAnIaCs_1987
Kontakt:

Post Postao/la ThE_mAnIaCs_1987 » 10 okt 2011, 13:16

Elegant je napisao/la:
zizinjo je napisao/la:šta je sa organizovanim gledanjem tekme u sarajevu, ako ima neko dobar prijedlog bio bi mu zahvalan osim BBI
Pored BBI ne vjerujem da ce jos negdje biti "veliki ekran", mozda u Domu Mladih organizuju !
dom mladih ce biti vjerovatno
Za zivot cijeli!

raul-zakon
Kontakt:

Post Postao/la raul-zakon » 10 okt 2011, 13:17

Arnelinho je napisao/la:
raul-zakon je napisao/la:
I Arsenal Wengera. :mrgreen:
Pa dobro sad... :mrgreen: . Al' fakat, nisam bas nesto najboje upoznat sa Wengerovom karijerom prije Arsenala, gdje je radio i je li uopste radio ? :?
Ima drugih, ima boljih, ali nebo zna - SAMO TI SI MOJA MALENA ! 4.12.2008 - dan kad je počela čarolija !

Ko kaže da je svijet velik? Ja ga mogu zagrliti s dvije ruke !

* Samo jedan od 18 ljudi vjenča se sa svojom prvom ljubavi.

HALA MADRID !

bosnas_
Kontakt:

Post Postao/la bosnas_ » 10 okt 2011, 13:17

k_c je napisao/la:
bosnas_ je napisao/la:Kako bolan nema Bosne, a grle se Safet i Zvjezdan, kako nema Bosne a raduju se zajedno i Edin i Darko i Saša?! Kako bolan nema Bosne a slavi Zenica i Mostar, kako nema Bosne a cijela Bosna grmi?! Ima bolan Bosne ali nema tvoje grupe iz neke vukojebine, vas bolan nema. Bosne ima i biće je. Gledaj kako slavi, gledaj svoj poraz u oči, živi u nadi da nas neće biti, tako smo i mi jači !
Svaka cast! Volim te BiH!
Ima Bosne i bit ce je,a sve drugo ce proci...

ramiral
Kontakt:

Post Postao/la ramiral » 10 okt 2011, 13:21

Begović

Mujdža Pandža Spahić Papac

Rahimić Zahirović

Medunjanin Pjanić Lulić

Džeko

ili

Hasagić

Mujdža Spahić Papac Lulić

Zahirović Rahimić Medunjanin

Pjanić

Misimović

Džeko
29 ... a do maja 2012 - 30 ...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.