Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Moderatori/ce: KK_Bosna,nerminh74,CashMan

Sarmica
Kontakt:

Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci

Post Postao/la Sarmica » 04 feb 2023, 21:57

Ghuraba je pisao da bi Garza bio nezaustavljiv u Evropi i da ima nevjerovatan napadački arsenal ili tako nešto. Za Evropu se to ne može dokazati i potvrditi, a za njegovu trenutnu situaciju gdje se nalazi, da bi se govorilo o nekakvim nevjerovatnim napadačkim sposobnostima, potrebno je da on igra mnogo više, redovnije i da bude recimo starter i da se tek nakon toga donose neki zaključci.
Na ovim videima sve to lijepo izgleda, ali su to best of poeni i njegovi učinci.

kada bude imao bitnu rolu i kada se bude uzimalo sve u obzir, tada će i slika biti jasnija.

Nemanja86
Kontakt:

Post Postao/la Nemanja86 » 04 feb 2023, 22:32

Dobro, sasvim je legitimno da čovjek kaže šta očekuje, opet, ostaje pitanje kako ko tumači to što kaže. Ako staviš pojam "nezaustavljiv u EL", to vjerovatno jeste pretjerivanje, ili barem neki oblik pogrešnog izražavanja. Za ovih 20 i kusur godina Eurolige, može se reći da zapravo nijedan klasični centar nije "prekucao" Evroligu. Jedini MVP centar je Vesely, ali i on je samo formalno centar, to je više hibridni centar, koji je za svog vakta u Feneru dijelio petorku sa Melijem, Duveriogluom , Udohom, Antićem... koji su više klasični centri nego on.

Poenta je da košarka u današnjoj EL nije takva da neki centar može poenterski da izdominira. Veliki broj klubova zbog toga igra sa malo nižim centrima koji su rim runneri, igrači koji napadaju isključivo iz rolla, i igraju dobru odbranu sa puno preuzimanja. Takvi su Hines, Dunston i slični...

U zadnjih 10 godina, nagrade u najboljim petorkama EL su uzimali Tavares, Davies, Papagiannis, Vesely, Poirier, Udoh, Ayon, Bourussis, Bobi, Tomić, Krstić, Lorbek, Sofo, Batiste, Kšištof, Peković, Splitter.

Od svih njih, vjerovatno nijedan nije izdominirao ligu. Možda je tome čak najbliži Bobi koji je imao monster brojke, ali i on je bio u idealnom scenariju jer je Radonjić kompletnu igru prilagodio njemu, naglašavao vrline i preko ostalih igrača krpio njegove mane. Stoga, i u eventualnom nastupu Garze dosta zavisi od toga kod kojeg bi trenera završio, i kako bi bila zamišljena njegova uloga.

Za ovih 30 godina koliko se Evropa približila NBA, nije još pronađen tačan konvertor koji prenosi brojke iz NBA u Evropu i obrnuto, bukvalno, svaki igrač je priča za sebe.

Ghuraba

Post Postao/la Ghuraba » 05 feb 2023, 03:16

Prijatelju, kad kazes 'nezaustavljiv u EL', to podrazumijeva da ce bez problema ici na 15 poena u prosjeku (sto danas ne moze imati vise od 3-4 centra). Taj prosjek u EL je ekvivalentan prosjeku od 25 poena u NBA, a svaki NBA centar s tim brojkama je, hiperbolicki receno, nezaustavljiv. Kad bi se sustinski gledalo znacenje te rijeci, ni James iz najboljih dana nije bio nezaustavljiv.

Momak ofanzivno gotovo da nema slabu stranu. Ima odlican sut s distance (u G ligi skoro 50% na preko 2 pogodjena suta), odlicnu igru na niskom postu, odlican osjecaj oko obruca, odlicno napada licem s perimetra itd. Ok, kad se ovo procita, onda on ispadne bolji od Jokica, ali sam namjerno provukao taj epitet 'odlican' radi ovih smaraca koji ga nikad u zivotu nisu pogledali. Medjutim, kad neko u G ligi ima preko 30 ppg (oko 60% za 2, 45% za 3 i 80% FT) i u dvije sezone u NCAA ima oko 25 ppg (uz slicne procente suta), onda je evidentno da to ne moze biti slucajnost. Nije uopste upitno da bi on imao dobre brojke i u NBA. Sta je dokaz toga? Pa, dokaz je cinjenica da je gotovo u svakom mecu na kojem je dobio 15-ak minuta bio dvocifren. U vecini tih meceva nije bio u pitanju garbage time, posto Minnesota cijelu sezonu muku muci s povredama visokih igraca. Zasto onda ne dobija vecu minutazu kad je toliko dobar? Zato sto je prespor, a NBA liga nije pruzila priliku i nije istrpila ni bolje igrace od njega, a kako ce tek nekog ko ima nepopravljiv nedostatak. Zasto mislim da bi bez problema bio jedan od najefikasnijih centar u EL (eto sad necu reci da bi bio nezaustavljiv), iako sam vec u pretproslom postu pisao o neupitnim razlikama kosarke tamo i ovdje? Zato sto Nebo, Lessort, Gillespie, Mitrovic, Melli, Jaiteh, Hayes, Thiemann, Zizic, Kotsar itd, itd nisu likovi koji ce ga zaustaviti. Jedino je Tavares strasan defanzivac i nezgodan je svima, a Luki bi to zbog 'duzine' mogli biti i Fall 1 i Fall 2, dok svi ovi ostali, kad ih se stavi u kontekst zivotinja koje ima priliku da srece u NBA, ne zavredjuju neku posebnu paznju.

Sarmica
Kontakt:

Post Postao/la Sarmica » 05 feb 2023, 10:29

Ghuraba je napisao/la:
05 feb 2023, 03:16
Prijatelju, kad kazes 'nezaustavljiv u EL', to podrazumijeva da ce bez problema ici na 15 poena u prosjeku (sto danas ne moze imati vise od 3-4 centra). Taj prosjek u EL je ekvivalentan prosjeku od 25 poena u NBA, a svaki NBA centar s tim brojkama je, hiperbolicki receno, nezaustavljiv. Kad bi se sustinski gledalo znacenje te rijeci, ni James iz najboljih dana nije bio nezaustavljiv.

Momak ofanzivno gotovo da nema slabu stranu. Ima odlican sut s distance (u G ligi skoro 50% na preko 2 pogodjena suta), odlicnu igru na niskom postu, odlican osjecaj oko obruca, odlicno napada licem s perimetra itd. Ok, kad se ovo procita, onda on ispadne bolji od Jokica, ali sam namjerno provukao taj epitet 'odlican' radi ovih smaraca koji ga nikad u zivotu nisu pogledali. Medjutim, kad neko u G ligi ima preko 30 ppg (oko 60% za 2, 45% za 3 i 80% FT) i u dvije sezone u NCAA ima oko 25 ppg (uz slicne procente suta), onda je evidentno da to ne moze biti slucajnost. Nije uopste upitno da bi on imao dobre brojke i u NBA. Sta je dokaz toga? Pa, dokaz je cinjenica da je gotovo u svakom mecu na kojem je dobio 15-ak minuta bio dvocifren. U vecini tih meceva nije bio u pitanju garbage time, posto Minnesota cijelu sezonu muku muci s povredama visokih igraca. Zasto onda ne dobija vecu minutazu kad je toliko dobar? Zato sto je prespor, a NBA liga nije pruzila priliku i nije istrpila ni bolje igrace od njega, a kako ce tek nekog ko ima nepopravljiv nedostatak. Zasto mislim da bi bez problema bio jedan od najefikasnijih centar u EL (eto sad necu reci da bi bio nezaustavljiv), iako sam vec u pretproslom postu pisao o neupitnim razlikama kosarke tamo i ovdje? Zato sto Nebo, Lessort, Gillespie, Mitrovic, Melli, Jaiteh, Hayes, Thiemann, Zizic, Kotsar itd, itd nisu likovi koji ce ga zaustaviti. Jedino je Tavares strasan defanzivac i nezgodan je svima, a Luki bi to zbog 'duzine' mogli biti i Fall 1 i Fall 2, dok svi ovi ostali, kad ih se stavi u kontekst zivotinja koje ima priliku da srece u NBA, ne zavredjuju neku posebnu paznju.
Sviđa mi se ovaj post, lijepo napisan, ali se pitam zašto bi nedostatak brzine za koju kažeš da je nepopravljiva bio prednost u EL? gdje se po meni igraju jače i bolje odbrane.

Nemanja86
Kontakt:

Post Postao/la Nemanja86 » 05 feb 2023, 13:07

pa dobro, tu smo se onda i našli, i sam kažeš, "hiperbolički" rečeno :D , dakle, u pitanju je semantika, igra riječi.

U principu, nebitno, razumijem šta si htio reći, opet, ne bih tek tako stavio ruku u vatru za uspon Garze u A1 klasu centara EL, jer bilo je sličnih primjera, pa nije ispalo tako. Da ne kopam preduboko, prvi mi na pamet pada Greg Monroe. On je u svoje vrijeme bio granični Al star igrač, malo 4 malo 5, strašan footwork, meka ruka, i u šutu i u poluhorozima, ambidekstrozan, pokretljiv, sve kako treba.

U drugom dijelu svoje karijere malo je pao fizički, ali svjedno je ostao majstor u napadu, ali mu je pala minutaža zbog odbrane, slično kao Kanteru, ili sad taj nivo Garze koji ima neke jako loše mečapove zbog kojih često ne može ostatit na terenu.

Monroe je došao u EL na vreme, sigurno prije svoje 30. godine, i ja sam očekivao ovo što ti sad pominješ za Garzu, međutim, ništa. Gledao sam puno Bayerna te godine, Monroe je imao te svoje povremene eksplozije zbog talenta, međutim tu nije bilo odbrane, nije bilo nikakve posebne hemije sa ostatkom tima, rezultati očajni... Čak su bolje minute igrali sa Leonom Radoševićem koji je taj rim runner tip centra.

u krajnoj liniji, ne kažem da bi sa Garzom bilo isto, samo eto, meni je to daleko od sigurne stvari

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 05 feb 2023, 14:33

Nemanja86 je napisao/la:
05 feb 2023, 13:07
pa dobro, tu smo se onda i našli, i sam kažeš, "hiperbolički" rečeno :D , dakle, u pitanju je semantika, igra riječi.

U principu, nebitno, razumijem šta si htio reći, opet, ne bih tek tako stavio ruku u vatru za uspon Garze u A1 klasu centara EL, jer bilo je sličnih primjera, pa nije ispalo tako. Da ne kopam preduboko, prvi mi na pamet pada Greg Monroe. On je u svoje vrijeme bio granični Al star igrač, malo 4 malo 5, strašan footwork, meka ruka, i u šutu i u poluhorozima, ambidekstrozan, pokretljiv, sve kako treba.

U drugom dijelu svoje karijere malo je pao fizički, ali svjedno je ostao majstor u napadu, ali mu je pala minutaža zbog odbrane, slično kao Kanteru, ili sad taj nivo Garze koji ima neke jako loše mečapove zbog kojih često ne može ostatit na terenu.

Monroe je došao u EL na vreme, sigurno prije svoje 30. godine, i ja sam očekivao ovo što ti sad pominješ za Garzu, međutim, ništa. Gledao sam puno Bayerna te godine, Monroe je imao te svoje povremene eksplozije zbog talenta, međutim tu nije bilo odbrane, nije bilo nikakve posebne hemije sa ostatkom tima, rezultati očajni... Čak su bolje minute igrali sa Leonom Radoševićem koji je taj rim runner tip centra.

u krajnoj liniji, ne kažem da bi sa Garzom bilo isto, samo eto, meni je to daleko od sigurne stvari
Monroe je barem bio dokazan igrac a Luka neka prvo odigra 30 tekmi ..

RoninX
Kontakt:

Post Postao/la RoninX » 05 feb 2023, 17:02

Gledam ponekad Cedevitu zbog Amara, i ne mogu da shvatim ko je bilmez koji je u istu ekipu sastavio Yogi Ferrella i Josha Adamsa. Dva ista combo beka koje samo zanima da nabiju statistiku. ..Evo juce jedan 3/14 , drugi 4/13.... Jezivo kakve sve hablecine vode klubove i primaju platu za to.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 05 feb 2023, 17:26

RoninX je napisao/la:
05 feb 2023, 17:02
Gledam ponekad Cedevitu zbog Amara, i ne mogu da shvatim ko je bilmez koji je u istu ekipu sastavio Yogi Ferrella i Josha Adamsa. Dva ista combo beka koje samo zanima da nabiju statistiku. ..Evo juce jedan 3/14 , drugi 4/13.... Jezivo kakve sve hablecine vode klubove i primaju platu za to.

Zamisli dovedes amere i oni coskare :D Yogi igra odlicnu sezonu.

RoninX
Kontakt:

Post Postao/la RoninX » 05 feb 2023, 18:46

prodji me se sa svojim hajvanskim opservacijama

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 05 feb 2023, 18:49

RoninX je napisao/la:
05 feb 2023, 18:46
prodji me se sa svojim hajvanskim opservacijama
Ti volis one koji coskare a krivi su oni koji imaju muda :D

Ghuraba

Post Postao/la Ghuraba » 08 feb 2023, 05:20

Garza protiv Denvera: 21 min 19 pts 9 rbs 2 ass

Poceo utakmicu s 0/6 iz igre (profulao 3 otvorene trojke), a na kraju je zavrsio sa 6/12. Igra s velikim samopouzdanjem, ne libi se sutirati ni 3 napada zaredom iako je oba prethodna suta profulao.

hurem
Kontakt:

Post Postao/la hurem » 08 feb 2023, 05:24

Da, odlicne brojke i veoma mobilan večeras (jutros).
Međutim, u odbrani tako naivan i na momente pogubljen da je to nevjerovatno.

Ghuraba

Post Postao/la Ghuraba » 08 feb 2023, 05:30

hurem je napisao/la:
08 feb 2023, 05:24
Ma kompletan tim je bio rastiman cijeli mec. Nisu dzaba primili 50 poena u 1/4 i 80 za poluvrijeme. Svakako da se i on utopio u taj ocaj u pogledu defanzive. Nije njemu to nista strano. :mrgreen:

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 08 feb 2023, 06:04

hurem je napisao/la:
08 feb 2023, 05:24
Prebrza je nba za njega, u Evropi je gotovo svaki napad pozicioni gdje bi to puno manje dolazilo do izrazaja (plus 5x fizicki inferiorniji igraci). Ovamo lete po terenu i bez ikakvih ozbiljnijih odbrana, sa 250+ poena po utakmici. Cirkus.

Svidja mi se Luka kao igrac opasno, malo je reci inteligentan i u napadu gotovo neodbranjiv kada je na metar-dva od kosa. Po pravilu uvijek odabere pravi potez, kao da su mu te kretnje, finte suta, urodjene. :D

_dreamer_
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la _dreamer_ » 08 feb 2023, 08:44

Ovaj momak ko da nije iz Bosne, a i nije, samo ima porijeklo. Nema nista od naseg mentaliteta, ima celicnu volju i zivce, pa naseg bi ubilo u pojam sto grije klupu i pogubio bi se kada dobije sansu. Musa je glavni primjer, kao alfa lik se pogubio i izgubio samopouzdanje. Ovaj lik puca od samopouzdanja.

Mislim da Garza ima prostora u NBA, no problem je sto kada ti se jednom etiketa nalijepi, u tom svijetu ju je nemoguce skinuti. Mislim, jest on spor, ali nije Bobi, mislim o cemu pricamo ovdje. Postoje nivoi i kod sporosti.

Garza ima mocan napadacki arsenal i naravno da ga se moze sakriti djelimicno u odbrani, ali ocigledno Minny o tome ne razmislja jer im je nebitan faktor, prejaki su na toj poziciji. Ima dosta centara koji su kante u odbrani, a napravili su solidne karijere. Vucevic, Kanter, Monroe mi ovako na prvu padaju na pamet. Jokica necu spominjeat, on je generacijski talenat kada je u pitanju napadacki arsenal. Ali ono sto mi se kod Garze svidja jeste upravo to sto ima taj Jokicev smek, pod kosem cita protivnika, dok kad gledas Jusufa, jasno ti je da on to radi mehanicki kako je navjezbao i da nema improvizacije.

Realno, dosao je Garza u pogresan tim. Da je recimo u Portlandu, vjerujem da bi izbacio Eubanksa iz rotacije. Ima timova koji bi ga itekako iskoristili, treba koristiti ove sanse maksimalno i valjda se i njemu okrenu karte malo u korist.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 08 feb 2023, 09:13

kakav je ovaj nas sto je juce debitaovao za albu
Premier League of Bosnia and Herzegovina:
Winners (5): 1998–99, 2006–07, 2014–15, 2018–19, 2019–20
Yugoslav First League:
Winners (2): 1966–67, 1984–85
Bosnia and Herzegovina Cup:
Winners (7): 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2004–05, 2013–14, 2018–19, 2020–21

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 08 feb 2023, 11:27

Ghuraba je napisao/la:
08 feb 2023, 05:20

Poceo utakmicu s 0/6 iz igre (profulao 3 otvorene trojke), a na kraju je zavrsio sa 6/12. Igra s velikim samopouzdanjem, ne libi se sutirati ni 3 napada zaredom iako je oba prethodna suta profulao.
ma dzaba ga pratis kad nikad nece zaigrati za reprezentaciju, ove neznalice od nasih novinara pisu a nemaju blage veze kako stvari stojee
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 08 feb 2023, 11:55

legenda reala je napisao/la:
08 feb 2023, 11:27
Ghuraba je napisao/la:

ma dzaba ga pratis kad nikad nece zaigrati za reprezentaciju, ove neznalice od nasih novinara pisu a nemaju blage veze kako stvari stojee
zato je tu Avdagara
Yugoslav First League:

Ghuraba

Post Postao/la Ghuraba » 08 feb 2023, 12:02

legenda reala je napisao/la:
08 feb 2023, 11:27
Ghuraba je napisao/la:

Ma nekako su mi dragi i on i Alibegovic, tako da propratim obojicu koliko stignem. Zalosno je da ne mogu 'zavrsiti' bar jednog, pa da mozda nekad zaigramo s obojicom ako se kutarisemo ovih pravih stranaca.

Nego, gledam ovaj skraceni spisak i ne mogu da vjerujem koliko smo losi.

Roberson, Gegic, Campara
A. Delalic, Ilic
Lazic, Vrabac, Avdic
Halilovic, Penava, H. Delalic
Kamenjas, Sejfic, Topolovic, Ahmedovic

Boldirani na tribine i to je otprilike to.

Atic i Sulejmanovic su se malo popravili u klubovima, ali iskreno podrzavam njihovo nepozivanje, iako bi nam sad itekako znacili. Nisam za bahacenje i pokazivanje nepostovanja bilo koje vrste, pogotovo od strane onih koji se u klubovima svima sklanjaju. U svakom slucaju, ovaj roster je dovoljan za odigrati dvije korektne utakmice, ali od plasmana na SP nazalost nema nista.

donDondon
Kontakt:

Post Postao/la donDondon » 08 feb 2023, 13:14

nemas nijednog top igraca i tebi prica da se mogu dvije korektne utakmice odigrati,jest ako je korektna utakmica -30
Yugoslav First League:

Odgovori

Natrag na “Košarkaška reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.