Automobili, motori...
Moderator/ica: insider
Re: Automobili, motori...
Energopetrol. Najskuplje je ali je i najbolje.
Bar ovdje TK sto se tice.
Bar ovdje TK sto se tice.
Mia San Mia
- QUARESMA 18<<<
- Kontakt:
Ja sam cuo da je benzin najbolji na petrolu a dizel kod hife.
Ja iskljucivo sipam na petrolu.
Sent from my E6653 using Tapatalk
Ja iskljucivo sipam na petrolu.
Sent from my E6653 using Tapatalk
- Centre forward
- Kontakt:
To da je kod Hife najbolji dizel (il' bilo koji derivat) si mog'o čut samo od od gazdi firme il' njihovih zaposlenih. Ubjedljivo najlošije gorivo.
Ostali veliki igrači su manje - više isti. Al' svejedno, činjenica je da točimo najnekvalitetnije gorivo u Evropi. Nije ni čudo, kada je kontrola naftnih derivata na nivou Podsaharske Afrike.
Ostali veliki igrači su manje - više isti. Al' svejedno, činjenica je da točimo najnekvalitetnije gorivo u Evropi. Nije ni čudo, kada je kontrola naftnih derivata na nivou Podsaharske Afrike.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
Definitivno je najkvalitetnije gorivo na Energopetrolu, na drugo mjesto bi stavio Petrol a ovi ostali su obično smeće.R32 je napisao/la:Energopetrol. Najskuplje je ali je i najbolje.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
Iskreno imao sam lose iskustvo sa gaspromom, pa sam presao na Inu i evo vec godinu dana nemam problema sto se tice goriva( hvala Bogu). Inace je motor Tdci koji je osjetljiv na kvalitet goriva
Nisi jedini, masa ih se zali na Gasprom, neki uopste poslije nisu mogli da upale auta, a majstori vec upoznati sa tim problemima i Gaspromom.
Na Ini je isto gorivo kao i na Energopetrolu, bar bi trebalo biti.
Na Ini je isto gorivo kao i na Energopetrolu, bar bi trebalo biti.
Mia San Mia
Jednostavno neke smjese sadrze visok nivo sumpora.
Naravno motor se pregrijava, dolazi do problema u termostatu jer sistem za hladenje nije u stanju adekvatno reagovati i time dobijemo stetne naslage gdje je na udaru sistem za ubrizgavanje, senzori, filter goriva te i sama pumpa goriva.
Naravno motor se pregrijava, dolazi do problema u termostatu jer sistem za hladenje nije u stanju adekvatno reagovati i time dobijemo stetne naslage gdje je na udaru sistem za ubrizgavanje, senzori, filter goriva te i sama pumpa goriva.
A smooth sea never made a skilled sailor.
Zato se pazi jer kada kod vas dizelasa kada ode bosh pumpa moras duboko zavirit u dzep.R32 je napisao/la:Bas tako
Pazim i gledam, docekuje se sve redovno. Po propisu sto bi se reklo.
A i ja na skoru prelazim na benzinca atmosferca, mada ce se zadrzati i ovaj.
A i ja na skoru prelazim na benzinca atmosferca, mada ce se zadrzati i ovaj.
Mia San Mia
Pa vec je uzet, samo cu preuzeti od brata. golf 4 1.4 16v.Asteriks je napisao/la:Sta ces uzimat?
Svidio mi se jer je lijep na izgled, onda ima dosta dodatne opreme, ono sto meni treba i tako tih sitnica, "25 year edition" je pa je malo ulickan fabricki.
Onda svidio mi se zbog potrosnje, a i to sto ne pije ulje uopste. Doduse nikad i ne prelazi 10k mijenja se redovno.
A i ono najvaznije u super je stanju i na satu je 160k
Mia San Mia
Aha, sa 75 konja jel. Pa sada, ako bude i problem sa uljem, da se to rijesiti stelovanjem pored razvodnika paljenja il bude dole oko dihtunga kartera te naravno i dihtunga glave motora. Ak je sve cisto znaci da je dobro odrzavano.
Najvaznije kod benzinca je to da su svjecice novije, mjenjas filter goriva (ne moras na svakom servisu) i to je to uz naravno standardne izmjene na 10 - 15 kilometara.
Lambda sonda ti nije skupa, mozes polovnu naci i za 60 KM, i to je to od vecih potencijalih kvarova.
Najvaznije kod benzinca je to da su svjecice novije, mjenjas filter goriva (ne moras na svakom servisu) i to je to uz naravno standardne izmjene na 10 - 15 kilometara.
Lambda sonda ti nije skupa, mozes polovnu naci i za 60 KM, i to je to od vecih potencijalih kvarova.
Jest 75, sto se tice mene sasvim dovoljno. Vise volim da uzivam u laganoj voznji. A i vozio sam vise atmosferaca tako te snage i meni nikad nije zafalilo snage.
Pa tako i ja mislim, manje vise i ti veci kvarovi, i zamjene su poprilicno povoljne. A i od 96-97 nam je bio benzin pa dugo vremena, tako da sam upoznat
Filter od goriva i na ovom se mijenja svaki drugi servis. Znaci moze i na ovom otprilike tako.
Morat cu ja to dobro utvrditi sve, i pogledati da za nevolju mogu i sam neke dijelove zamijeniti, jer imam u planu dosta vani biti sa njim, iako cu ga i registrovati u Sloveniji. Mada eto poprilicno je jednostavan, pa mislim da ne bi trebalo biti problema.
A svjecice koliko otprilike izdrze?
Preko zime se ekstra pokazao, ispod haube je haman pa nov
tako izgleda, sto me jako iznenadilo. A i unutrasnjost je ocuvana, ona sredisnja konzola je bez packe.
A i lijepo radi, upalis ga, vidis samo kako obrtaji skoce, nista da zatrese ko kod dizela, bas lijep osjecaj.
Pa tako i ja mislim, manje vise i ti veci kvarovi, i zamjene su poprilicno povoljne. A i od 96-97 nam je bio benzin pa dugo vremena, tako da sam upoznat
Filter od goriva i na ovom se mijenja svaki drugi servis. Znaci moze i na ovom otprilike tako.
Morat cu ja to dobro utvrditi sve, i pogledati da za nevolju mogu i sam neke dijelove zamijeniti, jer imam u planu dosta vani biti sa njim, iako cu ga i registrovati u Sloveniji. Mada eto poprilicno je jednostavan, pa mislim da ne bi trebalo biti problema.
A svjecice koliko otprilike izdrze?
Preko zime se ekstra pokazao, ispod haube je haman pa nov
A i lijepo radi, upalis ga, vidis samo kako obrtaji skoce, nista da zatrese ko kod dizela, bas lijep osjecaj.
Mia San Mia
- JoseeMourinho
- Kontakt:
ma opet mi prevelika oscilacija od one potrosnje koja treba, i stvarno nisam nigdje silio vozio ga vecinom ispod/oko 2k obrtaja bas ono stedljivo, al et ionako moram do majstora da mjenjam plocice pa nek pogleda, jeste da filtere trebam mjenjat za nekih 500-600km al vjerovatno cu odma odraditi i to i ulje promjenit tj. mali servisAsteriks je napisao/la:Potrosnja se moze srediti pocev od samog kvaliteta goriva do nekih sitnica poput sonde lambde kod benzinaca, te paziti da izduhna grana nije ostecena,...
Onda i stil voznje, kod benzninaca na oko 2500 - 3000 obrtaja dok kod dizelasa 2000 i naravno gdje je vise moguce petom oko 100, idealno.
Na kraju zavisi i od kvaliteta ulja motora te njegovog nacina rada (redovno mijenjani filter zraka te filter ulja i goriva), zatim provjera pumpe goriva,...
ma vidjet cu kod majstora sad usput jer nema sanse da je ok ovo sto je meni sad ispalo kao prosjecna zadnjih mjesec/mjesec i po pa cu saznat sta je, sreca pa sam et pratio pa skontaR32 je napisao/la:Ma daj nemoguceJoseeMourinho je napisao/la:Yevo majku nemoguće racunam sad nešto i preko 7 ma 8 mi potrošnja skočila na ovom mom sdi-u, da je benzin manje bi trošio
Je li moguće da je to do goriva da stvarno na gaspromu je toliko lose da auto vise troši?
Još sto je najgore nisam bas ni sekubde yebavo auto od zadnjeg sipanja prije mjesec, iz Sarajeva izašao nisam ma nisam 3k obrtaja preso ma i preko 2,5 rijetko![]()
Da je gas do poda citavo vrijeme ne bi trebao preci 7l.
A ne bi rekao da toliku ulogu igra i gorivo. Jest da se i na ovaj Gasprom u Tuzli mnogi zale, ali opet previse. Probaj i na EP sipati pa provjeri.
A
Bgm bi trebao provjeriti i majstora malo, posjetit ga.
Preporucljivo je na oko 50 000 kilometara.A svjecice koliko otprilike izdrze?
Zna se otp kada one dotraju: veca potrosnja i teze pokretanje motora, naslagana garez na izolatoru, pucanje iz auspuha, te na kraju i nepravilno sagorijevanje.
Ma benzinac je zakon.
Nek ti ga skopca zacas na dijagnostiku mozda ima negdje skrivena greska.ma opet mi prevelika oscilacija od one potrosnje koja treba, i stvarno nisam nigdje silio vozio ga vecinom ispod/oko 2k obrtaja bas ono stedljivo, al et ionako moram do majstora da mjenjam plocice pa nek pogleda, jeste da filtere trebam mjenjat za nekih 500-600km al vjerovatno cu odma odraditi i to i ulje promjenit tj. mali servis
Da se nisi slucajno preracunao, to je bas previse. Jest i da je ktb samo gradska, i vecina bi uzimala toliko ali puno je. Jos si na ekonomik modu 
Mia San Mia
- JoseeMourinho
- Kontakt:
koliko se sjecam, upalila se rezerva tamo nekad mart bio nasuo 60KM tj. 42,5l (1,41km litar bio) i upalila se rezerva nakon 530-540km, kad racunam ispadne 7,87, haj et kontam zajebo se 1,46 moguce da je bio litar, ali et onda je 7,6 sto mi je opet punoR32 je napisao/la:Da se nisi slucajno preracunao, to je bas previse. Jest i da je ktb samo gradska, i vecina bi uzimala toliko ali puno je. Jos si na ekonomik modu
Uh puno Bgm, pregledaj to sve. Ja evo za 34l presao oko 700km. Kod mene je doduse i stvarno malo gradske.
I trenutno je na EP cijena 1.71 ili 1.76.
I trenutno je na EP cijena 1.71 ili 1.76.
Mia San Mia
Je li bolje za ljetnu gumu ako je manji razmak izmedju sara tj ako ima vecu gaznu povrsinu?