Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: Monolog,ribery,_dreamer_,insider

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

ceze
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la ceze » 16 nov 2015, 15:55

Signore je napisao/la: Paljenje reflektora jeste trosak, da kosta 0,01KM ipak je trosak, ali negdje sam naisao na informaciju da Slobodu iz Uzica paljenje reflektora kosta oko 60-70 eura, ne mogu se sjetiti tocne cifre, ali ona je tu negdje 100%. Rekao bi da je to prilicno jeftino, cak i isplativo s obzirom da je meni prvom veci ugodjaj pogledati utakmicu pod reflektorima nego u pola bijela dana.

Noc je svakako hladnija, ali nije da je preko dana toplo. Jucer sam u 13.30 gledao utakmicu trece lige i morao sam se toplo obuci. Kao da bi mi noc donijela neku promjenu jer obucem malo deblju jaknu nego preko dana, a ipak mi je veci ugodjaj neko po danu. Vecu mi ulogu igra cista stolica nego temperatura.
Da je i 100 eura jeftino je, ali sumnjam da je kod nas toliko.
Mislim da cijena paljenja zavisi od reflektora, ne znam kakavi su na stadionu Slobode iz Užica, ali kod naših klubova su stari i neekonomični, vjerujem da je cifra daleko viša.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...

Beduin
Kontakt:

Post Postao/la Beduin » 16 nov 2015, 16:01

Sijalice u reflektora na Tusnju se, ja mislim, vise ni ne proizvode. :D
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.

075 ❤

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 16 nov 2015, 17:19

ceze je napisao/la: Da je i 100 eura jeftino je, ali sumnjam da je kod nas toliko.
Mislim da cijena paljenja zavisi od reflektora, ne znam kakavi su na stadionu Slobode iz Užica, ali kod naših klubova su stari i neekonomični, vjerujem da je cifra daleko viša.
To stoji, mada ne mozemo znati koliko tocno bi kostalo na Grbavici ili Tusnju jer klubovi ne daju te podatke.

U Uzicama su reflektori stavljeni prije dvije godine i po UEFA su standardima. U Srbiji FSS poklanja sijalice svim klubovima koji rade reflektore. Tvoje je obezbjediti konstrukciju i trafo. 135.000 eura kostaju sijalice i mislim da su Philipsove.

Jel ima itko podatke koji klub je prosle sezone odigrao najvise utakmica pod reflektorima? Meni se nesto cini da Zrinjski i Siroki ljeti cesto igraju zbog visokih temperatura.

Gator
Kontakt:

Post Postao/la Gator » 16 nov 2015, 17:21

Nije do reflektora nego je do osiguranja. Što je termin kasniji mup traži više. Ne znam kako je kod drugih i sta je razlog. Ali u Sarajevu je tako. Zato Željo i Sarajevo čitavu polusezonu igraju u nekom ranom terminu.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 16 nov 2015, 17:29

Gator je napisao/la:Nije do reflektora nego je do osiguranja. Što je termin kasniji mup traži više. Ne znam kako je kod drugih i sta je razlog. Ali u Sarajevu je tako. Zato Željo i Sarajevo čitavu polusezonu igraju u nekom ranom terminu.
Znas li konkretne cifre? Trazim po netu i jedino sto mogu naci je da u KS deru po dzepu dok je u drugim kantonima osiguranje sitnica.

Gator
Kontakt:

Post Postao/la Gator » 16 nov 2015, 17:34

Ne znam tacno. Slagat ću te, ali čini mi se da je nocni termin išao i do 10000 KM, jer u Sarajevu je svaka utakmica visokog rizika. Bilo je na našoj temi prica o tome prije par sedmica.

godrina
Kontakt:

Post Postao/la godrina » 16 nov 2015, 18:22

Pa zar nisu te troskove osiguranja rijesili tj preuzeli neko drugi (grad, kanton cini mi se). To je ono kad su Gredic, Gracic i Kusturica valjda zajedno nesto radili.
Boze spasi nas hrvatske kulture, srpskog junastva i pitarskog humora.
Glupahopka - neizivljeni debil
Samo je jedan klub na dunjaluku optuzen javno na zvanicnoj stranici svoje navijačke grupe da namješta utakmice.

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 16 nov 2015, 19:12

Gator je napisao/la:Nije do reflektora nego je do osiguranja. Što je termin kasniji mup traži više. Ne znam kako je kod drugih i sta je razlog. Ali u Sarajevu je tako. Zato Željo i Sarajevo čitavu polusezonu igraju u nekom ranom terminu.
To je druga stvar, upravu si što se toga tiče i ne samo MUP, nego i hitna pomoć, zaštitari, svi imaju više satnice navečer, ali kad su u pitanju sami reflektori ja sam siguran da je cijena daleko, daleko viša.
Ne bi me čudilo da je i deset puta viša.

Ugrovacaboy
Kontakt:

Post Postao/la Ugrovacaboy » 16 nov 2015, 21:05

Zip je napisao/la:16. kolo
21.11. 13:00 Drina Sarajevo
21.11. 13:00 Mladost DK Rudar Prijedor
21.11. 13:00 NK Vitez Radnik Bijeljina
21.11. 13:00 Olimpic Zrinjski
21.11. 13:00 Velez Slavija
22.11. 12:30 Sloboda Celik Zenica
22.11. 13:00 Zeljeznicar Borac Banja Luka
22.11. 16:00 Široki Brijeg Travnik
Široki - Travnik u subotu 21. Samo satnicu ne znam točno.

Do you have a problem? We have the solution for you: Smith & Wesson :-)

Android
Kontakt:

Post Postao/la Android » 16 nov 2015, 21:08

Pa na stranici kluba pise da je u nedjelju?
...da Široki vječno ostane ponos naše Hercegovine...

HRHB

Ugrovacaboy
Kontakt:

Post Postao/la Ugrovacaboy » 16 nov 2015, 21:11

U Širokom znam da je cifra oko 5000 maraka za utakmicu. Struja baš i nije jeftina ali ljeti i igrat po onoj sparini je samoubojstvo.

Ugrovacaboy
Kontakt:

Post Postao/la Ugrovacaboy » 16 nov 2015, 21:11

Android je napisao/la:Pa na stranici kluba pise da je u nedjelju?
Danas mi frend dojavio ;-)

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 16 nov 2015, 21:27

Evo vam cjenovnik MUP KS bez PDV-a i ostalih poreza. Prekovremeni rad i nocni rad se sigurno placa vise. Nemojte zaboraviti da pored MUP-a, klubovi angazuju i zastitarske agencije:

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... usluga.pdf

Sto se tice reflektora, evo primjer Manchester City. Manchester City na svom stadionu ima 218 reflektora sa snagom od 2000 watti pojedinacno. U prosjeku reflektori rade najmanje 3 sata po utakmici. To znaci da najmanje 1308 kilowatti el. energije potrose za jednu utakmicu koliko potrosi moja kuca (10 osoba) za 21 dan tokom oktobra. Ako uzmemo nasu cijenu el. energije onda oni potrose po utakmici najmanje 180 KM sa PDV-om za reflektore za jednu utakmicu no ovo je samo potrosnja el. energije bez cijene obracunske snage.

Grbavica ima max 150 rasvjetnih tijela i neka isto bude da svako pojedinacno ima 2000 watti sto dodje 300 kWh kada su upaljeni i dodaj na to jos oko 100 kWh za ostale stvari sto znaci da je potrebna obracunska snaga od 400 kWh jer pretpostavljam da su fudbalski klubovi u prvoj tarifnoj grupi. To znaci da svaki mjesec klub mora platiti za obracunsku snagu 9500 KM mjesecno sa PDV-om (pored redovne potrosnje el. energije gdje bi reflektori po jednoj utakmici trosili oko 130 KM + dodatni troskovi el. energije) ukoliko planira i samo jednom upaliti reflektore u mjesecu. Cak mora platiti taj iznos i kada ne bi potrosili ni kWh el. energije, a prijavili su tu obracunsku snagu tj. nisu prijavili EPBiH (ili ekvivalentu) manju obracunsku snagu i mislim da se ne moze svakih mjesec dana mjenjati obracunska snaga (ispravite me ako grijesim). Ovo 9500 KM sa PDV-om mjesecno za cijenu obracunske snage je mislim maksimum koji bi se placalo, cijena bi mogla biti i 6000 KM mjesecno sa PDV-om zavisno od jacine rasvjetnih tijela i koliko ih ima na stadionu te ostale potrosnje (ovo 6000 KM sa PDV-om je za 130 rasvjetnih tijela od 1500 watti i 55 kWh za ostale stvari na stadionu).

Vulture
Kontakt:

Post Postao/la Vulture » 16 nov 2015, 22:53

virtuoz je napisao/la:
Evolve je napisao/la:
Uz ovakve satnice jedino ce bit na stadionu reflektori...
Ko hoće doći će. Ko neće i tako će imati neki izgovor.
Sad su izgovori "hoću se naspavat,moram ručat..." a da je utakmica u 18:00 onda bi bilo "ma nisam lud da se smrzavam,Barca igra u 6,izlazi mi se večeras tako da nema šanse da se vratim s utakmice u 8-9...".

Ljudi jednostavno nemaju kulturu odlaska na stadion i to je to. Možeš im stavit najbolji termin,dat džabe ulaz,još dijelit ćevape na stadionu i opet se ne bi napunilo :lol:
Kako su u Engleskoj stadioni puni a utakmice se nerijetko igraju u vrlo ranim terminima. Evo samo iduće kolo za primjer,jedna utakmica u 12:45,ostale u 15:00 po njihovom vremenu. I Švabe igraju dosta rano,obično oko 15:00,opet puni stadioni.

Ljudima se jednostavno ne ide na stadione i uvijek će naći nešto što im smeta. Jedino se na derbiju ili europskim utakmicama sakupi nešto raje jer je to "event" pa da mogu baciti selfie i staviti na fejs ili instagram.
Ma da, razmazeni smo po tom pitanju... Radije bi potroslili na nocni provod 50 kemi nego 5 za utakmicu
У СРЦУ ' ЈЕ ЦРВЕНО-? "
" $ $ " ЈА - " С ",
ЈЕР ОН ЈЕ " " / $,
& У СРЦУ ' ЈЕ &... ? 87

$ & " & & & '!

? ", $ $ " "!

firefirefirely
Kontakt:

Re:

Post Postao/la firefirefirely » 16 nov 2015, 23:08

AnelZ je napisao/la:Evo vam cjenovnik MUP KS bez PDV-a i ostalih poreza. Prekovremeni rad i nocni rad se sigurno placa vise. Nemojte zaboraviti da pored MUP-a, klubovi angazuju i zastitarske agencije:

http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... usluga.pdf

Sto se tice reflektora, evo primjer Manchester City. Manchester City na svom stadionu ima 218 reflektora sa snagom od 2000 watti pojedinacno. U prosjeku reflektori rade najmanje 3 sata po utakmici. To znaci da najmanje 1308 kilowatti el. energije potrose za jednu utakmicu koliko potrosi moja kuca (10 osoba) za 21 dan tokom oktobra. Ako uzmemo nasu cijenu el. energije onda oni potrose po utakmici najmanje 180 KM sa PDV-om za reflektore za jednu utakmicu no ovo je samo potrosnja el. energije bez cijene obracunske snage.

Grbavica ima max 150 rasvjetnih tijela i neka isto bude da svako pojedinacno ima 2000 watti sto dodje 300 kWh kada su upaljeni i dodaj na to jos oko 100 kWh za ostale stvari sto znaci da je potrebna obracunska snaga od 400 kWh jer pretpostavljam da su fudbalski klubovi u prvoj tarifnoj grupi. To znaci da svaki mjesec klub mora platiti za obracunsku snagu 9500 KM mjesecno sa PDV-om (pored redovne potrosnje el. energije gdje bi reflektori po jednoj utakmici trosili oko 130 KM + dodatni troskovi el. energije) ukoliko planira i samo jednom upaliti reflektore u mjesecu. Cak mora platiti taj iznos i kada ne bi potrosili ni kWh el. energije, a prijavili su tu obracunsku snagu tj. nisu prijavili EPBiH (ili ekvivalentu) manju obracunsku snagu i mislim da se ne moze svakih mjesec dana mjenjati obracunska snaga (ispravite me ako grijesim). Ovo 9500 KM sa PDV-om mjesecno za cijenu obracunske snage je mislim maksimum koji bi se placalo, cijena bi mogla biti i 6000 KM mjesecno sa PDV-om zavisno od jacine rasvjetnih tijela i koliko ih ima na stadionu te ostale potrosnje (ovo 6000 KM sa PDV-om je za 130 rasvjetnih tijela od 1500 watti i 55 kWh za ostale stvari na stadionu).
Bravo, super si objasnio, i tako to i ide.. Problem je uplata te obracunske snage, za atletski stadion u Zenici je 5000KM.. Znam dobro jer su nama trazili toliko para za jednu utakmicu pod reflektorima, kada smo pitali sta i kako, otkud tolika svota, kazu jer biste morali platiti obracunsku snagu, i tako nam sve objasnili.. Da ih je iko drugi palio taj mjesec, mi bi placali samo potrosnju el.energije. Nije mala svota, za Bilino Polje je sigurno i veca.

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 17 nov 2015, 09:56

@pappy
Daj nam listu suspendovanih za naredno kolo i onima kojima prijeti suspenzija.

Genie
Kontakt:

Post Postao/la Genie » 17 nov 2015, 14:10

Sad ovi iz NS BiH komotno mogu okončati polusezonu, taman prošlo 15. kola, svakako neće imati "reprezentativnih obaveza oko odlaska u Francusku" zbog kojeg su i "produžili ovu polusezonu". Pošteno bi bilo! :hmmmmm:

Definitivno najveća glupost koja se dešava u našem fudbalu! Samo kod nas ima da se jedna polusezona igra 18. a druga 12. kola, još kada se tome doda da nema igrača iz PL koji igraju neku bitnu ulogu u reprezentaciji onda mi stvarno nikada neće biti jasan ovaj debilni potez saveza. :crazy:

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 17 nov 2015, 14:25

Genie je napisao/la:Sad ovi iz NS BiH komotno mogu okončati polusezonu, taman prošlo 15. kola, svakako neće imati "reprezentativnih obaveza oko odlaska u Francusku" zbog kojeg su i "produžili ovu polusezonu". Pošteno bi bilo! :hmmmmm:

Definitivno najveća glupost koja se dešava u našem fudbalu! Samo kod nas ima da se jedna polusezona igra 18. a druga 12. kola, još kada se tome doda da nema igrača iz PL koji igraju neku bitnu ulogu u reprezentaciji onda mi stvarno nikada neće biti jasan ovaj debilni potez saveza. :crazy:
Pa igraju englezi u komadu, nema polusezone :mrgreen: Talijeni su ti npr. nama totalna suprotnost. U jesen igraju 17 kola, a na proljece 21. U Hrvatskoj je kao i kod nas, 21 na jesen, 15 na proljece. U Srbiji 22 jesen i 15 proljece.

Ne brini, nismo jedini koji ne igramo pola jesen, pola zima. Mnogi namjestaju kalendar prema potrebama, a losi tereni su najveci problem na proljece i zato se vise igra u jesen, tj. ljeti pocinje ranije, a na proljece kasnije.

Genie
Kontakt:

Post Postao/la Genie » 17 nov 2015, 14:44

U pravu si! Sad baš gledam, fkt nisam znao za Talijane, do mene je. Za Hrvate sam mislio da igraju 18-18 ... CIRKUS znači svugdje! Po meni je to velika glupost i nepošteno jer neke ekipe imaju manje prilike za popravni ako loše odigraju u prvom dijelu. Recimo Velež bi se mogao pojačati i imao bi veće šanse da izbori opstanak u 15. nego u 12. kola.

Onda će nama biti idealan ovaj novi sistem sa 12. klubova, 22. kola dvokružno u prvom dijelu pa onda doigravanje deset kola u drugom, naravno ako izglasaju taj sistem i ovako odrede datume.
Zadnja izmjena: Genie, dana/u 17 nov 2015, 14:53, ukupno mijenjano 1 put.

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 17 nov 2015, 14:52

Genie je napisao/la:U pravu si! Sad baš gledam, fkt nisam znao za Talijane, do mene je. Za Hrvate sam mislio da igraju 18-18 ... CIRKUS znači svugdje! Po meni je to velika glupost i nepošteno jer neke ekipe imaju manje prilike za popravni ako loše odigraju u prvom dijelu.

Onda će nama biti idealan ovaj novi sistem sa 12. klubova, 22. kola dvokružno u prvom dijelu pa onda doigravanje deset kola u drugom, naravno ako izglasaju taj sistem i ovako odrede datume.
Ma nije cirkus nego igraš onako kako ti uslovi dopuštaju. Ne znam ni zašto misliš da je glupo i nepošteno, imaš raspored prije nego što počne liga, nema tu nikakvih iznenađenja i u startu se zna kako šta funkcioniše.

Skandinavici igraju sezonu u kalendarskoj godini i evropska takmičenja igra ekipa koja je pola godine prije kvalifikacija bila najbolja.

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []