Kerim će gdje god da ode nakon ove sezone morat proći kroz isti proces kao i Esmir po mom mišljenju, to što radi mu ide za rukom jer u austrijskoj ligi ima daleko slabije protivnike. Vrlo je jasno da je iznad tog nivoa. Mada, rekao bih i da sa Kerimom je manje rada potrebno jer je prošao njemačku omladinsku školu fudbala, odnosno, s njime će taj proces vjerovatno mnogo brže ići. Njegov možda najveći problem zasad djeluje kondicija, ali to će doći.edvaE2 je napisao/la: ↑05 feb 2026, 14:36Mislim da si s tim u pravu, a i generalno s ovim postom. Esmir je baš bio divlji kada je došao, ono potezi kao Brazilci na Copacabani, ali to treneri danas ne vole, prevelik im je rizik, a prije je to bila vrlina. Prije se gledalo da to zadržiš, još ti usade znanje o taktici, malo te nauče i odbranu igrati, i to je to. Mnogo se više dopuštalo igraču da ga nosi inspiracija. Danas djecu, čak i napadače, od malih nogu uče kako da igraju odbranu i stavljaju baš veliki akcenat na to. Sve to se jako primjeti kod Esmira, iako je relativno kratko u PSV-u. Dok s druge strane, isto krilo, isto mlad igrač (Kerim), njemu se nogo više dopušta da solira, da improvizira, odnosno nije toliko opterećen taktikom. Ako ništa, obzirom da za sada imaju različite načine razvoja, biće zanimljivo kako će se jedan a kako drugi ponašati u repki koja, kao što kažeš, ne može imati previše taktičkih zadataka.
Esmir Bajraktarević
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_
Re: Esmir Bajraktarević
Kako ga je bodrio ovaj neki da li je golman ili neko iz ss
- Goalgetter
- Kontakt:
Ko mu garantujem da će ga Barba ubacit u prvih 11.
-
travuljasSs
- Kontakt:
Saigrači ga mogu samo ne gotivit jer ih lomi ko telad na treningu.
-
MostarNeretva
- Kontakt:
Koliko god moze zvucati cudno iako je Alajbegovic dao par fantasticnih golova mislim da je Esmir mnogi vise napredovao u zadnjih par mueseci. Veoma mi je drago da uspijeva skontati par stvari oko trke i zadataka.
Upravo! Nisam mislio nakom onih bubica djecijih da je sposoban spustiti se, svoj ego ukrotiti i slusati trenere. Bravo za onoga konga je savjetovao!MostarNeretva je napisao/la: ↑05 feb 2026, 20:46Koliko god moze zvucati cudno iako je Alajbegovic dao par fantasticnih golova mislim da je Esmir mnogi vise napredovao u zadnjih par mueseci. Veoma mi je drago da uspijeva skontati par stvari oko trke i zadataka.
Mozda je tu i nas SS doprinjeo. Sjecam se Spahe kad je pricao o tome na jednoj presici.
10 stranica zato što je Esmir odigrao super utakmicu, doduše protiv slabijeg protivnika u kupu, ali ajde, u redu. Razumijem – svi mi želimo pronaći „spasioca“ i u našim talentima vidimo buduće zvijezde.
Znate već moje mišljenje o njemu. I ja ga smatram talentom, ali mislim da od njega neće postati neki veliki igrač. Mi Bosanci se često previše lako oduševimo kada neko s vremena na vrijeme pokaže malo te magije. Iskreno, volio bih da griješim u svojoj procjeni!
Pretpostavljam da će za vikend vjerovatno biti na klupi, ali više zato što bi to bila treća utakmica zaredom u jednoj sedmici, nego zato što je loš.
Uvijek me iznova fascinira kakve gluposti se ovdje pišu — „saigrači mu ne dodaju loptu“, „trče do asistenta umjesto do njega poslije gola“, „trener nema pojma“… Kakve nebuloze ljudi znaju izvaliti. Nevjerovatno, takve fore imaš samo kod naših seljaka i drvenih stručnjaka.
Sigurno je da se kod Esmira vidi napredak ove godine, ali da li je to dovoljno da će naredne sezone biti starter u PSV-u – sumnjam.
Što se poređenja s Kerimom tiče, sad sve češće čitam da je „Esmir bolji“, „veći talenat“…
Imaju razliku u godinama od oko dvije i po godine, što u ovim godinama dosta znači. Esmir igra u boljem klubu i ligi, ali PSV dominira više od Salzburga u svojoj ligi.
A i ta austrijska liga nije baš toliko slaba kako neki ovdje pričaju. Ako jedan 18-godišnjak dominira u najboljem klubu svoje lige, to jako puno govori. To bi bilo veliko i u našoj ligi – takav igrač bi sigurno bio na meti stranih klubova.
Ne govorim o slučajevima kao Nidal Čelik, gdje je Sarajevo Lensu uvalilo „trulo jaje“ za dobre pare.
Trenutno Kerim ima prednost – igra, ključni je igrač, i ima međunarodne nastupe.
Mnogi zaboravljaju da Kerim do augusta nije imao ni minut profesionalnog fudbala, dok Esmir već ima godinu i po iza sebe. Uvjeren sam da bi, da je Esmir prešao u Salzburg umjesto PSV-a, prvo završio u Lieferingu, upravo zbog lošije fudbalske škole MLS-a i taktičkih slabosti.
Kerim je, s druge strane, odmah uspio da se prilagodi profesionalnom nivou.
Znate već moje mišljenje o njemu. I ja ga smatram talentom, ali mislim da od njega neće postati neki veliki igrač. Mi Bosanci se često previše lako oduševimo kada neko s vremena na vrijeme pokaže malo te magije. Iskreno, volio bih da griješim u svojoj procjeni!
Pretpostavljam da će za vikend vjerovatno biti na klupi, ali više zato što bi to bila treća utakmica zaredom u jednoj sedmici, nego zato što je loš.
Uvijek me iznova fascinira kakve gluposti se ovdje pišu — „saigrači mu ne dodaju loptu“, „trče do asistenta umjesto do njega poslije gola“, „trener nema pojma“… Kakve nebuloze ljudi znaju izvaliti. Nevjerovatno, takve fore imaš samo kod naših seljaka i drvenih stručnjaka.
Sigurno je da se kod Esmira vidi napredak ove godine, ali da li je to dovoljno da će naredne sezone biti starter u PSV-u – sumnjam.
Što se poređenja s Kerimom tiče, sad sve češće čitam da je „Esmir bolji“, „veći talenat“…
Imaju razliku u godinama od oko dvije i po godine, što u ovim godinama dosta znači. Esmir igra u boljem klubu i ligi, ali PSV dominira više od Salzburga u svojoj ligi.
A i ta austrijska liga nije baš toliko slaba kako neki ovdje pričaju. Ako jedan 18-godišnjak dominira u najboljem klubu svoje lige, to jako puno govori. To bi bilo veliko i u našoj ligi – takav igrač bi sigurno bio na meti stranih klubova.
Ne govorim o slučajevima kao Nidal Čelik, gdje je Sarajevo Lensu uvalilo „trulo jaje“ za dobre pare.
Trenutno Kerim ima prednost – igra, ključni je igrač, i ima međunarodne nastupe.
Mnogi zaboravljaju da Kerim do augusta nije imao ni minut profesionalnog fudbala, dok Esmir već ima godinu i po iza sebe. Uvjeren sam da bi, da je Esmir prešao u Salzburg umjesto PSV-a, prvo završio u Lieferingu, upravo zbog lošije fudbalske škole MLS-a i taktičkih slabosti.
Kerim je, s druge strane, odmah uspio da se prilagodi profesionalnom nivou.
-
MostarNeretva
- Kontakt:
Ja to posmatram cisto kao kapacitet .
Nije takmicenje, meni su obadvojica dragi mislim da su jos uvijek samo veliki talenti. Uz to sam jako bio kritican prema Esmiru od pocetka, al je momak zaista napredak mentalni napravio.
Gledajuci konstituciju i nacin trcanja, Esmir ima skladnije tijelo, nize teziste, laksi , okretniji ... mislim vise primjeren za moderan fudbal sa puno trke.
Par golova koje je dao za PSV isljuvio uzeto brze reakcije, stabilan polozaj tijela .. jos uz to fantasticna ljevica.
Bit ce oni obadvojica dobri igraci akobogda samo da ih povrede zaobidju i ostanu na zemlji.
Nije takmicenje, meni su obadvojica dragi mislim da su jos uvijek samo veliki talenti. Uz to sam jako bio kritican prema Esmiru od pocetka, al je momak zaista napredak mentalni napravio.
Gledajuci konstituciju i nacin trcanja, Esmir ima skladnije tijelo, nize teziste, laksi , okretniji ... mislim vise primjeren za moderan fudbal sa puno trke.
Par golova koje je dao za PSV isljuvio uzeto brze reakcije, stabilan polozaj tijela .. jos uz to fantasticna ljevica.
Bit ce oni obadvojica dobri igraci akobogda samo da ih povrede zaobidju i ostanu na zemlji.
Kerim stasavao u evropskoj skoli fudbala i to u Bayeru a Esmir kod amerikanaca, mozemo se sjetiti njegovog hoduckanja pored aut linije kad nema loptu i nezainteresovanosti za ostatak terena, u onoj prvoj godini kad je zaigrao za New England u MLS ovo sto se Esmiru desava je nadoknada casova, a Kerimu se u zadnje vrijeme desava ili dopusta ono sto je Esmir imao cijeli zivot na pretek, solirai driblaj pucaj radi sta te volja
Kerimu je ta vrsta discipline koja fali Esmiru usadjena u Njemackoj od samog pocetka, Esmir to stize ovih dana i potrajace i kasnije…
Razlika u godinama je 2, i to izmedju 18 i 20, veca tj vaznija je to razlika nego izmedju 30 i 40,ovo je Kerimu prva godina seniorskog fudbala tek a Esmiru treca, ako dobro brojim, prelazak iz Salzburga na veci nivo od sljedece godine ce unaprijediti Kerima i tekako, bice to ispaljivanje na raketni pogon
Sreca nasa pa imamo obojicu kod nas, jos im se potencijal ne nazire svako malo iznenade sa napredkom, to su igraci toliko nadareni da svojom unikatnoscu ostaju usamljeni medju najboljim kao vjecna tema ko je bolji, jednostavno tek ce vrijeme na kraju karijere njihove dati konacan sud ko je imao uspjesniju karijeru ili postigao vise u fudbalu itd, ili mozda nitad pa budemo gledali rasprave ko je bolji Esmir ili Susic ili Kerim ili Dzeko npr ili vec ko itd
Kerimu je ta vrsta discipline koja fali Esmiru usadjena u Njemackoj od samog pocetka, Esmir to stize ovih dana i potrajace i kasnije…
Razlika u godinama je 2, i to izmedju 18 i 20, veca tj vaznija je to razlika nego izmedju 30 i 40,ovo je Kerimu prva godina seniorskog fudbala tek a Esmiru treca, ako dobro brojim, prelazak iz Salzburga na veci nivo od sljedece godine ce unaprijediti Kerima i tekako, bice to ispaljivanje na raketni pogon
Sreca nasa pa imamo obojicu kod nas, jos im se potencijal ne nazire svako malo iznenade sa napredkom, to su igraci toliko nadareni da svojom unikatnoscu ostaju usamljeni medju najboljim kao vjecna tema ko je bolji, jednostavno tek ce vrijeme na kraju karijere njihove dati konacan sud ko je imao uspjesniju karijeru ili postigao vise u fudbalu itd, ili mozda nitad pa budemo gledali rasprave ko je bolji Esmir ili Susic ili Kerim ili Dzeko npr ili vec ko itd
Po meni su oni totalno drugaciji tipovi igraca: jedan je sa niskim težištem i u mjestu može napraviti što drugi ne može, drugi je nešto viši i možda malo brži pa može napraviti više trkom. Kerimova ogromna prednost u odnosu na Esmira je što gotovo podjednako dobro, ustvari fantastično, koristi obje noge, dok je Esmir ljevak koji desnu nogu koristi samo jer mora na nešto da se osloni. Doduše, sinoć je njom imao neki šut iz okreta, ne tako loš čak, ali daleko od toga da desnu koristi kao Kerim lijevu. Kerim je školovaniji, mlađi, ali i Esmir brzo uči pa će uskoro anulirati nedostatke koje je donio iz SAD-a.
Sve u svemu, obojica imaju ogroman talenat, nevjerovatan za naše uslove i samo se možemo nadati da će rasti, a na odličnom su putu. Reklo bi se da su obojica prevalila onaj najteži dio, prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal gdje većina zapne, e sad je ostalo do njih- kako će birati klubove i hoće li se znati ponašati, ukrotiti ego, biti ponizni i fokusirati se na teren.
Kod Esmira zaista raduje sto se sabrao u posljednje vrijeme, sjecamo se, ne tako davno, onih budalastina po drustvenim mrezama. Ocito da dobro slusa Boša i Ivana, zato i pokazuje ovo sto pokazuje u posljednje vrijeme.
Sve u svemu, obojica imaju ogroman talenat, nevjerovatan za naše uslove i samo se možemo nadati da će rasti, a na odličnom su putu. Reklo bi se da su obojica prevalila onaj najteži dio, prelazak iz juniorskog u seniorski fudbal gdje većina zapne, e sad je ostalo do njih- kako će birati klubove i hoće li se znati ponašati, ukrotiti ego, biti ponizni i fokusirati se na teren.
Kod Esmira zaista raduje sto se sabrao u posljednje vrijeme, sjecamo se, ne tako davno, onih budalastina po drustvenim mrezama. Ocito da dobro slusa Boša i Ivana, zato i pokazuje ovo sto pokazuje u posljednje vrijeme.
Ukratko, obojicu sam gledao jako puno ove godine, te najveća razlika između njih je direktnost ispred gola. I jedan i drugi su tehnikom i driblingom vrh, ali Kerim kad ima loptu puno je veća šansa da će s njom nešto uraditi (od prodora, šuta izvan 16m, pasa u prostor).
Daleko od toga da mislim da je Esmir loš igrač, pogotovo za naše standarde. Obojica su prve violine ove generacije i vjerujem da će obojica nam dosta radosti prirediti, ali Kerim je potencijal za najveće klubove. Esmir nije. Ali jeste za klubove ispod toga ako se nastavi razvijati u pozitivnom smjeru. Npr. za Kerima mislim da može dogurati do Reala, Bayerna, Citya i sličnih klubova ako mu karijera bude išla savršenim tokom, a za Esmira npr. da mu je plafon u tom slučaju neki Leverkusen, Villareal, Roma..
Daleko od toga da mislim da je Esmir loš igrač, pogotovo za naše standarde. Obojica su prve violine ove generacije i vjerujem da će obojica nam dosta radosti prirediti, ali Kerim je potencijal za najveće klubove. Esmir nije. Ali jeste za klubove ispod toga ako se nastavi razvijati u pozitivnom smjeru. Npr. za Kerima mislim da može dogurati do Reala, Bayerna, Citya i sličnih klubova ako mu karijera bude išla savršenim tokom, a za Esmira npr. da mu je plafon u tom slučaju neki Leverkusen, Villareal, Roma..
Alajbegović je igrač koji uspije odigrati tako da sve što radi izgleda lako i logično, uvijek je pozicinioniran za pas ili šut, ima njuh za gol, a Esmir ima tu svoju lucidnost, vrhunsko snalaženje 1v1, dribling kojim će nekad izbaciti dvojicu i stvoriti napad ni iz čega kad svi očekuju da vrati prvom igračun nazad. Nisu baš potpuno isti profil.
Kerim ima tu veliku prednost startanja iz Njemačke, ne treba ni porediti iskustvo u radu s djecom u Bayeru u odnosu na Amerikance. A onda i to što si direktno na radaru evropskih klubova kojima je primarni fokus skauting i razvoj mladih igrača. Kako bi Esmir danas izgledao da je sa 17-18 godina otišao u evropski klub kao RB Salzburg i zadnje dvije sezone imao minutažu i slobodu u igri?
Helem, meni je samo drago da ih imamo obojicu. Ali ako ih krene u karijeri kako se svi nadamo, ova poređenja će nam na nos izaći, pratit će ih sljedećih 10+ godina.
Kerim ima tu veliku prednost startanja iz Njemačke, ne treba ni porediti iskustvo u radu s djecom u Bayeru u odnosu na Amerikance. A onda i to što si direktno na radaru evropskih klubova kojima je primarni fokus skauting i razvoj mladih igrača. Kako bi Esmir danas izgledao da je sa 17-18 godina otišao u evropski klub kao RB Salzburg i zadnje dvije sezone imao minutažu i slobodu u igri?
Helem, meni je samo drago da ih imamo obojicu. Ali ako ih krene u karijeri kako se svi nadamo, ova poređenja će nam na nos izaći, pratit će ih sljedećih 10+ godina.
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Previše je rano govoriti o tome gdje će koji završiti, tek su počeli svoje seniorske karijere. Totalno je nebitno koji je veći potencijal i ko će više da uspije. Nekako, mi uvijek moramo da stvorimo neki interni fajt koji će igrač biti bolji ili koji je bolji. Neka igraju, neka treniraju pa dokle doguraju, obojica su mega talentovani.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Totalno nevazno ko je bolji, obojica su dobri i buducnost su ekipe.
-
General505
- Kontakt:
Najzesca su ova poređenja "dosao iz Amerike" " tamo amaterski fudbal" " nije prosao skolu evropskog fudbala".....
I onda dodju djeca iz te iste amerike uzrast u17 ili 19 otresu svabe, francuze, englezee koji imaju najbolje skole i gdje se igra ozb nogomet.
Nogomet vise nije hobi sport u Americi vec ozbiljna stvar i problem kod Esmiraa nije bio odrastanje tamo vec sasvim druge prirode.
I onda dodju djeca iz te iste amerike uzrast u17 ili 19 otresu svabe, francuze, englezee koji imaju najbolje skole i gdje se igra ozb nogomet.
Nogomet vise nije hobi sport u Americi vec ozbiljna stvar i problem kod Esmiraa nije bio odrastanje tamo vec sasvim druge prirode.
-
napapijri1987
- Kontakt:
Pa dobro i razumljivo je poredjenje njih dvojice. Nikada prije nismo imali 2 ovako mlada igraca da obecavaju mozda i wc fudbal. Dzeko kada je imao 22 Pjanic 18. Nisu ista generacija. Ovo je prvi put da nam se desava da imamo ovako mladu ekipu koja ima 4-5 igraca koji imaju potencijal da igraju za najbolje klubove svijeta.
I njih dvojica kao napadaci su jednostavno najveci eksponati ove ekipe.
-
zeljovac21
- Kontakt:
Ma i meni je to bezveze, pod krinkom "modernog" fudbala. Pa Cristiano ne bi bio Cristiano da se nije igrao s protivnicima dok je bio u Manchesteru i Ferguson mu nije to zabranjivao.edvaE2 je napisao/la: ↑05 feb 2026, 10:27Vjerovatno se mnogi neće složiti, ali meni je iskreno žao što će mu uzeti tu lucidnost i staviti ga u kalup. Kerimu to očigledno ne rade i ima tu slobodu, a Esmira školuju na potpuno suprotan način. Prijašnji fudbal je imao taj vic, tu tzv. "romantiku" i bio je mnogo zabavniji. Esmir je podsjećao na te igrače, a oni mu izgleda brže bolje žele izbaciti to iz glave. Šteta.
EDIT: Ovo što nisu s njim slavili mi je jako čudno. Nešto ima iza toga.
Spusti se malo na zemlju. Za Kerima se slažem skroz, ali osim njega nemamo nikoga ko trenutno pokazuje takav nivo da bi igrao za pravi top klub.napapijri1987 je napisao/la: ↑05 feb 2026, 23:48Pa dobro i razumljivo je poredjenje njih dvojice. Nikada prije nismo imali 2 ovako mlada igraca da obecavaju mozda i wc fudbal. Dzeko kada je imao 22 Pjanic 18. Nisu ista generacija. Ovo je prvi put da nam se desava da imamo ovako mladu ekipu koja ima 4-5 igraca koji imaju potencijal da igraju za najbolje klubove svijeta.
I nemoj mi sad sa Tarikom, on sigurno nije defanzivac koji trenutno ima nivo da igra za apsolutni top klub, koliko god da je dobar stoper, hajmo i mi malo „ostaviti džamiju u selu“. Esmir za 12 mjeseci u Evropi isto nije „čuda napravio“, odigrao je dvije dobre utakmice za PSV i to je zasad to. Ako ti misliš drugačije, onda ja stvarno nemam pojma. Malić? Taj može biti sretan ako u karijeri ode igdje iznad nivoa Sturm Graza. Čelik? Bez komentara.
- Beduin
- Kontakt:
I onda svako ko prati fudbal pokusa vratiti film o toj silnoj djeci iz Amerike koja otresaju evropljane i skontas da je toliko zanemariv procenat da tvoj post nema veze s' vezom.General505 je napisao/la: ↑05 feb 2026, 23:31Najzesca su ova poređenja "dosao iz Amerike" " tamo amaterski fudbal" " nije prosao skolu evropskog fudbala".....
Satrase se ameri od stvaranja igracina i gotovih proizvoda za evropskog fudbala.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Trenutno korisnika/ca: denza, EdinjoBos, Goalgetter, LeCoq, legendarnadruga, RacioEmocionalan i 32 gosta.
.jpg)