Teretana
Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88,Crixus
Re: Odg: Teretana
Koliko cesto vi pijete mlijeko dok trenirate,ja svaki dann po pola litra al cokoladnog,sad koliko je to dobro koliko nije ne znam,al mi otvara apetit strasno 
Na lijevoj ruci traka suvereno leži,desnom nogom projektile on lansira ka mreži
Ne znam sada za cokoladno, ja pijem ovo "normalno"LFC_YNWA je napisao/la:Koliko cesto vi pijete mlijeko dok trenirate,ja svaki dann po pola litra al cokoladnog,sad koliko je to dobro koliko nije ne znam,al mi otvara apetit strasno
R.I.P
MIRZA RASCIC
Željezničar za život cijeli!
MIRZA RASCIC
Željezničar za život cijeli!
Re: Teretana
Nešto slično ovome mi je trebalo. Jučer sam krenuo u teretanu, nakon par mjeseci "kućnih vježbi"...koliko sam samo stranica obišao, čitao...dođem ovdje, nađem sve u jednom postu. Zahvaljujem.MoR je napisao/la:Ovo je vjerovatno najbolji post na temi i treba da bude na svakoj stranici da ga čitaju ljudi što pitaju stvari vezane za ishranu.ZuZa3 je napisao/la:
Vodeci se s tim sto si ti napisao, u jednom pakovanju tjestenine imamo oko 53g proteina, 287g UH i 60g ostalih nutrienata. Dakle, tu imas 13% proteina, 71% UH i 16% ostalog ( od cega veci dio zauzimaju masti ). Uzmi onda u obzir da je neki normalni, prosjecni omjer proteina, UH i masti 50:30:20 ( 60:20:20, 70:10:20, 40:40:20 jos neki omjeri za neki lean bulk, cut i bulk za bas mrsave, respektivno ), iz toga lako mozes zakljuciti koliko je zapravo lose jesti tu tjesteninu.
Kao sto je rekao neko gore, izbjegavati sve sto je bijelo. Riza, hljeb, krompir, tjestenina, secer, kokain itd.
Ishrana treba da se bazira, bar u nasim krajevima, na piletini, teletini, puretini, povrcu, jajima, mladom/posnom siru, crnoj rizi, crnoj tjetenini, crni hljeb ( al zaista crni, a ne bijeli pomjesan sa kakaom) et vocu ( ne pretjerano ).
Na pocetku se moze cinit kao da je zaista skupo, ali kada malo pratis koliko si trosio prije i koliko trosis kada jedes kvalitetno, shvatis da i nema velike razlike. Ponekad mozes i ustediti.
Zelio bih da naglasim koliko je voda vazna. Trudite se da pijete sto vise vode, a sto manje svega ostalog. Uzmite neku flasu od 1.5l ( po mogucnosti staklenu ) i ako sjedite za racuanrom samo to drzite pored stola, nikakve grickalice i ostale gluposti vam ne trebaju. Trudite se da dnevno popijete bar 2-3 takve flase. Narocito ako uzimate kreatin. Nema lijepog izgleda bez onosnenja dovoljno vode.
Eh sad, svi vi koji zelite da izgledate fino, proporcionalno, trbusni ovo ono, a u teretani radite biceps, sise i 69 puta sedmicno trbusne; odmah se pozdravite sa tom idejom. Recimo ja za sve godine u kojima sam bio aktivan sportista, nisam uradio trbusne vise od jednom sedmicno, a noge sam znao radit po 2 puta. Trbusne razvalite tako sto radite noge, sise, ledja, biceps i triceps, ramena i jedete pravilno. Radite compound movemente, manite se izolacija, sprava i sajli. Sajlu i sprave forsiraj kad na cucnju izbacis 150 kg pa tu tezinu prebacis na bench i skines 2 desetke i odradis seriju laganice ( brojke su primjer samo ). Hocu reci, kada vec fino razvijes tijelo, snagu i vec osjetis svaki misic onda pogledaj sta ti fali pa ga izoliraj i forsiraj sajlu i sprave. Ne kazem da ne treba na pocetku nikako radit izolacije, ali kad vidim momke od 16 do 20 godina dodje u teretanu i ne pusta sajlu iz ruku, dodje mi da se ranim.
Jos nesto veoma bitno; zaboravite na EGO. Ako trenirate sa prijateljima ili ako ima neka treba u teretani da vam se svidja, pa vi nabacite 20tak kg teze nego sto zaista mozete raditi taj biceps curl, ne samo da necete postici svrhu vjezbe, nego cete izgledat veoma smjesno, neuko i vjerovatno povrijedit ledja. To vazi za sve vjezbe, pogotv ako ih radite u stojecem polozaju. Dakle, slobodno nabacite realnu tezinu, bilo to 10, 15 il 20 kg, to nije sramota jer vi i jeste dosli da trenirate i ojacate pa da mozete kasnije dizat 169, 69 kg na benchu i 200.69kg na mrtvom i tako.
Odmarajte kad osjetite da vam je odmor potreban, a ne kad vam pise u trening planu koji ste pronasli na bodybuildinu il negdje na netu. Ja kad sam pocinjao ic u teretanu, dakle sa nekih 15 ili 16 godina, nasao sam neki trening program gdje mi je pisalo da radim 6 dana i jedan odmaram. Naravno ja nabrijan, motivisan i neiskusan, poceo sam tako trenirati. Nakon 7 dana sam se raskovo i nisam mogo spavat 3 noci, jer su me ruke i tetive toliko bolile da sam mislio da cu odapet. A o hodanju da ne pricam, stepenice ko dzehenem bile. Eh da vi ne napravite tu gresku, samo lagano krenite, odmarajte kad vam je potrebno i ovo je sport na dugi vremenski period - citav zivot. Tako da imate vremena
Eto malo duzi post, pa koga zanima nek cita.
Pozdrav.
Samo bih htio postavit' još koje pitanje ovom liku, neki sitni detalji i to...@ZuZa3, mogu druže u PP?
LFC_YNWA je napisao/la:Koliko cesto vi pijete mlijeko dok trenirate,ja svaki dann po pola litra al cokoladnog,sad koliko je to dobro koliko nije ne znam,al mi otvara apetit strasno
Prije svega da kazem kako mi je drago ako mogu nekome pomoci sa informacijama vezanim za ishranu i treniranje. Treba covjek znat prepoznat dobre informacije od losih, tako da ovo sto pisem je iskustvo visegodisnjeg bavljenja sportom, mnogo procitanih knjiga koje se baziraju na istrazivanjima a ne na rijecima nekog nabildanog covjeka...
Sto se tice mlijeka, ako ti je cilj cisti bulk, dakle ako si mrsav i nije ti bitno ako ces uz misicnu masu dobit i malo sala, onda samo udri po mlijeku. Nemoj se ogranicavat. No, ako zelis "cleacn bulk", lean muscle da dobijes, onda izbjegavaj mlijeko koliko mozes a kad moras pij ono sa sto manje masnoce. Zasto? Zbog secera! Mlijeko sadrzi secer, koji mi nastojimo sto manje unositi u orgranizam, a ova vrsta secera je najgora, jer nismo svjesni koliko unesemo. Mlijeko je zdrvo, samo sto nutrienti koji se nalaze u mlijeku ne ogovaraju nasim visokoproteinskim dietama. Kao sto se kaze kolko para tolko muzike, tako je i sa ishranom. Sto se vise pridrzavate pravilne ishrane, imat cete bolje rezulate, sto ne znaci da necete imati dobre rezultate ako pijete mlijeko, pojedete koma pizze nekad i sl. I Golf 2 i Golf 6 vas dovuku od mjesta A do mjesta B, dakle rezultat dobijete, samo sto je mnogo ugodnije, kvalitetnije i sigurnije voziti se u Golfu 6 nego u Golfu 2. Nadam se da razumijete sta zelim reci.
Ishrana vam je broj 1, ne samo zato sto idete u teretanu, ishrana vam je broj 1 za citav vas zivot. Svaki hamburger kojeg ne pojedete i svaka cola kojom to ne zalijete je + za vase zdravije tijelo.
Odmor vam je broj 2! Ovo vam je jednostavno za shvatiti. Vi dok trenirate se borite protiv vaseg tijela. Dok radite vjezbe u teretani vi cijepate misic ( laicki se izrazavam jer tako je svima najdraze i najlakse shvatiti ). Sada vase tijelo zeli da se spremi za vas i vas trening, kako bi mogao izgurat tih 40kg bencha i onda dok vi spavate, tj odmarate se, koristi amino kiseline kako bi popravio misic od cijepanja a pritom ga napravio i jacim. Naravno vi ste djubre, pa sljedeci trening opteretite misic jos vise, nabacite 50kg na bench i sve tako. Nekad ste tolko brutalni prema svom tijelu, da kompletnu vjezbu promjenite, pa taman kad su dojke navikle na bench, vi ga udarite bucicama. Dakle, ne rastete u teretani, tamo samo stvarate podlu kako bi mogli rasti dok spavate. Gledajte da spavate bar 8h dnevno, ako ste u mogucnosti naravno, a ako radite 12h dnevno kao ja...bad luck
Trening vam je broj 3. Ide uzajmno sa odmorom. Bez treninga mozes odmarat koliko hoces, ali nema cijepanja misica, nema napretka. Gledajte da radite sve misice, pogotov vece miscine grupe. Ako morate preskocit neki trening, neka to budu ramena, biceps ili triceps a odradite jaci treining sisa i ledja. Pogadjate primarnu miscnu grupu, a kao side effect ajmo reci, udarata i biceps i triceps, te ramena. Noge nikad preskakat. Cucanj nikad preskakat. Mrtvo dizanje nikad preskakat, ne forisrat kao cucanj. Cucaj je med i mlijeko.
Koliko treninga sedmicno? Ja bih rekao 4, ako tek pocinjete ili niste dugo trenirali. Koji split?
Ledja + Triceps
Sise + Biceps
Ramena + Trbusni
Noge
Radite maximalno 2 dana, pa odmor. Dakle to moze bit, ON, ON, OFF, ON, OFF, ON ili kako sam ja preferirao, svaki ON, OFF, ON, OFF i tako.
Cardio bih preporucio svima, cak i ljudima koji zele samo da bulkaju. Ako vas zanima zasto, to ce biti jedan drugi, poduzi post. U svakom slucaju, ako zelite smrsat, cardio vam je glavna stvar. Kad kazem cardio, mislim na HIIT, najbolja vrsta cardia a moze se raditi svugdje.
Samo trenirajte, to i skola su vam najbolje investicije ( to i kupovina veoma jeftinog zemljista na planinama, kada imate dojavu da ce zicara tu prolaziti
Pozdrav
Chelsea, Chelsea
We're gonna make this a Blue Day
I ja evo već 3 dana radim HIIT Cardio treninge, sa ovim frajerom:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Izuzetno iscrpne vježbe, ali se nadam da su korisne, bar se trudim da ih uradim što više jer sam tek počeo. Danas sam odradio jednu vožnju biciklom Vogošća-Vrelo Bosne-Rajlovac i ne osjećam evo noge, ali nadam se da ću imati napretka, sutra odmaram a u petak opet na trening
Mene interesuje, ako mi možeš napisati, koje su beneficije ovog HIIT Cardio work-outa, zategnuto tijelo, 6 pack?
Izuzetno iscrpne vježbe, ali se nadam da su korisne, bar se trudim da ih uradim što više jer sam tek počeo. Danas sam odradio jednu vožnju biciklom Vogošća-Vrelo Bosne-Rajlovac i ne osjećam evo noge, ali nadam se da ću imati napretka, sutra odmaram a u petak opet na trening
Mene interesuje, ako mi možeš napisati, koje su beneficije ovog HIIT Cardio work-outa, zategnuto tijelo, 6 pack?
Ja te volim, volim Željo..
eh raja imam pitanje kreno sam u teretanu hocu malo da se nabildam za trebu rekla mi je da sam mrsav i stvarno sam umislio da sam mrsav da mi nije rekla nebi nikad ni kreno ne volim ja tegove i to al eto koje mi vi vjezbe preporucujete najbolja vjezba mi je bench danas sam radio bench i sklekove sutra cu trbusne malo da nabildam stomak i one dvije zice sto spajas rukama sta bi mogo prekosutra ?
habib
- tuzlak1987
- Kontakt:
Iskreno ja sam u teretani samo skinuo kile ali su sada bolje rasporedjene..habib je napisao/la:eh raja imam pitanje kreno sam u teretanu hocu malo da se nabildam za trebu rekla mi je da sam mrsav i stvarno sam umislio da sam mrsav da mi nije rekla nebi nikad ni kreno ne volim ja tegove i to al eto koje mi vi vjezbe preporucujete najbolja vjezba mi je bench danas sam radio bench i sklekove sutra cu trbusne malo da nabildam stomak i one dvije zice sto spajas rukama sta bi mogo prekosutra ?
Radim prvi dan biceps-ramena, sa bucicama prikladnim koje mozes dizati radis biceps, ali sve korektno i bez koristenja ledja. A ramena se i teretani bas fino mogu odraditi u nekih pet vjezbi..
Drugi dan prsa triceps, isto prsa radit lagano i bez zurbe.
Treci dan noge ledja, noge inace preskacem. Ako imas slabije noge radi ali nikad ne vidim da nelo radi noge u teretani..
Usput ubacuj stomak, trcanje, biciklo, fudbal. Nakon mjesec ako hoces mozes lagano koristiti sirutku whey ali ne pretjerano, uglavnom kad pojacas treninge. Daje dosta na izdrzljivosti ali meni je i slabila krv... Kreatine nemoj, lazno je to, a zezat ce te sa wc-om.
Postavit cu ti sutra vjezbe kad budem na racunaru. Nemoj pretjerivat, kreni od sat vremena treninga pa kasnije sat i pol. Nemoj preskakat dijelove tijela i raditi nesto previse, a nesto malo.
Isto, u teretani ce ti svako pomoci. Nemoj se ustrucavat, sve sto pitas neko ce ti pomoci. Bendz ce ti svako pomoci da izbacujes kao i ledja.. Ako malo dizes nemoj se nista stiditi, dizi i dalje, za mjesec se vec osjeti fino i isto tako budi uporan, nemoj odustati..
Prednosti HIITa su visestruke u odnosu na cardio trening u kojem otkucaj srca konstantno drzis umjeren na duzi vremenski period. Prije svega, ustedis na vremenu. HIIT mozes odradit za 20minuta, a dobit ces bolje rezultate nego da lagano trcis 1h ( ako ti kondicija nije primarni cilj ).
Druga prednost HIITa je to sto ne dolazi do razgradnje misica, nego direktno crpis energiju iz masnih naslaga, dok kad trcis na duze vrijeme sporijim tempom uzimas energiju iz misica i dolazi do razgradnje istih ( najbolji vizuelni primjer: Mo Farah - Usain Bolt ). HIIT je najbolji nacin da se izgubi visak kilograma, narocito ako zelis da imas 6pack, pa ti treba veoma nizak bf da ti se vide zadnja 2 trbusna.
Jos jedna od prednosti HIITa, je to sto ti ubrza metabolizam, narocito ako radis ujutru. Nakon sto odradis HIIT, nekoliko sati nakon toga tijelo ti idalje gori kalorije, tako da dok sjedis na poslu i kucas na temi teretana ti trosis znatno vise kalorija nego sto bi trosio da nisi ujutru radio HIIT. Brz metabolizam je veoma dobra stvar, tako da ako radis HIIT i jedes 5-6 puta dneveno, metabolizam ce ti radit kao lud, sto u prevodu znaci da ti body fat pada.
Zadnja prednost HIITa, koju zelim da napisem, je mogucnost da ga radis bilo gdje. Za HIIT ti ne treba traka za trcanje ni biciklo, dovoljna ti je samo dobra volja i da razumijes kako HIIT funkcionise.
Eto ukratko o HIITu.
Druga prednost HIITa je to sto ne dolazi do razgradnje misica, nego direktno crpis energiju iz masnih naslaga, dok kad trcis na duze vrijeme sporijim tempom uzimas energiju iz misica i dolazi do razgradnje istih ( najbolji vizuelni primjer: Mo Farah - Usain Bolt ). HIIT je najbolji nacin da se izgubi visak kilograma, narocito ako zelis da imas 6pack, pa ti treba veoma nizak bf da ti se vide zadnja 2 trbusna.
Jos jedna od prednosti HIITa, je to sto ti ubrza metabolizam, narocito ako radis ujutru. Nakon sto odradis HIIT, nekoliko sati nakon toga tijelo ti idalje gori kalorije, tako da dok sjedis na poslu i kucas na temi teretana ti trosis znatno vise kalorija nego sto bi trosio da nisi ujutru radio HIIT. Brz metabolizam je veoma dobra stvar, tako da ako radis HIIT i jedes 5-6 puta dneveno, metabolizam ce ti radit kao lud, sto u prevodu znaci da ti body fat pada.
Zadnja prednost HIITa, koju zelim da napisem, je mogucnost da ga radis bilo gdje. Za HIIT ti ne treba traka za trcanje ni biciklo, dovoljna ti je samo dobra volja i da razumijes kako HIIT funkcionise.
Eto ukratko o HIITu.
Chelsea, Chelsea
Jel ista ishrana važi i za HIIT kao ona što si naveo u onom prvom postu? Ili ipak tu trebaju neke izmjene?
Evo ja sam sad odradio full body work out HIIT i gore mi bicepsi i noge, ali me tuširanje koliko toliko vratilo u život
Evo ja sam sad odradio full body work out HIIT i gore mi bicepsi i noge, ali me tuširanje koliko toliko vratilo u život
Vazi druze. Generalno ona ishrana vazi za sve, samo mjenjas omjere za razlicite svrhe i mijenjas kolicinu hrane.gio10 je napisao/la:Jel ista ishrana važi i za HIIT kao ona što si naveo u onom prvom postu? Ili ipak tu trebaju neke izmjene?
Pozdrav.
Chelsea, Chelsea
- Unknown Genius
- Kontakt:
Odlučio sam naredna dva mjeseca raditi samo trbušne mišiće uz HIIT pa me zanima da li je to dobro raditi svakodnevno (25 minuta dnevno) ili je pravilniji neki drugi plan treniranja?
Moje ime ovdje od sad znači pravda.
Kako cu raditi HIIT u stanu a da ne ozvanja u citavoj zgradi?
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant
3. LeBron James
12. Kobe Bryant
- QUARESMA 18<<<
- Kontakt:
neke hoće proćerati cokoladnoLFC_YNWA je napisao/la:Koliko cesto vi pijete mlijeko dok trenirate,ja svaki dann po pola litra al cokoladnog,sad koliko je to dobro koliko nije ne znam,al mi otvara apetit strasno
- IlPrincipe
- Kontakt:
radi svaki 2 ili 3 dan, moraš odmaratUnknown Genius je napisao/la:Odlučio sam naredna dva mjeseca raditi samo trbušne mišiće uz HIIT pa me zanima da li je to dobro raditi svakodnevno (25 minuta dnevno) ili je pravilniji neki drugi plan treniranja?
Od slavnog kluba ostalo je samo ime .. A.C Milan !
Što se tiče HIIT work-outa, kako kaže ovaj momak koga ja pratim, raditi 6/7 dana u sedmici.
Evo ti i link, svaki dan posebna skupina mišica, jedan dan uključuje full body workout
Ideš od ovog 6. videa pa do 1.
Ja evo 4 dana radim, s tim da sam i jučer imao dužu vožnju biciklom, i vjeruj mi da sam maloprije na malom fudbalu letio, tačno sam osjetio napredak, dal' je to do psihe, ili sam ipak malo digao svoju fizičku snagu za ova 4 dana, ne znam, ali pomoglo je
Evo ti i link, svaki dan posebna skupina mišica, jedan dan uključuje full body workout
Ideš od ovog 6. videa pa do 1.
Ja evo 4 dana radim, s tim da sam i jučer imao dužu vožnju biciklom, i vjeruj mi da sam maloprije na malom fudbalu letio, tačno sam osjetio napredak, dal' je to do psihe, ili sam ipak malo digao svoju fizičku snagu za ova 4 dana, ne znam, ali pomoglo je
-
gojzerica
- Kontakt:
mijesati kreatin sa glukozom?
-
Nerminovic
- Kontakt:
neegojzerica je napisao/la:mijesati kreatin sa glukozom?
Champions of SportSport League 2017
BackSpace United
BackSpace United
-
gojzerica
- Kontakt:
nego
-
Nerminovic
- Kontakt:
Prvo, kad pijes kreatin?gojzerica je napisao/la:nego
Poslije treninga sa proteinom, sa geiner ili kad zavrsis jelo? Znam da neko pije kreatin sa dextrozom zbog transporta u krv i rastvaranja ali u geineru i tako dalje imas secera i to vise nego sto ti je potrebno.
Champions of SportSport League 2017
BackSpace United
BackSpace United
-
Nerminovic
- Kontakt:
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.