Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la ASD » 24 okt 2019, 09:15

Maestro je napisao/la:
Saurman je napisao/la:
Prema izvještaju Svjetske banke: BiH napustila polovica stanovništva, od toga je 55% visokokvalifikovanih

Polovica građana rođenih u BiH sada živi izvan nje - visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata.

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Migracije i odljev mozgova u Evropi i centralnoj Aziji” Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovica stanovništva, odnosno 49,5 posto.

To znači da polovica građana rođenih u BiH, sada živi izvan nje.

Na drugom mjestu u Evropi je Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom – četvrtina Makedonaca (25,7 posto) rođenih u državi sada živi izvan nje.

Hrvatsku je napustila petina stanovništva (21,9 posto) i nakon Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji.

I Crnu Goru je napustila petina stanovništva.

Za Srbiju i Kosovo nema podataka.

Odlazak visokokvalifikovanih radnika

Stope iseljavanja visokokvalifikovanih radnika posebno su visoke u nekim zemljama Balkana i istočne Evrope, u kojima je niži dohodak.

U izvještaju stoji kako visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 posto u Armeniji i Latviji, a skoro 40 posto u Albaniji, Kazahstanu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Razni faktori utječu na odljev mozgova iz ovih država. Pored viših primanja, tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice (kao što su mogućnosti za školovanje djece), te bolji životni i radni uslovi.

Blizina i preferencijalni pristup tržištima rada Evropske unije, kao i brojna dijaspora znatno smanjuje troškove emigracije.

Prema posljednjem izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Migracije i odljev mozgova u Evropi i centralnoj Aziji” Bosnu i Hercegovinu je do sada napustilo gotovo polovica stanovništva, odnosno 49,5 posto.

To znači da polovica građana rođenih u BiH, sada živi izvan nje.

Na drugom mjestu u Evropi je Albanija sa 39,8 posto, dok je Sjeverna Makedonija na četvrtom – četvrtina Makedonaca (25,7 posto) rođenih u državi sada živi izvan nje.

Hrvatsku je napustila petina stanovništva (21,9 posto) i nakon Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji.

I Crnu Goru je napustila petina stanovništva.

Za Srbiju i Kosovo nema podataka.

Odlazak visokokvalifikovanih radnika

Stope iseljavanja visokokvalifikovanih radnika posebno su visoke u nekim zemljama Balkana i istočne Evrope, u kojima je niži dohodak.

U izvještaju stoji kako visokokvalifikovane osobe čine 55 posto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 posto u Armeniji i Latviji, a skoro 40 posto u Albaniji, Kazahstanu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Razni faktori utječu na odljev mozgova iz ovih država. Pored viših primanja, tu su i prilike za stručno usavršavanje i obuku, bolja budućnost za članove porodice (kao što su mogućnosti za školovanje djece), te bolji životni i radni uslovi.

Blizina i preferencijalni pristup tržištima rada Evropske unije, kao i brojna dijaspora znatno smanjuje troškove emigracije.
slika
Zahvaliti se Aliji ocu nacije.
Alija kriv sto i poslje njegove smrti birate svake izbore jedne te iste.

Sto niste u stanju drzavu urediti kako treba. Nije ni on znao ali ni vi sada ne znate bolje.
Sto se ne vratis i ne uredis je kad si tako sposoban?

Maestro
Kontakt:

Post Postao/la Maestro » 24 okt 2019, 09:19

ASD
Nit sam kad zivio u njoj nit zelim. Dovoljno je vidjeti sta ste odradili od iste da vas covjek izbjegava.
Alija je 2003 umro a danas je 2019. znaci ne moze vam on kriv biti za danasnje stanje.

A nit sam kad izlazijo na izbore u BiH.
Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.

Tuta Petrov

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 okt 2019, 09:26

Ti si onaj klasični glupi bauštelac koji misli da je neki faktor i da je sposoban.
A zapravo si u Švicarskoj jer ti je otac pobjegao s ovih prostora.

Alija je okupio vojsku kriminalaca i uhljeba koja jaše ovu državu od rata.

ItsRamiz
Kontakt:

Post Postao/la ItsRamiz » 24 okt 2019, 09:28

Asd radi sta ziv bio ti si nasao nekom pisati da je glup
Prolaznoscu svojom Tebe svjedocim
stvorio Si mene prvo nemocnim
pa mi snagu dao, sad je uzimas
Ti si tvorac, Ti sve tajne znas

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 okt 2019, 09:34

ASD je napisao/la:Ti si onaj klasični glupi bauštelac koji misli da je neki faktor i da je sposoban.
Ne moras odmah covjeka vrijedjati ;)

Inace meni je sa ove liste zanimljiva Malta, drzava iz koje je 24% ljudi otislo, a ovdje za istu tu Maltu prije 2-3 stranice zakljucise da je obecana zemlja :think: :hmmmmm:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Maestro
Kontakt:

Post Postao/la Maestro » 24 okt 2019, 09:37

ASD je napisao/la:Ti si onaj klasični glupi bauštelac koji misli da je neki faktor i da je sposoban.

Nit imam veze sa baustelom nit mi je otac pobjegao s ovih prostora. Davno je on otisao, dosta godina prije nego sto je prvi metak pao u BiH.
Ovo sto sad odlazi iz BiH je baustelija i cistaci staracki domova. :opaopa:

A sto se ti kriminalaca tice. Rusite tu SDA ako je ona problem. Ali vec vidim na sljedecim izborima opet sda hdz i snsd na vrhu.
Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.

Tuta Petrov

SomethingInteresting
Kontakt:

Post Postao/la SomethingInteresting » 24 okt 2019, 09:41

Ima li iko iz Frankfurta i uze okoline prisutan?

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 okt 2019, 09:42

Maestro je napisao/la:

Nit imam veze sa baustelom nit mi je otac pobjegao s ovih prostora. Davno je on otisao, dosta godina prije nego sto je prvi metak pao u BiH.

A sto se ti kriminalaca tice. Rusite tu SDA ako je ona problem. Ali vec vidim na sljedecim izborima opet sda hdz i snsd na vrhu.
Pa naveo sam ove prostore. Otac ti je ipak pobjegao, a ne bio faktor promjena.

SDA će svakako biti na vlasti, što zbog gomile uhljeba, što zbog najnepismenijeg dijela društva, što zbog krađe glasove, što zbog kupovine delegata. Uglavnom bit će tu

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 24 okt 2019, 09:51

Maestro je napisao/la:
Sto niste u stanju drzavu urediti kako treba. Nije ni on znao ali ni vi sada ne znate bolje.
To reci onim koji 25g poslije rata prodaju glasove za kilo šećera i litar ulja familiji Izetbegović.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Maestro
Kontakt:

Post Postao/la Maestro » 24 okt 2019, 09:56

ASD je napisao/la:
Maestro je napisao/la:

Pa naveo sam ove prostore. Otac ti je ipak pobjegao, a ne bio faktor promjena.

SDA će svakako biti na vlasti, što zbog gomile uhljeba, što zbog najnepismenijeg dijela društva, što zbog krađe glasove, što zbog kupovine delegata. Uglavnom bit će tu
izmedju njegovog odlaska sa YU prostora i prvog metka u YU ima vise od deset godina razlike. A da je obicni covjek deset godina prije mogao znati sta ce u YU biti 90ih sumnjam. Tako da to ne vidim kao neko bjezanje. Ali nije to ni poenta nego mi smjesno kriviti covjeka koji je 2003 umro za stanje u 2019 godini.
Dosta je vremena bilo za promjeniti njegove tadasnje greske koji je bilo. Nije on za mene bezkrivan. Ali za danasnje veijeme su drugi faktori krivi a ne on. Najprije narod koji iste bira a jos vise narod koji ne bira nikako.

Tuta Petrov

Maestro
Kontakt:

Post Postao/la Maestro » 24 okt 2019, 09:58

Saurman je napisao/la:
Maestro je napisao/la:
To reci onim koji 25g poslije rata prodaju glasove za kilo šećera i litar ulja familiji Izetbegović.
Ti svakako. A jos vise su krivi oni blizu 60% koji nikako ne odu birati. :hmmmmm:

Tuta Petrov

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 okt 2019, 10:01

Imaš priliku i sam to učiniti.
Svakako se nerviraš oko nekih stvari, eto jedan primjer fudbalska reprezentacija.

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 24 okt 2019, 12:01

Ja sam pisao za Maltu i ne u kontekstu obećane zemlje, odamh da se razumijemo. Nigdje nema obećane zemlje. Ja imam jake razloge što sam izabrao da idem tamo, od klime, poznavanja jezika, zbog uređenog sistema, pristupačnosti ljudi , meni dragih ljudi koji su dole i koji će biti etc..
Vi , dijasporci, niste svjesni kako je sjeban sistem ovdje. Ja takodje nisam znao more stvari dok se nisam oženio i dijete dobio. Bolio me tuki za sve. Zadnje friška stvar je vezana za vrtić. Bili smo na listi čekanja pod rednim brojem 24. U prosjeku to ti je 3 godine čekanja da dodbiješ regularno mjesto u vrtiću. Najbitnije referenca je što duže čekaš imaš više poena. Oni grade džamije i crkve, a spisak koji sam skinuo sa JU Djeca Sarajeva o listi čekanja na upis u vrtić je na 24 **** stranice ili ti cca 700 djece! Na kraju je kanton nastupio sa onim sufinansiranjem i upisao sam dijete u privatni,te plaćam 160KM kao da ide tzv. državni.
Ja samo ne mogu te priće da mi neko "iz vana" prića o životu u Bosni i šta i kako treba i kako je lijepo. Po miliona penzionera guremiše sa 330KM **** penzije, milion i po se krpi s platom od cca 6 joja. To je domen naučne fantastike!

Wandelanoite
Kontakt:

Post Postao/la Wandelanoite » 24 okt 2019, 12:10

SDA nikad nece izgubiti izbore u BiH najvise zbog krađe glasova, ali i nacina glasanja. Znam ljude koji sakupe glasacke listice citavog sela i onda istim prodaju glasove tih istih ljudi. Znaci jedan covjek proda preko 50 glasova sto je nezamislivo i sto je naucna fantastika u normalnim zemljama. Dalje najvise po seoskim birackim mjestima se najvise i krade, prave nevazeci listici itd.

Samo budala moze pomisliti da je Sefik Dzaferovic imao vise glasova od Denisa Becirovica, a da nije bilo Komsica Becirovic bi imao otprilike 150 hiljada glasova vise, pa vi sad skontajte koliki procenat Bosnjaka predstavlja uhljeb Dzaferovic.
MES QUE UN CLUB!
Dušan Bajević - nastavak propasti bh. reprezentacije.

Ghuraba
Kontakt:

Post Postao/la Ghuraba » 24 okt 2019, 12:20

Kako je ovaj sad gradnju dzamija i crkava uspio povezati sa svojim vrticem? :rol: :rol:

SDA ima svoje ljude na pozicijama predsjednika opcinskih izbornih komisija i oni rutinski preusmjere glasove na svoj mlin, nakon sto dodju svi glasovi sa svih birackih mjesta na nivou te opstine. Ima muljanja i po selima (jer su i predsjednici birackih odbora mahom njihovi), ali oni to opet preuredjuju kad svi glasovi dodju u opstinu.

ItsRamiz
Kontakt:

Post Postao/la ItsRamiz » 24 okt 2019, 12:35

koliko to drzava izdvaja na izgradnju dzamija?
Prolaznoscu svojom Tebe svjedocim
stvorio Si mene prvo nemocnim
pa mi snagu dao, sad je uzimas
Ti si tvorac, Ti sve tajne znas

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 24 okt 2019, 12:57

ItsRamiz je napisao/la:koliko to drzava izdvaja na izgradnju dzamija?
Vjerovatno Njemacka i Austrija daju koji milioncic za mnoge bosnjacke dzemate u tim zemljama, koji kupuju ekstremno skupe prostore za svoje potrebe (ali malo sutra). Nekome je izgleda nemoguce shvatiti da postoje ljudi koji ce dati i 10+ hiljada eura da bi sutra on i svi muslimani imali svoju 'oazu' u kojoj ce pasti na sedzdu Uzvisenom, uciti o svojoj vjeri i sl. Hvala Allahu, nasi dzemati i u dijaspori i u 'matici' svaki dan samo 'nicu'. :bih:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 okt 2019, 12:59

Federer17 je napisao/la:
ItsRamiz je napisao/la:koliko to drzava izdvaja na izgradnju dzamija?
Vjerovatno Njemacka i Austrija daju koji milioncic za mnoge bosnjacke dzemate u tim zemljama, koji kupuju ekstremno skupe prostore za svoje potrebe (ali malo sutra). Nekome je izgleda nemoguce shvatiti da postoje ljudi koji ce dati i 10+ hiljada eura da bi sutra on i svi muslimani imali svoju 'oazu' u kojoj ce pasti na sedzdu Uzvisenom, uciti o svojoj vjeri i sl. Hvala Allahu, nasi dzemati i u dijaspori i u 'matici' svaki dan samo 'nicu'. :bih:
Zar nisu bili ove ili prošle godine pozivi na Džihad protiv Austrije jer zatvara Džamije?

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 24 okt 2019, 13:01

ASD je napisao/la: Zar nisu bili ove ili prošle godine pozivi na Džihad protiv Austrije jer zatvara Džamije?
Reis Kavazovic pozivao nekoga u dzihad protiv Austrije? :shock:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 okt 2019, 13:04

Federer17 je napisao/la:
ASD je napisao/la: Zar nisu bili ove ili prošle godine pozivi na Džihad protiv Austrije jer zatvara Džamije?
Reis Kavazovic pozivao nekoga u dzihad protiv Austrije? :shock:
Ma ne mislim bukvalno na Džihad nego na medijske prozivke uglavnom vehabija.

Kod nas da se desi da se zatvori Džamija iz tih razloga, možda bi i rat izbio. Zato mi jesmo BiH, a oni Austrija.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, Goalgetter i 17 gostiju.