zlajci je napisao/la:wienultras je napisao/la:imali neko da zna na koji nacin se racuna ukupan broj dionica odredjenog subjekta
Na ovo pitanje nije kratak i jednostavan odgovor pa se javim kasnije jer nemam sada vremena

Kao što sam rekao, odgovor nije niti kratak niti jednostavan!
Samo svojstvo dioničkog društva predstavlja jedan od 4 oblika privrednih društava (društvo sa neograničenom solidarnom odgovornošču, društvo sa ograničenom odgovornošču i komaditno društvo) te u startu imamo razliku da se u poređenju sa udruženjima građana prilikom njegovog osnivanja i rada primjenjuju dva različita zakona:
- Udruženje građana (Zakon o udruženjima građana i fondacijama)
- Dioničko društvo (Zakon o privrednim društvima)
laički rečeno, osnovna razlika je u tome što kod jednog od ova dva oblika se radi o društvu čiji je cilj sticanje dobiti (dioničko društvo) dok se kod drugog radi o organizaciji građana koja u svom radu nema namjeru sticanja dobiti.
Hrvatska je donošenjem Zakona o sportu regulativno dala jednu novu instituciju pravnog sportskog lica, a to je "Športsko dioničko društvo"! Vjerujem da je Hajduk ponio svojstvo upravo takvog subjekta. Samim Zakonom date su obaveze i prava takvog društva tako kada su u pitanju "susjedi" dovoljno je samo slijediti slovo zakona.
Kod nas je situacija nerazjašnjenja do kraja ili bar njen jedan dio. Dioničko društvo se osniva u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i tu je regulativa jasna. Može ga osnovati samo jedna osoba (vrlo rijetko) s time da svaki osnivač je i dioničar, a osnivanje se realizira Ugovorom o osnivanju. U teoriji prilikom osnivanja sve dionice mogu kupiti osnivači i to s enaziva simultani otkup dionica, ali najčešče u praxi se dešava da dio kupuju osnivači, a ostali dio se nudi na emisiju dionica u skladu sa zakonom o emisiji vrijednosnih papira. Minimalan osnivački kapital je 50000 KM s time da nominalna vrijednost dionica ne smije biti manja od 10KM. Nominalna vrijednost je ona vrijednost koja se dobije dijeljenjem ukupnog iznosa osnivačkog kapitala sa brojem dionica i ova vrijednost je u startu i knjigovodstvena vrijednost dionice. Naravno, prava vrijednost dionice odnosno kako ekonomisti vole da kažu da dionica vrijedi onoliko koliko je tržište spremno da plati za nju. Povečanje osnovnog kapitala, emisija novih dionica itd. je futurizam i sve se obavlja sa zakonskom regulativom i međuanarodnim računovodstvenim standardima. I do ovdje je sve jasno!
Međutim, kako bi ovo u praxi izgledalo kada bi udruženje građana mijenjalo svoj status u dioničko društvo ja zaista u ovom trenutku nisam siguran. Ono što sam siguran jeste da bi 99,99% revizorska kuća trebala utvrditi ili potvrditi bilans stanja. Ono što sam 100% siguran da je skupština ta koja bi donijela odluku o promjeni statusa društva tj. udruženja u društvo, donijela novu formu statuta i bile bi urađene ostale aktivnosti u skladu sa snivanjem, a što sam već pisao.
I na kraju konkretno odgovor wieni, ukupan broj dionica zavisi od kapitala društva i njene nominalne vrijednosti. I ovdje je stvar jasna kod dioničkih društava koja se ni iz čega osnivaju jer se zna osnovni kapital. Ono što i mene sada zanima jeste kako bi to izgledalo u tumbanju iz udruženja građana u dionička društva. Pretpostavljam da bi bila potrebna financijska inekcija osnivača (minimalno 50000 da se zadovolji zakonski minimumu), ali šta sa bilansom stanja udruženja građana!
Volio bih da se neko uključi ako mu je ovo poznata materija!