Sa dosta napisanog se slazem, samo bih dodao jos 100-tinjak ovih natpisa i nikako to ne bih vezao iskljucivo za SDA. Ne znam za stranku kod nas koja valja.Sarrifufna je napisao/la: Ovih?![]()
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
- Sarrifufna
Pa da, u njegovom slucaju, ipak o riu pricamo.Barbarossa je napisao/la:Kako jaka rečenica haha , tebi samo treba izlaz odavde,a ne poslodavac oplaka

Ozbiljno, znam toliko obrazovanih, pametnih ljudi, 25-30g, svi traze neku idealnu situaciju, imaju strah od nepoznavanja jezika, izlaska iz komfor zone, i prodjose im godine. Ako vec ne mozes odmah naci ono sto zelis, da - trazi samo izlaz by any means necessary, a onda usput trazi posao i grad iz snova.

pocasni precjednik @ FK Formula
- Sarrifufna
Hoces reci: MA SVI SU ONI ISTI(STRANKE)?Federer17 je napisao/la:Ne znam za stranku kod nas koja valja.

Ma znam i ja par ljudi koji rade tu, u Virginu npr. znam da jedna djevojka, koja ima par godina iskustva, radi za 1900, što je donekle i ok, al' stvarno nije sve do para. Prije sam bila protiv odlaska, a sad bih čak za te pare u njemačkoj valutiFederer17 je napisao/la:Pa toga barem ni u Tz ne fali. Znam ih koliko hoces koji su dobili poslove u tim (vjerovatno americkim) firmama. Nije potreban ETF, cak ni fakultet ako znas raditi. Neki su dobili poslove kao studenti, cini mi se rade 20 sati sedmicno. Plata na pocetku nije neka (zaboravio sam koliko tacno, ali sasvim dovoljno ako si sama i zivis kod roditelja), ali mislim da vec nakon 3 (ili 6) mjeseca ide povecanje. Vjerovatno si u to upucenija od mene, ja sam ponesto uhvatio iz price s prijateljima koji su u tome.Aerials je napisao/la: ako odem u IT sektor

The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
- Sarrifufna
Kao MINT, tvoja plata je min 50.000€ bruto, sto je cca 2.500€/mj neto kao samcu, a cca 3.000€/mj neto kad budes u braku.Aerials je napisao/la: Ma znam i ja par ljudi koji rade tu, u Virginu npr. znam da jedna djevojka, koja ima par godina iskustva, radi za 1900, što je donekle i ok, al' stvarno nije sve do para. Prije sam bila protiv odlaska, a sad bih čak za te pare u njemačkoj valutiradila za početak neki, ne bih se uopšte bunila jer znam da to vremenom nadođe.

To je iznos koji je dovoljan za kvalitetan i dostojanstven zivot cetveroclane porodice u Njemackoj.
To znaci, da ti suprug ne mora raditi. Kad smo kod toga, mogu li te upoznati sa riom, Unitedovac, al dobar husband material.

Pa jesam li Bosnjak, ili nisam?Sarrifufna je napisao/la: Hoces reci: MA SVI SU ONI ISTI(STRANKE)?

Slazem se i apsolutno podrzavam. Puno srece, sta god da odlucis!Aerials je napisao/la: Ma znam i ja par ljudi koji rade tu, u Virginu npr. znam da jedna djevojka, koja ima par godina iskustva, radi za 1900, što je donekle i ok, al' stvarno nije sve do para. Prije sam bila protiv odlaska, a sad bih čak za te pare u njemačkoj valutiradila za početak neki, ne bih se uopšte bunila jer znam da to vremenom nadođe.
Zadnja izmjena: Federer17, dana/u 27 okt 2019, 23:14, ukupno mijenjano 1 put.
4 od 12 .Sarrifufna je napisao/la:Ovih?Federer17 je napisao/la:mozak moze zapaliti od ovih stranackih patriota![]()

- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Ma.nije problem.grad, radio bi ja bilo gdje sto se toga tice samo sto ne znam gore nikog da radi u nekoj slicnoj bransi. Imam rodjake al oni su CNC i rade u manjoj firmi, i njima jezik nije ni trebao niti su ga ucili. Zato tebe pitam jer ocito poznajes situaciju, i vise si u kontaktu sa ljudima.Sarrifufna je napisao/la:Jbg, istina, zato i postoje te neke olaksice za deficitarna zanimanja, logicno.
Zvucat cu pateticno, ali ne odustaj, samo salji i apliciraj. Po mogucnosti, u neki manji grad gdje je i njima ponuda na trzistu manja.
I zapamti da tebi samo treba izlaz odavdje, ne i poslodavac do kraja zivota. Zamijenis i njega i grad kroz par mjeseci ako ti se ne svidja. Naravno, ako nadjes ono sto ti se (vise) svidja.
Najlakse bi ti bilo izac na preporuku nekoga ko vec radi tu. Ne znam sta si zavrsio, kakve su ti kompetencije i iskustvo, ali dosadjuj nekome ko poznaje tvoje kvalitete i ko moze smuvati HR menadzericu u svojoj firmi.
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- Donnie Darko
- Kontakt:
Sta bi sa onim patriotiznom, i sa treba se borit i pokusat ovdjeAerials je napisao/la: De mi ba fino odgovori, planiram i ja da bježim.![]()

Simpaticni ste bili tad sve troje.
Pa treba pokušati pa vidjeti, e sad, drugi je par cipela što se uglavnom džaba pokušava.Donnie Darko je napisao/la:Sta bi sa onim patriotiznom, i sa treba se borit i pokusat ovdjeAerials je napisao/la: De mi ba fino odgovori, planiram i ja da bježim.![]()
![]()
![]()
Simpaticni ste bili tad sve troje.

The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
- Sarrifufna
Nakon VW-a kao najvece njemacke kompanije (cca 665.000 zaposlenika) koji je ovo uradio prije 3 godine, sve je izrazeniji trend da firme i oficijelno mijenjaju sluzbeni korporativni jezik iz njemackog u engleski.Volkswagen is changing its official language from German to English
Engleski je sve zastupljeniji, Turaka i Kurda pun **** na svakom cosku. Znam samo da ako zele nad nama ausländerima da ponove nesto slicnu holokaustu, morat ce to **** brzo da urade, jer za 2 desetljeca ce postat manjina u svojoj drzavi.

Sarrifufna je napisao/la:Hoces reci: MA SVI SU ONI ISTI(STRANKE)?Federer17 je napisao/la:Ne znam za stranku kod nas koja valja.

naprijed rejal
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Za početnika je neka max plata 1200 KM, junior pozicija dok je neki probni period do 1000 KM, otprilike se tako kreće. Ali za početnike je najbitnije da uči a pare su tek drugi dio prioriteta. Za IT je najbitnije znanje, kad znaš niko te i ne pita za školu, diplomu i sl. a na kraju krajeva ima i freelance u kojem se mogu velike pare zaraditi.Aerials je napisao/la:Ma znam i ja par ljudi koji rade tu, u Virginu npr. znam da jedna djevojka, koja ima par godina iskustva, radi za 1900, što je donekle i ok, al' stvarno nije sve do para. Prije sam bila protiv odlaska, a sad bih čak za te pare u njemačkoj valutiFederer17 je napisao/la:Pa toga barem ni u Tz ne fali. Znam ih koliko hoces koji su dobili poslove u tim (vjerovatno americkim) firmama. Nije potreban ETF, cak ni fakultet ako znas raditi. Neki su dobili poslove kao studenti, cini mi se rade 20 sati sedmicno. Plata na pocetku nije neka (zaboravio sam koliko tacno, ali sasvim dovoljno ako si sama i zivis kod roditelja), ali mislim da vec nakon 3 (ili 6) mjeseca ide povecanje. Vjerovatno si u to upucenija od mene, ja sam ponesto uhvatio iz price s prijateljima koji su u tome.Aerials je napisao/la: ako odem u IT sektorradila za početak neki, ne bih se uopšte bunila jer znam da to vremenom nadođe.
Još malo i svi ćemo moći u jednu zgradu stati, svi odoše. Žalosno, ali i očekivano. Pare su najmanji problem ovdje, u ovoj državi te niko ne poštuje kao osobu, kao čovjeka već budeš kao neki predmet. Naši poslodavci nisu skontali da je sretan radnik ujedno i najbolji radnik. Ali koliko god bili i oni krivi (političari, poslodavci) toliko smo i mi krivi (građani, radnici), ne živimo kao kolektiv, ne radimo kao kolektiv, ne ponašamo se kao kolektiv već sve radimo individualno.
Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Roger Federer the Best!!!!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Ako vjerujes da je preko grane bolje, uh, kako ces ostat´razocaran.Unofficialpage je napisao/la: Naši poslodavci nisu skontali da je sretan radnik ujedno i najbolji radnik.
naprijed rejal
- Unofficialpage
- Moderator
- Kontakt:
Znam da nije nigdje zlatno ali kudikamo je bolja situacija nego ovdje. Generalno, teško da me šta može razočarati, nagledao sam se i prošao kroz sve i svašta, tako da oguglao sam na ljudske brutalnosti.Sveti je napisao/la:Ako vjerujes da je preko grane bolje, uh, kako ces ostat´razocaran.Unofficialpage je napisao/la: Naši poslodavci nisu skontali da je sretan radnik ujedno i najbolji radnik.

Momak je inače legenda, mislim na Sea!
Damir Dzumhur!!!!
Damir Dzumhur!!!!
Sta nije bolje?Sveti je napisao/la:Ako vjerujes da je preko grane bolje, uh, kako ces ostat´razocaran.Unofficialpage je napisao/la: Naši poslodavci nisu skontali da je sretan radnik ujedno i najbolji radnik.
Skolstvo?
Radnicka prava?
Korupcija?
Radno vrijeme?
Plate?
Zdravstvo?
Socijalna politika?
Cistoca?
Usluge?
Kultura?
Ja idem ubrzo pa me upoznaj, ako nije problem...
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
- Sarrifufna
Hutbe su im na turskom.Pantelija je napisao/la: Ja idem ubrzo pa me upoznaj, ako nije problem...

Ima i nasih dzemata. 

Sarrifufna je napisao/la:Hutbe su im na turskom.Pantelija je napisao/la: Ja idem ubrzo pa me upoznaj, ako nije problem...

Nisi skont´o. Moj odgovor se odnosi na ovo gore "najbolji radnik, sretan radnik". Uzet cu kao primjer moju firmu. Mali smo tim od 6 radnika, samo smo supruga i ja na puno radno vrijeme. Kad se uzme odnos slobodnog vremena i rada, svi smo u qrcu, i mi i ovi sto ne rade na puno radno, jer je sefica naprimala toliko pacijenata da ne mozemo da stignemo sve da uradimo, i sve to pod izgovorom "jos uvijek smo mala firma, moramo da se sirimo". Nije joj palo napamet da primi jos radnika, pa da se na taj nacin sirimo, vec je isla linijom manjeg otpora, daj nabacaj pacijenata, snacemo se kako i zasto. Eh sad, glavni sef, koji ionako vidi samo cifre, nije se sjetio da makar poveca plate radnicima, vec se dosjetio necega jos boljeg! Od cemo svake sedmice imat po dva sata predavanje od eksternog predavaca kojeg je on masno platio, gdje ce da nam dersaju o pravilnom hodanju, sjedanju u auto, sjedenju u autu i ostalih "zdravstvenorelevantnih" stvari. Tako da, ionako pretrpan raspored sad je jos pretrpaniji jer je prisustvo mandatorno a slobodnog vremena sve manje, s obzirom da se u mobilnoj njezi nerijetko rade tzv duple smjene (od 6 do 11 pa od 4 do 8). I to nije samo slusaj kod nas, nakon kraceg istrazivanja na netu vidio sam da je to svojevrsni trend u njegovateljstvu, jer 1. daje laznu sliku prema outsiderima da se brine o svojim radnicima sto je apsolutna laz, i 2. ima dodatnu stavku koju moze da napise u oglas za posao (Gesundheitsförderungszuschuss) sto je takodje, apsolutna laz, jer zanemaruje ostale stvari koje jednog radnika stvarno mogu da ucine sretnim, poput rasterecenja kroz primanje veceg broja ljudi, ili kompenzacija kroz vise novca. Dakle, nadam se da si otprilike dobio sliku sta zelim da kazem. Sve i jedan poslodavac gleda stvari kroz prizmu novca i nitijedan radnika ne gleda kao osobu, vec alat kojim dolazi do svog cilja (tj novca). Cak i kada poslodavac uradi nesto u korist svog radnika, kao ovo gore pomenuto, on radi stvari koje lako moze da pokaze ostalim ljudima. Povisice se ne mogu staviti na internet sajt, a certifikat pomenutih predavanja moze, a koliko je jedno bitno a koliko je drugo ostavljam tebi da presudis.Pantelija je napisao/la:Sta nije bolje?Sveti je napisao/la:Ako vjerujes da je preko grane bolje, uh, kako ces ostat´razocaran.Unofficialpage je napisao/la: Naši poslodavci nisu skontali da je sretan radnik ujedno i najbolji radnik.
Skolstvo?
Radnicka prava?
Korupcija?
Radno vrijeme?
Plate?
Zdravstvo?
Socijalna politika?
Cistoca?
Usluge?
Kultura?
Ja idem ubrzo pa me upoznaj, ako nije problem...
Naravno, govorim samo o Pflegi, vjerujem da je u industriji situacija znatno bolja i sa stanovista novca i rada.
naprijed rejal
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.